Ingatan árverés


Csillamos # 2022.11.21. 16:13

Ez tényleg két árverés volt? Két külön ügyszámon, külön kellett licitálni, más lett a nyertes összeg a kettőn?

Igen, két árverés volt. Egyébként nem licitált
más, így a kiinduló áron lett meg mindkét licit. Nyertes összeg egyezik mindkettőnél. A végrehajtó iroda alkalmazottja a becsértéket mondta, ami miatt kifogással élt az adós .

gerbera317 # 2022.11.21. 12:17

A liciteredmény elleni kifogás nagyon gyorsan és egyszerűen elbírálható, és a bíróság nem bírálhatja azt felül. És mindez nem igényli a végrehajtás felfüggesztését. Mit tököl ezen a bíróság? Ha a kikiáltási ár a probléma, az ellen korábban, a becsérték közlésekor lehetett volna kifogással élni.
Miért annyira sürgős a kérdezőnek a tulajdonjog bejegyzése? Miért nem lesz az jó egyszerre?

drbjozsef # 2022.11.21. 11:59

A feleség kifogassal élt az alacsony licitár miatt

Úgy érted, az alacsony becsérték miatt?
Azt vitatni meghatározott időben lehet, ha nem önhibájából mulasztotta el, akkor van utólag egy nagyon szűk körű, nagyon csekély esélye a kifogás célbaérésének.
Valószínűleg el fogják azt utasítani, nem lesz itt új árverés.

Ez tényleg két árverés volt? Két külön ügyszámon, külön kellett licitálni, más lett a nyertes összeg a kettőn?

Csillamos # 2022.11.21. 10:30

Sziasztok!
Egy családi házra licitaltam, meg is nyertem. 2 árverés (házastársak) volt kitűzve mindkettőjük 1/2 tulajdonrészére. Az árverési jegyzokonyvet augusztus 22én alairtam, 60 nap fizetesi hataridovel.
A feleség kifogassal élt az alacsony licitár miatt. A férj nem. A kifogás miatt a biróság szeptember 29-én felfuggesztette az árverést. Így emiatt a tulajrész miatt nem kellett elutalni az arverési vételárat, csak a férj reszet utaltam el 59. napon.
Ezutan hivom a vegrehajtot hogy áll a foldhivatali bejegyzés, azt mondja sehogy mert megkérdik a birosagot hogy mind a 2 arverésre vonatkozik-e a felfuggesztés?
Erről még nincs valasz.

Kérdésem van a birosagnak hataridő előírva hogy meddig dönthet arról hogy a feleség tulajrészére ujra kiir egy arverést?
Illetve a a masik tulaj rész miatt amit elutaltam azt visszkerhetem addig, amig nincs tisztázva hogy fel van e fuggesztve az is?

Majordomus # 2022.11.20. 22:00

Na,ügyelni fogok hogy ne legyen adósságom....
.
Köszönöm az infókat.

drbjozsef # 2022.11.20. 19:46

Hetv. 6.§ (1) "e". Azért ő. És ezért az örököst.

gerbera317 # 2022.11.20. 14:26

@MD
Örökléssel nemcsak jogokat lehet szerezni, hanem kötelezettségeket is. Az adósnak az a dolga, hogy fizesse meg a tartozását, nem pedig az, hogy meghaljon. Ha mégis inkább meghal, abból, amit hátrahagy, ne nevető harmadik, az örökös gazdagodjon, hanem abból előbb az adósságot kell megfizetni. És ez a nevető harmadiknak a dolga, és a vonakodása esetén akár kényszerrel is behajtható tőle.

Majordomus # 2022.11.19. 20:50

Akkr csinálj világosságot.

drbjozsef # 2022.11.19. 14:52

Ez nem meglepő.

Majordomus # 2022.11.18. 22:04

Nem.

drbjozsef # 2022.11.18. 05:43

De miért perelt benneteket a hagyatéki hitelező?

Dereng?

Majordomus # 2022.11.17. 20:38

De miért perelt benneteket a hagyatéki hitelező?
.
Ti nem tartoztok neki.
Az elhunyt adóssága volt?

drbjozsef # 2022.11.17. 16:23

Melcsang,

(bocs, az csak egy vessző akart lenni mint fent, csak elírtam) :)

Örökölt tartozásért FŐSZABÁLY szerint csak az örökölt vagyon erejéig, elsősorban annak tárgyaival felelsz. Ez utóbbi miatt kellett volna egyből átadni neki az ingatlant.
Itt a főszabály azt jelenti, hogy a tőled elvárható kellő gondossággal és jóhiszeműen jársz el. Ezért esetedben jó lenne ismerni a részleteket és a körülményeket, anélkül csak tippelni lehet. De a leírásod alapján, ha az örökölt vagyon, az ingatlan megvan, és nem adtad/ajándékoztad el, vagyis nem vontad ki a végrehajtásból, akkor ezzel elvileg nem lesz gond. Mondom, látatlanban ez csak tipp.
(Általában akkor van gond, amikor valaki gyorsan eladja a tartozás tudatában a vagyontárgyakat, vagy több követelő közül odaadja az egyiknek az egészet. Ilyenkor a saját vagyonával is felel a tartozás kielégítéséért.)

