büntetlenül hibázhat - e a hivatal

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.15. 06:18

hivatkozz az egyszerű kezességedre
Ha a fizetési meghagyáson nincs feltüntetve ez a minősége, akkor hiába.

holélünk? # 2013.11.15. 00:08

Kedves Fórumozók!
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét!

capisca és KBS
- az adatok kitöltésével kapcsolatban még hitetlenkedek, a címemet viszont kétségtelenül elhibázták

- kezességről addig olvastam, h talán már sejtem, miért lehet tévedés az, amit eddig gondoltam, de ez elég megtévesztés gyanús, és nem találtam még semmit a 2012. előtti szabályozásra

holélünk? # 2013.11.14. 14:59

Nekem az kellene, hogy a közjegyző törölje a jogerősítő záradékot és vonja vissza a végrehajtási lapot. Várom, hogy mit lép a levelemre majd ha a végrehajtótól megkapott iratokat megvizsgálta.
Nem tudom az minek kell neki, amikor látszik, h már nála el lett *va az egész. És engem a legkevésbé sem érdekel, h ki a felelős a hibás adatokért (Főtáv, DHK, közjegyző)..

capisca # 2013.11.14. 10:11

Először kapcsz egy FMH elrendeléséről szóló dokumentumot.

Másodszor kapsz egy jogerős FMH-t (ha nem mondtál ellen)

Harmadszor egy fizetési meghagyás végrehajtásának elrendeléséről kapsz értesítést.

capisca # 2013.11.14. 10:08

A DHK azt se tudta, hogy ellened beadtak ilyet.

Én azért utánna járnék és a bíróságnál tennék egy végrehajtási kifogást, hogy a bérlőd ellen nem indítottak semmit (hivatkozz az egyszerű kezességedre, a FŐTÁV törvényben előírtakra tekintettel).

A bíróság majd utánna jár ennek.

holélünk? # 2013.11.14. 10:07

csak azt tudom nézni, ami végül idekerült hozzám és
fizetési meghagyásnak hívják. Ha nem nekem szól, akkor miért küldték ki?

capisca # 2013.11.14. 10:03

Rád ez vonatkozik fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem.

holélünk? # 2013.11.14. 10:03

capisca
az FMH-ban nincs benne, és nem indítottak ellene eljárást, csak felszólították (DHK ügyfélszolgálat szerint)

capisca # 2013.11.14. 10:03

Lehet, hogya MOKK útmutatója ezt írja, de a törvény az más.

Ott csak a nevét és címét írja az adósnak, egyébb azonosító adat nem kell (már, ha az adós természetes személy)

A kezesi kód kezeséi szerződésre vonatkozik, de a tiéd törvényen alapul ezért nem kell beírni a kódot.

Te rossz adatlapot néztél, az a végrehajtónak szóló adatlap, amiben végrehajtási eljárás elrendelését lehet kérni.

holélünk? # 2013.11.14. 10:01

az hogy az informatikai hátterüket nem sikerült úgy felállítani, hogy megfeleljen a saját szabályaiknak újabb problémát jelent

capisca # 2013.11.14. 09:58

Az egyszerű kezesség nem zárja ki, hogy kettőtök ellen indítson a FŐTÁV egy FMH-t.

Kérdzetem már, hogy az FMH-ban benne van a bérlőd? Vagy ellene külön FMH-t indítottak?

Ameddig ezekre nem tudod a választ nem jó eséllyel indulsz egy perben.

holélünk? # 2013.11.14. 09:57

capisca
a MOKK kódjai között van külön a kezesre vonatkozó kód
és a MOKK kitöltési útmutatója vastagon szedett figyelmeztetésben kötelez az anyja neve VAGY születési idő kitöltésére

capisca # 2013.11.14. 09:49

Anyja nevét és születési dátumát nem kell kitölteni a jogousltnak, nem kötelező elem.

Három csillag a paír alapúnál, azt jelenti nem kötelező.

Elektronikusnál pedig nem is kell kitölteni, mert a rendszer írja, ha valami kötelező elemet nem töltöttél ki (azaz nem engedi elküldeni a rendszerben).

A jogcím helyes, mert a kezes (te) ugyanúgy kötelezett, mint az adós (bérlő) a közüzemi szerződés alapján.

Én ezt már jó párszor csináltam, bíróság még nem ad helyt a kifogásodnak, mert nem írta be a jogosult a kötelezett anyja nevét és születési dátumát.

holélünk? # 2013.11.14. 09:40

to sum it up: a közjegyző kiállított egy közokiratot, ahol nem a valós jogalapot jelölte meg, ahol kötelezően kitöltendő sorokat üresen hagyott, ahol nem az idézési/állandó/lakcímkártyával igazolható címet adott meg
Még mindig nem hibázott?

holélünk? # 2013.11.14. 09:31

capisca
a felszólítás sem azonos a behajtással
és akkor sem helyes jogcímen állították ki a lapot, és lásd az előző posztomat

holélünk? # 2013.11.14. 09:27

wers
gondolom, azért nem öröklődik, bár nekem az lenne a jó...

capisca # 2013.11.14. 09:26

Ami a kezességet illeti.

