Nem kell egyből köpködni. A legfőbb ok a GDPR, ami miatt gyakorlatilag csak a pontos időt lehet megkérdezni a végrehajtótól, mást nemigen.
Fórum → Végrehajtási jog régebbi elöl új hozzászólás
MBVK elektronikus árverési rendszer
A végrehajtók nagy része e-mail-en, telefonon valóban elérhetetlen. Jó kis állás lehet.
„"Akkor úgy jártál.”"
Köszönöm :(
1. Akkor úgy jártál. Esetleg a Karnál jelezheted, hogy elérhetetlen a végrehajtó.
2. Felhasználói szabályzat?
És még lenne egy kérdésem.
Ha a végrehajtóval telefonon és e-mailben próbálok kapcsolatba lépni de telefonon 3 hete nem lehet elérni (nem veszi fel senki a telefont) e-mailt 1 hete írtam de nem válaszol akkor hogyan tudom megkérdezni, hogy esetleges nyertes licit esetén engedélyezi e a 2 hónap halasztást?
Illetve ha licitálni szeretnék és el is küldtem az igényemet és a számlájára a 10% összeget akkor mennyi a maximum idő amíg engedélyeznie kell a jelentkezésemet?
(másik árverésen egy fél nap elég volt).
Egy meglévő regisztrációt nem lehet "kibővíteni". A tulajdonszerzés abban a tulajdoni hányadban történik, amiről a regisztráció szól, és a tulajdonszerző csakis a regisztráció szerinti árverező (vagy árverezők) lehet(nek). Ha a regisztráció 1/1, akkor úgy, ha 2/3 + 1/3, akkor úgy. Akik meg váltogatják, azoknak annyiszor kell regisztrálniuk, ahányféle formációban árvereznek.
Tehát hiába van itt 1/1 regisztrációja a kérdező asszonyának; ha az asszony árverez, akkor az asszony lesz a tulajdonszerző. Ha a kérdező akar tulajdont szerezni, akkor 1/1-ben kell regisztrálnia. Ha pedig 1/2+1/2 tulajdonszerzésre vágynak, akkor abban a formációban is regisztrálni kell, és úgy résztvenni az árverésen.
drbjozsef!
Köszönöm a tájékoztatást!
László,
ha a feleséged, akkor az ígyis-úgyis közös vagyon lesz (már ha a tényleges ár kifzetése nem valamelyikőtök kifejezett különvagyonából történik igazolhatóan).
Édesmindegy, melyikőtök nevére kerül (illetve, illetékfizetés szempontjából elvileg számíthat).
Elég szűk ez a pár nap erre, úgyhogy határeset, hogy sikerülhet a regisztráció is, előleg fizetés is.
Később elrendezhteitek 1/2-1/2 arányban a házastársi közös vagyont.
József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.
Vagy még az lehet megoldás, hogy a feleségem regisztrációját ki lehetne bővíteni az én személyemmel és fele/fele arányban lennénk tulajdonosok. Ez esetben az ő regjével akár azonnal jelentkezhetnénk az árverésre.
Azért nem tudom, hogy mi legyen, mert szerdán tudok regisztrálni és akkor az után tudom fizetni az előleget. De ez a kérdés hogy bele fér még ez a héten? Vagy feleségem reisztrációjával biztos hogy be ér az utalás.
„Igen, de akkor meg mindek, ha úgysem te leszel az árverező?”
Ezt megismétlem helyesen: Igen, de akkor meg minek, ha úgysem ő lesz az árverező?
„azonnal részt tudok venni az árverésen?”
Elméletileg igen. Gyakorlatilag be kell még érkeznie az előlegednek a végrehajtóhoz. És az egészet az árverést megelőző 3. munkanap előtt.
„Elég akkor ha az árverési jegyzőkönyvet megyek aláírni?”
Igen, de akkor meg mindek, ha úgysem te leszel az árverező? Egyébként a lakcímkártyát követelheti a végrehajtó.
