Menne per nélkül is, ha a végrehajtók nem kekeckednének. A per egyszerűbb, hiszen soronkívüliség van.
Eltörölték az 5 éves elévülést?
Mehet kérelemre is. (jogi fórum 2012.01.06. Dr. Nagy Ibolya "A végrehajtás megszüntetésének lehetőségei és gyakorlati problémái a végrehajtási jog elévülése esetén")
www.vegrehajtasugyintezo.5mp.eu
tel:06303330115
mail: vegrehajtasugyintezo@gmail.hu
5. pont javítva!
"ha felmentik ...."
De ez az 5 év honnan indul?
Példa:
1, Van folyamatban egy büntetőper, amelyben polgári igény van beadva.
2, Az 5 évet honnan kell számítani? a feljelentés megtételétől vagy a legelső felszólító levél elküldésének napjától (még feljelentés előtt) vagy esetleg az I. f. ítélettől? Vagy a jogerős ítélettől indul az óra?
3, Ha egy per elhúzódik I-II fokon 5 éven túlra, akkor mi a helyzet? Persze ez a kérdés nem kérdés, ha a jogerős ítélet a mérvadó.
4, Ha viszont az ítélet megvan, de polgári peres útra tereli az igényt a bíróság, akkor a per megindításától vagy majd annak lezárultától számít? Azaz itt eltelhet akkor újabb 2-3-4 év.
5, Ha meg nem felmentik a vádlottat, akkor mi a helyzet a polgárjogi igény 5 éves számításával? Ha mégse bűnös a bíróság szerint jogerősen, akkor a büntetőügy időtartama se hosszabbítja meg az időtartamot, amíg követelni lehet tőle?
6, És ha a büntetőeljárástól függetlenül beadok egy fiz.megh-t ellene, akkor szintén az esetleges kimeneteltől függetlenül az lesz az 5 év kezdő napja, amikor azt kibocsátják?
Huhhhh, azért meg van ez kavarva keményen. Persze csak számomra, de valaki felvilágosítana?
Mert ha felmentik, akkor elvileg "nincs is ügy", nincs is mit követelni tőle. Akkor az eljárás időtartama nem tolta ki az 5 évet? Vagy mégis?
Osmi, nehéz végigírni a szavakat? Ezt a xart pl. nem tudtam megfejteni: "Mint kiderült a vh-i ks.-ekre megy a vh.A végrehajtó". Van valami mentséged?
Nem fog menni kérelemre, már a végrehajtónál el fog akadni a dolog. Ha a végrehajtható okirat kézbesítése és a letiltás között 5 év 34 nap telt el, akkor egészen biztos, hogy 5 éven belül történt végrehajtási cselekmény, ha más nem akkor a munkahely felkutatása.
Valószínűleg 52. § d)-vel szünetelt az eljárás, márpedig akkor nem a vh-lap kézbesítése volt az utolsó végrehajtási cselekmény. Aztán a végrehajtást kérő bejelentette, tudomása szerint dolgozik az adós. Ezt követően megkeresés ment az OEP-hez. Egész' biztos, hogy nem telt el 5 év cselekmény nélkül.
Ha tényleg kifizetted a végrehajtást kérőt, akkor is sáros vagy még a végrehajtási költségekkel, erre megy most a letiltás. Így jártál.
évülés szerintem per nélkül - kérelemre - is megy...
Poruljárt
Igen, nem.
Köszönöm az együtt gondolkodást.
Mint kiderült a vh-i ks.-ekre megy a vh.A végrehajtó
pedig pedig folyamatosan hülyített. Valóban a vh-t kérőnek teljesítettem, anélkül, hogy ezen státuszát
tudtam volna.Nem szeretnék bukni egy megszüntetési oert, a vht.kérő egy tház / zűrös közös képviselettel vagy épp anélkül/, laikusként nagy pénzt adhatnak a peres képviseletre.(Címet nem adok...:)
„"ha végrehajtható határozat van, akkor már csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést. ”"
Szóval ha elmegy az 5 év úgy, hogy nem csinálnak hivatalosan semmit, akkor én teljesen hiába szólítom fel fizetésre tértivevényesen, mert az nem szakítja meg az 5 évet, és szépen megússza a fizetést örökre?
Eddig azt hittem, hogy ha pl. 4,5 év után felszólítom (bizonyíthatóan), akkor ott meg is szakad az 5 év.
Ezek szerint nem?
Végrehajtás megszüntetése iránt pert kell indítani. Ebben a perben kiderül, hogy volt-e elévülést félbe szakító végrehajtási cselekmény.
Béla! Rendszerint, ha az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek teljesít az nem értesíti a végrehajtót, így a végrehajtási eljárás folyamatban van.
Meg kell próbálni. Bár nehezen feltételezhető, hogy nem történt végrehajtási cselekmény (legalább egy ingófoglalás kísérlet) No meg - ilyen időtávlatból - a vh kérő szorgalmazása is szükséges... de hát mit veszthetsz vele.
