MBVK elektronikus árverési rendszer


Majordomus # 2023.04.24. 19:42

Sok benne a kockázat..

Manka07 # 2023.04.24. 11:50

Néztem én is, hogy miért nincs licit egyiken sem. Gondoltam, hogy van valami hátránya akkor is ha az ember alaposan utána nézet valakivel a cégnek.
Azért gondolkodtam el rajta mégis, mert jobban néz ki az ASZF-ben, ha az alapítás éve nem 2023 hanem pl 2015. De semmiképpen sem szeretném induló vállalkozásként valaki már problémáit a nyakamba venni. Így hogy nem is értek a vállalti joghoz egyáltalán.
Köszönöm!

osztap # 2023.04.24. 11:35

Manka07,

Teljes 1/1-es Kft vásárláson gondolkodok
Ne tedd. Mit gondolsz, a befejezett árverések között miért ritkaság az olyan, ahol volt egyáltalán licit? Az meg pláne, ahol az a licit nem a kikiáltási ár 1%-a? A sok hülye nem vette észre ezt az aranybányát?

A konkrét kérdésedre: A törzstőkét nem lehet "kivezetni". De Téged nem a törzstőke érdekel, mert annak semmi köze a cég piaci értékéhez. A saját tőke valamivel jobb, de az is nagyon-nagyon bizonytalan becslés arra. Pláne, ha a legutolsó elérhető mérleg már 16 hónapos, mint ahogy most is.

Manka07 # 2023.04.24. 10:53

Kedves Szakértők!

Üzletrész árverésen történő megvásárlása esetén a törzstőke hogy alakul?
Teljes 1/1-es Kft vásárláson gondolkodok, csak nem tudom, hogy az árverezett cégekből ki van e vezetve a törzstőke., vagy az is "jár" hozzá. Vagy ez változó a cégtől függő dolog? Mindenképpen megnézetném a kiszemeltet egy szakértővel, csak eléggé homályban vagyok még.

Köszönöm!

Csuklósbusz # 2022.12.16. 00:19

Ti nem értitek!

Be se jött az az oldal ahol be kellett volna írni az összeget meg megnyomni a licitálás gombot! Esély sem volt licitet tenni.

Azt az ügyfélszolgálat állította hogy 12 másodperccel a lejárta előtt akartam licitálni, de a "Lap nem jeleníthető meg" oldallal licitet sem lehet tenni.
Nem a licit után jött ez, nem a licitemet nyelte le, hanem még a licitálható ingatlanok listája sem látszódott!

Bejelentkezni is nehezen sikerült, de maga az ingatlan listák nem jöttek be, így licitet sem volt hova tenni.

Igen, nyomkodtam az F5-öt csak éppen nem jött be semmi.

Ügyfélszolgálat is így fogalmaz: "a tétel lista felépítése közben ", vagyis mint írtam , listám sem volt, nemhogy licitem,

Utolsó 4 percben akartam, abba egy gép lefagyás, router újraindulás stb is belefér. Minden más weboldal működött, csak az nem.

papinianus88 # 2022.12.15. 13:01

Csuklósbusz:

Ne sértődj meg, de nagyon homályban vagy. Az MBVK helpdeskjének a levelét sem tudod megfelelően értelmezni, pedig tükör sima a tájékoztatásuk. Ne, ne próbálj te értelmezni semmit, és nagy vakmerőség a részedről, hogyha árverezőként a jövőben részt veszel. Inkább azon kellene elgondolkodnod, amit leírtak. Értsd: miért voltál olyan elfuserált, hogy az utolsó 12 másodpercben akarsz licitálni (amit amúgy megírtak, hogy nem az árverési rendszer problémájából nem sikerült). Úgy érzem, hogy felkészületlen vagy, az árverezői oldal nem játszótér! Pontosabban: Lehet az, de akkor nem ér sírni. Úgy érzem, többször leírtuk mi volt a probléma, ennek ellenére továbbra is csak másokat okolsz. Dühítően felkészületlen vagy.

Csuklósbusz # 2022.12.15. 10:31

Az MBVK a saját szabályzatát megszegte, hiba elismerten volt, hosszabbítás és figyelmeztetés nem.

