MOKK fizetési meghagyás

osztap # 2025.01.21. 14:49

kiállítás iránti kérelem 11. és 12.pont

Te melyik nyomtatványból dolgozol? Mert ami a MOKK honlapján van fenn, abban az elévülést meg sem említik. Meg semmi mást a Te 4. pontodból.
https://mokk.hu/…si-utmutato/

vh-ugyes # 2025.01.21. 14:45

pardon nem írtam alább, hogy "általános esetben" (mikor a jogosult azt hogy igen vagy nem, szóba sem hozza... de hisz értitek...)

vh-ugyes # 2025.01.21. 14:38

amúgy ezt kipróbáltam a páromon... és IGEN!
Jogerős és a Berki hajtja... :)
Következtetés:
Az, hogy létezik az FMH még implicit sem hordoz infót arról, hogy a jogosult mit gondol a kövi elévültségi állapotáráról!
Upsz... azaz mégis!
Ugyanis a függvény változóinak meg kell adni az értékeket...
1.a követelés lejárata (kiállítás iránti kérelem 8.pont)
2.a követelés jogcíme (kiállítás iránti kérelem 8.pont)
3.a kérelem kiállításának időpontja (keltezés)
4.az elévülést megszakító események fajtája, időpontja, szükséges közlések esetleges bizonyítékai (kiállítás iránti kérelem 11. és 12.pont)

és most levonja a következtetést a honpolgár: "hisz ez naturalis obligatio" (mi lenne más...)

vh-ugyes # 2025.01.21. 14:16

Rendben!
Akár igazat is mondhatok az FM-ban?
Mondjuk bele is írhatom, hogy "ezt a kérelmet pedig az elévülési időn kívül terjesztem elő"
Ha a kötelezett hallgat, végrehajtják?

vh-ugyes # 2025.01.21. 14:06

Idézem az FMH kiállítása iránti kérelem nyomtatványt:
"Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok legjobb tudomásom szerint a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben szereplő adatok helyességéért a kérelmező felel."
Fentiek szerint a konkrét hazugság, bűncselekmény...
(viszont az elévült kövi talán nem sorolható ide...)

drbjozsef # 2025.01.21. 13:56

Legfőképpen pedig egy elévült követelés nem szűnik meg, követelni továbbra sem tilos (bármit is lehet követelni), és igen, ha az a kérdésed, akkor a jogerős fizetési meghagyással az elévült követelés is végrehajtható követeléssé válik, és végre is hajtható. Ha száz éve elévült, akkor is. Hiszen egy jogerős végrehajtató okirata van a jogosultnak a követelésről.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:54

Nem komolytalankodom.

Ha én most bemegyek egy közjegyzőhöz, és azt mondom neki, hogy Dr. Vh-ugyes Kázmér tartozik nekem egymillió forinttal, és kérem a fizetési meghagyás kibocsátását, akkor szerinted nem teszi meg? Kér bizonyítékot?
Ha megteszi, akkor utána szerinted megvalósítok valamilyen Btk. tényállást, ha az ellentmondásod hiányában jogerőssé vált fizetési meghagyást végrehajtatom egy bírósági végrehajtóval?

vh-ugyes # 2025.01.21. 13:27

akkor még egyszer:
Törvényellenes-e FMH kibocsátását kérni, ha tudatában vagyok annak, hogy a tárgyi követelés bírósági úton nem érvényesíthető? (elévült)

vh-ugyes # 2025.01.21. 13:10

drbjozsef
"Akkor sem tilos, ha tudatában vagy annak, hogy a tartozás soha nem is létezett."
Most komolytalankodsz...

drbjozsef # 2025.01.21. 13:07

vh-ugyes,

Nem, dehogy.Sőt.
Akkor sem tilos, ha tudatában vagy annak, hogy a tartozás soha nem is létezett.

vh-ugyes # 2025.01.21. 12:59

Törvényellenes-e FMH kibocsátását kérni, ha tudatában vagyok annak, hogy a tárgyi követelés bírósági úton nem érvényesíthető? (elévült)

szilasmester # 2025.01.16. 18:51

drbjozsef és gerbera317 köszönöm a választ.Holnap postàra adom az ellentmondàst.

drbjozsef # 2025.01.15. 14:58

Oké, jogos. :)
Akkor pontosítva : érdemes ellentmondani, elévülhetett, majd kiderül, de Intruméknál, ennyi idő után, ez nem lenne meglepő - pláne, ha eleve úgy vették meg.
És igen, bíróságra fog kerülni az ügy, ahol az első lépés az lesz, hogy az intrumnak be kell fizetnie a per illetékét, hogy érdemi eljárás legyen. Ha tudja, hogy ez veszett ügy, akkor nem fogja befizetni, erre azért van esély.

gerbera317 # 2025.01.15. 13:48

Igen és nem.

drbjozsef # 2025.01.15. 13:45

Szerintem igen és igen.

