Intrum Justitia

Farkas2015 # 2018.11.28. 12:03

Ezt mondom én is.
Itt ez nem fog játszani.

Könnyű és nehéz a helyzetem egyben.

oligaliga # 2018.11.28. 11:54

Az adótartozás elévülésére más szabályok vonatkoznak, és azt az elévülés megállapítása után törlik is.

Farkas2015 # 2018.11.28. 11:47

A KHR lista jelenleg nem zavar, de 5 év múlva jó eséllyel zavarni fog.

Ezért is kéne ezt így vagy úgy, de lezárni.

Elévülés. Mondjuk ha így majd 10 éve felvett kölcsön amivel kapcsolatban 8 éve nem kerestek mikor évül el és ennek mi a menete na azt passz.

Mert volt egy ügyem az APEH-al is. Volt adótartozásom. Egyéni vállalkozó voltam. Nem kellett volna. Mindegy. Egy pár évnyi levelezés után. Ami önnmagában vicces volt, hisz vagy 5-6 évnyi nettó levelezés után jutottuk el oda, hogy a fizetésemre tettek levonást, ami mellesleg nekem megfelelt. Egyszer csak egy szép januári napon kaptam egy levelet, hogy többet nem tartozok nekik és éljen, hisz elévült.

Itt ez gondolom nem így működik, hogy egyszer csak küld egy levelet az Intrum, hogy köszi többet nem tartozol nekünk.

drbjozsef # 2018.11.28. 11:10

Ha a KHR lista nem zavar, akkor bármeddig, és _feltehetőleg_ fizetned sem kellene az elévülés miatt. Te tudod.

Farkas2015 # 2018.11.28. 10:54

Köszönöm.

Félreértettem.
Elnézést.

Igen ezekre figyelni fogok.

Akkor elvileg most:
A: Ezt gyakorlatilag évekig elhúzhatom ülhetek rajta kb következmény nélkül
B: Valamikor év elején befáradok hozzájuk és tehetek nekik egy egyszeri fizetési ajánlatot.

Nyilván a B megoldás a hasznosabb....

drbjozsef # 2018.11.28. 10:44

A "figyelni"-t úgy értettem, hogy ne nézzél be egy jövőbeni esetleges fizetési meghagyást például, mert ha az önhibából jogerőre fut, megintcsak nem fog számítani az elévülés, és egy tartozáselismeréssel felérő jogerős, végrehajtható okirata lesz az Intrumnak.

Szóval itt leginkább egy FMH-val lephetnek meg, arra kell figyelni.

Pereskedned nincs miért, nem te követelsz. Ha FMH jön, és ellent mondasz neki, akkor az Intrum peresítheti a követelését, és ott hivatkozhatsz majd az elévülésre.

Farkas2015 # 2018.11.28. 10:25

József,

Tisztelettel, de én mindig figyelek.

"„A tartozást bírósági végrehajtási úton már nem valószínű, hogy be tudják hajtani”

Ehhez persze a kérdezőnek is figyelnie kell."

Nem valószínű. De ha én akarnám ezt vitatni és eltüntetni, az csak úgy bemondásra nem menne.
Akkor lehetne pereskedni feltételezem.

Na ezt nem akarom. Se időm se kedvem. Azontúl, hogy alapvetően jogos is amit kérnek. Csak én nem tudok és nem akarok 1,8 millió forint plusz kamatot kifizetni. az 578 000 tőkén túl. Ami amúgy is nyilván nekik nagyon nem ennyibe került.

Így rátok hallgatva szépen összeszedek 400-600 000 forintot és odavetem nekik egy személyes egyeztetés folyamán. Ha elfogadják remek.
Ha nem akkor gondolkozok újra.
De azért oda terveim szerint ügyvéddel megyek. Ő érti jobban majd, hogy mit miért és hogyan.

drbjozsef # 2018.11.28. 10:04

A tartozást bírósági végrehajtási úton már nem valószínű, hogy be tudják hajtani

Ehhez persze a kérdezőnek is figyelnie kell.

Farkas2015 # 2018.11.28. 09:12

Kedves József,

Köszönöm a leírtakat.
Na pont ezért nem akarom aláírni azt a papírt amit küldtek, mert abban bizony elismerném a tartozásomat amit nem akarnék megtenni ha nem muszáj.

A tartozás ténye az vitathatatlan, mint az is, hogy ez ügyben egészen mostanáig / október/ a kutya nem keresett engem 2010 óta. Igaz én se kerestem őket.

Sajnos ami rossz, hogy jelenleg nem áll módomban odamenni és kicsapni fél milliót az asztalra, hogy nesztek kell vagy sem, de talán ebben neked igazad lehet, hogy ez egy jó megoldás lenne.

Ők elsőre 1,4 millió ajánlottak. Na annyit főleg nem.
Alapvetően azóta sem kerestek ezzel. Ha január végén február elején slattyogok be hozzájuk és dobok az asztalra némi pénzt, az már gondolom nem idő.