Azért ne legyen már olyan hogy 13-14 óra között volt hiba, de a közötte lejáró árverésemet szerintük nem érintette.

Kvázi elismerték hogy az utolsó órában nem volt maradéktalanul elérhető, de szerintük az utolsó percekben jóvolt. Ilyenkor hosszabbítani kellene, nem tették.
Ha működött a hibanaplózás akkor jöhetett volna a közlemény is hogy :
"Az EÁR informatikai alkalmazását érintő üzemzavarról szóló tájékoztatás az üzemzavar ideje alatt ugyancsak közzétételre kerül"
"Ha az árverés szakaszainak befejezését megelőző hatvan percen belül nem volt elérhető az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a felhasználók számára, az érintett szakasz időtartama hatvan perccel automatikusan meghosszabbodik."

Én ezt úgy értelemezem, hogyha 60 percen belül akár 1 percet is kimarad akkor hosszabbítani kell. Nem 60 percen keresztül a szöveg.

Csak arra akartam rávilágítani hogy mikor többszáz milliós vagy milliárdos ingatlanoknál akad egy ilyen "baki" az akár lehet nem véletlen is, az hogy beleesik pár putri az pont azért van hogy ne mondhassák hogy "csak annál" nem volt elérhető.
Schadl ügy, Kréta feltörése után pláne elhiszem hogy miért is ne lehetne belenyúlni? Hisz ez egy olyan hiba volt ami nem érintette az összes árverést.

Nem is a putriról meg rólam szól, ez nektek is legyen tanulság hogy ilyen megeshet hogy NÁLUK van a hiba és mégse lesz hosszabbítás, sem figyelmeztetés, sőt még hazudnak is.

Illetve abszolút nem tudtam licitet sem tenni, az utolsó fél óra volt kiesve, másik gép, másik szolgáltatón keresztül is.

De ha lenne videófelvétel az sem bizonyítaná, hisz a világhálón tényleg bárhol elakadhat.

Pont ezért tudnak vele visszaélni... kiesik néhány árverés az utolsó percekben, hogy bizonyítod? Ha milliárdos putriról csúszok ugyanígy le, akkor ugyanígy tehetettlen vagyok.

Milliárdos ingatlanról lecsúszol mert a végén "Lap nem jeleníthető meg", abból csuroghat az informatikusnak is nemde, de hogy bizonyítod hogy kinél volt a hiba?
Naplózás, rendszerük valamennyire működött, de hogyan bizonyítható hogy esetleg minden szolgáltató felől is elérhető volt?

De az esetemből sejtve külön szerveren, vagy külön IP címen futhatnak a különböző árverések. Tehát még azt sem tartom lehetettlennek hogy külső túlterheléses "támadással" elérhetetlenné lehet tenni egyes árveréseket, még csak bele se kell nyúlni az informatikusnak, csak az esetleges reklamációnál tagadni.

gerbera317 # 2022.12.08. 10:01

@Csuklósbusz
Abból, hogy a hibanaplózás megtörtént, következik, hogy az mbvk rendszere működött. Azt állítod, hogy a te böngésződ is hibátlanul működik. Arról viszont elfeledkezel, hogy az mbvk szervere és a te böngésződ között van egy bszomnagy világháló, ami a te, zárás előtt 12 másodperccel leadott licitedet bizony lenyelte, míg az elkésett akciódat gci módon átengedte. Az mbvk is megírta, de neked kell levonnod a tanulságot: „gyakorlati haszna tehát nincs az utolsó másodpercekben tett licitnek”.
Te komolyan azt hiszed, baxi, hogy szándékos emberi beavatkozás van amögött, hogy nem te nyerted meg a putrit? Hogy akad olyan hülye, aki a szabadidejét arra áldozza ingyé', hogy felügyelje valakinek a biztos licitnyerését? Még sosem gondoltál bele, hogy mennyit kérhetne el az informatikus egy ilyen kis szívességért attól, akié végül elnyeri a putrit? Az bizony akkora összeg lenne, hogy a putri ára ahhoz képest már csak aprópénz. Ha most elkezded magadat gyógyíttatni egy külföldi sztárintézettel, még az is olcsóbb lenne...