Az adós a hitelezőivel a licitnapló lezárása előttig állapdhat meg úgy, hogy azok egyhangúlag kérjék az árverési hirdetmény visszavonását. Ha erre a licitnapló lezárásáig nem kerül sor, vagy nem sikerül a végrehajtó hivatalos tudomására hozni, akkor az adós bukta az ingatlant.
Az árverési vevő köteles a behívás szerinti időpontban megjlenni. Annak nincs akadálya, hogy kérésére a végrehajtó a behívás szerinti időpontot módosítsa.
Köszönöm a gyors választ!
Akkor ha szerdán be regisztrálok azonnal részt tudok venni az árverésen?
Hétfőig tart az árveres.
Akkor ha jól értem most külön nem szükséges csak a lakcím változás miatt be mennem a végrehajtóhoz?! Elég akkor ha az árverési jegyzőkönyvet megyek aláírni?
Másik kérdés:
Ha hétfőn sikeres a licitünk és én csak egy hét múlva tudok menni aláírni az okozhat e problémát? Illetve az lehetséges e hogy az árverezett ingatlan tulajdonosa idő közben meg egyezik a bankkal és mégsem lehet miénk az ingatlan (érvényes licit lezárása után)?
Szabályos meghatalmazással eljárhatsz az árverési felhasználó helyett, de a tulajdonszerző csak ő lehet. Ha te akarsz lenni a tulajdonszerző, akkor neked is kell felhasználóként regisztrálnod magadat, és úgy résztvenni az árverésen. Az árverező lakcímváltozását az árverési jegyzőkönyv aláírásakor, mehatalmazottként is bejelentheted.
Jó napot!
Olyan kérdésem lenne ha licitálok egy ingatlanra (feleségem van be regisztrálva az oldalra) és ha esetleg sikeres lesz részünkre az árverés akkor meghatalmazással tudnám e én intézni ennek az ügyét? Esetleg amikor kifizetjük az ingatlant akkor kerülhet e az én nevemre az adott ingatlan? Vagy ehhez jelen kell lenni a feleségemnek (2 kis gyerekkel nehezebb mozgolódnia).
A másik kérdés, hogy lakcím változás történt (a regisztráció óta) ez esetleg befolyásolhatja vagy gondot okozhat a tulajdon megszerzésében?
Esetleg a lakcím változást én el tudom intézni meghatalmazással? Ha igen mit kell feltüntetni, hogy milyen ügyben járok el?
Köszönöm a segítséget!
„nem tud semmi konkrétumot (bérleti szerződés, haszonélvezet, egyéb terhelő jogok stb.”
Áh, ez vicc. Ezek közül csak a bérleti jogviszony az, ami nem derül ki a tulajdoni lapból.
„nem terjed ki a külön /A-s helyrajzi számmal elkülönített ingatlanra”
Nem terjed ki.
„van földhasználati joga”
Nem szolgalmi jog az?
Ha a meghirdetett ingatlan 1/1 tulajdon hányadú, és nem terheli haszonélvezet, akkor az már gyakorlatilag beköltözhető. A beköltözhetőség harmadik akadályozó feltételének (t.i. a bérleti jogviszony meglétének) a hiányát pedig, ha nincs ráutaló körülmény, vélelmezni kell, és így az ilyen ingatlant beköltözhetően kell meghirdetni. Aki a hirdetménnyel nem ért egyet, megkifogásolhatja a beköltözhetőséget, és - siker esetén - meghiúsíthatja az árverést, és így azt újra ki kell tűzni, immáron lakott feltétellel. A bérlő végső soron így érvényesítheti a bentmaradáshoz való jogát, ha ugyan tudomást szerez az árverésről. Ennek elmaradása esetén az árverési vevő beköltözhetően szerzi meg az ingatlant.
Álláspontom szerint a végrehajtó nem tűzhet ki így egy árverést, mivel az így eleve sikertelenségre van ítélve. Ezt megtámadni viszont csak annak van joga, akinek a jogát vagy jogos érdekét ez sérti, ez pedig a végrehajtást kérő.
