Végrehajtás ha az ingatlannak több tulajdonosa van?


gerbera317 # 2022.10.24. 10:41

Ha lemondanak az örökségről”... akkor jó nagy hülyeséget csinálnak.
Az adós tulajdonostárs tulajdoni illetősége lesz lefoglalva. Ha majd a tulajdonosok - közös akarattal - el akarják adni az ingatlant, akkor az adós tulajdonostársra eső vételárért jelentkezni fog a végrehajtó. (Nem így, de ez a lényege a dolognak.)

drbjozsef # 2022.10.24. 10:38

agii.nagy,

Az ingatlanra több követeléskezelő is bejegyezte a végrehajtási jogot a tulajdonlapra.
Ha a többi tulajdonsnak nincs köze az adott tartozáshoz, akkor a vh-jogot csakis az adós tulajdondi hányadára jegyezték be.

Ha egyébként annak az 1/7 (vagy akármekkora) résznek van valamennyi értéke, akkor le ne mondjanak róla.
Legrosszabb esetben, ha mindenki beleegyezik, akkor egyben elárverezhető az egész ingatlan, és mindenki megkapja belőle a részét, az adós pedig nem. Ha neki marad még tartozása, az az ő baja, nem a tietek.
Ha nem egyeztek bele, elárverezik csak az ő tulajdoni hányadát. Amit ha előárverezőként bejelentkezik az árverésbe valamelyik tulajdonostárs, akár maga is megvehet - neki nem kell felüllicitálnia az aktuális árat, elég tartania, és az elővételi jogán megszerezheti. A tartozás összegétől függetlenül. Tekintve, hogy egy 1/7 rész nem sokat ér egy külsős embernek általában, ezért lehet, hogy nem is túl drágán megszerezhető.

agii.nagy # 2022.10.24. 09:17

Az ingatlannak 7 tulajdonosa, vagyis örököse lett. Az ingatlanra több követeléskezelő is bejegyezte a végrehajtási jogot a tulajdonlapra. A 7 örökösből egy az adós. A tartozás mértéke közel sem fedezi az ingatlan értékét. Mit lehet ilyenkor tenni? ( az adós nem valószínű, hogy fog fizetni) Még nem kerültek bejegyzésre az örökösök. Ha lemondanak az örökségről, akkor (gondolom?) a tartozásról is? Vagy egyszercsak elárverezik az ingatlant és ennyi?

gerbera317 # 2012.06.24. 08:14

A lefoglalt ingatlan - árverésen kívül - mindenek előtt a 157. § szerint értékesíthető. Akkor is, ha még nincs árverés kitűzve. És ha összejön az ügylet, akkor nem is lesz kitűzve. A vevő, ha egy mód van rá, lehetőleg a végrehajtótól származtassa a tulajdonjogát, nem pedig az adóstól.

Az általad preferált ügylet is lehetséges, de az nem köti a végrehajtást kérőt. Ha ő nem jut teljes kielégítéshez a befolyt vételárból, nem köteles hozzájárulni a végrehajtási jog törléséhez, és akkor a vevőnek ott lesz egy vh-joggal terhelt ingatlana, ami továbbra is árverésre bocsátható. Ez az ügylet csak akkor biztonságos, ha a vh-kérő előzetesen hozzájárul az ingatlan ilyen módon történő értékesítéséhez, természetesen írásban. Ha utólag visszakozik, akkor ezt már igényperben lehet ellene felhasználni sikerrel.

A vételár "x részéről" akkor lehet beszélni, ha a vételár meghaladja az össztartozás összegét. Ami azon felül van, csak azt tarthatja vissza az adós, egyébként - mint ennél az esetnél is - be kell fizetni a végrehajtóhoz. Itt, ha csak egyetlen forintot is eltapsol a vételárból az adós, a vh-kérő következmény nélkül visszakozhat.

