Intrum Justitia

ius latratus # 2018.11.02. 17:01

drbjozsef fórumtárs talán 2013-at akart írni, de ő majd kijavítja.
Annyi, hogy ha 02.havi, akkor sok jelentősége nincs, csak ha már új Ptk.,akkor a dátum nem mindegy.

ius latratus # 2018.11.02. 16:54

2013...? Pont kevés az adat, hogy válaszoljunk. Mikor volt esedékes?

hayhapapi # 2018.11.02. 16:42

Üdvözletem mindenkinek!

2 napja csak ezt a fórumot olvasgatom. A story sokatoknak ismerős lehet, Intrum, Baltás, Telekom, jogi útra való felkészülés. Tértivevényes levelet soha nem kaptam tőlük, mindig csak bedobósat,sms-t illetve telefonhívásokat. Sajnos eddig nem ismertem az elévülést, így volt, hogy párszor beszéltem velük telefonon.

Kérdésem a következő lenne, erre sajnos nem találtam még választ. Ugye az elévülési időt megszakíthatja a tartozás elismerése, illetve részletfizetési megállapodás. Mi számit elismerésnek/megállapodásnak? A telefonos kommunikáció ennek számít, vagy várjam az FMH-t a MOKK-tól? 2013-as tartozás, 128 ezerből csináltak több mint 800.-at. Kérlek javítsatok ki ha tévedek, Mo.-n hivatalos megkeresésnek az aláírós levél számít nem?

Szép estét.

Vadsuhanc # 2018.10.31. 12:58

Amit nem akartam leírni..... volt egy közjegyzői pecsét is....Beazonosíthatatlan. De ezt letagadom és nem én mondtam és ezért nem akarok belemenni. Aki akarja elhiszi aki nem akarja nem hiszi. Ja és a közjegyző által kibocsájtott fizetési meghagyás nyomtatvány felhasználásával történt a tájékoztatás..

Részemről a téma lezárva a történtek a képzelet szüleményei a valósággal összeegyeztethetetlen. A hozzászólásom véletelen, hogy ebbe a topicba került.

gerbera317 # 2018.10.31. 11:18

Való igaz, hogy a "Tájékoztatás közjegyzői eljárás megindításának kilátásba helyezéséről" cím helytállóbb volna, de legalább akkora vicc is volna. Ugyanis a vitatott cím is erről szól. Meg ha csak annyi lenne a cím, hogy "Tájékoztatás", az is elegendő. A lényeg úgyis a címet követő tájékoztatásban van. Úgyhogy nincs ebben semmi baj.

Vadsuhanc # 2018.10.31. 08:21

Kedves drbjozsef!

mi volt benne ami kifejezetten valótlan volt?

Nem nagyon szeretnék én ebbe belemenni. Maga a Tájékoztatás közjegyzői eljárás megindításáról cím már eleve megtévesztő a nyomtatvány használatával együtt. Nem annak lehetőségéről tájékoztatott, hogy indítható egy eljárás, hanem a megindításáról, amely közjegyző nélkül ugye nem lehetséges. Én csak a saját véleményemet írtam, hogy egy laikus ember aki a közjegyző, jegyző, behajtó és végrehajtó fogalmával sincs tisztában az azt fogja gondolni, hogy már megindult az eljárás sőt be is fejeződött.

drbjozsef # 2018.10.31. 07:21

Subiegirl,

Emmerlon olvtárs téved véleményem szerint, mert a személyes megkeresés nem számít.

Ez egy 2015 előtti szerződés, arra a régi Ptk vonatkozik, abban pedig ez van az elévülés megszakításáról :

Ptk.327. § (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést.

Úgyhogy van esélyed az elévülésre, ha 2013.02 az utolsó írásbeli felszólítás, és a következő 2018.02 után volt.

Már csak azért is azt mondanám, hogy elévülhetett, mert ha nem, akkor nem kótyavetyéli el a jogosult az Intrumnak, amely cég jellemzően az elévült követeléseket vásárolja fel fillérekért, és ha csak 1-2%-a az embereknek fizet önként valami "ijesztő" felszólításra, már megéri nekik.

drbjozsef # 2018.10.31. 07:15

Ha megtévesztésre alkalmas, akkor mindenképpen etikátlan.
De egyébként jogi eljárás kilátásba helyezése nem lehet fenyegetés.

Vadsuhanc,
mi volt benne ami kifejezetten valótlan volt?

Vadsuhanc # 2018.10.31. 06:29

Bár fogalmam sincs, hogy mi számít etikai vétségnek, de azt azért tudni kell, hogy kaptam már én is a nevezett ügyvédtől egy olyan levelet, amelyben egy a közjegyző által kiadott fizetési meghagyásra megtévesztésig hasonlító nyomtatvány volt és valóban Tájékoztatás közjegyzői eljárás megindításáról címet viselte. Laikus személy megtévesztésig kiválóan alkalmas levél volt. Mellesleg eltelt öt év azóta sem indult eljárás nemhogy akkor megindult volna a levél tartalma valótlant volt.

Etikus-e vagy sem döntse el mindenki maga az én véleményem szerint nem, de mint fentebb írtam nem ismerem a szabályozást mi számít etikai vétségnek, de az hogy a levél valótlan dolgot állít és megtévesztésre alkalmas az biztos és nem hiszem, hogy egy ügyvéd ezt megengedheti magának.

Burn Out # 2018.10.30. 22:15

Olvasson vissza.