Kedves Gerbera, Kovács Béla Sándor!
köszönöm a válaszokat. Az a baj hogy a VH-t hiába kérdezem nem tud semmi konkrétumot (bérleti szerződés, haszonélvezet, egyéb terhelő jogok stb.), vagy nem tudja biztosan (vagy nem vette a fáradtságot utánanézni) és ezért a biztonság kedvéért nem beköltözhetően hirdette meg az ingatlant... Csakhát így kockázatos belevágni, bármi lehet a háttérbe... :(
Bár haszonélvezet nincs ezen /A-s raktár ingatlan tulajdoni lapján csak az ezt befoglaló kerti ingatlanon, de ez gondolom nem terjed ki a külön /A-s helyrajzi számmal elkülönített ingatlanra is. Vagy igen? A /A-s raktár a haszonélvezetet tartalmazó befoglaló kerti ingatlan területén van, viszont /A-nak van földhasználati joga, a befoglaló ingatlannak meg földhasználati terhe. Melyik az erősebb vajon, a hasznonélvezeti jog, vagy a földhasználati jog terhe a kerti ingatlanra? Ki használhatja a /A-s ingatlan, a /As ingatlan tulajdonosa, vagy a befoglaló kerti ingatlan haszonélvezője, vagy mindkettő vajon?
Sőt, nem kell sem az, hogy lakja, sem az, hogy használja. Elég, ha joga van rá.
A lakott ill. beköltözhető fogalmak a nem lakóingatlanra (jelen esetben raktárra) is alkalmazandók.
Lakott az ingatlan,
- ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
- ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,
- ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik.
A raktár esetében a "lakik" kicserélendő a "használja" kifejezésre.
Köszönöm! Adott egy kisebb raktár külön /A-s helyrajzi számmal leválasztva egy kertrészből földhasználati joggal illetve,(ugyanígy földhasználati joggal terhelve a kerti befoglaló ingatlan). (A raktár csak a kertből közelíthető meg.) Ebben az esetben a raktár "beköltözhető" vagy sem? Mi korlátozhatja a raktár birtokba vehetőségét?
Beköltözhető, ha a vevő kizárólagos birtokába veheti az ingatlant, lakott, ha ezt másnak a joga akadályozza. (Utóbbin belüli aleset, ha a vevő egyáltalán, másokkal együtt sem kerülhet birtokba.)
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Több hónapja használom árverezőként az MBVK elektronikus árverési rendszerét és tapasztalatom az, hogy az ingatlan árverési hirdetmények "Beköltözhető: Igen/Nem" adatát meglehetősen rugalmasan kezelik a végrehajtók, főleg az ipari ingatlanok tekintetében. A VH-val történő telefonos egyeztetéskor pedig a telefon felvevő ügyintéző általában csak hebeg-habog, érzésem szerint a VH telefont kezelő munkatársai nincsenek teljesen tisztában, rosszul értelmezik ezt az adatot, vagy sok esetben tévesen kerül feltüntetésre a hirdetményben ez a nagyon lényeges hirdetményi adat és amely komoly viták tárgya lehet egy lebonyolított árverés során/után. Ezért az MBVK árverési szabályzatában próbáltam utánanézni, hogy a szabályzat pontosan mit definiál a "Beköltözhető: Igen/Nem" árverési hirdetmény adatára, azonban nem találtam meg benne. Az MBVK helpdesknek is elkültdem a kérdést, de nem jött válasz, telefonos érdeklődésemre pedig ugyan azt tapasztaltam mint a végrehajtóknál: olyan emberek veszik fel a telefon akik nem tudnak rá választ adni...
Ezért az volna a kérdésem, hogy az MBVK Elektronikus Árverési Rendszerében, az ingatlan árverési hirdetményekben a "Beköltözhető: Nem" és "Beköltözhető: Igen" árverési adatok pontosan milyen jog állapot(oka)t, körülmény(eke)t takarnak?
Köszönettel:
Péter