Elévülés

gerbera317 # 2018.05.06. 20:27

Kifogás esetén a bíróság nem a többi iratot fogja kérni, hanem megkérdezi az adóst, mire alapozza a kifogását, a végrehajtó melyik intézkedésével sértette meg a végrehajtási eljárás szabályait. Erre kell majd tudni válaszolni. A legtöbb adós erre képtelen. Nem is tudhat válaszolni, hiszen a végrehajtó mindvégig szabályos volt.
Az adós ilyenkor döbben rá, hogy 15 ezer forint ment a lecsóba, miközben a helyénvaló kérelemnek is jogvesztően eltelt a beadási határideje.
Jogvégzettek is esnek ebbe a hibába. Mert nem tudják, hogy a kifogás az csak egy a sok jogorvoslati lehetőség közül, ráadásul ez a legritkábban célravezető jogorvoslati kérelem. Lelkük rajta.

gerbera317 # 2018.05.06. 20:10

Ennyi agyament sületlenséget összehordani! Oktatják ezt valahol?
Figyu: Ha például neked az az álláspontod, hogy nem volt becsérték-közlés, akkor az aktában nincs olyan irat, ami ezt bizonyítaná. Hiába is szeretnéd, de ami nincs, azt nem lehet beterjeszteni. Van ehelyett az aktában egy becsérték-közlés, meg a tértivevény, hogy az részedre szabályosan kézbesítésre került, de legalább kézbesítettnek tekintendő. A végrehajtó nem fogja mind a százharminc iratot beterjeszteni, hogy a bíróság megállapíthassa, hogy nincs köztük az az irat; ehelyett beterjeszti azt az egy iratot, ami azt bizonyítja, hogy az állításod iratellenes. Valaminek a nemléte simán cáfolható azzal, ha bizonyítják a meglétét.

facsiga77 # 2018.05.06. 20:04

Esetleg még most kéne kérned, hogy a többi iratot is kérjék be ami téged igazol, mert a fellebbezésben ezt már nem teheted meg.

Ja és ez nem per, és nem is lesz az később sem.

Ha nem kapkodod magad akkor a téged igazoló iraok nélkül fognak elmeszelni.

Egyébként sem biztos hogy sokat segít rajtad az pár irat, de ha tényleg hiszel benne akkor hajrá.

gerbera317 # 2018.05.06. 19:34

Milyen perben?

dormantamas # 2018.05.06. 18:35

Kedves gerbera317! Távol áljon tőlem, hogy a bíróságot hülyének nézzem, épp ellenkezőleg, a segítségét kérem, hogy a szerintem vitatható kérédést eldöntsön. Ha a kifogásom elutasítja, mert annak nem volt helye, akkor valószínűleg így van.
Egyenlőre azt tudomn, hogy a végrehajtó a kifogásom felterjesztette, és a felterjesztésében csak olyan iratokat küldött meg, amikből az ő álláspontja igazolható lehet. Menet közben tanulok sajnos, és bevallom arra számítottam, hogy ilyen esetekben a teljes iratanyagot vizsgálják majd,ami az én álláspontomat igazolhatná, de valószínűleg erre csak abban az esetben kerül sor, ha ezt külön kérem majd, perben.

gerbera317 # 2018.05.06. 14:41

éltem a végrehajtási kifogással
;-) És elmarasztalták a végrehajtót? Figyu, tény és való, hogy kifogással vélt sérelem miatt is lehet élni. A szavaid alapján, neked meggyőződésed lehet, hogy a bíróság az ilyennek is helyt ad. Hát tudd meg, hogy nem. A bíróság nem hülye. És azt sem díjazza, ha annak nézik.

dormantamas # 2018.05.06. 08:37

Kedves nonolet!

Kérlek írd meg, milyen dátummal, melyik hozzászólásban volt tárgyalva, hogy visszaolvashassak. Nem szeretnék újrakezdeni semmit, az én ügyemben ez friss fejlemény.

nonolet # 2018.05.06. 07:22

Ezt már kitárgyaltuk a napokban, ne kezdd újra...

dormantamas # 2018.05.06. 07:19

A megbízott nem szólított fel az ügyben. Tértivevényes levélről nincs tudomásunk. A megbízásról csak miután a fizetési meghagyás kibocsájtáséval kapcsolatban ellentmondással éltem, majd a végrehajtási eljárásban az elévüléssel kapcsolatban kérelmet terjesztettem elő, a jogosult egy levelében tájékoztatott, hogy ezért nem ad helyt a kérelemnek.

Vadsuhanc # 2018.05.06. 07:12

A megbízott által történt felszólítás megszakítja az elévülést a régi Ptk hatálya alatt kötött szerződés esetén.

dormantamas # 2018.05.06. 07:04

Kedves fórumozók!
Az elévülés tekintetében, megszakítja e az elévülést, ha a jogosult a követelését behajtásra kiadja.A megbízott behajtócég cselekményei bírnak-e az elévülést megszakító hatállyal? A követelés ezt követően hónapok múlva került vissza a jogosulthoz, behajtatlanul, aki további hónapokon át nem követelt. A behajtásra való megbízás, és a jogosult által a behajtás érdekében tett következő cselekményig a törvényben meghatározott elévülési idő eltelt.

oligaliga # 2018.04.24. 11:25

Sajnos nem. A jelzálogjog bejegyzése egyenlő a végrehajtás felfüggesztésével, a felfüggesztés alatt pedig nyugszik az elévülés.

