Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Magáncsőd

gerbera317 # e-mail 2020.02.25. 10:29

Annyit még jegyezzünk meg, hogy ha az ingatlanra árverés volt kitűzve, és a felfüggesztés előtt érkezett érvényes vételi ajánlat, akkor az árverést meg kell tartani, és a vételárat az általános szabályok szerint fel kell osztani, ki kell utalni, az ingatlant át kell a vevőnek adni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.24. 18:33

Korábban se volt tilos, hogy bérbeadják, az eljárás megindítása után se tilos. Az adós által nem lakott ingatlan egyébként egész biztosan bekerül a csődvagyonba.

Te kivagy az ügyben? Neked mi a problémád ezzel?

www.kbs-ugyved.hu

Áfonya1991 # e-mail 2020.02.24. 16:35

Üdvözletem!
Végrehajtásra meghírdetett ingatlanra vonatkozóan a licitálás végső időpontja előtt családicsődvédelem miatt felfüggesztették a végrehajtást. A felfüggesztést követően az ingatlanban albérlők jelentek meg, amelyben évek óta nem lakott senki. Kérdésem a következő: a családi csődvédelem szigorú előírásaival hogy fér össze az albérletbe történő kiadás (hiszen az ingatlant nem lakták, ilyen formán nem is volt szüksége a tulajdonosnak rá)?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.08. 10:43

Ha egyetemleges adósok vagytok, akkor éppenséggel csak egyszerre, egy eljárásban lehet dönteni a magáncsődről.

www.kbs-ugyved.hu

gollam # e-mail 2020.02.08. 08:55

Tisztelt Tagok!
MKB lakáshitelemet felmondta a bank és a Momentum Credit pénzintézet lett a jogutód. A családi csődvédelmen kívül más megoldást nem látok. Két kormányhivatallal beszéltem már és mindkét helyen más információt kaptam azzal kapcsolatban, hogy a volt férjemmel beadhatjuk e a kérelmet. Külön élünk,nem váltunk el. Az egyik helyen ezt kizáró oknak tartják és a jogszabályban nem találok erre vonatkozóan semmit. Kérem segítsenek! Köszönöm

biggabika77 # e-mail 2019.01.08. 17:55

Sajnos nem tudom szerkeszteni a hsz-t, így csak ùjként tudom leírni.

Mai nap folyamán ügyvédhez fordultam aki azt mondta nem volt még ilyen ügye, de a kapott időpontra vigyem el az összes papírt és megpróbál segíteni benne.
Kíváncsian várom mit fog javasolni.

biggabika77 # e-mail 2019.01.07. 14:46

Üdvözletem.
Ùgy gondoltam az esettel kapcsolatban megpróbálom mindig az ùj fejleményeket leírni, hátha valakinek segítség ill. valaki tud segíten ötletekkel.

Mai utánajárás :

A hitelező bank nem kapott hivatalos értesítést a volt párom magáncsőd iránti kezdeményezéséről, sem arról hogy neki bármilyen igényét be kellene jelentenie(azt elfelejtettem írni, hogy a hitel közös néven fut)

A bírósági végrehajtó dettó. Azt sem tudja, hogy az igényt neki vagy nekem kell benyùjtani.

Bank tanácsa,hogy a kirendelt csődbiztoshoz forduljak aki viszont részemre nem adhat ki semmilyen információt.

Segítségeket előre is köszönöm

biggabika77 # e-mail 2019.01.07. 11:11

Jó napot .

Még egy olyan kérdés jutott eszembe, hogy a jelenleg még bíróság által el nem fogadott további adósságot is érvényesíttetni tudom-e?

biggabika77 # e-mail 2019.01.06. 08:24

Tisztelt fórum!
Érdeklődni szeretnék a lentebb ismertetett esettel kapcsolatban.

