végrehajtás kérdések

drbjozsef # 2024.07.16. 09:49

Aniko75,

Hogy életszerű-e? Miért ne lenne az önmagában? A cég bevétele milyen összefüggésben van a dolgozók számával vagy alkalmazási formájukkal?
Semennyi.

Egy cégnek két másodperces munka öt millió forint bevételre szert tenni, például ha elad egy öt millió forint értékű tárgyat.

Az igaz, hogy a havonta kifizetett bérnek a 60 ezer forint alatti részére nem lehet (estedben, kölcsönnél) letiltást vezetni. Az, hogy ez önmagában valós-e, egy más kérdés. Mindenesetre a végrehajtó nem nyomozó hatóság, azzal nem tud sokat kezdeni, ha ez szerinted kevés...

papinianus88 # 2024.07.16. 10:25

Esetleg a Nemzeti Adó - és Vámhivatalt keresheti meg a végrehajtó a bejelentésed alapján, hogy a Vht. 47. §-a alapján, díjmentesen küldje meg az adatszolgáltatást azzal kapcsolatosan, hogy az adósnak x hónaptól x hónapig mekkora munkabért teljesített a munkáltató, azonban ez abszolút a végrehajtó jóindulatán múlik, nem kezdi el piszkálni a munkáltatót.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.16. 10:25

Az egyik konkrét ügyben (nettó) 50 millió a cég éves bevétele - és egyetlen munkavállalója sincs. (Van egy 1 milliárdos ingatlanja, azt adja bérbe egyetlen bérlőnek. Évente egyszer, előre számláznak.)

detti789 # 2024.07.21. 02:53

Tisztelt Szakértők!

Bírósági ítélet alapján 10 millió forint visszafizetésére kötelezettség, ami 3 millió forint vonatkozásában előzetesen végrehajtható mit jelent pontosan?
Ha az adott időpontig nincs befizetve a 10 millió, akkor 3-ra kérhetnek végrehajtást a 16. naptól?
Mi van akkor ha csak munkabér áll rendelkezésre és semmilyen egyéb vagyontárgy amit végrehajtás alá kerülhetne?

Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.21. 04:32

Ha az adott időpontig nincs befizetve a 10 millió, akkor 3-ra kérhetnek végrehajtást a 16. naptól?
Nem. Ha hárommilliót megfizet az adós, akkor nincs helye a végrehajtásnak.

Mi van akkor ha csak munkabér áll rendelkezésre
Szerinted?

detti789 # 2024.07.21. 06:21

Akkor a munkabért terhelik csak... de akkor az évek....

A maradék 7 millióra akkor nem lehet végrehajtást kérni? Ezt nem értem...bocsánat az értetlenségért

drbjozsef # 2024.07.21. 09:25

detti789,

Akkor a munkabért terhelik csak... de akkor az évek....
Ez ilyen. Ha nincs vagyon, csak ez marad, ebből, lehet, hogy soha nem térül meg teljesen.
Ha még jövedelme sem lenne, akkor soha egy fillérhez sem jutnál...

A maradék 7 millióra akkor nem lehet végrehajtást kérni? Ezt nem értem...bocsánat az értetlenségért
Előzetesen végrehajtható 3 millió, tehát már most elindíthatod a végrehajtást akkor is, ha még nem jogerős a végzés. Ha a másik fél fellebbez, akkor még lehet hónapokat kell várnod a jogerős itéletre. Ha majd az is meglesz, akkor indíthatsz ezzel az okirattal végrehajtást a a maradék 7 millióra.

gerbera317 # 2024.07.21. 09:28

Az, hogy a három millió forint vonatkozásában az ítélet előzetesen végrehajtható, azt jelenti, hogy az ítélet még nem jogerős, de három millió forint behajtására már most lehet kérni a végrehajtást. Lehet, de nem kötelező.
Ha majd az ítélet jogerős lesz (persze, ugyanezzel a tartalommal), akkor a maradék hétmillióra is lehet kérni a végrehajtást.
A kérdező szemlátmást nem érti a különbséget a végrehajthatóság és a behajthatóság fogalmai között, és az előzetes végrehajthatósággal kapcsolatos a aggodalmai után rögtön a behajthatóság miatt folytatja az aggódást. Míg előbbi egy eljárásjogi fogalom, addig utóbbi a lételmélet egyik egyszerű, hétköznapi vetülete: ha van pénze és vagyona a pasinak, behajtható a követelés, ha nincs, akkor meg nem hajtható be, vagy csak nagyon csekély mértékben, és azt is csak hosszú idő alatt.

detti789 # 2024.07.21. 10:25

Tulajdonképpen semmi vagyona nincs, papíron...
Igy elindíthatom a végrehajtást, csak kb. nyolcszáz év alatt kapom meg a nekem megítélt összeget :-(
A munkabér milyen indokkal terhelhető 50%-al? Alapból úgy tudom harmincvalamennyi százalék.
Nekem milyen költségeim vannak a végrehajtással?