Ektid # 2018.04.24. 11:11

oligaliga

Köszönöm a válaszát. Történt ilyen bejegyzés 2009-ben. Ettől nem évülhet el?

oligaliga # 2018.04.24. 10:36

Ektid

Elévülhetett. Kérdés, hogy az illetékre vonatkozóan történt-e jelzálogjog bejegyzés az ingatlanra. Ha igen, akkor az elévülés még nem következett be.

Ektid # 2018.04.24. 09:55

Kedves Fórumozók,
Lakásvásárlási illetékkel kapcsolatos kérdésem lenne. 2008-ban, vásároltunk házat, amiben jelenleg is élünk. 2009-ben megállapításra került az illeték fizetés. Egyéb okok miatt, nem tudtam befizetni az illetéket, és levonni sem tudták azt sehonnan. Tehát azóta szépen nő az összeg a késedelmi kamatokkal, amiről minden évben kapok egy levelet. Most kaptam postán egy végrehajtási jegyzőkönyvet, hogy próbáltak bejutni a házba, de nem voltunk otthon. Igazából az a kérdésem, hogy 2009-hez képest, ez még nem évült el?

dormantamas # 2018.04.24. 09:16

Kedves Fórumozók! Előre is köszönöm a további válaszokat, információkat, hozzászólásokat. A hozzászólások alapján felmerültekre reagálva...

Kedves Kovács Béla Sándor! Ezek szerint jól értelmezem, hogy ha a követelés alapja egy az elektronikus hírközlésről szóló tv. hatálya alá eső szerződés, akkor a végrehajtásban is egy év az elévülési idő? A követelés a fizetési meghagyásban mint díjtartozás került megjelölésre. A végrehajtói iratok alapján egyértelműen kiderült, hogy a végrehajtó több mint két éven át nem dolgozott az ügyben.

Kedves Vadsuhanc! A telefonvásárlás alatt az előfizetői szerződés megkötését értettem, nem konkrétan készülékvásárlást. Nem volt részletfizetés, vagy hasonlók. Hűségidőt válaltam, de ez a nyilatkozat a szerződés részét képezte, a fizetési meghagyás iránti kérelmében a végrehajtást kérő a kötbért mint díjtartozás tüntette fel a csatolt folyószámla kivonaton, úgy, hogy valamilyen oknál fogva "belerejtette" az adatok közé, előbbre sorolta azt, a már több mint egy évvel azt megelőzően kiállított, a kimutatásban rendre időrendben felsorolt díjszámlák közé.

Kedves Nonolet! Természetesen jobb lett volna, ha nem úgy alakul. A per jelenleg nem a vh eljárás megszüntetésére, korlátozására folyik, hanem a vh eljárást megelőző fizetési meghagyásos eljárás ügyében. A vh ügy, folyamatban van, ugyanis a végrehajtó nem folytatja le a Vht. 41. § szerinti eljárást az elévülés tekintetében. Emiatt a bíróságot kértem, hogy határozatban kötelezze a lefolytatására.

Vadsuhanc # 2018.04.23. 13:14

.." Volt egy 2007-es előfizetéses telefon vásárlásom.."

Telefon vásárlása esetén véleményem szerint az öt éves elévülésnek van helye. ( maga a készülékvásárlás nem hinném, hogy a 2003. évi C. törvény szerinti hírközlés hatálya alá esne )

Gondolom a kérdező már elfelejtette, hogy egy húségnyilatkozatot is aláírt, amelynek tartalmát a szerződés aláírásakor megismerte.

facsiga77 # 2018.04.23. 12:28

Meg azért teljesen alap nélküliség szempontjából lényeges hogy volt/van alapja a követelésnek, akkor is ha annak körülményei részleteiben már senkit nem kell hogy érdekeljen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.23. 12:25

Az eredeti telefon ügy már senkit nem izgat.
Hisz van jogerős meghagyás.

Annyiból azért számít, hogy a végrehajtásban is egy év az elévülési idő.

nonolet # 2018.04.23. 08:26

A per ideje alatt pedig nem ketyeg az elévülési idő.

Hanem nyugszik.

nonolet # 2018.04.23. 08:24

5 év

Hisz van JOGERŐS fizetési meghagyás és azt hajtják végre.

- -

Az eredeti telefon ügy már senkit nem izgat.
Hisz van jogerős meghagyás.