Akár így, akár úgy kerül eladásra az ingatlan, a befolyt összegből mindenek előtt a végrehajtási költségeket kell kielégíteni, így a kettő között semmilyen különbség nincs. Költség szempontjából viszont nem lényegtelen, hogy a 157. § szerinti ügylet nem jár további költséggel, míg az ügyvédes ügylet ügyvédi díjjal jár, ami nem vonható le a vételárból.

kfgabri # 2012.06.23. 06:15

Gerbera, a VHt. 157.§ már a kítűzött árverésre vonatkozik, amikor a gépezet darál.
Az pedig a leírtakból nem derül ki.
KBS-sel azt feltételeztük, hogy még békében él egymás mellett az adós és a foglalás. (off: ez sokáig sokakat nem zavar, sajnos)
Ekkor még elegendő az, hogy a végrehajtó megkeresésre ad egy tartozásegyenleget és a vételár x része a tehermentesítésre megy.
Ha már darál a gépezet, akkor Gerberának van igaza és a végrehajtót kérni kell, hogy álljon le.

monalisa1 # 2012.06.22. 17:58

A 67.500 Ft-ból a végrehajtó előszőr is az eljárás költségeit levonja, így az adós továbbra is adós marad a 84.000 Ft tartozás nagyrészével. Aztán a későbbi végrehajtási kisérletek egyre csak növelik a tartozását.

gerbera317 # 2012.06.22. 17:26

Az adósnak kérnie kell a végrehajtót, hogy a Vht. 157. § szerint árverésen kívül adja el a lefoglalt ingatlanrészt a szomszéd tulajnak. A nem adós tulajdonostársak a saját részüket ügyvéden keresztül adhatják el. A végrehajtós megoldáshoz nincs szükség ügyvédre, a tulajdonostársaknak viszont igen.

Ha az egész ingatlanért 270 ezret kínál a szomszéd, akkor nyilvánvaló, hogy annak a negyede 67500 Ft, ami nem takarja be a végrehajtást kérő követelését. De ha a vh-kérő egyetért az ügylettel, akkor semmi akadálya a dolognak, viszont utána neked még marad további 15 ezer Ft tartozásod, amire a végrehajtás folyik tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.22. 09:56

Végrehajtási joggal terhelt tulajdoni hányadot amúgy sem lehet "szabad kézből2 értékesíteni. Ez tényleg az az eset, amikor mindenképpen kell az ügyvéd. Azon lehet vitatkozni, hogy ki fizesse.

kfgabri # 2012.06.22. 09:31

De, a folyamat volt a kérdés.
A folyamat első lépése: ÜGYVÉD.
Ezt önhatalmúlag nem tudod intézni, mert az ingatlannyilvántartásba nem fogják bejegyezni.
Vagyis az ügyvéd majd felveszi a kapcsolatot a végrehajtóval és lerendezik, hogy meddig annyi az annyi és hová kell fizetni, stb.-stb.

Noname77 # 2012.06.22. 09:24

Köszi a választ,de nem ez volt a kérdésem.

kfgabri # 2012.06.22. 09:12

Nem akarjuk elvenni az adásvételi szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd feladatait.
Mivel őt igénybe venni muszáj, meg fogja oldani.
Bizony.

Noname77 # 2012.06.22. 09:07

Üdv. Valami hasonló kérdésem lenne. 4 tulaj szerepel egyenlő részben egy örökölt földterületen. Az egyik tulaj részére a végrehajtó bejegyzett egy követelést. /84.000ft/ az egész föld értéke kb 300.000ft értékbecslés nem történt, csak a piaci ár kalkulálásával mondtam az összeget. Érkezett a földre /a szomszéd telek tulajától/ egy vételi ajánlat amely 270.000 FT. Kérdésem az lenne,hogy eladáskor a tényleges árból vonja le a végrehajtó a teljes követelését vagy az eladási értékből az adós tulajdoni részét viszi el jelen esetben 25% / 1/4 / illetve mi ennek a folyamata,vagy miként lehet ezt az ügyet lebonyolítani,kit kell keressek vagy esetleg megy minden a maga útján,és küldözgetni fognak mindenhová?
Azt biztosra veszem,hogy akinek a nevén követelés van az nem fog fizetni.
Köszönöm a tájékoztatást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 17:21

Nyilván az adós tulajdoni hányadát árverezik. (Lefoglalva is csak az van, a végrehajtási jogot is csak arra jegyzik be.) A nem adós tulajdonostárs kérheti, hogy adják el az ő hányadát is.

Bendernet # 2012.06.16. 15:33

Van egy ingatlan, aminek 4 tulajdonosa van:
1.: 3/8
2.: 1/8
3.: 3/8, Tehermentes a tulaj cselekvőképtelen, intézetben él és az 1. tulaj a gyámja
4.: 1/8, Tehermentes

Ha az első 2 tulaj részére ráterhelnek valamit, akkor elárverezhetik az ingatlant?

És mi a helyzet akkor ha csak az első 3 tulaj van és az 2.-nak 2/8-ad része?