végrehajtás kérdések


Lacc # 2021.09.24. 18:36

Szia Mindenki!
2008-ban(!) hozzá csapódtam a hitelhez, mint adóstárs, mert én adtam a saját tulajdonú ingatlanomat, -akkor még hittem barátságban.

Természetesen bepaliztak, 3 hónapig(!) fizette a főadós a hitelt a 15 év helyett, majd eltűnt.

2008 óta minden hónapban küldött az Erste kimutatást és ennyi, senki nem fizette.

Most megvette az EOS Zrt. és felajánlották, hogy megvehetem az akkori 10 milliós hitelt potom 32 millért.
(A kégli max. 6 milliót ér, már lakhatási engedély sincs rá, hiszen senki sem foglalkozott vele az utóbbi 10 évben)

Lehet valamennyi szerencsém vagy nyugodjak bele ebbe az egészbe?
Köszi a hozzáértő válaszokat.

drbjozsef # 2021.09.25. 04:50

Lacc,

Lehet valamennyi szerencsém vagy nyugodjak bele ebbe az egészbe?
Tulajdonképpen lehet szerencséd (miért ne?), de inkább nyugodj bele az egészbe, jelentsen ez is bármit.

Ha esetleg az érdekel, milyen lehetőségeid vannak, akkor esetleg esetleg talán egy elévüléssel meg lehet próbálkozni.
Mikor vette meg az EOS a követelést?
Értesítettek az engedményezésről?
Kaptál az elmúlt 13 évben tértivevényes levelet?
Változott a címed az elmúlt 13 évben?
Indított a bank vagy az Eos végrehajtást?

Pottyos # 2021.10.07. 03:25

Udv Mindenkinek!

Egy internetes tarskeresore fizettem elo egy eve 12 honapra - Elittars - , amit le is mondtam az internetes oldalukon az ev lejarata elott 4 nappal. A ceg viszont azt irja, hogy elkestem, mert ezt 7 nappal a lejarat elott kellett volna megtennem az altalanos szerzodesi feltetelek (ASZF) szerint es az egy evvel ezelotti szerzodes szerint, amit alairtam. SZerintuk mostmar automatikusan hosszabbodik az ev es le akarjak emelni a kovetkezo egy eves dijat a kartyamrol, ha akarom a szolgaltatast, ha nem.

Utananaztem az oldalukon: a lemondast technikailag reszletezik, de ezt a hataridot szepen elrejtik egy masik link alatt - olvassam el az ASZF-et - igen, ott mar megtalalom, valoban.

KI tudok bujni a fizetesi kotelezettseg alol? Azt irjak, hogy atadjak a tartozast koveteles-beszedonek, ha nem engedem a kartyam ujboli megterheleset.

A ceg nemet, berlini kozponttal. Annyit kideritettem, hogy orszagonkent masok a lemondasi hataridok, Nemetorszagban csak 3 nap, nalunk sokkal kedvezotlenebbek a fogyasztot erinto szabalyok. Ez nem diszkriminacio?

Vannak 3 / 6 honapos es eves elofizeteseik, meg arra is hajlando lennek, hogy az egyik kisebb csomagot veszem meg, de egy egesz evre ?

A kartyam adatait taroltak, ezert - ha csak le nem tiltom oket - elvileg levehetik a penzt.

Mit javasoltok? Ki tudo bujni a fizetes alol? Valoban behajthatjak rajtam? Barmi otlet ?

Nyilvan korultekintobben kellett volna eljarnom es hamarabb utanajarni a lemondasnak, de ez mar eso utan kopenyeg.

Koszonom a sgitseget!

gerbera317 # 2021.10.07. 06:57

Ez nem végrehajtási kérdés!
Egyébként, ha az ÁSZF szerint fizetned kell, akkor a fizetési meghagyás, illetve az ítélet szerinti fizetned kell majd. És ha akkor sem fizetsz, na, akkor lesz majd ez végrehajtási kérdés, de igazából az sem lesz kérdés...

Kogeza # 2021.10.07. 10:54

"Egyébként, ha az ÁSZF szerint fizetned kell, akkor a fizetési meghagyás, illetve az ítélet szerinti fizetned kell majd."

