Magáncsőd


lewho # 2018.10.17. 12:05

Lehet. A felszámoló eljárásával kapcsolatban.(sérelmes intézkedés, mulasztás, stb.)

biggabika77 # 2019.01.06. 07:24

Tisztelt fórum!
Érdeklődni szeretnék a lentebb ismertetett esettel kapcsolatban.

A volt párommal 7 éve külön váltak ùtjaink,egy gyermek egy közösen hitelre vásárolt ház és mint később megtudtam egyéb más hitelekkel a nyakunkon. A vagyon elosztás megtörtént (volt amit én vállaltam,volt amit ő),kivéve a ház. A közösen vásárolt ház teljes hitelét én fizetem(jelenleg senki nem lakik benne),ebből adódott egy közel 3 millió ft-os tartozása felém. Ezen tartozás bírósági tárgyalás keretében lett részemre megítélve, amely végrehajtónak lett átadva. Volt párom elindította a magáncsőd eljárást, ez idó alatt nem lehet végrehajtani semmit.
Most egy hirdetményből megtudtam(véletlenül,minden értesítés nélkül ),hogy nekem kell jelezni a hitelezői igényemet, valamint díjat is kell fizetnem(1.%)

A kérdéseim a következők lennének.
1: van-e felmentési lehetőség a díj alól?(jelenleg is helyette fizetek dolgokat, így nehézséget okoz)

2:jogszerű dolog ez, hogy egészen véletlenül akadok erre rá? (az én olvasatomban, ha 30 napon belül nem jelentkezem az igényem érvényét veszti)

Köszönöm a megtisztelő válaszukat

biggabika77 # 2019.01.07. 10:11

Jó napot .

Még egy olyan kérdés jutott eszembe, hogy a jelenleg még bíróság által el nem fogadott további adósságot is érvényesíttetni tudom-e?

biggabika77 # 2019.01.07. 13:46

Üdvözletem.
Ùgy gondoltam az esettel kapcsolatban megpróbálom mindig az ùj fejleményeket leírni, hátha valakinek segítség ill. valaki tud segíten ötletekkel.

Mai utánajárás :

A hitelező bank nem kapott hivatalos értesítést a volt párom magáncsőd iránti kezdeményezéséről, sem arról hogy neki bármilyen igényét be kellene jelentenie(azt elfelejtettem írni, hogy a hitel közös néven fut)

A bírósági végrehajtó dettó. Azt sem tudja, hogy az igényt neki vagy nekem kell benyùjtani.

Bank tanácsa,hogy a kirendelt csődbiztoshoz forduljak aki viszont részemre nem adhat ki semmilyen információt.

Segítségeket előre is köszönöm

biggabika77 # 2019.01.08. 16:55

Sajnos nem tudom szerkeszteni a hsz-t, így csak ùjként tudom leírni.

Mai nap folyamán ügyvédhez fordultam aki azt mondta nem volt még ilyen ügye, de a kapott időpontra vigyem el az összes papírt és megpróbál segíteni benne.
Kíváncsian várom mit fog javasolni.

gollam # 2020.02.08. 07:55

Tisztelt Tagok!
MKB lakáshitelemet felmondta a bank és a Momentum Credit pénzintézet lett a jogutód. A családi csődvédelmen kívül más megoldást nem látok. Két kormányhivatallal beszéltem már és mindkét helyen más információt kaptam azzal kapcsolatban, hogy a volt férjemmel beadhatjuk e a kérelmet. Külön élünk,nem váltunk el. Az egyik helyen ezt kizáró oknak tartják és a jogszabályban nem találok erre vonatkozóan semmit. Kérem segítsenek! Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.08. 09:43

Ha egyetemleges adósok vagytok, akkor éppenséggel csak egyszerre, egy eljárásban lehet dönteni a magáncsődről.

Áfonya1991 # 2020.02.24. 15:35

Üdvözletem!
Végrehajtásra meghírdetett ingatlanra vonatkozóan a licitálás végső időpontja előtt családicsődvédelem miatt felfüggesztették a végrehajtást. A felfüggesztést követően az ingatlanban albérlők jelentek meg, amelyben évek óta nem lakott senki. Kérdésem a következő: a családi csődvédelem szigorú előírásaival hogy fér össze az albérletbe történő kiadás (hiszen az ingatlant nem lakták, ilyen formán nem is volt szüksége a tulajdonosnak rá)?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.24. 17:33

Korábban se volt tilos, hogy bérbeadják, az eljárás megindítása után se tilos. Az adós által nem lakott ingatlan egyébként egész biztosan bekerül a csődvagyonba.