Melcsang # 2022.11.17. 12:36

Kedves drbjozsef!

Nagyon köszönöm. A felhasználónevemmel még sok-sok éve regisztráltam. Anno jó ötletnek tűnt, mert a Melinda és annak sok változata foglalt volt. Nekem sem tetszik, de már meghagyom.
Igen az első megoldás lett volna a jó, de ez körülbelül már szűk évtizedes történet, ami csak nem akar véget érni. Amikor elkezdődött, még semmi tapasztalatom és tudásom nem volt az ilyesmi ügyekhez. Így utólag sok mindent másképp csinálnék, más emberekre hallgatnék.

A válasza megnyugtató, hálás vagyok a segítségért.

Köszönöm,
F.Melinda

drbjozsef # 2022.11.17. 11:45

Melcsang?

Végrehajtás alá került ìgy ez az ingatlan.
De miért? Ha ez a hagyaték, a per végén fel kellett volna ajánlani a hitelezőnek, hogy elégítse ki magát belőle. És kész.

De egyébként nem számít. Ha ez végrehajtási ügyben hatósági árverés, akkor az értéke az lesz, amennyit a vevő fizet érte. Ha a hitelező szerint a 300ezer (vagy liciten bármennyi, mondjuk 500ezer) még kevés, és többet ér a telek, licitáljon, és vegye meg annyiért beszámítással.

Nincs további kötelezettségetek, nem kell többet fizetnetek.

Mint "adós", az árveréssel kapcsolatban nincs teendőtök, ami lesz, azt a végrehajtó megküldi levélben. Ha ez üres telek, akkor annyi a dolgotok, hogy bejelentitek a végrehajtónak - akár most is -, hogy az ingatlant kiürítettétek, elhagytátok, azt átadhatja az árverési vevőnek.

Melcsang # 2022.11.17. 10:39

Kedves Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni. Nem tudom, itt vagyok-e jó helyen, vagy a hagyaték témakör lenne-e a célravezetőbb.
Elhunyt édesapánk után a hagyatékátadó végzés értelmében örököltünk 1 db zártkerti ingatlant 2 testvéremmel egyenlő arányban. A telek a végzés alapján 800.000 FT értékű.
Egy hagyatéki hitelező beperelt minket, 3000 EUR összeg kifizetését követelve. Az ítélet megszületett, a felperes megnyerte az ügyet úgy, hogy mi örökösök a hagyaték erejéig vagyunk kötelezhetőek.
Végrehajtás alá került ìgy ez az ingatlan. A végrehajtó 300.000 FT értékre becsülte. Ki is tűzték az árverés időpontját.
A kérdésem, amennyiben tudnak segíteni, 2 részből áll.

  1. Az árverezés után, amennyiben a telket kevesebb összegért árverezik el, mint a becsült érték (ez nagyon valószínű), úgy a fennmaradó részt ki kell-e fizetnünk? Vagy, mivel a hagyaték erejéig vagyunk kötelezhetőek, és ez a hagyaték, így amennyiért elárverezik, annyit kap a felperes, és ügy letudva?
  2. Amennyiben a fennmaradó összeget ki kell fizetnünk, úgy a végrehajtó által becsült összeg vagy a hagyatékátadó végzésben becsült összeg a mérvadó?

Egy bónusz kérdés, ami most merült fel bennem: részt kell vennem az árverésen? Van bármi teendőm? Vagy majd az árverezés után kiértesítenek?

Bármilyen információnak nagyon örülök. Még annak is, ha az a válasz, hogy a hagyatékkal foglalkozó fórumhoz forduljak.
Köszönöm.

Schadlos # 2022.09.07. 10:44

Koszonom a valaszokat.

gerbera317 # 2022.09.07. 06:32

Schadlos valószínűleg hallotta már ezeket, de nem véletlenül kérdezi újra.
A végrehajtási eljárás egy kényszereljárás, ahol az adós / kötelezett önkéntes teljesítését helyettesíti a végrehajtó kényszerintézkedése. Ilyen az elárverezett ingatlan átadása is: Ha az adós nem megy önként, akkor kirakja őt a végrehajtó. Nincs szükség az adós beleegyező nyilatkozatára, ugyanakkor nincs is eltiltva attól, hogy együttműködő legyen.
A "Schadlos" nick beszédesnek tűnik. Valószínűleg nem a német "schadlos" (= 'kérmentes) szó akar ez lenni, hanem a "Schadl-os" kifejezésnek egy alakváltozata, ami arra utalhat, hogy az eljáró végrehajtó Schadl György lenne. Nem tudom, mennyire maradtak ellátatlanul az ügyei, de ha a helyettese meg tud tartani egy árverést, akkor valószínűleg annak az átadása sem okoz megoldhatatlan problémát.