Hacsak nem tisztességtelen az általános szerződési feltétel, és erre a fogyasztó eredményesen hivatkozik.

A Ptk. szerint fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben az ellenkező bizonyításáig tisztességtelennek kell tekinteni különösen azt a kikötést, amely meghosszabbítja a határozott időre kötött szerződést, ha a fogyasztó másként nem nyilatkozik, feltéve, hogy a nyilatkozat megtételére nyitva álló határidő indokolatlanul rövid.

Ha jól számolom, kb. 358 napod lett volna, hogy nyilatkozz arról, hogy nem kívánod a meghosszabbítást, így szerintem a szerződéses kikötés tisztességtelenségére alappal nem hivatkozhatsz.

(Az már más kérdés, vajon felmondhatod-e az előfizetést, hogy ne kelljen az egész éves díjat megfizetni.)

Pottyos # 2021.10.07. 18:22

Koszonom, Kogeza!
Ragaszkodnak az egy evhez, kiveve ha talalok egy palimadarat, aki atveszi tolem az elofizetesem... Szoval majd arulom felaron :)

Gerbera317,
En mar a vegrehajtasnal tartok, mert nem akarom / akartam kifizetni.
Egyebkent nem mindenki jogtudos, akkor nem jonnenk erre a jo kis helyre kerdezgetni, de ettol fuggetlenul nagyon koszonom a hozzaszolasod!

gerbera317 # 2021.10.07. 19:05

En mar a vegrehajtasnal tartok
Vagy úgy! A végrehajtás egy kényszereljárás, és ahogy írtam, itt már nem fogják megkérdezni tőled, hogy akarsz-e fizetni, vagy hogy akarsz-e vitatkozni.

Rtk` # 2021.10.18. 12:03

Tisztelt fórumozók,

Egy vásárlási céllal kinézett telek tulajdoni lapján több "végrehajtási jog"-gal rendelkező cég is szerepel bejegyezve, illetve egy 5 évvel ezelőtti "Árverés kitűzése" bejegyzés is látható. A jelenlegi tulajdonos 12 éve birtokolja az ingatlant, ezért laikusként feltételezem, hogy sikertelen volt az árverés. Első körben az MBVK oldalán néztem meg a hirdetményeket, de ott nem található a telek. A témában nincs tapasztalatom, abban szeretnék segítséget kérni, hogyha meg szeretném vásárolni ezt a telket, akkor mik a lehetőségeim? Kérhetem valamelyik végrehajtásra jogosultat, hogy kezeményezzen egy újabb árverést? Köszönöm előre is.

gerbera317 # 2021.10.18. 12:56

Úgy-úgy. Vagy megveszed valamelyik követelését, és akkor te leszel az egyik végrehajtást kérő.

Rtk` # 2021.10.25. 14:47

gerbera317: Köszönöm szépen a gyors választ. Ezek alapján fel is vettem a kapcsolatot az egyik végrehajtásra jogosulttal, aki nyitott volt a kezdeményezésre, viszont irányárral megjelölt vételi szándéknyilatkozatot kérne a továbblépéshez. Ez mennyire jellemző ilyen esetekben, és milyen céllal szokták kérni? Van anyagi vonzata az árverés kezdeményezésének? Ha több végrehajtásra jogosult is be van jegyezve, kit fognak először kifizetni egy esetleges árverés után? Sajnos esetemben a bejegyzett tartozások összege jóval magasabb, mint a telek értéke.
Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.25. 14:51

a több végrehajtásra jogosult is be van jegyezve, kit fognak először kifizetni egy esetleges árverés után?
Neked az miért nem mindegy?

a bejegyzett tartozások összege jóval magasabb, mint a telek értéke.
Na és?

(Nem biztos, hogy érdemes neked egyáltalán egy ilyen kalandba belevágnod. Szakértő segítség nélkül pedig biztosan nem érdemes.)

gerbera317 # 2021.10.25. 15:08

irányárral megjelölt vételi szándéknyilatkozatot kérne a továbblépéshez
Könnyen meglehet, hogy a követelés-vásárlás irányába akarja elmozdítani a szándékodat, aztán az újabb árverésekkel meg kínlódjál te. Na, nem mintha olyan nagy kínlódás lenne, de a tapasztalatok szerint sokaknak már egy kétsoros kérelem megfogalmazása is az.