Csuklósbusz # 2022.12.07. 23:33

Valahogy sejtettem hogy nem fogjátok megérteni.
Jeleztem hogy 13-14 óra között akadozott a rendszer. Visszaigazolták hogy igen.
Jeleztem hogy a kettő között volt egy árverés, ami nem hosszabbodott meg.
Szabályzatuk szerint ilyenkor figyelmeztetésnek kellene megjelenni és ha az utolsó 1 órában van a kimaradás akkor rádobnak 1 órát.
Egyik sem történt meg.

Google Chrome, Windows 11, jogtiszta, engedélyezett automata frissítéssel. Nem nálam volt a hiba!

Nyilván nem a kisház miatt volt ez, volt ott zsírosabb vétel is ahol az 1-2 ellenfelet kilehet szórni egy kis rendszerhibával.

Ez is érdekes, szelektív a leállás, nem érint minden árverést. Olyan ez mintha az index.hu-n a belföldi hírek bejönnek, a külföldi hírek meg "lap nem jeleníthető meg" .

Ezek szerint Ők árverésenként figyelik hogy elérhető-e. De sokra megyek vele ha a keretrendszer akadozik....

papinianus88 # 2022.12.07. 13:54

arra is reagálnál esetleg milyen böngészőt használtál, mert a tájékoztatás erről is szól, amelynél hallgatsz, és közben konteokat gyártasz (igen a nagyembereknek egy 127ezer forintos kisház nagy business....)

Csuklósbusz # 2022.12.07. 11:58

Megérkezett az MBVK válasza. Megreklamáltam azt az órát amiben lejárt az árverésem. Elismerték hogy hiba volt akkor, de az elismerésben nem szerepel az az óra leírva.
Beküldtem az árverés azonosító számát ami abban az órában járt le, válasz lentebb. A lap nem jeleníthető meg, azt akkor is dobja a gép ha éppen a weboldal felől nem jön adat. Szóval ködösítés, én meg lemaradtam egy kisházról.
Nem arról volt szó hogyha az utolsó órában hiba van akkor hosszabbítás??

Ezekkel a rejtélyes kimaradásokkal, na így veszik meg az utolsó 5 percben a tuti vételeket jóáron a bennfektesek. ----------------
  • Nyilvántartásunk szerint a 185.166.229.252 árverés vonatkozásában a szakasz zárásakor nem tapasztaltunk üzemzavart.
A „lap nem jeleníthető meg” az böngésző üzenet lehetett, ugyanis az EÁR ilyen hibaüzenetet nem ad vissza a felhasználóknak. Az Ön által leírtak alapján elavult böngészőt használhatott (pl. internet explorer 11 ), ez okozhatta a jelzett problémát. A hiba napló adatai alapján látunk egy 502-es hibakódú bejegyzést a licitáló felületen, a tétel lista felépítése közben (ahol licitálhatott volna): [22/Nov/2022:13:59:48 +0100] 185.166.229.252 TLSv1.2 ECDHE-RSA-CHACHA20-POLY1305 "GET /arverezok/ajax/server_processing_licit.php?p_ingatlan=true&p_sajatarveresek=true&p_licitmod=true&_=1669121987317 HTTP/2.0" 502 - Ezek szerint az árverés vége előtt 12 másodperccel próbálkozott egy oldal-újratöltéssel vagy auto .frissítéssel a felületen, de az ingatlan lista hibára futott (502 Bad Gateway) a fenti okokból.

A következő frissítése
[22/Nov/2022:14:01:48 +0100] 185.166.229.252 TLSv1.2 ECDHE-RSA-CHACHA20-POLY1305 "GET /arverezok/ajax/server_processing_licit.php?p_ingo=true&p_sajatarveresek=true&p_licitmod=true&_=1669122107784 HTTP/2.0" 200 70

már 200-as státuszt kapott, de ekkor már lejárt az árverés.

