Fizetés letiltás!


Camino1973 # 2019.07.17. 10:22

Szép jó napot kívánok!

Szeretnék egy kérdésre választ kapni, mert akárhogy is keresgélek a neten, nem találok tájékoztatót. Ausztriában a végrehajtó mekkora összeget tilthat a jövedelemből, illetve mekkora az az összeg, amit meg kell hagynia? Sajnos nem lettem okosabb a neten, ezért érdeklődöm itt, hátha van, aki jártas az osztrák végrehajtási jogban. Köszönöm előre is a segítséget!

gerbera317 # 2019.07.08. 21:05

@ThomasB
A fennálló tartozás meghatározása rém egyszerű: végrehajtó legelső felszólítása mínusz az eddig megfizetett összegek. Negyedikes számtan. Ha közben kamat is képződik, akkor hatodikos számtan.
A megfizetett összegekről - ha elfelejtetted felírni magadnak - a munkáltató tud kimutatást adni (nem bérpapírt, hanem kimutatást!). Ezt a végrehajtónak bemutatva lehet tőle kérni a 41. § szerinti eljárás lefolytatását.

gerbera317 # 2019.07.08. 21:00

@Reaciel
Nem értek egyet dr.Varga végrehajtási kifogásos tanácsával.
A Vht. 217. § szerint vh-kifogásnak a végrehajtó törvénysértő intézkedése ellen van helye. A 220. § szerint, ha a végrehajtás foganatosítása során a jogsérelem a rendőrség, az ingatlanügyi hatóság vagy más szerv eljárásában történt, az említett szervek eljárásáról szóló jogszabályok szerint van helye jogorvoslatnak. Tágan értelmezve, "más szerv" alatt a munkáltatót is lehet érteni. Ha mégsem, akkor perelni lehet a munkáltatót a törvénysértő levonás miatt. Hogy ez esetleg nem bosszulja-e meg magát, egy másik kérdés.
Letiltásnál a végrehajtó intézkedése az 58-60. §§ szerint minősül. Ha ezek valamelyikével (vagy elmulasztásával) a végrehajtó jogszabályt sért, lehet vh-kifogással előállni.
Ami ez után jön, egészen a 79. §-ig, a levonás közös szabályait, a levonási sorrendet, és a többi, ide értve a mentes juttatásokat is, a munkáltató (kifizető) köteles alkalmazni. A végrehajtó legfeljebb csak ellenőrizheti, hogy a munkáltató ezeket a szabályokat betartja-e. És amíg az adós fel nem szólal, nyilvánvaló, hogy nem fogja ellenőrizni, és ezért nem is marasztalható el.
A te esetedben elvesztegetett pénz és idő (ami további elvesztegetett pénz) lenne vh-kifogással operálni. Ehelyett jelezd a végrehajtónak, hogy a munkáltatód nem tartja be a levonás szabályait, különös tekintettel a 68. §-ra, és kérd, hogy ellenőrizze a munkáltatót (kifizetőt). Ha ezt elmulasztja, akkor és csak akkor van értelme vh-kifogást előterjeszteni.

dr.Varga # 2019.07.08. 19:56

Kedves Reaciel,

a levonás fügetlen attól, hogy a fizetést vagy táppénzt milyen formában kapja. Ha készpénzben kapja, akkor a munkáltató ugyanúgy levonja, amire őt a végrehajtói letiltás kötelezi, ezt az összeget elutalja a végrehajtónak, és csak a fennmaradó részt fizeti ki önnek (készpénzben). Ugyanakkor a Vht. szerint elvileg kölcsönszerződésből eredő követelés táppénzből nem vonható, csak munkabérből. Ahogy írtam, nem perlési, hanem végrehajtási kifogásolási lehetősége van. Ugyanakkor amint nem táppénzt kap, hanem munkabért, az 50% ismét vonható. Az ön esetében ugye azért lehet 50% a levonás, mert két letiltás is van a két hitelhez kapcsolódóan.

executor.blog.hu # 2019.07.08. 19:46

Kedves ThomasB,

Tekintve, hogy Te vagy az adós (fél) az eljárásban nem kell hivatkoznod különösebben jogszabályhelyre, a Vht. alapján mint fél tájékoztatást kérsz.

Milyen formában teheted meg: 1. levélben írsz a végrehajtónak (vagy beviszed a leveled a vh. irodában, hogy érkeztessék le és rögzítsék az ügy irataihoz), 2. bemész ügyfélfogadásra és ott kérsz tájékoztatást, 3. telefonos ügyfélfogadáson felhívod őket, beazonosítod magad és ott kérsz tájékoztatást. Írhatsz e-mailt is, de nem biztos, hogy válaszolni fognak, mert az nem minősül hivatalos levelezési formának...