papinianus88 # 2022.09.07. 05:18

Schadlos, az arveresi vevo a vegrehajtotol vasatolja meg az ingatlant arveresen. A vegrehajto hivatalos szemely, a birtokba adasnak eppen az a lenyege, hogy konkretizalja az oraallasokat, felirja mellekletben az ingosagokat, te pedig a szolgaltatok reszere ezt mellekeled. Belyegzojevel, alairasaval latja el a vegrehajto. Ha az ados, extulajdonos alairasara varnanak a vevok, nem lenne eletszagu

Schadlos # 2022.09.06. 13:42

Udv. A vegrehajto kozlese szerint, mivel az ados nem koltozott ki onkent 2 heten belul rendorsegi kozremukodessel kell foganatositani a kikoltozest. /Mar tulajdonos vagyok, 1 eve, es anno ingatlankiurites kerelmet hataridore beadtam/A kilakoltatas, es a birtokbavetel is ugyanazon a napon lesz.,vegrehajto kozlese szerint. Kerdesem, mi tortenik akkor ha a kilakoltatasnal a volt tulaj nem hajlando alairni a birtokbaadasi atadasi jegyzokonyvet ? A vegrehajto ezt megteheti e helyette, vagyis a vh. vevovel a volt tulajdonos mellozesevel atadhatja az ingatlant, rogzitheti e az oraallasokat, jegyzokonyv stb. es ezt a szolgaltatok elfogadjak e Vagy a birtokbaadas, csak a volt birtokossal atadhato? Ha a vegrehajto adja birtokba az ingatlant akkor is mindenkeppen szukseges 2 tanu ? Koszi.

papinianus88 # 2022.08.01. 07:12

lakas2019

Az árveréssel nincs probléma, csak oda kell figyelni.

Igen, ezt szokták mondani az amatőrök, akik utána csodálkoznak, hogy 2 évig nem lép birtokba, vagy leszerelték a radiátorokat is az ingatlanról, vagy nem is annyi négyzetméter amennyi, esetleg rossz környéken vesz 4 misiért egy 50 négyzetméteres lakást, amit soha nem tud eladni a szomszédok, környék miatt :)
Nem kötelező árverésen vásárolni, ha nem megy. Ha viszont megy, akkor ne minket kérdezzél, mert ezzel csak azt mutatod meg, hogy nem vagy felkészült árverező, csak annak akarsz tűnni.

drbjozsef # 2022.08.01. 07:04

Amúgy, első találat a gugliban :

https://konyvelescentrum.hu/…abalyai-afa/

Ennél részletesebben senki nem írja itt meg, és ha még erre sem akadtál rá magadtól...

drbjozsef # 2022.08.01. 07:01

Ki tudna valaki esetleg okosítani, hogy lehetne szabályosan csinálni ?
Igen.
Úgy hívják, adószakértő, adótanácsadó.

Ha a sorozatvásárlás a legnagyobb problémád, tehát 10+ vagy inkább 100+ millió forintod van erre, én a helyedben rászánnám azt pár tízezer forintot hogy valaki felelősen, személyesen "okosítson ki".

Ha viszont komolyan gondolod, hogy egy anonim fórum válaszai alapján végeznél bármilyen tevékenységet, akkor - nem személyes, ne haragudj meg -, de még sokkal nagyobb hülye vagy, mint ami simán a kérdéseidből látszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.01. 06:55

Negatívak? Kifejezetten a segítő szándék vezet bennünket.

lakas2019 # 2022.08.01. 06:38

Kedves gerbera és drbjozsef,

Köszönöm a hozzám intézett kedves szavakat, nem értem miért vagytok ilyen negatívak velem.
Az árveréssel nincs probléma, csak oda kell figyelni.

Viszont az alábbi pár kérdésemre tudnátok válaszolni?
Használt ingatlanokat vásárolnék:
Ha jól tudom 2 egymást követő évben max 3 ingatlant lehet adni venni, mert a 4. már sorozat jellegű.
Van olyan is a neten, hogy 2+3 év vonatkozik a sorozat jellegű ingatlan eladásra, akkor ezt hogyan kell érteni?
Nem nullázódik a darabszám 2 évente?

Másik fontos dolog az Áfás számla..
Mivel magán személy vagyok, igy is kell Áfás számla használt ingatlannál? Ha jól tudom a használt ingatlan eladására nem kell áfát felszámítani, viszont ha 4 - től több darabot adok el kettő éven belül, akkor azt csak számlásan Áfásan lehet eladni?
Ki tudna valaki esetleg okosítani, hogy lehetne szabályosan csinálni ?