Pereskedni különösképpen nem akarok. Le akarnám ezt valahogy zárni. És nyilván reális körülmények mellett.

oligaliga # 2018.11.28. 09:09

A lényeg, hogy egyezkedni bármiről lehet, és ebben az egyezkedésben te vagy jobb helyzetben. A tartozást bírósági végrehajtási úton már nem valószínű, hogy be tudják hajtani, de a KHR-listáról történő minél gyorsabb lekerülés érdekében érdemes egy megállapodást kötni, a részleteket kifizetni, aztán írásban kérni, hogy nincs több tartozásod.

Farkas2015 # 2018.11.28. 09:04

Esetleg egy ügyvéd ajánlat akihez fordulhatnék?

drbjozsef # 2018.11.28. 09:04

Farkas,

Pedig mást mondani ezekre a kérdésekre nemigen lehet.

Neked kell eldöntened, mit akarsz, és mit kockáztatsz.

Ha az Intrum keres, és a lentiek megfelelnek a valóságnak, akkor igen jó esélyed van rá, hogy a követelés elévült. De ezt biztosra nem tudhatja senki, még te sem, ha (mondjuk perben) hivatkozol rá, akkor az Intrumnak kell(ene) bizonyítania, hogy megszakadt az elévülés.

Mondjuk önmagában az, hogy fizetni akarsz, szép dolog, de az, hogy tíz évig nem fizettél egy kanyit sem, és még Te nem tartod jogosnak az összeget, az kevésbé. És akkor polkorrekt voltam.

Az, hogy megegyezéssel mire lehet menni, nem megjósolható. Ha megérzi a pénzszagot az Intrum, nem sokat szokott engedni, akiből úgy gondolja nem tud kihúzni többet, annak többet elenged. Ha tudja, hogy elévült a követelés, akkor inkább többet. De ez a 20%-tól a 80%-ig bármennyi lehet. (Még akkor is, ha ők valszeg töredékáron vásárolják fel a lejárt, elévült követeléseket).

Azt szokták itt tanácsolni, hogy megegyezésre vigyél pénzt, csapd ki az asztalra, és mondd, hogy ennyit tudsz fizetni, egy fillérrel sem többet, ha nem, nem, legfeljebb elévüléssel is bepróbálkozol. Bár ilyen nagy összegű követelésnél ez nem biztos hogy járható út, mert a tartozás harmadát-felét érdemes talán ilyenkor megpróbálni.

Mindenesetre egy biztos : arra vigyázz, hogy el ne ismerd a követelést, mert akkor már indul is a végrehajtás, és nem számít, ha előtte már elévült.

Farkas2015 # 2018.11.28. 08:49

Szia,

Hát ezzel a tanáccsal nem lettem beljebb...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 14:04

Lehet, hogy elévült már.

Farkas2015 # 2018.11.27. 11:20

Sziasztok,

Egy kis segítség kéne nekem ha tudtok segíteni vagy tanácsot adni.

A helyzet a következő.

Még 2009 áprilisának környékén vettem fel egy 600 000 forintos személyi kölcsönt a Budapest banktól és ennek a fizetése az akkori körülményeim miatt és egyéb dolgok végett nem történt meg.

Ennek a most már 2,3 millióra emelkedett összeget akarja most így beszedni rajtam az Intrum Justita Zrt. Ez ügyben utoljára hivatalosan és igazolhatóan 2010-ben kerestek meg /Ezt ők is elismerték/. Jelenleg is szerepel ez az összeg a KHR listámon.

Amit egyrészt persze valahol jogosnak érzek, de magát ezt az összeget már nem.

Kérdés, hogy ha szeretnék velük egy reális megállapodásra jutni arra milyen esélyekkel indulok neki? A tőketartozás 578 000 forint.

Ez az összeg még jogi úton behajtható? Azaz tudnak még ennyi idő után élni jogi megoldásokkal, fizetésletiltással?

Mert ha nem, gondolom, jobb kondíciókkal indulok neki az alkudozásnak is.

Ilyenkor mi lehet egy reális összeg, amivel megkereshetem őket?

Elsőre ők egy 1 400 000 forintos egyben befizetést javasoltak, amivel én élni nem tudok.

Illetve küldtek egy papírt is ami egy méltányossági kérelem, amiben szerepel az is, hogy a kérelemmel elismerem a teljes tartozást. Ezt nem tartom jó ötletnek aláírni. Nekem túl sok benne a kitétel amit elismerek.

Azon túl, hogy van bőven bennem hajlandóság fizetni, de ésszerű kereteken belül. Mondjuk 600 000 forintot 30 hónap alatt.

Mi erre a bejárt út?

Hogyan érdemes velük egyezkedni?

Köszönöm ha tudtok valamit tanácsolni.

Balázs

gerbera317 # 2018.11.25. 13:39

Létezik olyan konstelláció, mikor egy vh-t peren kívüli eljárásban kell megszüntetni
Persze, hogy van, mindjárt kettő is. De ahhoz speciális "konstelláció" kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.25. 07:50

Már megint kezded, zugírász?