Egy dologra viszont felhívom a figyelmed: az összegeket az adós munkáltatója vonja le, és Ő utalja ki a végrehajtást kérőnek (az Ő követelését), és a végrehajtónak (a végrehajtási költségeket) külön-külön. Ez a pénz tehát nem a végrehajtón keresztül kerül továbbutalásra, ezért a végrehajtó (ha a végrehajtást kérő nem jelenti be minden hónapban akkurátusan a térüléseit) valószínűleg nem tudja pontosan megmondani mennyi a tartozás, mert nem látja, mennyiket utalt ki a munkáltató a követelés jogosultjának (a végrehajtást kérőnek). Általánosságban a végrehajtást kérő csak akkor szokott bejelenteni, amikor megtérült a követelése a letiltásból...

Ilyenkor azt lehet tenni, hogy megkéred a végrehajtót nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt a térüléseíről, vagy kikéred a munkáltatótól a kimutatásokat, hogy kinek mennyiket utalt/mikor. Az alapján a végrehajtó ki tudja számolni, hogy mennyi kb. tartozás maradt fenn.

Reaciel # 2019.07.08. 19:26

Köszönöm a gyors választ tehát 2 banki hitelemet vonják a fizetésemböl nem számlára megy a fizetésem hanem kp ban kapom és ök is fizetik ki a 60% os táppénzem tehát akkor nem vonhatnak semmi féle végrehajtói letiltást? Még az lenne a kérdésem hogy a kolléganőm is táppénzen van de neki is van letiltása és vontak belöle neki 33%ot mit tud tenni? Ilyenkor lehet a céget perelni?

ThomasB # 2019.07.08. 17:33

Üdv!

Miként tudok a VH-tól információt kérni, hogy az éppen folyó ügyekben hol tart a letiltás, mennyi az adósság(ok) fentmaradó összege(i)?
Van esetleg egy paragrafus, amire lehet hivatkozni? Illetve az informáviókérés formailag hogy néz ki? (gondolok itt e-mail-re, vagy ajánlott levélre, megfelelő önazonosítással).

dr.Varga # 2019.07.08. 15:38

Kedves Reaciel,

A végrehajtó a táppénz összegének 33%-át vonhatja le végrehajtói letiltás keretében, és csak az alábbi követelések fejében:

  1. gyermektartásdíj,
  2. jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.

Ha ennél nagyobb összeget, vagy nem ezen követelések valamelyikének a fejében von le a végrehajtó, végrehajtási kifogással lehet élni a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon belül. A végrehajtási kifogást a végrehajtónak kell benyújtani, aki azt továbbítja a végrehajtást foganatosító bíróságnak. A végrehajtási kifogás illetéke 15.000,- Ft.

Reaciel # 2019.07.08. 15:09

Jó napot kívánok szeretnék érdeklődni érdeklődni hogy most itthon vagyok 60% os táppénzen mert mütétem volt a munkahelyem TB kifizető hely és van letiltásom 50% ék. Az lenne a kérdésem hogy a táppénzböl is vonhatnak 50%ot? Ha nem akkor mennyit? És ha még is vonnak de jogilag nem lehet mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.04. 16:36

Szerintem jól gondolod. Bono et equo.

Olívia91 # 2019.07.04. 16:04

Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben munkaügyi központ által szervezett képzésben vennék részt, aminek ideje alatt keresetpótló juttatásban részesülnék (a tanfolyam szeptemberben kezdődne), de adótartozásom van, aminek kapcsán jelenleg inkasszó van a bankszámlámon július 30-ig, legjobb tudomásom szerint a keresetpótló juttatás legfeljebb 33%-ig tiltható, jól tudom? Vagy mivel állami pénzből van finanszírozva, az egészet viheti a NAV? Illetve, az mennyire hiteles információ, hogy ha álláskeresési járadékot kérnék, akkor gyakorlatilag a teljes kiutalandó összeg az adótartozásba menne bele? Úgy gondolom, mivel ez jogosultsági alapon történik (és jogosult lennék rá), itt is maximum 33%-ot tilthatnának le. Köszönöm a választ előre is!

gerbera317 # 2019.06.18. 20:07

Jogtalanul? Ezt meg honnan veszed? Szólt volna az öreg neked, hogy "figyu, végrehajtás folyik ellenem, szerintem utaltasd máshova a pénzedet". Innentől az öreg tartozik neked, nem a végehajtó.

