MBVK elektronikus árverési rendszer


gerbera317 # 2021.03.22. 12:12

Ez több kérdés.
Az árverés 3 x 20 napos (első, második, harmadik) szakaszokra van osztva. Ha csak a harmadik szakaszban érkezik érvényes ajánlat, akkor a rész szabály szerint 60 napig tart. Ha előbb érkezik ajánlat, akkor az árverés csak annak a szakasznak a végéig tart, amelyben az ajánlat érkezett. Így lehet egy árverés akár csak 20 napos tartamú is. A lezárás előtt természetesen érvényesül az a bizonyos 5 perces szabály is.
hogyan tűnhet el egy már aktivált árverés?
Az árverést nem "aktiválják". Egyébként pedig úgy, hogy visszavonják a hirdetményt, aminek több oka is lehet, és legritkábban éppen a kifogás lehet ez az ok.
Vagy pedig a harmadiknál előbbi szakaszban érkezik vételi ajánlat, és akkor a szakasz végével véget ér az árverés. De ez nem "eltűnés", hanem véget érés.

papinianus88 # 2021.03.22. 12:11

húha, azaz "s" betűs hozzászólásod érthetőbb.

Ingatlanárverésnél 3 szakasz van, bármely szakaszban érkezik érvényes ajánlat, akkor azon szakaszban meghatározott befejező időpontban vége. Természetesen, amennyiben az utolsó 5 percben érvényes vételi ajánlat(ok) érkeznek, annyival meghosszabbodik.

Ha nincs érvényes ajánlat, akkor végig megy a meghatározott napig?

Igen... Miért mit csinálna a végrehajtó? A lejárat előtt 2 órával, mint egy piacos összeszedi a holmiját, hogy nincs kereslet és kész?

Illetve hogyan tűnhet el egy már aktivált árverés? Az adós jogorvoslattal élt?

Ezt újra légyszi. Ha a folyamatos árverésekre gondolsz, akkor azokat a végrehajtók, akik precízebbek a 112/2021 Kormányrendelet alapján "inkognitóba" helyezték, azaz kiszedték a pipát az EÁR-ban, így az érdeklődők nem látják, nem küldenek előleget, nem kell elutasítani az aktiválást.

Amúgy eltűnhet úgyis, hogy valaki nyertes lesz :) vagy kifizeti az adós és letörli a végrehajtó a hirdetményt, vagy elcseszett valamit és hivatalból törli. Szóval: kérlek konkretizálj.

kaposznyak # 2021.03.22. 11:41

Üdvözlet.

Bocsánat, ha már lerágott csont, de az MBVK oldalán nem találom a választ....

Mikor ér véget egy árverés, ha van érvényes ajánlat? A meghatározott napon vagy akár hamarabb is véget érhet?

Ha nincs érvényes ajánlat, akkor végig megy a meghatározott napig?

Illetve hogyan tűnhet el egy már aktivált árverés? Az adós jogorvoslattal élt?

Köszönöm!

kaposznyak # 2021.03.22. 11:37

S

gerbera317 # 2020.11.09. 07:26

Az árverési hirdetményt több okból is vissza lehet vonni, a legfőbb ok az árverés okafogyottsága szokott lenni, ami az adós teljesítéséből fakad. Itt ez kizárható, úgyhogy ennek a visszavonásnak az oka inkább a hirdetményben keresendő. Valami nem lehet jó a hirdetményben, vagy pedig hiányos. Ebben az esetben viszont új árverést fognak kitűzni. Az szinte kizárt, hogy valaki árverésen kívüli ajánlattal előzött be, mert ahhoz kellene az adós Magyar Állam is, az őt képviselő MNV (illetve annak munkatársa) pedig kizárt, hogy akár egy fél soros kérelem megírásához szükséges időt elvegyen a saját kávészünetéből.
Úgyhogy figyeld a végrehajtó árveréseit, mert szinte biztos, hogy hamarosan újból kitűzi az árverést!
Azt még jegyezzük meg, hogy sem az árverés adatlapján, sem a "pdf"-ben nem érdemes változást keresni, mert azok a feltöltés után oda be vannak betonozva. Kivétel az adatlapnál a licitnapló, mert az egy dinamikus állomány.

