Bankszámla letiltás, hatósági utalás


huszika # 2019.02.03. 17:24

Köszönöm a hozza szólást! Mindössze annyi a bibi, hogy a végrehajtó nem rendelkezik azzal a joggal, mint a NAV! Ugyanis inkasszót az rendelhet el! A végrehajtó csak a bank keresére inkasszózhat, ezt törveny írja elő!
A munkáltatóm réven értesíthet, viszont a banki titoktartást semmibe veszik!?

oligaliga # 2019.02.03. 18:37

Huszika

Tévedsz. A végrehajtónak joga és kötelessége inkasszót kiadni a végrehajtási eljárasban. A banktitoknak ehhez semmi köze.

Szomorú örökös # 2019.02.04. 04:22

huszika

Ne keverd a szezont a fazonnal! Akikről te beszélsz, azok a „ behajtók, faktroring cégek ”. Ők valóban nem tehetik meg, hogy a számládra inkasszót helyeznek. A végrehajtó más kategória, ő bizony megteheti. Pontosan ugyanazon jogokkal rendelkezik, mint a NAV, de megjegyzendő, hogy a NAV is a „ saját végrehajtóival ” teszi ezt. A behajtók is végrehajtókon keresztül teszik mindezt. Azoknak pontosan ezért ez a nevük: „ önálló bírósági végrehajtó

Szomorú örökös # 2019.02.04. 04:30

huszika

Egy kis segítség, hogy mennyire rosszul gondoltad:

A köznyelvben sajnos mindenkit „végrehatónak” neveznek, aki szeretne pénzt kérni az adóstól. A valóságban a végrehajtó ún. „önálló bírósági végrehajtó”-t vagy „törvényszéki végrehajtó”-t jelent, az adósok legtöbbször előbbivel találkoznak....A behajtók, faktoring cégek nem rendelkeznek semmilyen végrehajtói jogosítvánnyal: nem tiltathatnak le fizetést, nem mehetnek ki „foglalni”, gyakorlatilag annyi dolgot tehetnek, mint te vagy én: kérhetik, hogy fizess vagy jogi eljárást indíthatnak
...
Hogy hajthat be a végrehajtó? Munkabér vagy más rendszeres járandóság letiltás (itt sok kivétel van), „inkasszó”, ingóságok lefoglalása, értékpapír értékesítése, üzletrész lefoglalása, ingatlan árverezése.

A nettó munkabérből 33%-ot, több tartozás esetén legfeljebb 50%-ot lehet levonni, de az öregségi nyugdíjminimum mentes a végrehajtás alól (ez ha minden igaz jelenleg 28 500 Ft), kivéve ha gyermektartást vonnak, annál nincs mentes rész. Nincs mentesség továbbá a fizetés azon részére, ami meghaladja a nyugdíjminimum ötszörösét; az afeletti rész korlátlanul végrehajtható.

Szóval megnyugodhatsz - tudom, nem fogsz - ha végrehajtó volt, aki inkasszót helyezett a számládra, akkor azt teljesen jogosan tette.

gerbera317 # 2019.02.04. 07:28

annyi a bibi, hogy a végrehajtó nem rendelkezik azzal a joggal, mint a NAV!

Persze. Ezért rendelkezik úgy a törvény, hogy a munkabér-letiltás, a bankszámla-végrehajtás, és az ingó- és ingatlanárverés során is a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályait kell alkalmazni a közigazgatási- és az adóvégreajtás során is. Ugye?

bzolko76 # 2019.03.02. 18:09

Szép Estét!
A kérdésem a következő lenne.
Nav tartozás ami lakáshitelből adódott.
Még folyamatban van a nav felé a kérelem a havi törlesztő részletről.
Közben a Nav mínuszban zárolta a számlánkat,és a teljes rajta lévő összeget,és a teljes havi fizetést is levonták.
Semmi előzmény nem volt,nem küldtek levelet.
Ezt megtehetik?
Mit lehet tenni ebben az esetben?
Köszönöm!

drbjozsef # 2019.03.02. 19:28

Megtehetik.
A NAV önállóan is inkasszózhatja a számlát, sőt, a hitelkeret kimerüléséig leterhelheti, negatívba is.