- -

Mondjuk olcsóbb lett volna korábban fizetni...

dormantamas # 2018.04.23. 07:14

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok.
Volt egy 2007-es előfizetéses telefon vásárlásom, amit 2008. júniusától felmondott a szolgáltató. Ezt követően nem szolgáltatott, számlát nem állított ki, leveleket sem kaptam. A felmondás díjhátralék miatt történt, az okait most nem részletezném.
2009. októberében a szolgáltató kiállított egy kötbérszámlát, azonnali fizetési határidővel, majd másnap bíróságra adta, és fizetési meghagyás kibocsájtását kérte. Utóbbit a bíróság kiállította, és megküldte, de az névazonosság miatt nem nekem. Én erről nem értesültem. A később a bíróságnál iratbetekintés során megismert tartalmú iratból, a címzés és tartalma alapján a kötelezett személye nem állapítható meg egyértelműen. Aki átvette, úgy gondolta neki szól, és akként kezelte.
2013-ban engem talált meg a végrehajtó. Ezt megelőzően én a dologról nem értesültem, úgy gondoltam, a követelés elévülhetett, tekintve, hogy már több mint 5 éve semmilyen megkeresést nem kaptam. A lakcímem végig be volt jelentve, nem tűntem el, stb. Ugyanakkor jóhiszeműen azt feltételeztem, hogy talán a korábbi években, valamely családtagom átvehetett ilyesmit, ezért felvettem a kapcsolatot a szolgáltatóval, és kértem, hogy részletfizetési lehetőséget biztosítson, a végrehajtás szüneteltetése mellett. A részletfizetést elkezdtem, de vh. nem szünetelt, a végrehajtó letiltást foganatosított, és mint utóbb kiderült, ingatlanra is végrehajtott. Emiatt a részletek fizetését abbahagytam. A részletfizetési megállapodás megszűnéséről ugyanakkor a szolgáltató nem értesített. 2014 és 2015 években volt inkasszó is. Majd csend...
Úgy gondoltam, az inkasszált/befizetett/letiltott összegek alapján a követelés megtérülhetett. 2017-ben azonban ismét inkasszó volt a számlámon. Egy ismerőstől értesültem róla, hogy levelet is kaptam a végrehajtótól, az egyik korábi lakcímemre, amit nem értettem, tekintve, hogy közel 10 éve nem ott vagyok bejelentve, és még 2013 során a jelenlegi, azóta változatlan, bejelentett lakcímemen levelezett velem. Legutóbb 2018 márciusában talált be, immár a valós címemen, ingatlan becsérték megállapítással... Ennek folyományaként hosszas utánajárással szereztem be a végrehajtási iratok másolatait, majd a bíróságon a fizetési meghagyással szemben annak megismerését követően 15 napon belül ellentmondással éltem. Az ügy perré alakul.
A végrehajtói iratok szerint a végrehajtó 2015 és 2017 között több mint két naptári éven keresztül nem foganatosított semmilyen cselekményt. 2013 évet megelőzően részemre nem küldött meg iratokat, több irata pedig fikciónak tűnik.
A kérdésem: Az elévülést ilyen esetben, hogy kell számolni? Az ügy alapja ugye egy előfizetői szerződés, ami az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozik, mely szerint az elévülési idő egy év, és a határidő jogvesztő. Ugyanakkor az ügy a vh szakaszban van, egy vitatott okból jogerőre emelkedett fizetési meghagyás alapján kiállított vh lap által. Ilyenkor is egy év, vagy a pénzkövetelésre vonatkozó öt év az elévülési idő?

drbjozsef # 2018.04.05. 12:12

"A kovetelés fennállására az esetlegesen bekövetkezett elévülés nincsen hatásal"

Ez nem jelent se többet, se kevesebbet, hogy elévüléssel nem a tartozás szűnik meg, hanem annak bírósági úton való behajthatósága. A jogosult bármikor követelheti a tartozást, te pedig azt, ha akarod, önkéntesen bármikor teljesítheted is. De fizetésre _kényszeríteni_ már nem tud.

De ha a behajtóNAK jelezted (nem felé), az elévülést, az nem jelent semmit (feltéve, hogy nem végrehajtóról beszélünk, hanem valami eos vagy intrum féle behajtó cégről), leveleket is küldözgethetnek, a lényeg, hogy ha MOKK-os fizetési meghagyást bocsátanak ki, akkor annak kell ellentmondani. Minden más iktatható a kukába.

ludwig47 # 2018.04.05. 11:37

Üdvözletem.

Korábban itt olvastam a MÁV behajtós bulijáról, a fórum segített abban hogy idődben jelezzem a kifogásomat a a behajtó felé. Erre válaszul kaptam egy levelet tőlük, miszerint "A kovetelés fennállására az esetlegesen bekövetkezett elévülés nincsen hatásal". 2010-es tételekről beszélünk, az 1959-es törvényre így hivatkoznak is. A kérdése(i)m az(ok), hogy 1.) hihetek-e nekik? Nem igazán vagyok skilled törvények átbújásában, ennek a szövege meg pláne értelmezhetetlen kategória számomra 2.) van még módom tiltakozni? 3.) van-e értelme tiltakozni, vagy bíróság lesz a vége ennek a csihipuhinak?

Üdv: KZ

gerbera317 # 2018.03.20. 06:35

Fogalmazzunk úgy, hogy ha a kötelezett nem mond ellent a fizetési meghagyásnak, akkor azzal elismeri közjegyző előtt a tartozását. Azt pedig mindenki tudja, de legalább illik tudnia, hogy az ilyennek mi a jogkövetkezménye.