Csuklósbusz # 2020.11.09. 01:19

Nincs meg sajnos nem mentettem le, maximum az ügyszám ha megvan. Mbvk rendszerben már nem elérhető lejárt árverések bepipálásával sem.Egy panellakást raktak fel hatmillióért, 9 misinél jártak, az árverés zárásig már csak pár óra volt, és aznap lett törölve az árverés. Az eredeti tulaj meghalt és úgy örökölte a magyar állam.
De azt tudom hogy a törlés után még belenéztem a PDF be de nem láttam benne semmi módosítást, tehát az okot sehol nem jelölték meg. Egy már futó és több aktív licittel rendelkező árverést egyáltalán milyen okok által lehet törölni?

gerbera317 # 2020.11.08. 20:22

Ez így tényleg rejtélyesnek tűnik. Esetleg a hirdetmény megvan? Abból derülnek ki ám ki dolgok.

Csuklósbusz # 2020.11.08. 18:05

Arra rájöttem hogy az tudatos dolog, csak arra nem hogy milyen jog alapján miért tesz ilyet? Magyar állam volt az adós, kétlem hogy ő az utolsó pillanatban beesett kifizetni..

gerbera317 # 2020.11.07. 01:43

A nagy piros [törölve] nem a rendszer rapszodikus működése, hanem tudatos végrehajtói intézkedés.

Csuklósbusz # 2020.11.07. 01:22

Az hogyan lehet hogy az mbvk.hu oldalon futó ingatlan árverést érvényes licitekkel lejárat előtti pár órával nagy piros törölve felirattal leállítják?

Azt én is gyakran tapasztalom hogy néha eltűnnek az ingatlanok, néha meg ismét előkerülnek, rapszódikus a rendszer működése.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.06. 10:46

Nem. Vagy igen. Attól függ, hogy érted.

robert2020 # 2020.11.06. 10:24

Üdvözlet!
Egy kérdésem lenne, ingatlan sikeres árverés lefolytatása után a korábbi tulajdonos akármit megtehet a meglévő ingatlannal addig amíg a birtokbavétel nem történik meg. Gondolok ilyenre hogy elkezdi kiszerelni az ablakokat, fűtési rendszert stb.
Nyilván az ingóságon kívül (bútor, TV...).

Köszönöm!
Róbert

drbjozsef # 2020.10.31. 07:00
drbjozsef # 2020.10.31. 07:00

Ohini,

Ha ennyire nem vagy tisztában semmivel, szerintem ne licitálj. Roppant kellemetlen meglepetések fognak érni.

Kezdetnek olvasd el jó alaposan a Vht.-t. Főleg a 136.§-tól a 184.§-okat.

Ha az megvan, és megy fejből, akkor kérdezz olyat, amit esetleg nem értesz.

Ohini # 2020.10.30. 21:22

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni egy bizony témában.

Az MBVK elektronikus árverési oldalán találtam egy ingatlant amelyre szeretnék licitálni. Sikeres licitálás után mi az ingatlan birtokbavételének menete volt tulajdonossal ( jelenleg is ott élő személy). Mivel a végrehajtó iroda közlése szerint ez az én feladatom.
Hogyan tudok törvényesen kilakoltatni?
Mi a menete?
Körülbelül mennyi időt vesz igénybe?
Mi a moratórium aktuális időtartama?
Lehetséges-e egy adott cégre/hivatalos személyre bízni az egész lebonyolítását.

Előre is köszönöm a segítséget.

Grave7 # 2020.10.30. 13:20

@avuk: Minden óhajod így teljesüljön! Az új, 2021-től kitűzött árveréseknél már lesz ilyen.

a Vht. 2021.01.01-től hatályos szövege:
132/D. § (1) [...] Ha az árverés szakaszainak befejezését megelőző hatvan percen belül nem volt elérhető az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a felhasználók számára, az érintett szakasz időtartama hatvan perccel automatikusan meghosszabbodik.