Köszönöm szépen az eddigi segítséget!

drbjozsef # 2024.07.21. 10:39

detti789,

Ezzel az egy követeléseddel csak 33%. (feltételezem, nem gyermektartásdíjról szólt az a per)

Igen, nyolcszáz év, vagy soha.
Mondom : ha hivatalosan fizetése se lesz, akkor végképp bukod az egészet. Ez ilyen. Ha nincs mit behajtani, nincs mit behajtani.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 12:09

Sziasztok!
Végrehajtást indított ellenem a NAV adótartozásom miatt amit hozzatennek hogy teljesen jogtalanul mert a régi munkáltatóm cseszett elküldeni azM30-t amivel tudtam volna bizonyítani hogy nincs adótartozásom. Sajnos ezen a héten kaptam meg az M30-t pénteken és inkaszoztak szerdán. Annyiból szerencsém volt hogy nem volt mit inkaszozni mivel 0 forint volt a számlámon . Holnap megyek intézkedni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Sőt általában minden évben én kapok vissza csak a hülye munkáltatómra 2 hónapot kellett várni még kiadják a tavalyi évről az M30ast .Mit tehetek?

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 12:09

Sziasztok!
Végrehajtást indított ellenem a NAV adótartozásom miatt amit hozzatennek hogy teljesen jogtalanul mert a régi munkáltatóm cseszett elküldeni azM30-t amivel tudtam volna bizonyítani hogy nincs adótartozásom. Sajnos ezen a héten kaptam meg az M30-t pénteken és inkaszoztak szerdán. Annyiból szerencsém volt hogy nem volt mit inkaszozni mivel 0 forint volt a számlámon . Holnap megyek intézkedni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Sőt általában minden évben én kapok vissza csak a hülye munkáltatómra 2 hónapot kellett várni még kiadják a tavalyi évről az M30ast .Mit tehetek?

eulimen # 2024.07.21. 14:02

@Tomi
hozzatennek hogy teljesen jogtalanul
Ha a május 20ig benyújtandó adóbevallásodhoz hónapokon keresztül nem hiányzik a munkáltatói M30, akkor ott neked is felróható felelősséged van.
A NAV végrehajtás meg sosem röppen be csak úgy előzmény nélkül az ablakon, vannak ráutaló előzetes jelek.
Biztosan ilyen gyorsan dolgozik a NAV, hogy 2023. évi SZJA+Szocho bevallasoddal összefüggésben vágta végrehajtásba valamelyik ügyedet? Apropó, szja bevallás ment rendben és időben? Ha a munkáltatói M30asban végül is egy forint adótartozás nincs, akkor honnanis ered a NAV által kimutatott és végrehajtásba vágott követelés? Nem lehet, hogy ez egy régi-régi ügy?
Egy konkrét tényállás tényleg nem ártana.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 14:29

@eulimen
Szia! Igen én is hibás vagyok nem is kicsit mert azt hittem hogy leszámolásnál a munkáltató elküldte az M30-at de nem és erre,majus15-en jöttem rá hogy nem küldte el . Onnantól kezdve hívtam a régi munkáltatómat és pénteken ért ide az M30 . Addig még nem ért ide nem tudtam intézkedni egyébként 2 gyerekre szedtem az adókedvezményt a munkáltató meg 1 gyereket jelentett le szóval ott van a hiba. Mit tehetek ha már végrehajtás folyik ellenem ha tudom igazolni hogy jogtalan a tartozás megszüntetik Z végrehajtást?

drbjozsef # 2024.07.21. 15:03

Tomi,

ez még mindig gyenge tényállásnak.
Mi az hogy te "szedted" az adókedvezményt? A fizetésedet a munkáltatód számolja ki, és fizeti ki neked, feltételezem, nem te mész be a pénztárba, és veszel ki a kasszából annyit, amennyi jólesik.

Szóval leadtál egy nyilatkozatot év elején, és abban te két gyerek után kérted az adókedvezmény érvényesítését az adóelőlegben?
Ennek ellenére a bérszámfejtés csak egy gyerek utáni levonást jelentett le a NAV-nak, miközben neked mégis két gyerek után fizette ki, ezért adóhátralékod keletkezett?
Ha a két gyerek után amúgy is járt volna ténylegesen a kedvezmény, amely egyébként ugye utólag, az adóbevallásban is érvényesíthető, és a hiba nem róható fel neked, akkor el kell készíteni a helyes adóbevallást (kellett már májusig - megcsináltad? Megnézted a NAV tervezetét? jóváhagytad a neten?), és természetesen ez esetben az esetleges kamatok, késedelmi díjak sem terhelnek.