A FŐTÁV felszólította a bérlőt a fizetésre (Üzletszabályzatának megfelelően), te ezt nem látod, mert a bérlőd gondolom nem közölte veled ezt a tényt.

Miután a felszólítás nem vezetett eredményre, ellened nyújtottak be FMH-t (bár én nem vagyok meggyőzve arról, hogy a bérlőd ellen nem nyújtottak be, mert erről még nem írtál és nem is kérdeztél rá sehol vagy ezt nem írtad még)
Ha így nézzük a sortartói kezesség betartásra került.

A FŐTÁV felszólította a bérlődet (nem fizetett) utána beadott egy FMH-t ellened, mint kezes ellen.

Ami a közjegyzőt illeti:

A megvizsgál nem azonos az ellenőriz fogalommal. A megvizsgál, annyit jelent megnézi, hogy a kötelezően kitöltendő rublikák ki vannak-e töltve az FMH kérelemben, amit a törvényben előírtak meg van-e (azaz a követelés összege, jogcíme fel van-e tüntetve).
Az ellenőriz az lenne, ha minden adat pontosságát és jogszerűségét is megvizsgálná.

Ami LB döntést illeti az más ügyre vonatkozik, a közjegyzők által készített közokiratba foglalt szerződések esetére. Itt a közjegyző bemondás alapján fogadott el személyi számot (ami utóbb nem volt helyes).

Az FMH esetedben viszont a törvény rögzíti, hogy az adatok helyességért a kérelmező (jogosult) fele, tehát a közjegyző a fenti LB döntés nem alkalmazható.

holélünk? # 2013.11.14. 09:25

A meghagyás iránti kérelem kitöltési útmutatója szerint (*-gal is megjelölt)KÖTELEZŐEN ki kellett volna töltenie az anyja neve vagy a születési ideje sort....ez sem sikerült egyik érintettnek sem, és közjegyző nem kért hiánypótlást :)Hurrá! Minden hálám a bennem kételkedőknek! Nélkülük talán befejeztem volna az igazam keresgélését.

wers # 2013.11.14. 09:15

Az egyszerű kezességnél ki és hogyan állapítja meg, hogy az adóson a tartozás nem hajtható be, hisz még az adós halálával sem szűnik meg, mert öröklődik. Nekem elég homályos, mikor kerülhet képbe az egyszerű kezes.
Vagy elég egy egyszeri kísérlet a behajtásra, ha nem sikerül, fordulhatnak a kezeshez?

holélünk? # 2013.11.14. 08:34

én nem is értem, hogyan nem lehet megérteni, hogy a törvény szerint is egyszerű kezes a tulaj, hogy a Főtáv minden erre rendszeresített dokumentumát kitöltve aláírtam, meg is vannak, mégis kimaradt a fizetési meghagyásból. Ügyvéd létedre csak a jogsértően jogerőre erőszakolt végzés létezését szajkózod, és nem érted, h amíg az jogerőre emelkedett, addig hibák sorozatát követték el a HATÓSÁGok. Tehát az ügy nem ennyi.
és még valami, a törvény nem azt mondja, h ellenőrzi, hanem úgy fejezi ki, h megvizsgálja, tehát nem vakon, szolga módjára tölti ki a formanyomtatványait.

holélünk? # 2013.11.14. 08:25

azért nincs benne a mögöttes felelősségem, mert azt is kihagyták belőle
és nem a személyi számomat kellett volna ellenőrizni, hanem, mint látjuk, a közjegyző felelős az általa kiállított iratokban lévő adatokért, és ha nem ellenőrizte azokat és gond van belőle, akkor - hááát - ez van

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.14. 08:10

..semmiféle ellenőrzési kötelezettséget nem ró a közjegyzőre...
Kimaradt, bocs.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.14. 08:09

Van veled szemben egy jogerős és végrehajtható fizetési meghagyás. Abban - ha jól értem -, nincs benne, hogy csak mögöttes felelősséged van. Ezzel ennyi.
(Ami a döntvényt illeti: a fizetési meghagyásnak a személyi szám nem kötelező eleme. De egyébként is külön törvény szabályozza az eljárást, és az semmiféle kifejezetten rajta van a kibocsátott meghagyáson, hogy annak tartalmáért a kibocsátást kérő felel.)

holélünk? # 2013.11.14. 08:00

az LB-s szöveg idézet, be kellett volna jelölnöm, de a net neked is kidobja

holélünk? # 2013.11.14. 07:58

elismerem, ha megmagyarázod, h miért