Te kivagy az ügyben? Neked mi a problémád ezzel?

gerbera317 # 2020.02.25. 09:29

Annyit még jegyezzünk meg, hogy ha az ingatlanra árverés volt kitűzve, és a felfüggesztés előtt érkezett érvényes vételi ajánlat, akkor az árverést meg kell tartani, és a vételárat az általános szabályok szerint fel kell osztani, ki kell utalni, az ingatlant át kell a vevőnek adni.

aizen # 2020.06.07. 16:09

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, jelenleg van 16ezer font hitelem Angliában, és a jelenlegi vírushelyzet miatt elveszítettem a munkám. Találtam másikat viszont itt is kevés az óraszám, más munkát nem találok, így már 3. hónapja küszködök a havi megélhetéssel.
2 opción gondolkozom kétségemben.
Első a magáncsőd, aminek ha jól tudom kb 900font a díja és kb egy év a végrehajtása, viszont nem vagyok tisztában azzal hogy ez milyen hatásokkal jár( mi fog történni stb.).
Második pedig a hazautazás és minden magam mögött hagyása.
Mivel januártól már nem uniós ország, és addig már csak fél év van elgondolkoztam ezen is. Viszont nem tudom hogy utólérhetnek-e ha igen mivel kellene számolni vagy egyáltalán megéri-e ez az opció a kockázatot.
Válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.06.07. 18:02

alzen

Mivel januártól már nem uniós ország

Rosszul tudod, már nem az! Anglia kilépett az Unióból ez év január 31-én. Jelenleg egy átmeneti állapot van csak:

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a kilépési megállapodásban megegyeztek abban, hogy a várhatóan 2020. december 31-ig tartó „átmeneti időszakban” a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

Utána valóban már nem szabadon mozoghatnak az uniós állampolgárok, de nem ez volt ugyebár a kérdés. Szerintem simán utolérhetnek a hiteltartozásod behajtásával egy szimpla Európai Fizetési Meghagyással is. Nagy valószínűséggel ez az EU-ból történő kilépéssel sem változik szerintem.

OFF
Ne feledd, Bróker Marcsit Belize-ről kiadták kicsiny hazánknak, pedig az aztán már végképp nem EU, hanem Közép-Amerika, az már más kérdés, hogy ellene elfogató parancs volt érvényben.
ON

gerbera317 # 2020.06.08. 12:53

16000 Font az egy átlagos brit alattvaló fél évi fizetése. Akár EU, akár nem, a bank nem fog futni hagyni ennyi pénzzel. Mindig lesz rá néhány száz fontja, csak hogy akár csak a töredékét megmentse.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.08. 15:01

"brit alattvaló" :D Imádom!

tothitel # 2020.06.29. 19:01

aizen:

UK-ban a bankruptcy valóban egy évig tart, amit akkor tudsz elindítani, amikor legalább 183 napja életvitelszerűen, megszakítás nélkül ott élsz. Tekintve, hogy a tartozásod Britt bank(ok) felé áll fenn, érdemes lehet ott Angliában átmenned a csődvédelmen, mert a Magyar csődvédelem nem teszi lehetővé a teljes adósság leírást egy év alatt. Figyelj arra, hogy amennyiben az egy éves csődvédelmi eljárás alatt van bármilyen jövedelmed, ami magasabb, mint a törvény által meghatározott havi nettó jövedelem, amivel szabadon rendelkezhetsz a bankruptcy alatt, akkor az egy éves bankruptcy-n felül még a bankruptcy trustee kérhet egy három éves income payments order-t is, ami azt jelenti, hogy az egy éves bankruptcy után még három évig vonhatják a törvényileg meghatározott összeg feletti jövedelmed 100%-át és csak után nem kell már semmit fizetned. Ezt lehet, hogy el tudod kerülni alacsony vagy nulla jövedelemmel az egy éves bankruptcy alatt. További előny lehet számodra, hogy amennyiben UK-ban deklarálsz csődöt, úgy az ott érvényes lesz függetlenül attól, hogy mi lesz a Brexit megállapodás, tehát a Britt hitelezőiddel szemben érvényes lesz, ezért vélhetően UK-n kívül eleve nem fogják tudni követelni a tartozást veled szemben, persze lehet, hogy tévedek.

Másik megoldás lehet számodra és még sok Magyar adós számára a Szlovák csődvédelem. Ehhez ki kell költözni, ténylegesen, valóban, megcáfolhatatlanul Szlovákiába és ott kell élni. Miután eltelt 183 nap és bizonyítani tudod, hogy valóban minden nap ott tartózkodtál, akkor jogosult lehetsz az ottani csődvédelemre ami, ha nincsen semmilyen jövedelmed, kb. 2 hét alatt 100%-ban leírhatja az adósságodat és ez elvileg érvényes kell, hogy legyen Magyarországon is. Tehát Magyarországon is elvileg meg kell tudnod akasztani a végrehajtást a Szlovák vagy bármilyen más EU-s csődvédelem lefolytatásával. Ezt lehet, hogy úgy tudod megtenni, hogy a külföldi EU-s csődvédelem lefolytatása után az ottani bíróság által kiállított tartozást leíró papírral kell Magyarországon a végrehajtás megszűntetését kezdeményezni a 2015/848 számú EU rendelet 20. cikkének 1. pontjára hivatkozva, amely kimondja, hogy:

(1) A 3. cikk (1) bekezdésében említettek szerint fizetésképtelenségi eljárást megindító határozat, minden további alaki követelmény nélkül, bármely más tagállamban az eljárás megindításának helye szerinti állam joga szerinti joghatásokkal rendelkezik, feltéve, hogy e rendelet eltérően nem rendelkezik és amennyiben a másik tagállamban nem indítottak a 3. cikk (2) bekezdésében említett eljárást.