Javasoljuk, hogy Chrome vagy Firefox böngészőt használjon a jövőben és legfeljebb a legfrissebb verziót -2 verziót a hasonló problémák elkerülése érdekében. Javasoljuk továbbá, hogy ne várjon az utolsó másodpercekig a licit megtételével, mivel ha az az utolsó 5 percben érkezik, az eljárás mindenképpen hosszabbodik 5 perccel, gyakorlati haszna tehát nincs az utolsó másodpercekben tett licitnek, csak felesleges kockázatot vállalnak vele az árverezők.
Üdvözlettel,

MBVK

Majordomus # 2022.12.01. 20:34

Vagy zárlatot csinált a villanyborotva.

Várd meg vizsgálat eredményét a hibáról bár nem hiszem hogy tájékoztatnak.

papinianus88 # 2022.12.01. 14:03

Nem felnagyítom a problémát, az ügyfélszolgálat el is ismerte, mégse tudtam licitet tenni a 127 ezres ingatlanra.

Nem zacskós tej volt az? :D Te tudod mire költenéd a pénzed.

Köszönjük a bejelentést, a problémát észleltük és javítottuk a hivatkozott időszakban. Napló adataink alapján valamennyi érintett árverés tekintetében megtörtént az árverési eljárás zárásának jogszabály szerinti eltolása.

Ezen pedig mit nem értesz? Amennyiben az utolsó órában nem volt MARADÉKTALANUL ELÉRHETŐ, akkor automatikusan meghosszabbodik 1 órával... Az, hogy 28 óra 32 perccel a lejárat előtt nem volt elérhető, a kutyát sem érdekli, persze téged igen, mert nem kaptál egy tájékoztatást.

Amennyiben nem ezt tapasztalta, kérjük küldje meg részünkre az Ön szerint érintett eljárás ügyszámát, hogy a bejelentést teljeskörűen kivizsgálni tudják kollégáink.

Ebben pont benne van, hogy küld meg barátom az ügyszámot és megvizsgálják. Hol írják az általad hivatkozott bizonyítást? :) Van egy megérzésem, hogy a lábaddal kihúztad a routert.

Csuklósbusz # 2022.12.01. 09:45

Igen, 2 földárverés, fél tulajdonnal, de még nem kérték el a vételárat, meg egy MBVK-hu-s árverés ami 100% 1/1 a nevemre ment.

Amúgy volt mégegy MBVK árverés amit megnyertem, lezárult a licitnapló, de a VH törölte és visszaküldte a pénzt mert a folyamatos árverést rosszul indította el, arról is volt itt a fórumon már egy témám.
Azóta sem került elő az az árverés.

Ahhoz képest hogy nem szupernepper vagyok, mégis belefutok rendszerhibákba meg VH hibákba. xd

Szomorú örökös # 2022.12.01. 07:33

Csuklósbusz

Megint belefutottam egy olyanba amibe mások ritkán....sajnos ilyen a sors velem

Összejött egyáltalán már bármi neked árverésen?

Csuklósbusz # 2022.12.01. 06:02

Nem felnagyítom a problémát, az ügyfélszolgálat el is ismerte, mégse tudtam licitet tenni a 127 ezres ingatlanra.

Pedig a leírásban ezt írják:
"Az EÁR informatikai alkalmazását érintõ üzemzavarról szóló tájékoztatás az üzemzavar ideje alatt ugyancsak közzétételre kerül"

Tehát az üzemzavar alatt, után kellett volna lennie egy figyelmeztetésnek, hogy mostmár működik "de hosszabbítva az időközben lejáró árverések".

Ezt írták ma: -----------------------------------------------------------------
Bejelentéséhez az alábbi hozzászólás érkezett:

Köszönjük a bejelentést, a problémát észleltük és javítottuk a hivatkozott időszakban. Napló adataink alapján valamennyi érintett árverés tekintetében megtörtént az árverési eljárás zárásának jogszabály szerinti eltolása.

