Ingatan árverés


gerbera317 # 2018.06.08. 10:01

Tehát: az édesanyád része nem fog árverésre kerülni! Csak a nagynénéd fél ingatlana
Ezt te miből tudod így, a kis karosszékedben ülve megítélni? Ha az a jelzálog a teljes ingatlanra van bejegyezve (márpedig ez nagyon valószínű), akkor a teljes ingatlan végrehajtás alá vonható, és valamennyi tulajdonos helytállásra kötelezhető.
Emlékezned kellene, hogyan került jelzálog arra az ingatlanra, abba ugyanis - akár hiszed, akár nem - neked is volt beleszólásod! És ha volt, akkor az aláírásodat is kérték hozzá. És ha aláírtál valamit, akkor az akármi is lehet, zálogkötelezettségtől kezdve a készfizető kezességig bármi. Trixi itt nagyon ügyesen osztja a jótanácsait, de azokból az egyetlen használható az, hogy meg kell nézni a tulajdoni lapot, mert az fogja neked elregélni, mire lehet a jövőben számítani.

Icetea # 2018.06.08. 09:48

B.Trixi
Nagyon köszönöm, így már minden tiszta :)
Még egy utolsó kérdés. Tulajdonképpen egy lakóingatlanról van szó nagy telekkel, ami nincs túl jó állapotban. Hogyan tudják ennek csak a felét elárverezni? Az árverezés után 50-50%-ban lesz tulajdonos az árverés nyertese édesanyámmal?
És abban esetben, hogy ha édesanyám beleegyezik abba, hogy a teljes ingatlant árverezzék el, akkor megkapja az árverés után a fele összeget?
Köszönöm!

B.Trixi # 2018.06.08. 09:33

Icetea!
Megértelek. Tehát: az édesanyád része nem fog árverésre kerülni! Csak a nagynénéd fél ingatlana! Ügyfélkapun keresztül vagy az illetékes földhivatalban, amely az öröklés után az új tulajdont bejegyezte, gyorsan és személyesen nézzétek meg, hogy az adósság hova van bejegyezve. Nem e történt hiba. Ha minden rendben, csak a nagynénéd részét lehet árverezni.

Icetea # 2018.06.08. 09:16

Igen értem. Még egy kérdés, bocsánat, nagyon nem értek a joghoz, ezért elnézést a szőkenős kérdésekért. Szóval amennyiben az ingatlan teljes összege fedezi csak az egyik tulajdonos tartozását, abban az esetben a másik tulajdonos (édesanyám) valahogy hozzájuthat az örökségéhez? Nem igazán vagyok tisztában magával az osztatlan közös tulajdon miben létével, de arra gondolok, hogy ha két örökös van, akkor 50-50%-ban lesznek tulajdonosok. Szóval lényeg a lényeg, hogy anyukám valaha is láthat akár egy fillért is az örökségéből?
Köszönöm a választ és a türelmet.

B.Trixi # 2018.06.08. 09:13

Icetea
Csak a nagynénéd részét fogják árverezni, ezért ha megtehetitek Ti is beszállhattok az árverésbe. Arra ügyeljetek, hogy ne éljetek előárverezési joggal, mert a végén, ha magas áron zárul az árverés, azt nektek ki kell fizetni. Ma már nem lehet tudni ki,kivel játszik össze.

nonolet # 2018.06.08. 09:06

" az öröksége erejéig felel."

Akkor nem marad semmi az árverési pénzből... nyilván.

- -

Illetve, HA!!!

Nem, ah nem elég a 2 milliós árverési bevétel a díjra+tartozásra

ÉS

VAN MÉG MÁS örökség is, akkor MÉG
abból is pótolható a hiányzó tartozás.

Mivel: "az öröksége erejéig felel"

Azaz az örökölt tartozás fejében minden elvihető ami az örökség volt, ha szükséges.
De több nem, csak az örökség! vihető el.

Icetea # 2018.06.08. 08:34

Köszönöm. És mi van abban az esetben, ha mondjuk 2 millióért árverezik el, és 2 millió a tartozás is?

nonolet # 2018.06.08. 08:30

Icetea

Aki örökölt az a tartozásért az öröksége erejéig felel.

- -

HA MARAD az árverési árból

  • a végrehajtó

és

  • a tartozás

kifizetése után is pénz.
Akkor azt majd szétosztják a tulajdonosok között.

Icetea # 2018.06.08. 08:22

Kedves Fórumozók!
A következőkkel kapcsolatban szeretnék segítséget/információt kérni.
Édesanyám a testvérével együtt örökölt egy vidéki ingatlant. Osztatlan közös tulajdonú. A nagynéném tartozásai miatt az ingatlanra jelzálogjogot jegyeztek be, és most jött a papír a végrehajtásról, hogy el fogják árverezni. A kérdésem az lenne, hogy az árverezés után a fele összeget édesanyám megkapja-e, vagy az egészet elveszik (persze a tartozás függvényében, nem nagy értékű ingatlanról van szó) és édesanyám utána pereskedhet a saját részéért a testvérével?
Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.06.04. 09:20

Mármint, hogy csak a különbözet után kell fizetni illetéket, ha drágábbat vettél, pontosabban.