Legrosszabb esetben, ha nem így van, érdemes lehet mérlegelni, hogy választasz egy számodra szimpatikus új otthont az EU-ban, olyat ajánlanék ahol lehetsz állampolgár is, tehát van kettős állampolgárság, ott csinálsz egy csődvédelmet és, ha bármilyen oknál fogva nem lenne érvényes Magyarországon, akkor többet nem költözöl Magyarországra, nem nyitsz Magyarországon bankszámlát, nem csinálsz Magyarországon céget, nem veszel ott ingatlant és új életet kezdesz az új országodban. Ha esetleg egy rokonod elhunyta miatt a jövőben ezáltal örökléssel keletkezne Magyarországon végrehajtás alá vonható vagyonod és az illető nagyon közeli rokonod és az érték szignifikáns, akkor még életében belerakhatja a fontosabb vagyonelemeit megfelelő legális vagyonvédelmi struktúrákba és előre lehet úgy strukturálni a vagyont, hogy öröklésnél ne legyen a hagyatékban olyan, amit nem szeretnétek, hogy ott legyen, így nem lesz végrehajtható.

Nagyon sok mindenre van megoldás, nem szabad úgy élni, hogy azt gondolja bárki is, hogy minden olyan nehézkes és megoldhatatlan, mint ahogy azt pár Magyar jogszabály szeretné, hogy emberek gondolják. Nem azt mondom, hogy szép dolog a hitelező kijátszása, de nyílván valóan van az a pont, amikor a követelés mértéke az adós vagyonához és jövedelméhez képest irreális és senkinek sem segít azzal a Magyar jogalkotó, hogy megengedi, hogy az adós örökké adósság csapdában éljen, hogy évtizedekig nyűglődik egy hitellel, amit láthatóan nem tud fizetni, miközben így nem tud megtakarítani, nem tud vállalkozni, nem tud gazdasági értelemben a teljes potenciáljához felérni és megfelelően produktív lenni. Ha a Magyar jog nem segít, keress máshol megoldást. Nem véletlenül vannak egy éves és még annál is sokkal rövidebb csődvédelmi eljárások sok külföldi országban. A Magyar csődvédelmi eljárás, ami sok esetben konkréten alkalmazhatatlan, EU-s nyomásra született, ezért is olyan, hogy van is, meg nem is jó semmire. A Magyar csődvédelemben eleve szükséges, hogy a tartozás, ami maximum 60 millió Forint lehet, annak a fele az adós rendelkezésére álljon vagy jelenleg Magyarországon elérhető vagyonból vagy a következő 5 évben szükséges, hogy annyi jövedelme legyen, mint a tartozásainak a fele. Majd ezután különböző kategóriákba sorolva az adósságokat, 5% és kb. 46% közötti összeget kell az 5 éves csődvédelmi eljárás alatt megfizetni. Amennyiben az adós elveszíti a munkahelyét, amely fizetés lehetővé tette, hogy belépjen a csődvédelmi eljárásban, tehát pl. van 20 millió tartozása, 0 Forint vagyona és a következő 5 év alatt a nettó jövedelme 10 millió Forint, és ezt a jövedelmet mondjuk a harmadik évben elveszíti bármilyen okból és ezért az 5% és 46% közötti hitelezői megtérülés nem jön létre, akkor 2 évvel meghosszabbítják az eljárást összesen 7 évre és felszólítják az adóst, hogy 30 napon belül fizesse meg a minimális megtérüléshez szükséges összeget. Amely felszólítás egyébként törvényileg feltételezi az adósról, hogy rejtegette a csődvédelem alatt a végrehajtás alá vonható vagyonát, amely vagyon rejtegetés kizárta volna a csődvédelmi eljárásból. Mondom más szavakkal. Ha bármilyen oknál fogva 5 év alatt az adós nem tudja fizetni, amit a jogszabály minimálisan elvár és utána meghosszabbítják 2 évvel összesen 7 évre a csődvédelmét, majd az adós előránt a zsebéből annyi pénzt, amennyire a törvény kéri, akkor ugyan ezen törvény másik pontja egyúttal ki is rúgja a csődvédelmi eljárás alól. Továbbá, ha az adós nem rejtegetett pénzt és sem 30 napon belül megfizetni nem tudja a szükséges részt, sem a további 2 év alatt sem, akkor úgy ér véget a csődvédelem, hogy nem történik adósságleírás. Tehát fizetett 7 év alatt annyit, amennyit csak ki tudtak belőle sajtolni, havi 42.750 Forintból kellett megélnie és az eredmény az, hogy ugyan úgy tartozik, mint előtte, habár végig ment egy csődeljáráson.

Nem vagyok jogász, ezekre ne alapozz, ez csak az én véleményem.

Sok sikert!

aizen # 2020.06.30. 14:39

Köszönöm a részletes választ! :)