A volt párommal 7 éve külön váltak ùtjaink,egy gyermek egy közösen hitelre vásárolt ház és mint később megtudtam egyéb más hitelekkel a nyakunkon. A vagyon elosztás megtörtént (volt amit én vállaltam,volt amit ő),kivéve a ház. A közösen vásárolt ház teljes hitelét én fizetem(jelenleg senki nem lakik benne),ebből adódott egy közel 3 millió ft-os tartozása felém. Ezen tartozás bírósági tárgyalás keretében lett részemre megítélve, amely végrehajtónak lett átadva. Volt párom elindította a magáncsőd eljárást, ez idó alatt nem lehet végrehajtani semmit.
Most egy hirdetményből megtudtam(véletlenül,minden értesítés nélkül ),hogy nekem kell jelezni a hitelezői igényemet, valamint díjat is kell fizetnem(1.%)

A kérdéseim a következők lennének.
1: van-e felmentési lehetőség a díj alól?(jelenleg is helyette fizetek dolgokat, így nehézséget okoz)

2:jogszerű dolog ez, hogy egészen véletlenül akadok erre rá? (az én olvasatomban, ha 30 napon belül nem jelentkezem az igényem érvényét veszti)

Köszönöm a megtisztelő válaszukat

lewho # e-mail 2018.10.17. 14:05

Lehet. A felszámoló eljárásával kapcsolatban.(sérelmes intézkedés, mulasztás, stb.)

csakkérdezek44 # e-mail 2018.10.17. 14:00

Üdvözlet.Nem tudom,jó helyre irtam e,de felszámolással kapcsolatban lenne kérdésem.Adott egy cég,ami felszámolás alatt áll.A céggel érvényes szerződésünk volt,de hitelezőként beléptünk a felszámolásba.,s mint hitelezők szereplünk is a nyilvántartásban.
A kérdésem:lehet e az illetékes törvényszékhez fordulni,ha bárminemű visszásság,visszaélést tapasztalunk,s ki szeretnénk vizsgáltatni,illetve jelezni ezt a törvényszék felé még akkor is,ha már egy éve tart a felszámolás?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.25. 07:25

Ezt talán attól az alapítványtól kellene megkérdezni. (Nem mellesleg bármennyit kérnek is, azonnal felmerül a zugírászkodás gyanúja.

www.kbs-ugyved.hu

Darenrudi # e-mail 2018.09.25. 07:09

Üdvözletem

Családi csődeljárás esetén, ha egy alapitvány csinálja meg nekem, vagy segit az ügy lebonyolitásában, mennyit kérnek el, mint anyagi hozzájárulás?

Burn Out # e-mail 2017.11.01. 15:34

csak annyit jelent, hogy nem a bank fogja összefogni a bíróságon kívüli adósságrendezést, hanem majd a megyeszékhely szerinti járási hivatal.

Mpille # e-mail 2017.11.01. 15:20

Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődnék,hogy ez jó vagy rossz vagy mit jelent?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.30. 12:10

Ha nincs főhitelező, akkor a kormányhivatal intézi az ügyet.

www.kbs-ugyved.hu

Mpille # e-mail 2017.10.30. 10:28

Tisztelt Fórum!
Sikerült kitöltenem a több száz oldalas magáncsőd kérelmet be is adtam de most a bank a 2015.évi CV.tv.-re hivatkozva nem vállalja a főhitelezői feladatot. Ilyenkor mi lesz, lehet a következő lépés?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.03. 18:29

Az éppen nem akadály, ha végrehajtás folyik. Az azonban nem garantált, hogy az ingatlan megmarad.

www.kbs-ugyved.hu

inci2017 # e-mail 2017.03.03. 15:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lekötelezne, ha tudna rám időt szakítani, és segítene egy kérdés tisztázásában.

A felől szeretném kérdezni, hogy legjobb tudomása szerint, beléphet-e az a személy a családi csődvédelmi programba - ha ennek kritériumainak egyébként megfelel -, aki ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, az önálló bírósági végrehajtó az adós 1/1-es tulajdoni hányadú ingatlanát lefoglalta (jelenleg az adós lakja) de az ingatlan árverezésre még nincs meghirdetve, az EÁR rendszerében még nem szerepel.

Az adós célja az lenne, hogy együttműködő partnere legyen ezen programnak, és ezzel megóvja ingatlanát az árverezésre bocsájtástól.

Segítségét előre is köszönöm!

