bűnügyi költség végrehajtása

ObudaFan # 2011.10.04. 12:52

A bűnügyi költség megfizetésére halasztás, illetőleg részletfizetés a bírósági végrehajtó által foganatosított foglalás után engedélyezhető, ha a foglalási jegyzőkönyvet a végrehajtó a bírósághoz beterjesztette, akkor, ha az elítélt valószínűsíti, hogy a költség azonnali vagy egy összegben való megfizetése magának vagy tartásra szoruló hozzátartozóinak a büntetés célján túlmenő jelentős anyagi nehézséget okozna, és megalapozottan feltehető, hogy az elítélt a meghosszabbított határidőben fizetési kötelezettségének pontosan eleget tesz. A bíróság legfeljebb három hónapi halasztást, illetőleg azt engedélyezheti, hogy a költséget két éven belül, részletekben fizesse meg.
A halasztás fontos okból egy alkalommal, legfeljebb további három hónappal meghosszabbítható.
A részletfizetés olyan, havonta fizetendő összegben engedélyezhető, amely osztható a pénzbüntetés esetén az ítéletben megállapított napi tétel összegével.

Az államot illető bűnügyi költség és a rendbírság megfizetését az igazságügyért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő okból egészben vagy részben elengedheti.
A kérelmet az elsőfokú bírósághoz kell benyújtani, az első fokú bíróság az államot illető bűnügyi költség és a rendbírság megfizetésének elengedésére irányuló kérelmet a szükséges adatok, így különösen a környezettanulmány, az intézeti munkáltatói vélemény beszerzése után az addigi befizetés adatairól szóló igazolással és a büntetőügy irataival (részirattal), az esetlegesen rendelkezésre álló bírósági foglalási jegyzőkönyvvel felterjeszti az igazságügyért felelős miniszterhez.
A bíróság a felterjesztés előtt a bűnügyi költség megfizetésére kötelezettnek, illetve a rendbírsággal sújtottnak a döntéshez szükséges személyes adatait is beszerzi, ideértve a vagyoni és jövedelmi helyzetére vonatkozó adatokat is, és erről a bűnügyi költség megfizetésére kötelezettet, illetve a rendbírsággal sújtottat értesíti.

végrehajtó1 # 2011.10.04. 12:01

Olvass vissza egy kicsit

kucu # 2011.09.19. 15:30

Köszönöm a választ,de ha nincs a nevén a tv-meg a stb,akkor azt nem foglalhasák le mert az én nevemen sincs
csak az édesapáén,ahol most lakunk,ez a cim a tartozkodási hely a bejelentett lakcime pedig a tesvérénél van.Köszönöm

végrehajtó1 # 2011.09.19. 11:24

Kérheted elengedni is .De ezt az igazságügyi minisztériumba küld.Csak ők engedhetik el.

végrehajtó1 # 2011.09.19. 09:18

Bünügyi költséget nem lehet leültetni.Írásban kérjed amit kérni akarsz.

kucu # 2011.09.19. 08:28

A kérdésem a következö lenne a párom büntetését tölti,és ki jött csekken a bünügyi költség meg fizetése,megkértem részletre és oda irták,hogy ha 15 napon belül nem fizeti ki a 11980ft ott,akkor nem tudják a részletet megengedni és a végrehajto jön ki,de a bejelentett lakcimén nincs vagyona és a tartozkodási helyén sincs,ilyenkor ha nem tudnak eljárni akkor leültetik vele a bünügyi költséget is,ami már jogerös,vagy a 11980ft ra kérhetek halasztást a nevében,vagy hogyan müködik?Válasszukat elöre is köszönöm!aki hárt már ilyen helyzetben irjon!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 17:00

Valószínűleg a végrehajtót keresték meg, és igen, az is végrehajtási cselekmény.

pestszentlorinc # 2011.07.05. 16:32

Köszönöm a választ. Már csak egy kérdésem van: 10 évig évente egyszer állítólag a Zala Megyei Bíróság megkereste a Fővárosi Bíróságot, hogy hajtsák be a bűnügyi költséget. Habár volt bejelentett munkahelyem, a Fővárosi Bíróság mindig azt válaszolta, nincs miből letiltani. Engem nem szólított fel soha senki. Ez végrehajtási cselekmény, hogy a két bíróság egymás között levelezik a hátam mögött????

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 13:25

A végrehajtható követelés elévülését csak végrehajtási cselekmény szakítja meg, viszont bármilyen végrehajtási cselekmény megszakítja. De az ítéletben ez nyilván sokkal részletesebben és főleg konkrétabban benne van.

pestszentlorinc # 2011.07.05. 12:24

2000-ben kaptam ítéletet, 2010-ben a 10 éves évfordulóra a bíróság kiküldte a munkáltatónak a letiltást bűnügyi költségre. Pereltem, az ítélet szerint nem évült el a bűnügyi költség. Ez így egy szokványos?

C a s a b l a n c a # 2011.03.10. 06:52

Az úgy van, tudod, hogy maga a büntető ügy megszűnik a terhelt halálával, viszont a költségeket megpróbálják rányomni az örökösökre.

Csak tájékoztatásul: ebben az esetben akár 1 Ft összegért is elárverezhető egy ingatlan is...

bonafides # 2011.03.08. 18:55

Tisztelt Szakértők!

s.o.s. szükség lenne a segítségükre!

A vádlott meghalt és a bíróság az örökösein akarja behajtani a bűnügyi költséget . Szerintem itt nem állhat fenn jogutódlás, hiszen annak megfizetése a vádlott bűnösségéhez kötött.

Valaki tud konkrét jogszabályhelyet (paragrafus+ bekezdés) hivatkozási alapul?

Előre is nagyon köszönöm!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/27280#…