Nem tehetsz semmit.

bzolko76 # 2019.03.02. 19:53

Akkor innentől a teljes havi fizetést levonják mindig?
Ehhez is joguk van?Se egy levél se semmi.Gyereket miből tartom el?Ez nem érdekli őket?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.02. 20:10

Ők csinálták az adósságodat?

bzolko76 # 2019.03.02. 20:43

Természetesen nem,de miért nem lehet velük egy fizethető havi törlesztésben megállapodni.Egyből minden kell.
Hosszadalmas lenne leírni,de még a navnál az ügyintéző mondta hogy nyújtsunk be kérelmet.Nem fognak se letiltást se inkasszót alkalmazni mivel ez nem adótartozás.
Erre ez van.
Ráadásul mindezt úgy csinálták hogy még perben állunk a bankkal.Lakás hitel szerződést támadtuk meg.
Ez a tartozás állami kezesség vállalásból adódott amit a nav hajt be

gerbera317 # 2019.03.02. 22:32

Ha csak az a kérdés, hogy megteheti-e, akkor a válasz: igen.

Szomorú örökös # 2019.03.03. 04:26

bzolko76

Ehhez is joguk van?Se egy levél se semmi.

A választ te magad adtad meg:

Ráadásul mindezt úgy csinálták hogy még perben állunk a bankkal.Lakás hitel szerződést támadtuk meg.
Ez a tartozás állami kezesség vállalásból adódott amit a nav hajt be

Azzal, hogy a bank felmondta a hiteleteket az állami kezességvállalás is megszűnt, így végrehajtás alá kerültél. Gondolom érdemes volt megtámadni a lakáshiteleteket. Aki erre buzdított, az meg azóta feltételezem, hogy felajánlotta a „segítségét”. Mondjuk az ilyen „segítségből” én köszönöm, nem kérnék inkább. :-O

bzolko76 # 2019.03.03. 07:00

Igen.Azóta meg is bántuk.Úgymond végrehajtás a bank részéről nem lett,mert megegyeztünk a bankkal.Csak a naval nem sikerült.Ügyvéd nézte át a hitelszerződést.El is készítette a perhez szükséges dokumentumokat,és be is adtuk.Csak elég lassan halad az ügy,mert már 1 éve rajta ülnek.

gerbera317 # 2019.03.03. 11:26

Hiába nem indult végrehajtás, ha az állam a kezességvállalásából kifolyólag teljesített, és azt most visszaköveteli. A NAV pedig behajtja. Ezen nincs mit megegyezni, mert nem fogja elengedni. Én volnék legjobban felháborodva, ha megtenné, mert az az adófizetők pénze, így az enyém is.

bzolko76 # 2019.03.03. 11:54

Nem is azt kértük hogy elengedjék hanem részletekben fizethessük!
Azon miért nem háborodik fel senki hogy mennyit lopnak az adófizetők pénzéből?De mindegy.A kisembert meghurcolják akik pedig milliárdokat nyúlnak az adófizetők pénzéből azok a jó fejek.
Na ezen kellene felháborodni!

gerbera317 # 2019.03.03. 15:28

Ne aggódj, azon is föl vagyok háborodva. Csak azért nem számoltam be róla, mert ez itt nem politikai fórum. Jó reggelt, hé!

Szomorú örökös # 2019.03.03. 20:39

bzolko76

Nem is azt kértük hogy elengedjék hanem részletekben fizethessük!

Ha majd meglesz a megállapodás, akkor az inkasszó is megszűnik. Addig viszont marad, próbáld ezt elfogadni. Egyébként meg a részletfizetés is csak akkor maradhat, ha a papíron is hivatalos jövedelem egy bizonyos százalékát nem lépi túl az összes havi fizetni valótok.

oligaliga # 2019.03.04. 04:37

A NAV-os részletfizetés másképp működik, mint a banki. Nem ugyanazokat a feltételeket vizsgálják, és nem ugyanazokat a feltételeket szabják. Az első részletfizetési kérelem elbírálásáig fel kell függeszteni a végrehajtást, szóval ez vagy kimaradt vagy az inkasszót hamarabb kiadták, mint ahogy a kérelmetek beérkezett vagy ez nem az első kérelmetek.

Szomorú örökös # 2019.03.04. 05:45

oligaliga

Gyakorlatilag perben támadták meg azt a banki hitelszerződést, amelyen állami támogatás volt. Bolond lenne ezek után a NAV bármi kedvezményt biztosítani, hiszen a hitelfelvevő polgár úgy gondolta, hogy majd ő szabja ezek után a feltételeket a visszafizetésre, nem pedig a bank. Ha hitelt veszel fel, automatikusan elfogadod a bank feltételeit és nem te diktálsz. Ezt az elején is lehet szerintem már látni és tudni. Ha mégis úgy gondolja a kedves kérdező, hogy majd ő dönt a kifizetés átütemezéséről, akkor hatalmasat téved szerintem.