Rtk` # 2021.10.25. 15:59

gerbera317: Rendben, köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor:

  • „a több végrehajtásra jogosult is be van jegyezve, kit fognak először kifizetni egy esetleges árverés után? ”
  • "Neked az miért nem mindegy?"

Az volt a feltételezésem, hogy több végrehajtásra jogosult esetén célszerűbb azzal felvenni a kapcsolatot az árverezés megindítása érdekében, akinek egy sikeres árverés után törlesztve lesz a kintlévősége.

„a bejegyzett tartozások összege jóval magasabb, mint a telek értéke.”
"Na és?"
Az erre a kérdésre adott esetleges válasz abban segített volna, hogy milyen hozáállásra számíthatok a végrehajtásra jogosultaktól, mennyire érdekeltek egy árverés kezdeményezésében.

"(Nem biztos, hogy érdemes neked egyáltalán egy ilyen kalandba belevágnod. Szakértő segítség nélkül pedig biztosan nem érdemes.)"
A "kalandba" nem kedvtelési, vagy nyereségszerzési céllal vágtam bele, először találtam meg a telket, majd utána derült ki a tulajdni lapról, hogy egy felszámolás alatt lévő cég a tulajdonosa, és már volt egy sikertelen árverésen az ingatlan, de jelenleg nincs meghirdetve... Ettől eltekintve egyébként is érdekel a végrehajtási jog laikus szinten, így a fenti kérdések szimpla kíváncsiságból is felvetődtek bennem, függetlenül attól, hogy esetleg a tranzakció ezen részében már nem vagyok érdekelt.
Ha eseleg van tapasztalatod a témában, szívesen veszem az alábbi reakciódtól nagyobb hozzáadott értékkel bíró válaszod.

csaba740 # 2021.10.25. 16:26

Tisztelt Fórumozok Szakértők!!
A következő esetre szeretnék tanácsot kérni.
2020 10 hó ban vásároltam egy ingatlant, amiböl 2/32 részt nem tudtam megvásárolni mert hagyatéki eljárás volt rá. Most megszületett a hagyatéki végzés a Magyar Állam lett a tulaja annak a 2/32 résznek. Közben a 2/32 részre az elözö tulaj tartozásai végett végrehajtási jogot jegyeztek be a földhivatalnál.Probálok a végrehajtóval egyezkedni hogy irja ki a végrehajtást hogy megtudjam vásárolni az ingatlan részt mert igy nem tudok semmit sem intézni (Gázcsonkhoz kellene az összes tulaj hozzájárulása napelem pályázat)stb. A végrehajtö azt möndja fizessem ki a terhelt összeget ő leveteti a végrehajtási jogot és uttána megtudom venni az államtól. A magyarázata erre hogy moratorium van. Szerintem ez az eset nem esik a moratorium alá mivel nincs kilakoltatás és ki ürités sem csak a tulajdon jog rendezése lenne a cél. Az ingatlan 30/32 része az én tulajdonomban van.
Köszönöm a Tanácsokat és a segítséget.

gerbera317 # 2021.10.25. 17:00

ő leveteti a végrehajtási jogot és uttána megtudom venni az államtól
Ne higgy neki, az államtól nem fogod tudni megvásárolni! Meg miért is fizetnél valamiért kétszer? Vegyed rá a végrehajtást kérőt, hogy kérje az árverés kitűzését!