Mielőtt megkérded: Vht. 142. §
Az ingatlan árverése során az elektronikus ingóárverés szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

gerbera317 # 2020.10.30. 10:25

Törvénymódosítás kell hozzá.

avuk # 2020.10.30. 10:07

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem lenne, hol lehet kezdeményezni az MBVK végrehajtási szabályzatának módosítását?
Röviden a probléma, amely a mai nap során felmerült: 3 perccel a licit határideje előtt licitálok, a rendszer lefagy (MBVK néhány percig nem elérhető). Mire újra elérhető a licit lezárva.
Hívom a végrehajtót, aki közli ők is észlelték a problémát, de nem tehetnek semmit, a rendszert az MBVK üzemelteti és, ha az idő 90% - ban elérhető, akkor a licit érvényes. (A beszélgetésről hangfelvétel van, amelyen elismerik a nem elérhetőséget!)
Hívom az MBVK-t, ahol a diszpécser hölgy elmondja, hogy más is jelezte a problémát, viszont az informatikus kolléga tagadja a műszaki problémát (hangfelvétel van).
Ezzel a szabályozással teret nyitunk a csalás lehetőségére!
A javasolt módosítás: maradjon a teljes licit időtartamra a 90%-os szabály, de a lezárás előtti utolsó 10 percre kötelező legyen az elérhetőség, ha ez nincs meg, akkor ne zárják le, vagy nyissák újra!
Hogyan lehet ezt elérni? Kinél kell kezdeményezni?
Előre is köszönöm a tanácsokat: VA

lofaty # 2020.10.22. 16:27

Később megjavult, kérdésem a továbbiakban tárgytalan.

lofaty # 2020.10.22. 15:45

Tisztelt Hozzáértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet vajon az oka annak, hogy bejelentkezés előtt látok egy házat, de bejelentkezés után már nem. Létezik olyan, hogy bizonyos ingatlanok nem láthatók mindenki számára?

Köszönöm szépen a segítséget!

gerbera317 # 2020.03.05. 08:13

Tisztázzuk, hogy az nem honlap, hanem egy interaktív elektronikus nyilvántartó rendszer, ami egy webes felületen keresztül kívülről is el- illetve hozzáférhető.
Azt is illik tudni, hogy maga a rendszer - az előre meghirdetett karbantartások kivételével - mindig üzemképes. A karbantartások idejére soha nincs meghirdetve licitnapló zárása (igen, ezt több mint 60 nappal előre lehet tudni). Nem véletlen, hogy a törvény is ahhoz köti az árverés közzétettségének tényét, hogy a rendszer milyen időtartamban volt ill. nem volt elérhető a felhasználók számára.
Ha nem éred el az árverési rendszert, az azért van, mert az üzemeltetőn kívülálló tényezők elvágják a külvilágtól. (V.ö.: Ha nincs térerő, vagy elvágták a vezetéket, az nem azt jelenti, hogy elromlott a telefonod.) Az a tendencia, amit megfigyeltél, nem igazolható tudományosan.

Nandess # 2020.03.04. 17:56

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Csak azért érdekel, mert azt vettem észre, hogy minden héten egyszer, megfigyelésem alapján pénteken nem működik a honlap pár órát és mivel az árverés amire jelentkeztem csütörtökön zárul félek, hogy utolsó nap reggel nem fogok tudni licitálni. Erre nagy esély van, vagy aránylag stabil a honlap?!

Pethical # 2020.03.04. 14:35

Szia!
Csak akkor, ha a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető, azaz ha kevesebb mint 6 napig nem volt elérhető, akkor nem tehetsz semmit.

Nandess # 2020.03.04. 13:40

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék, ha az mbvk honlapja nem működik az árverés lezárása előtt több mint egy órát, akkor az árverés befejezte után élhetek a fellebbezéssel?
Válaszokat előre is köszönöm.

samtop # 2020.02.17. 10:17

Ez nagyon fontos volt nekem, köszónöm -:)