Amennyiben nem ezt tapasztalta, kérjük küldje meg részünkre az Ön szerint érintett eljárás ügyszámát, hogy a bejelentést teljeskörűen kivizsgálni tudják kollégáink. Kérjük bejelentését az alábbi email címre küldje: adatszolgaltatas@mbvk.hu ------------------------------------------------------------
Tehát elismerték a hibát, de az eredetileg hivatkozott időköz nem látható, tehát nem tudom bizonyítani hogy mit ismertek el..

Megint belefutottam egy olyanba amibe mások ritkán, aztán én csomózom a kákát.... sajnos ilyen a sors velem.

Majordomus # 2022.11.23. 20:58

Csomózod a kákát?

papinianus88 # 2022.11.23. 07:21

Nem is ez a probléma, hanem az mbvk.hu akadozása.
Állandóan keresed a kiskapukat, vagy felnagyítod a problémákat. A jogszabály elég egyértelmű. Vht 132/D §

űNem tekinthető közzétettnek az árverés, ha az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára. Ha az árverés szakaszainak befejezését megelőző hatvan percen belül nem volt elérhető az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a felhasználók számára, az érintett szakasz időtartama hatvan perccel automatikusan meghosszabbodik.

Senkit nem fog érdekelni, hogy éppen a szabadidődben nem tudtad megnézni az mbvk oldalát. Csak akkor van relevanciája, amennyiben a fenti feltételekről van szó. Ne keresd a kákán is a csomót.

gerbera317 # 2022.11.22. 20:23

sem működött órákon át. De erről nem volt értesítés
Már megbocsáss, de ha nem működik a rendszer, hogyan kaphatnál értesítést róla? V.ö.: a halott sem hirdeti magáról fennszóval, hogy ő halott. Ki érti ezt?
Ilyenkor mit tudok tenni?
Várod, hogy megjavuljon / megjavítsák. Miért zavar az akadozás, ha az éppen nem a licitzárás idejére esik?

Csuklósbusz # 2022.11.22. 13:32

Nem is ez a probléma, hanem az mbvk.hu akadozása.
Tegnapi nap tuti rendszerhiba volt, több gépről és többféle internet hozzáférésről sem működött órákon át. De erről nem volt értesítés!
Ilyenkor mit tudok tenni? Aktiváltak de a rendszer nem működött, még ma sem.

papinianus88 # 2022.11.22. 10:07

az elektronikus árverési rendszer informatikai alkalmazásának működtetésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 13/2021 SZTFH rendelet 26. § (1) bek:

Az árverező a felhasználói nevének és jelszavának meghatározott árverés tekintetében történő aktiválását az elektronikus árverési rendszer felületén - az árverés szakaszainak befejezését megelőzően legalább 3 munkanappal - kérheti, melynek során nyilatkoznia kell arról, hogy az árverési előleget befizette, és nem minősül az árverésből kizárt személynek.

Ismerni kell árverezőként a lehetőségeidet. Ha 3 munkanappal a lejárat előtt terjesztetted elő, akkor nem köteles a végrehajtó téged aktiválni. Megteheti, de nem kötelezettsége. Szívesen.

Majordomus # 2022.11.21. 21:50

Próbáld meg egy másik gépről...

gerbera317 # 2022.11.21. 13:52

Talán csak nálad akadozik a net. Ha nem aktiválnak, annak más oka lehet, például, hogy nem eléggé időben küldted el az aktiválási kérelmet, az előleget meg talán azóta sem.

Csuklósbusz # 2022.11.21. 13:09

MBVK-n árverés vége előtt 2 nappal aktiválási kérelmet terjesztettem elő.
Nem aktiváltak és kevesebb mint 24 óra van hátra, de időközben órák óta elérhetetlen, vagy akadozva működik az online árverési rendszer, tehát ha akarnának sem tudnának aktiválni.

Ilyenkor minden hosszabbodik vagy csak az amelyikeket érintette a leállás?

"Az EÁR informatikai alkalmazását érintõ üzemzavarról szóló tájékoztatás az üzemzavar ideje alatt ugyancsak közzétételre kerül"

Hol működik hol nem, persze értesítés nincs.

kaposznyak # 2021.03.22. 12:17

Köszönöm mindkettőtöknek!

Igazatok van, nem volt túl összeszedett...
De megkaptam a választ, kösz!