gerbera317 # 2021.10.25. 17:13

@Rtk'
Hagy KBS-t, teljesen jók a válaszai, még ha bántóak is.
Azt kell elérned, hogy a végrehajtó tűzzön ki újabb árverést.
Először nézz körül az MBVK árverési rendszerében, hogy ki van-e tűzve a folyamatos árverés. Esetleg rövidre zárhatod a keresést azzal, hogy megkérdezed a végrehajtót, hogy folyamatosban van-e az ingatlan. Nem tagadhatja meg a válaszadást azzal, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást, mivel ezzel nem adnak ki érzékeny információt. Ha mégis ezt kapod, akkor ebből tudd, hogy nem a megfelelő emberrel beszélsz telefonon. És ha van, akkor ott teszel vételi ajánlatot, a végrehajtó pedig kitűzi az árverést. Ha nincs, akkor következő bekezdés.
A tulajdoni lapon kikeresed azt a végrehajtást kérőt, aki a legtöbbet szakítja az árveréssel. Ez az első ranghelyi zálogjogosult lesz. Ha ilyen nincs, akkor pedig a legmagasabb összegű követelés jogosultja az. Azt mondod, valakivel már tárgyaltál erről, és ő konkrét árajánlatot kért. Erre vissza kell szólni, hogy "most viccelsz baxi? A minimálárat fogom bekínálni, mint mindenki más, aki nem komplett idióta, vágod?" Ha ez befullad, akkor pedig követelés-vásárlással kell végrehajtást kérővé előlépned, ilyenkor viszont a legkisebb követelés jogosultját kell felkeresned, hogy minél olcsóbban legyél rendelkezésre jogosult. .

Vevo123 # 2021.10.25. 18:43

csaba740,
A hagyatéki ügy mennyi ideig tartott?

csaba740 # 2021.10.26. 15:16

Vevo123 2019 decemberben hunyt el és most 2021 10 hóban lett végzés

Vevo123 # 2021.10.27. 05:13

Köszönöm az infót, Csaba!

Rtk` # 2021.10.29. 09:01

gerbera317:
Köszönöm a részletes segítséget. A folyamatos árveréseket már átböngésztem az MBVK-n, ott nem szerepel. 2016-ban volt kitűzve árverésre, gondolom egy idő után törlik a folyamatosból is.
A végrehajtó semmiben nem tudott segíteni... Megnéztem a többi jogosultat is...a "ranghelyek" alapján pont azt a jogosultat sikerült felkeresni, aki leginkább érdekelt lenne az árverezésben.
Ha a követelésvásárlás irányába indulok el, mennyi többletre számítható átfutási idő tekintetében? Kisebb összegű követelésekre a NAV jogosult a tulajdoni lap szerint... számíthatok arra, hogy tőlük is meg tudom venni valamelyiket?

drbjozsef # 2021.10.29. 10:32

Asszem pont ezért írta kbs azt, amit...

papinianus88 # 2021.10.29. 12:29

Egyetértek drbjózsival... péntek délután, felforr a csarnokvizem Rtk megnyilvánulásai következtében...
Keressél egy ügyvédet, segíteni fog. Egyeseknek javaslom, hogy megtudja oldani, te nem tartozol ebbe a csoportba.
Ne vegyed sértésnek, én sem állok neki mosógépet szerelni jutub videó alapján... a fűkaszában a damilt még kicserélem :)

gerbera317 # 2021.10.29. 13:11

Hááát, attól, hogy a NAV követeléseit nézegeti, már én is elbizonytalanodtam, hogy egyedül képes lenne ilyesmit végigvinni.

Rtk` # 2021.10.29. 13:44

Egyáltalán nem célom szakember nélkül bármilyen kockázatot jelentő lépés megtétele. Minden általam megfogalmazott kérdés arra szolgált, hogy el tudjam dönteni, hogy melyik út lenne optimális, és a szakemberhez már konkrét céllal tudjak fordulni. Egészen biztos, hogy az "igénybe vett" ügyvédnek is feltettem volna, vagy ha nem derül ki, akkor fel fogom tenni azt a kérdést, hogy a NAV követelései is ugyanúgy megvásárolhatóak-e... Itt, egy szakmai fórumon is egy kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban, nem pedig bekopogtam a NAV-hoz, hogy "csókolom...követelésért jöttem"... ennek fényében nem igazán tudom hova tenni ezeket a reakciókat.

gerbera317 # 2021.10.29. 14:00

Csak röviden: az állami vagyon, s így az állam kintlévősége sem adható el a nyilvánosság kizárásával.