Sherlock # e-mail 2015.11.08. 18:15

Egyetértek vele, szerintem is messze átlépi azt a határt, ami még csak kifogásolható; ennél fogva kifogásolhatatlan. Ugyanezért erőteljes a kifejezés, hogy kodifikálás - szerintem annak van többletjelentése -, ez törvényírás volt.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

barrerra # e-mail 2015.11.08. 17:20

@Kelvin: és még nem számoltad bele a kérelemhez csatolandó mellékleteket... :D

@Sherlock: az egyik IM-es kolléga, aki részt vett ezen csoda kodifikálásában, pont azt hangsúlyozta, hogy szerkesztési szempontból kifogásolhatatlan a jogszabály :D

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.11.08. 14:25

Szép! :)

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2015.11.08. 11:46

Mintha lenne hozzá rendelet, nem is egy

Nem arról beszélek, hogy nincs, hanem hogy lehet ezer is, amíg ilyen barom részletszabályok vannak a törvényben mint pl. ez:

21. § (1) Ha a főhitelező 20. § (3) bekezdés szerinti kötelezettsége fennáll, vagy a főhitelező az ezzel járó feladatokat vállalja, a főhitelező az adóst egyidejűleg tájékoztatja az adósságrendezési eljárás kezdeményezésétől esedékes - a jelzáloghitel-szerződés vagy pénzügyi lízingszerződés alapján teljesítendő - minimális törlesztőrészlet összegéről. A minimális törlesztőrészlet összege a zálogjoggal biztosított nyilvántartott követelés 7,8%-ának egytizenketted része, de legfeljebb a zálogjoggal terhelt ingatlan forgalmi értéke 7,8%-ának egytizenketted része, amelyet a főhitelező a zálogjoggal biztosított követelésére, illetve a lízingdíjra számol el. A főhitelező az e törvényben meghatározott - a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodás létrehozásával összefüggő koordinációs és adminisztrációs - feladatai ellátásáért az adóstól és az adóstársaktól összesen 30 000 forint postai és távközlési költségátalányra jogosult, amelyet a felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül, de legkésőbb az e bekezdés szerinti első törlesztőrészlettel együtt kell megfizetni. Ha az adós a költségátalányt nem fizeti meg vagy a minimális törlesztő részlet fizetését a pénzügyi intézmény által előírt határidő alatt nem kezdi meg, a főhitelező az adós által benyújtott dokumentumokat és a fizetési kötelezettség elmulasztásáról szóló nyilatkozatot a Családi Csődvédelmi Szolgálatnak továbbítja bíróságon kívüli adósságrendezési eljárás adós érdekkörében fennálló sikertelenségére hivatkozva.

12 bekezdéses szakaszok, 6 soros értelmetlen bekezdések. A törvényszerkesztés csodája. És ez még nem is a tartalom, hanem a legisticával kapcsolatos minimális elvárások, amit tanítanak is.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Kelvin (törölt felhasználó) #   2015.11.07. 16:53

a magáncsőd igényléséhez 400-500 oldalnyi dokumentumot kell beadnia

Ez így némileg félrevezető. Az alapnyomtatvány 98 oldal, ezt kell beadni 4 példányban. Így persze már kijön a minimum 400 oldal. :)

Megyénként eltérő számban kerültek csődgondnokok felvételre a kormányhivatalokhoz. Van ahol 1, van ahol 2-3 embert vettek fel. A legtöbb helyen más területeken dolgozók átcsoportosításával szeretnék megoldani a csődvédelmet, így jellemzően jogi segítségnyújtók is végeznék ezt. (Az már más kérdés, hogy a legtöbb kormányhivatalnál a jogi segítségnyújtók így is osztott munkakörben dolgoznak áldozatsegítőként.)

Már eleve a nyomtatványok nyújtásával is probléma van, mert ügyfelenként 400 oldalt nem minden kormányhivatal, bank ad az ügyfeleknek.

A másik probléma, hogy sok esetben az ügyfelek már azért sem tudják igényelni, mert nincs munkájuk, így nincs amiből fizetni tudnák a havi törlesztőket. Akkor meg miért dobna ki az ablakon 30ezret egy eljárás megindítására, ha már kapásból az elején fel tudja fogni, hogy nem tudja majd teljesíteni.

wers #   2015.11.07. 11:48

Hogy egy kedves ismerősöm hasonlatával éljek, nem szerencsés dolog, ha az autón menet közben kell kereket cserélni...
De nem lehetetlen :)