Attika azért megmagyarázhatnád, hogy miért is lenne etikai vétség. Engem is nagyon érdekelne. Ja, ha nem tudod, csak írtál egy orbitális baromságot, akkor bocs...

drbjozsef # 2018.10.30. 18:24

Subiegirl,

Még mindig nem érted. MÉG nincs minek ellentmondanod. A Baltás kéri, hogy rendezd a tartozásodat, ez pont annyi, mintha a szomszédod kérné vissza a kölcsönadott tojást, vagy a zöldséges, hogy rendezd a múltkor hitelbe vett karalábét. Vagyis semmi jogi relevanciája nincs. Csak figyelemfelhívás.

Ha MOKK-tól jön levél, az lesz a fizetési meghagyás. Olvasd el nagyon alaposan, abban minden benne lesz, hogy milyen tartozás, milyen okirat alapján, milyen kézbesítéssel, és főleg, hogy milyen lehetőségeid vannak, többek között az ellentmondásra.

Nem tudhatod, hogy elévült-e, legfeljebb a jogosult, de ő nem fogja megmondani, legfeljebb akkor, ha biztos benne, hogy nem évült el, és minden szabályos volt, és ezt is csak akkor, ha ellentmondtál a fizetési meghagyásra, és azt ő peresíti.

Az, hogy Te mit minek érzel, nem számít. Ha van rá esély, hogy nem évült el, fizesd ki, csak sokkal több lesz, ha pedig szerinted van rá esély, hogy elévült, akkor mondj neki MAJD ellen.

Egyelőre nincs teendőd - hacsak nem akarsz máris fizetni.

Dr.Attika # 2018.10.30. 15:41
Grave7 # 2018.10.30. 15:10

@Dr.Attika: Nem értek az ügyvédkedéshez, ezért kérdezem: miért fenyegetés és etikai vétség egy olyan levél amiben kb. az alábbi van?

"Tisztelt X!
Az Y Zrt. megbízásából eljárva tájékoztatom, hogy ABC azonosító számú tartozása jelenleg Z Ft.
Felhívom figyelmét, hogy amennyiben tartozását 8 napon belül nem fizeti meg W számú bankszámlára, közjegyzői eljárás útján fogom megbízóm követelését érvényesíteni."

Dr.Attika # 2018.10.30. 14:47

Ha a Baltástól jött az nem Fizetési meghagyás hanem azzal fenyegetés. Ez kimeríti az ügyvédi etikai szabályzat szerinti ügyvédi etikátlan magatartás fogalmát. Tegyen panaszt a Budapesti Ügyvédi Kamaránál ez ügyben.

gerbera317 # 2018.10.30. 12:05

ez elévült e vagy sem?
Kétesélyes a dolog. Ha ellentmondasz, majd a bíróság fogja ezt vizsgálni. Neked a jogosult nem köteles "igazolni" semmit.

drbjozsef # 2018.10.08. 06:50

Dragon,

lehet pont érint téged, amit ObudaFan írt be egy másik topikba :

Fontos új bírósági határozat a témában: tisztességtelen, így semmis a banki kölcsönszerződést biztosító jelzálogszerződésben az a kikötés, hogy amennyiben a bank jelzálogjoga alapján (a kölcsön nem fizetése miatt) a bank kielégítési joga megnyílik, akkor a bank által kiválasztott, vele szerződéses jogviszonyban álló értékbecslő állapítja meg azt a legalacsonyabb eladási árat, amelyen az ingatlan értékesíthető.

Bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…a_zalogjogat

Ami ingatlannál tisztességtelen, az ingóságnál is az minden bizonnyal.

Dragon68 # 2018.10.07. 14:37

Kedves Vadsuhanc!

Az Intrum telefonon soha nem keresett, sms-t küldött a MOKK levél előtt 2017-ben.Illetve én hívtam őket, de azt sem tudtam,hogy őket hívom mivel Kedvezmény Központ néven küldték "ünnepi ajánlatukat" Megfogadom a tanácsodat, és az összegszerűséget is vitatom. Ráadásul megtaláltam a kocsi utolsó műszaki állapotáról készült dokumentumot, ami talán az akkori tényleges állapotát jelöli.Friss műszaki volt az autón (2hónap) amikor a bank 228.000Ft -ra értékelte. Így talán az akkori árát tudom bizonyítani ami a bank szerin 1 millióval kevesebb. Köszönöm!

Vadsuhanc # 2018.10.07. 13:56

Azt azért ne felejtsd el, hogy a telefonon történt megkeresés és értesítés is az engedményezésről szóló értesítésnek minősül a régi PTK szerint. ( akár harmadik személy által is.)

Utoljára írom szerintem kár csak az elévülésre játszanod.

Dragon68 # 2018.10.07. 11:35

Köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 10:07

Úgy van. Az értesítés.

Vadsuhanc # 2018.10.07. 08:11

Maga az engedményezés nem szakítja meg az elévülést csak akkor, ha arról a harmadik felet ( adóst ) értesítették.

Dragon68 # 2018.10.07. 06:43

Tisztelt K.B.S!
Elnézésedet kérem, valóban hibásan írtam...felmondástól. Viszont az "IS" ezek szerint azt jelenti, hogy az engedményezésnek elévülést megszakító hatálya van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.06. 20:10

Is. (De nem felbontás volt az.)

Dragon68 # 2018.10.06. 17:42

Tisztelt Fórumozók!

Az elévülési időt a szerződés felbontásától vagy az engedményezés időpontjától kell számolni?

Dragon68 # 2018.10.04. 20:00

Kedves Vadsuhanc!
Köszönöm szépen a segítségedet!