kaktuszvirág # 2019.06.18. 20:01

Üdv.! Édesanyám bankszámláján inkasszó van, és az én munkabérem is erre a számlára megy.. mivel az én munkabérem előbb érkezik a számlára,mint a nyugdíja, ezért tőlem is vontak le pár ezer forintot tartozás jogcímen! Kérdés: mikor, és hogyan kérhetem a tőlem ( jogtalanul) levont pénz visszautalását, és hogyan bizonyítsam ezt ( azonkívül, hogy minden pénzmozgásról sms-t kapok)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.14. 12:03

Persze.

szuzo # 2019.06.14. 11:25

Üdvözlöm! Tavaly adtuk el a cégünket azzal a feltétellel a vevő felé, hogy a banki tartozásunkat átvállalják. A Bt-nk eladásakor a Bank ragaszkodott hozzá, hogy mint régi tulajdonosok, feleségemmel mi legyünk a készfizető kezesek. Aláírtuk. Kb. 2 hónapja tudtuk meg, hogy a Cég bajban van, már újra el is adták. Hogy milyen feltételekkel nem tudjuk, mert akiknek mi adtuk el, ők elérhetetlenek. Már a 2. felszólító levelet kaptuk a Banktól, hogy mint kezesek, fizessünk. Több millió Ft-ról van szó, amit nem tudunk és nem is akarunk kifizetni a Cég helyett. Ügyvédünk szerint előbb-utóbb végrehajtás lesz az ügyből. Feleségem csak ápolási díjat kap, én egyéni vállalkozó vagyok. Megerősítésként kérdezem a véleményét, mire számítsunk? Ingatlan, gépjármű nincs a nevünkön, nagy értékű ingóság sincs. Az én egyéni vállalkozói bankszámlámra róhatnak ki inkasszót?
Köszönöm!

gerbera317 # 2019.06.13. 21:08

Részemről igen.

Katababa8 # 2019.06.11. 20:10

Akkor a tanács az, hogy ezt a papírt hagyjam figyelmen kívül, mert bármit tennék, rosszabbul járnék? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 19:57

Az is igaz. Legfeljebb kezes lesz a saját adósságára annak az összegnek az erejéig, amit elmulasztott levonni. :D

gerbera317 # 2019.06.11. 18:40

Igaz, de egy ilyen tartalmú kifogás irgalmatlanul megbosszulja magát, ha a végrehajtó ezután más úton kísérli meg a behajtást. Egyébként is, az ez elleni kifogáshoz nem az adósnak fűződik érdeke, hanem a végrehajtást kérőnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 16:28

A végrehajtó téved. Az egyéni vállalkozó nem saját maga munkavállalója, nincs helye munkabér-letiltásra felhívásnak. Szerintem kifogást kellene emelni.

Katababa8 # 2019.06.11. 15:42

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni, mert fura helyzetbe kerültem. Áprilistól KATA-s vállalkozó vagyok, de hasznot, ezáltal "fizetést" még nem termeltem. Jött ma a végrehajtótól egy letiltás, hogy én, mint munkáltató, tiltsak le magamtól x összeget. Mi ilyenkor a teendőm? Írjam be az a pontba, hogy a letiltást az adós 0 Ft jövedelmére foganatba vettük? :O Nem szeretném, ha plusz a bénázásom miatt még ezért is megbüntetnének...

gerbera317 # 2019.06.08. 18:00

bonnbo! Jól csinálod! Fellebbezz csak mindenhol! Te vagy az ász! Majd számolj be az eredményről!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:35

Tisztelt KBS! Szerintem Önnek van tanulnivalója,- még bőven- emberségből, jogból, alázatból,- mert ez kell sok szakmához -és nem utolsósorban az emberekhez való hozzá-állásásból! Ajánlom Önnek,az egyik jeles ügyvéd facebook portálját!Kinek hite, hitele, embersége, jelleme és ismeretanyaga is van szakmájában!!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:24

Nem mellesleg! Amennyiben Ön ügyvéd és segítő szándéka van és nem a NER lovagja, akkor valamely kérdésre nem ad, csak segítő választ- és nem csak a szereplési vágyát, és önimádatát óhajtja- fitogtatni. Visszanéztem az Ön lekezelő válaszait!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:16

2. Az Alaptörvényben biztosított jog megnevezése:
Az Alaptörvény a tisztességes eljáráshoz való jogot a XXVIII. cikkben szabályozza, a következők
szerint: a XXVIII. cikk (1) bekezdésében kimondja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene
emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független
és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.
A XXVIII. cikk (7) bekezdése: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági,
hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti.(Megtettük a Vh.elleni fellebbezést,- azonnal - mert az üggyel kapcsolatban élő bírósági per van folyamatban. De a hitelező ezt figyelmen kívül hagyhatta, a mai magyar törvénytelen jogviszonyok miatt!!