De ehhez pontosabbnak kellene lenni.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 15:23

Kicsúsztam a határidőből mivel nem volt meg a régi munkáltatómtól a papírok. Szóval nem tudtam érvényesíteni az én tervezettemet és így kicsúsztam a határidőből. Vártam a papírokra és ez lett a végeredmény.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 15:29

Igen. Leadtam a nyilatkozatot és én 2 gyerek után kértem az adókedvezményt. Amikor megjött a NAV tervezete rá egy hónapra mentem be hogy mi ez a tartozás. Elmondta az ügyintéző és addig javítani nem tudják még nincsenek meg a régi munkáltatómtól a papírok. Szóval vártam és ez lett a vége. Így maradt a NAV tervezete automatikusan elfogadva. Most már megvannak a papírok és most már itt vagyok hogy végrehajtás alatt van az ügy és nem tudom hogy hogyan kéne tovább mennem mivel jogtalan a tartozás. Igen elcseztem én is mert nem mentem időbe meg a régi munkáltatóm is megszivatott.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 15:45

Tavalyi évet normálisan ledolgoztam és le adóztam egy multi cég volt a munkáltatóm.
Más bevételi forrásom nem volt 1 forint tartozásom sem volt senkinek .
Egyébként számoltam és 1gyerek éves szinten 120000ft 2 gyerek 480000ft és a tartozásom viszont 532000ft.
Mit cseszett el a munkáltató???
Különbözet 360000,Ft .

eulimen # 2024.07.21. 16:55

@Tomi
Ez mèg mindig csak talàlgatàs.
Ràadàsul a matek sem akar kijönni. A NAV nem dolgozhat ilyen gyorsan, hogy egy majus 20i határidejű ügyben már végrehajtást indít!
Szedd elő a NAV határozatot és àruld màr el, milyen ügyben indult a vègrehajtàs!
Korábbi szja? voltál egyéni vállalkozó? áfa, vállalkozói adók rendben? vettél ingatlant, illetékek rendezve? Mondjuk mindezt gondold át 5 évre visszamenőleg.
És konkrétumokkal gyere vissza, légy szíves.

eulimen # 2024.07.21. 17:01

és persze nem árt lekérdezned a tényállás tisztázasa érdekében ("mit cseszett el a minkáltató") pl. azt is hogy az egyéni nyugdíjszámlád kimutatása + a taj-biztosítotti jogviszony stimmel-e az általad elképzelttel.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 17:21

Eulimen
Az utóbbi 5 évben gyári munkás voltam soha nem volt köztartozásom nincsenek hiteleim nincsenek bírságaim .
Bocsánat hozzászólásaimnál elírtam, nem 532000Ft hanem 432000Ft a tartozásom átnéztem mindent. Tavalyi évben úgy kértem az adókedvezményt hogy 333333Ft-ban mivel az egyik gyerek tartós beteg. A NAV tervezete úgy néz ki hogy csak a tartós beteg gyermekem után kaptam adókedvezményt. A másik gyerek nincsen feltüntetve. Nos, igen is ez az én hibám hogy nem intézkedtem időben és így a NAV tervezete jogerőre emelkedett. Most már meg van minden papirom amivel ezt el tudom intezni. A kérdés az hogy hogyan fogok ebből kijönni mivel már végrehajtás alatt vagyok.

Tomi28258885588 # 2024.07.21. 17:35

Egyébként 1 hónapja kaptam meg a felszólítást hogy fizessem meg az 432000Ft,-os személyi jövedelemadó tartozásomat nyilván nem tudtam menni mert nem volt meg a régi munkáltatómtól a leszámolási papírok.

Most csütörtökön kaptam még egy levelet a NAV-tól abban már csak az áll hogy végre hajtás alatt vagyok. Nincs feltüntetve hogy milyen tartozás miatt. Péntekre inkaszoztak nem tudtam bemenni pénteken sem mert dolgoztam és pont pénteken kaptam meg délután a régi munkáltatómtól a papírokat. Na most én összehasonlítottam a felszólító levél ügyiratszámát a pénteken kapott levèllel és ugyan az a ügyiratszám. Ebből gondolom hogy az adótartozás . Soha nem volt semmilyen tartozásom senki felé .. Alkalmazotti jogviszonyban dolgoztam mindig.

eulimen # 2024.07.21. 19:44

@Tomi
Amíg te magad ki nem deríted, honnan ered a tartozás, mi nem fogunk tudni segíteni. Itt böngéssz egy kicsit, aztán szólj, ha megtaláltad, melyik adóév melyik adónemének elmaradásaiból jött össze
https://ugyfelportal.nav.gov.hu/

• egyéb végrehajtható köztartozások
  • adószámla
  • további ügyintézés -> pótléklevezezés (ezt érdemes több adóévre visszamenőleg lekérdezni)
Tomi28258885588 # 2024.07.22. 13:53

432000 helyett 85000,Ft-ot kell visszafizetni. Állítólag a munkáltató a járulékokhoz is hozzányúlt. Le adózom az egész évet erre még vissza kell fizetnem.

detti789 # 2024.07.23. 06:10

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy vajon egy végrehajtó milyen "gyorsan" dolgozik?
Ha végrehajtást indítok, akkor az indítás napján nézik meg hogy az adott személynek milyen vagyontárgya(i) vannak?
Mi van ha pár nap alatt ezeket mind átiratja a nevéről?
A végrehajtó még "egyezkedik", vagy foglal azonnal?

Bocsánat, teljesen tudatlan vagyok...