szilasmester # 2025.01.15. 12:51

Tisztelt Fórumozók!Mokktól fizetési meghagyàst kaptam.Egy vodafonos tartozàsról van szó az Intrum kérte a fmh-t.20020 màjusi és júniusi internetszàmla.2 éve kaptam egy sima levelet erről az Intrumtól.Azt tudom hogy egy év az elévülési idő.Szerintetek érdemes ellentmondani?Van rà esély hogy utàna nem kerül bírósàgra az ügy?

gerbera317 # 2025.01.09. 08:48

@garage
Ha elfogadják akkor valószínűleg nincs végrehajtás sem vagy tévedek?
Tévedhetsz. Ha nem "fogadják el", akkor sem biztos, hogy végrehajtás lesz (jövőidőben) belőle.
De miért a közjegyzőt kéred, drága pénzért, ölbe tett kézzel várva a kétesélyes választ? Fordulnál inkább közvetlenül a követelés jogosultjához, a kérelemmel egyidejűleg megfizetve az első részletet is!

eulimen # 2025.01.08. 14:05

@garage4566

FMH tv.
29. § (1) „Nem tekinthető a fizetési meghagyás megtámadásának, ha a kötelezett csak a fizetésre halasztás vagy részletfizetés engedélyezését kéri [...]
(2) A közjegyző a kötelezett részére, indokolt kérelme alapján, kivételesen fizetésre halasztást vagy részletfizetést engedélyezhet, ha ez a felek méltányos érdekeinek mérlegelése alapján vagy a kötelezettség természetére való tekintettel indokoltnak mutatkozik. A közjegyző a kérelem elbírálásánál figyelembe veszi a feleknek az ügy vitelében megnyilvánult jó- vagy rosszhiszeműségét is. Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik.
(3) A közjegyző a kérelemről történő értesítés kézbesítésével egyidejűleg felhívja a jogosultat, hogy 8 napon belül nyilatkozzék a közjegyzőnek a kérelemben foglaltakra. Ha a jogosult a határidőt elmulasztja, úgy kell tekinteni, hogy a jogosult a kötelezett kérelmének teljesítését nem ellenzi; a kérelem alaposságát ettől függetlenül meg kell vizsgálni.
(3a) A részletfizetést, illetve fizetésre halasztást engedélyező végzés ellen fellebbezésnek van helye. A részletfizetés, illetve fizetésre halasztás engedélyezése iránti kérelem visszautasítása, illetőleg elutasítása tárgyában hozott végzés ellen a kötelezett fellebbezhet.

Ez így kb. annyit jelent, hogy ha a részletfizetést a jogosult elfogadja, akkor addig nincs végrehajtás, amíg az elfogadott kérelmedben foglaltak szerint teljesítesz. Amint késedelembe esel, a fennálló tartozásod egy összegben, azonnal esedékessé válik - az pedig a jogosulttól függ, erre mit lép (de teljesen jogszerű lesz, ha felszólításod meg póthatáridő kitűzése nélkül egyből végrehajtást kér a tartozásra).

garage4566 # 2025.01.08. 13:33

@ Eulimen Szia!
Ha elfogadják akkor valószínűleg nincs végrehajtás sem vagy tévedek?

eulimen # 2025.01.08. 09:56

@garage4566
arra fügyelj, hogy részletfizetési kérelmet csak az ellentmondásra nyitva álló határidőn belül terjeszthetsz elő.
Az FMH törvény 45.§ (1) bek. b) pontja szerint ennek költsége van:
a részletekben való teljesítés, fizetésre halasztás iránt kezdeményezett eljárásban 1%, de legalább 10 000 forint, legfeljebb 15 000 forint
aztán a jogosult vagy elfogadja, vagy nem.

drbjozsef # 2025.01.08. 09:28

garage4566,

Hidd el a hivatalokban senkit nem érdekelnek a szép szavak (vagy bíróságon sem, engem röhögtek már ki a 19 oldalas, irodalmi igényű elbeszélő költemény jellegű ellenkérelmemmel, amelynek a tényadata valóban elfért volna nyolc sorban).

Szeretném kérni a részletfizetést, mert... és ide megírod legfeljebb két mondatban az indokaidat, ezt fizetsz, azt fizetsz, ennyi a jövedelmed. Igazolások csatolva, pont.

gerbera317 # 2025.01.08. 07:53

Ide megírva már meg is fogalmaztad. Nehéz lesz megismételni ezt a bravúrt?

garage4566 # 2025.01.07. 17:22

Sziasztok!
Fizetési meghagyást kaptam(egy régebbi személyi kölcsön).
Szeretnék élni a részlet fizetéssel.
Indoklásomban csatolhatok a számláimról illetve gyerektartás díjat is fizetek úgy gondolom ezt is csatolnám. Ezt hogyan fogalmazzam meg?

Vevo123 # 2021.10.20. 15:59

Nagyon köszönöm, Gerbera!

gerbera317 # 2021.10.20. 14:50

Jó lesz.