Vh-ügyes # 2018.06.04. 09:18

igen

genti93 # 2018.06.04. 09:07

Kedves Fórumozók!
Árverésen vásárolt ingatlanszerzés esetén fizetni kell illetéket?
Ha igen, itt is érvényes az a szabály miszerint, előző ingatlan 1 éven belüli eladása esetén ezt az illetéket nem kell megfizetni?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.15. 16:38

Befejezett árverésre nem hat a felfüggesztés. Milyen tárgyalást kellene tartani?

Meg kellene mutatnod az ügy iratait valakinek, aki értené is , mi folyik.

Gizuska007 # 2018.05.15. 16:22

Segítségeteket kérem az alábbi eset megoldásához.

Két éve árverezésen vettem egy ingatlant.Végrehajtónak kifizettem az árverezés összegét. A teljes összeg átutalása után a következő napon az ingatlan tulajdonosa az adós ügyvédje felfüggesztette a végrehajtási eljárást, bírósági beadvány miatt. Több mint két éve még az első tárgyalás sem volt meg. Beszéltem az adóssal és azt mondta neki nem sürgős az ügy. Végrehajtási kifogásomat elutasították. Akár tíz évig is lehet húzni az időt egy kis összejátszással.Várom a segítő válaszotokat, esetleg ha valaki tudna segíteni nagyon örülnénk!

gerbera317 # 2018.03.12. 15:00

A felosztási tervet követően.
Nehéz lett volna csak egyszer megkérdezni ezt?

save1122 # 2018.03.12. 14:14

Üdvözlöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy esetleg itt a fórumba tudja e valaki, hogy ingatlan árverés után(sikeres volt) mennyi idő elteltével kapja meg az Adós a maradék összeget?

Köszönöm

gerbera317 # 2018.02.07. 07:29

...hirdetményben.

gerbera317 # 2018.02.07. 06:15

Ha kérdezni akarsz, akkor kérdezz. De ne valótlant állíts! Így most nincs mire válaszolni.
Érd be annyival, hogy az ingatlant a vevő tehermentesen szerzi meg, feltéve, hogy ez áll a hirdetésben.

Mimi75 # 2018.02.06. 20:47

gerbera317 Köszönöm a választ, tehát ha jól értelmezem ha van az a összeg meg a b összeg ami jelen pillanatban terheli végrehajtási jogként az ingatlant, az a összeg miatt árverést írnak ki a b összeg egyszerűen eltűnik a süllyesztőben ennél az ingatlannál? Csak azért vagyok ilyen értetlen, mert én még úgy tudtam a végrehajtási jog magát a dolgot terheli

Immaculata # 2018.02.05. 20:50

:) Minden végrehajtási jogtól felszabadul az ingatlan.

A jog úgy alakította az árverési szerzést, mintha előtte soha nem lett volna annak az ingatlannak tulajdonosa.

gerbera317 # 2018.02.05. 20:41

Tehermentes lesz. Punktum. Van még kérdésed?

Mimi75 # 2018.02.05. 20:19

Van egy ingatlan, több végrehajtási jog terheli, kiírták árverésre. Az árverés végén az van írva a ház tehermentes lesz. A kérdés az összes végrehajtási jogtól felszabadul az ingatlan, vagy csak azon végrehajtási tételtől, melyre az árverést kiírták? Számomra nem egyértelmű az a kiírás, hogy minden jog törölhető (tehermentes), miközben láttam a tulajdoni lapot, és tudom mi szerepel rajta

gerbera317 # 2017.12.18. 10:26

Hogy a Vagyonkezelő mely jogszabály szerint tartja az árveréseit, nem tudom. Azt tudom, mi lenne, ha az MBVK EÁR-rendszerében vennél részt árverésen:
149. § (1) Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.
Csakhogy nem ugyanaz előleget fizetni, majd az árverésen nem licitálni, és megint más előleget fizetni, licitet megnyerni, majd pedig a maradék vételáran meg nem fizetni.
Nem írod, hogy te melyik vagy. Tehát? :-/
OFF És az ilyen szarokat egyszerre csak egy helyen kérdezzük meg. ON

Tamás413 # 2017.12.17. 08:57

Tisztelt Fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő által meghirdetett árverésen a licitre jelentkezés, illetve a biztosíték megfizetése jelenti-e egyben a kikiáltási ár megfizetésének vállalását?

Tehát, ha egyedüliként jelentkezem egy meghirdetett árverésre, befizetem a biztosíték összegét és mégsem szeretném megvenni a kiírt ingatlant, akkor elveszítem a biztosíték összegét, vagy visszafizetik, ha nem teszek ajánlatot a kikiáltási árra?

Előre is köszönöm, ha valaki tud tájékoztatást adni az ügyben!

tatabanyai # 2017.12.05. 14:22

Gerbera!

A 16.11-kor irt hozzaszolasod a tuti, majdnem. Érted te a dolgokat, csak nem akartad szerintem felfogni, hogy mit akarok.

Szoval voltam benn a vegrehajtonal es megerositette, hogy amennyiben fennall a lakottsag, valoban kiirja 50 szazalekon,lakottan A vh kero pedig ebbe nem fog beleszolni, mert nem tehet mast, mint elfogadja, hisz a vht iimondja, hogy mikor kell lakottan arverezni.

..es, hogy miert irtam ide? Mert szerettem volna egy utat megsporolni, megerositest szerettem volna otoetunire es abban sem voltam biztos, hogy eleg-e a lakashasznalati megallapodas.

Nem tudsz elkepzelni olyan elethelyzetet, amivel igy jol jar az ados is?? Latod, ez a gyakorlat es az elet.....nem egy darab papir....