Mellesleg én legutóbb 5 év alatt az autóm lízingjét fizettem ki csont nélkül úgy, hogy most szó nélkül rábólintottak a következő lízingkérelmemre, amikor új autót akartam venni és fel sem hívtak hitelbírálati beszélgetésre, csont nélkül jóváhagyták. Nyilván azért, mert megbízható adóssá nyilvánítottak. Ha valaki így áll hozzá, hogy átlátja már az elején is, mit vállal, akkor nyilván később nem fog szembefordulni a saját bankjával, mert azzal csakis maga alatt ássa a gödröt.

oligaliga # 2019.03.04. 08:24

Szomorú örökös

A NAV nem bank, és nem is úgy működik. A részletfizetési kedvezménynek nem az a célja, hogy az adózónak "hitelt" nyújtson vagy pótolja a banki hitelt, hanem annak biztosítása, hogy a NAV a tartozás megfizetésére biztosítékot kapjon.

A kérelem elbírálásakor egyáltalán nem vizsgálják, hogy az adózó esetleg megtámadt a bankkal kötött szerződését, ennek ugyanis semmi köze ahhoz, hogy tudja-e fizetni az állam felé a részleteket.

Szomorú örökös # 2019.03.04. 13:32

oligaliga

A NAV nem bank, és nem is úgy működik.

Ezt én nem is állítottam egy percig sem. Szimplán a bankkal való viszonyuk okozta azt, hogy most a NAV-val is meggyűlt a bajuk a banktól függetlenül, mivel ez egy közös hitel, amelyben a bank adja a pénzt, a NAV pedig az állami támogatást hozzá. És az is gyakorlatilag pénzről szól, amit a az állam fizet a bank felé és ebből a hitel felvevője semmit sem lát, max. annyit, hogy ezt nem neki kell fizetnie.

De ehhez képest a kérdező úgy gondolja, hogy majd ha lerendezte a bankkal, akkor majd jöhet sorban a NAV. Márpedig ez nem így működik, mert aki ebbe a projektbe pénzt fektetett, az mind-mind mielőbb szeretné látni, mivel a hitel felvevője megbízhatatlan adóssá vált.

oligaliga # 2019.03.04. 13:47

Szomorú örökös

Ezt írtad: „Ha majd meglesz a megállapodás” És a következő bejegyzéseidben is úgy adsz tanácsot, mintha egy banki hitel tárgyalásáról lenne szó. Pont emiatt írtam, mert ez -függetlenül attól, hogy két magánszemély közötti jogügylethez kapcsolódik - nem vonható egy kalap alá pl. egy lízingszerződés átüzemezésével.

Úgy kell és úgy fogják kezelni, mint egy adótartozást.

Szomorú örökös # 2019.03.04. 14:06

oligaliga

Úgy kell és úgy fogják kezelni, mint egy adótartozást.

Nyilván, de azzal kapcsolatban is létezik részletfizetési egyezség. Csak hát tudomásul kell venni, hogy amíg mondjuk egy bank ilyen esetben a megállapodás létrejöttéig nem igazán tesz végrehajtási cselekményeket, addig bizony a NAV tesz róla, hogy amennyiben jövedelem érkezik a számlára, az nála landoljon. A megállapodásig ugyanis náluk nincs megállapodás, csak végrehajtás.

oligaliga # 2019.03.04. 14:10

Szomorú örökös

Pont arról beszélek, hogy a NAV nem köt részletfizetési megállapodást. A NAV végrehajtja az állami kezességvállalás alapján kifizetett pénzt, és mint végrehajtó, az adós kérelmére dönthet úgy, hogy a saját feltételei szerint engedélyez részlétfizetést. Vagy nem engedélyez. De nem egyezkedik.

Szomorú örökös # 2019.03.04. 17:51

oligaliga

Hogy megállapodásnak vagy engedményezésnek nevezed, édes mindegy. A végeredmény ugyanaz: az ügyfél részletekben fog fizetni. Ha pedig nem tartja be, akkor egyben végrehajtják rajta.