Sztorno: ha végrehajtható határozat van, akkor már csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést. De az, hogy az adós nem tud róla, nem jelenti azt, hogy nem is történt ilyen cselekmény.
Nem értem. Ha megfizette a tartozást az adós, akkor mi évült volna el?
Egyébként a részteljesítés, sőt már az elismerés is megszakítja az elévülést.
Módosítok; ábrándozni? Ha az "adós" nem is tud a vh-ról, a követelést teljesítette, akkor is csak ábránd?
Gondolkozni lehet, de közben történhetett egyéb végrehajtási cselekmény.
T.Szakemberek!
Ha a végrehajtó 2005 jan.7-én érkeztette a vht.-i lapot és ezt követően 2010 február 10-én érkezik letiltás az "adóshoz", mint első és egyetlen információ, akkor elévülésről gondolkozhatunk?
Köszönöm a választ. /a nem kedvezőt is/
Bizony, így van! Meg kellene vele egyezni, vagy eladni a követelést kabátgombokért...
Üdvözlöm!
6,3 M ft-tal tartoznak felém közjegyzőnél aláírt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozattal alátámasztva.
Időközben azonban az adósom tudatosan felszámolta lakhelyét és közölte velem, hogy számomra ismeretlen helyen deponálja minden ingóságát, és csak akkor hajlandó fizetni, ha aláírom, hogy elengedem neki adóssága felét és a 2 évre eső kamatokat is,és apró havi törlesztést engedek, szóval megzsarolt.
Mint kiderült, nem én vagyok az egyetlen áldozat, 2004 óta 40-50 M ft-ról írt alá papírt, és csak azok kapnak vissza morzsákat, akik engednek a zsarolásnak, de ők is apró kis részletekben. Az már csak hab a tortán, hogy a rendőrségi feljelentést folyamatosan visszadobják, mert adós elismerte tartozását, és polgári perre küldik az ügyet, ehhez persze százezrek kellenének és ha adós eltűnteti mindenét, akkor még nagyobb a veszteségem.
A végrehajtással kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy a 63 000 Ft illeték felett, amennyiben a végrehajtó sikertelen, úgy velem fizetteti meg majd a megpróbált végrehajtás költségeit.
Mivel időközben beteg lettem, jelenleg 6. hónapja vagyok betegállományban a kezelések miatt, és mert adósom nem fizetése miatt én sem tudtam teljesíteni, már behajtó cégek járnak hozzám, mintegy 2 M Ft a keletkezett károm.
Kérdésem: amennyiben nincs pénzem sem a végrehajtás elindítására sem ügyvédre, akkor 5. év után elveszítem a jogomat a több millió Ft-omra?
Milyen segítséget tudnék így kifosztva igénybe venni?
Segítségüket köszönöm.
Jónapot !
szeretnék segítséget kérni. 2 nappal ezelőtt kaptam a Telenor.-tól egy sms.-t amiben felszólítanak egy 2009.dec.-i számla kifizetésére. Eddig sose kaptam semmiféle értesítést hogy van elmaradásom,sőt hűségprogramban többször vettem készüléket,amit ha tartozásom lett volna nem is tehettem volna meg.
az sms szerint októberben kikapcsolják a szolgáltatást ha nem fizetem be a kért összeget. most majdnem 3 év után kérhetik.-e tőlem a állítólagos tartozást?
Van .-e valami elévülési idő,mit tehetek?
előre is köszönöm
Naná! Nektek kell igazolnotok, hogy nem a tiéd a cucc.
Üdv, lehet volt már akkor elnézést a dupláért, olvasgattam egy párat de nem találtam meg ami engem érdekel, albérletben lakom, és foglalni akarnak, de minden cucc a föbérlöé, nekem nincs semmim csak a barátnömnek egy tvje de mint irom az sem az enyém, ilyenkor foglalhat?
Mivel ingó és ingatlan vagyonom nincs nem nagyon tudnának mit kezdeni velem még több pénzért. Max az én jogerős követelésem tudnám felajánlani ami után futok 16 éve és csak kamatozik és szép kis összeg kb már 3 millió, vagy a meglévő sírhelyem, hogy használják nyugodtan. De már egyszer mindkettőt felajánlottam és nem kell nekik.
Legyen szerencséje.
Mivel végrehajtón keresztül megy az ügy nem nagyon tudnak sokat lelopni. Kezdtem 360 ezerrel és most már csak 134 ezer alaptartozás és 50 kezelési költség van hátra. Bíróság küldte meg az adósság összegét ezért nem hiszem , hogy sumákolni tudnának. Az már bele lett eddig építve,. Nekem az a lényeg hogy végrehajtás nem indul ismét amíg törlesztem tisztességesen.Az meg , hogy jutalék van na bummmm ha nem csúszok el és fizetem az eredeti hitelt nem lenne. Én hibám.
Ami fedezi a követelés kezelő jutalékát, de az alaptartozás egy forinttal nem fog csökkenni. Nagy öröm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02