Vh-ügyes # 2018.11.25. 06:17

Lirian
Semmiféle hajó nem ment el... Az elévülés jó eséllyel végig vihető. Nem mindenki sértődik meg a priváttól ;)

Gerbera
Létezik olyan konstelláció, mikor egy vh-t peren kívüli eljárásban kell megszüntetni...

gerbera317 # 2018.11.22. 16:06

Azt írod - illetlenül - privátban, hogy a végrehajtó volt, aki bíróságra adta az ügyet mivel Ő sem tartja jogosnak a követelést. Na, ezt tudja meg a végrehajtást kérő: olyan 217/B.-t akaszt a végrehajtó nyakába, hogy megemlegeti, pedig még kárt sem okozott vele. Ellenben nagyon csúnyán túllépte a hatáskörét. Ugyanis az adós elévülési kifogása csakis végrehajtás megszüntetése iránti kereset formájában kerülhet bíróság elé. Na de olyat, hogy a végrehajtó önként beterjeszti... Majd a bíróság kioktatja, hogy ennek nem ez a módja.
Azt elárulod végre, mikor emelkedett jogerőre a fizetési meghagyás?

gerbera317 # 2018.11.22. 09:24

A te nagy problémaegyüttesed a következő
- A CIB-et ne is emlegesd, az már sehol sincs, csak a követelése, aminek már más a jogosultja.
- A jogosulttal nem kötöttél semmilyen megállapodást. Amiben harmadik személlyel megállapodtál, annyi mint a semmi, és még örülhetsz is, hogy aztán nem fizettél nekik. Arra pedig végképp nem hivatkozhatsz, hogy "de azóta sem jött semmi".
- A tartozásodat, amit most letiltanak tőled, közjegyző előtt elismerted (akkor is, ha erre azt válaszolod, hogy azt ugyan nem).
- Bújkálsz (egyesek szerint: bujkálsz) a hatóságok elől, így a végrehajtó sokadik intézkedéséből értesültél az ellened folyó végrehajtásról.
- Azt hiszed, hogy a végrehajtó jól megijed a sztoridtól, és felfüggeszti a letiltást. Nem fogja, és ne is álmodj róla.

Amit tehetsz
- Tűrőd, hogy behajtsák rajtad a követelést.
- Bejelented minden fontos helyen (ide értve a korábbi hitelezőidet is) a levelezési címedet, és az oda érkező iratokat át is veszed, és el is olvasod.
- És örülsz, hogy legalább a KHR nem tart nyilván.

Ja, KBS megelőzött.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.22. 09:13

nem tudom mi tévő legyek.

Nyugodj bele. Ez a hajó elment.

Lirian # 2018.11.22. 09:01

Jó reggelt!

Segítsen valaki, hogy mit tudok csinálni egy jelenlegi letiltással?!
2018.08.28-án érkezett egy letiltás a fizetésemre, az Intrum-tól. Elmentem a végre hajtóhoz, hogy mégis miről van szó. Kiderült hogy egy 2003-ban a CIB bank által igényelt hitelkártyáról van szó. Vissza kerestem minden papíromat 2008.novemberében az Intrum megbízásából kötöttem részletfizetést a LEGALTEAM Kft.-val, ahol abban maradtunk hoy küldik a csekket. Nem tudom, hogy ez megszűnt, vagy mi van vele, de azóta sem jött semmi.Csak most ez a letiltás. Lekértem a saját hiteljelentésem NEM szerepel rajta a EZ CIB bankos tartozás. Ezen papírokkal kértem a végrehajtót függessze fel a letiltást amíg nem tisztázódik az ügy és elküldtem mindezeket az Intrum-nak is, hogy nincs ilyen tartozásom és az elévülést is bele írtam. Nem jutottam sehova, az Intrum szerint ezek ellenére jogos a követelés. Még mindig tiltanak és nem tudom mi tévő legyek.
Köszönettel

hayhapapi # 2018.11.02. 22:11

Nagyon szépen köszönöm!

ius latratus # 2018.11.02. 19:43

Nem szükséges.
Amennyiben nem kaptál azóta fizetési meghagyást (nem felszólítás, meghagyás), akkor a követelés elévült.
Nincs dolgod egyelőre. Ha megkapod, akkor annak mondj ellent, s perré alakul a dolog. Na,innen két eset is lehetséges, induljunk ki abból, hogy lesz per.
Na, itt elévülési kifogást terjesztesz a bíróság elé, s ennyi.

hayhapapi # 2018.11.02. 18:20

Ius Latratus!
Ha jól értelmezem, akkor az utolsó meg nem fizetett számla lejárati ideje: 2014.08.28.

Nem nagyon értek a témához, tehát nem teljesen értem, mire céloz az esedékes szóval!

Ha esetleg ad egy elérhetőséget, nagyon szívesen átküldöm a levelet, amit kaptam.
Üdv!