Bankszámla letiltás, hatósági utalás


tatabike (törölt felhasználó) # 2015.11.22. 15:01

Rendben. Mint említettem, nem a jogosságot vitatom. A Díjbeszedővel is beszéltem közben, ott azt említették, hogy amit kaptam, az csak egy tájékoztató, és ne izguljak, még nem fog történni semmi. Mondtam, hogy már történt. Akkor azt mondták, nem tudják, de ha gondolom, velük is megegyezhetek, és ők akkor szólnak a végrehajtónak, hogy ácsi. A Díjbeszedő a végrehajtást kérő amúgy, és nem a vízszolgáltató. Szerződésem is a Díjbeszedővel volt kötve, nem a vízszolgáltatóval, azt sem tudom, az ki/mi konkrétan.

gerbera317 # 2015.11.21. 19:31

Upsz, egy korrekció:
Nem a végrehajtandó határozat, vagyis a fizetési meghagyás, hanem a végrehajtás alapjául szolgáló okirat, vagyis a végrehajtható okirat számát kell feltüntetni az inkasszó közleményében. A közjegyző személye ugyanaz.

gerbera317 # 2015.11.21. 19:07

Akkor kezdjük elölről, tételesen:

A tartozást nem a Díjbesződénél halmoztad fel, hanem a vízszolgáltatónál, aki aztán a Díjbeszedőre engedményezte a követelését. (Tartozni pedig nem valaki felé szokás, hanem valakinek.)

Ellenvetésről írsz, de egyébként végrehajtási kifogás az. Erről azt kell tudni, hogy a végrehajtó törvénysértő intézkedését lehet ezzel megtámadni, tehát arra nem alkalmas, hogy kifejezd vele, mennyire nem értesz egyet a végrehajtással vagy a végrehajtó - egyébként jogszerű - intézkedésével. Illetve, megteheted, de 15 ezer forintod fogja bánni.
A 15 napon szintén nem érdemes lovagolni, mert a végrehajtói kényszerintézkedés (a letiltás kivételével) a végrehajtható okirat kézbesítésétől kezdődően foganatosítható, az pedig már megtörtént. Azt pedig, hogy a tértivevény egy nap alatt nem érhet vissza végrehajtóhoz, sosem tudhatod biztosan. Fogalmazzunk úgy, hogy nem érdemes végrehajtási kifogással élned, hacsak nem a bíróságot akarod gazdagítani 15 ezer forinttal.

A 112 ezer forintot nem be akarja hajtani, hanem be kell hajtania (olyan ez, mint a BV: ott sem akarnak fogva tartani senkit, de hát ez a kötelességük), és - a te esetedben - be is fogja hajtani. Hogy hogyan lett a 45 ezres vízszámlából 112 ezer, az a végrehajtható okiratból kiderül, de semmiképp nem a végrehajtót kell ezért kérdőre vonni, mivel ezt a követelést te magad ismerted el a fizetési meghagyás figyelmen kívül hagyásával.

Azt én sem értem, miért csak 899 forintot inkasszált a végrehajtó, ha 112 ezer a követelés (ő nyilván tudja), de ha a bankod teljesíti a 899 forintot, máris használhatod a számládat, feltéve, hogy legalább 32.298 Ft van a számládon, különben 35 napig valóban nem férsz hozzá a számládhoz.

A közjegyzőt tessék ebből kihagyni! A jogszabály szerint a hatósági átutalási megbízás (inkasszó) közleményében fel kell tüntetni a végrehajtandó határozat számát és a kibocsátó szerv nevét. A te esetedben ez a közjegyzői fizetési meghagyás száma és a közjegyző neve, tehát nem a közjegyző az inkasszó kedvezményezettje, a bank csak a kapott közleményt közölte tovább, és te ebből messzemenő(nek tűnő) következtetést vontál le.

Használod még a fellebbezés szót, amit valószínűleg az ellenvetés szinonimájaként akarsz használni (tudományos művekben és jogi szövegekben nincs helye efféle választékosságnak!), de az az igazság, hogy ezeket a kifejezéseket senki sem adta a szádba. Sima Végrehajtási kifogásról kaptál tájékoztatást, és ezt költötted és színezted tovább 140-nel.

Az eljárás kezdetén, amikor a végrehajtó felkutatja az adós vagyonát, pénzeszközeit, munkabérét, leghamarabb (gyakorlatilag 2-3 nap alatt) a bankszámláról szerez tudomást, és ha vh-okiratot kézbesítette, máris mehet az inkasszó. A munkahelyedet is meg fogja tudni, de ahhoz 2-3 hét kell.

Ha a vagyontárgyaidat terhelő zálogjogról nem akarsz nyilatkozni, akkor ne tedd, de viseld a mulasztás következményeit. Esetleg magát a végrehajtót is megkérdezheted, hogy minek, hiszen nem egy falut loptál el, és végrehajtás alá vonható munkabéred is van; hidd el, ha megtudja, akkor már őt sem fogja érdekelni a zálogjog, csakhogy egyelőre nem tudja.

Ha a vagyontárgy nincs külön megjelölve, attól az még nincs kizárva a végrehajtásból - ezt mindenképpen érdemes tudni. A törvény pedig eleve úgy rendelkezik, hogy mindenek előtt az adós pénzeszközeit és munkabérét kell végrehajtás alá vonni, és ha ezek nem, vagy észszerű időn belül nem vezetnek eredményre, akkor ki kell terjeszteni a végrehajtást az adós egyéb vagyonára is.

Ha a végrehajtó neve előtt nem áll "dr.", akkor nem jogász doktor, de ez nem jelenti azt, hogy nincs jogi végzettsége. De ettől függetlenül a végrehajtási szabályokat még mindig jobban ismeri, te. Ha úgy gondolod, hogy mégis te vagy a pengébb, akkor - 15 ezer Ft kicsengetése mellett - add elő a kifogásodat, tételesen kimunkálva, mitől törvénysértő a végrehajtó intézkedés-sorozata, aztán majd a bíróságtól megtudod, hogy jól gondoltad-e.

tatabike (törölt felhasználó) # 2015.11.21. 18:17

Jah, és a végrehajtást kérő az adós bárhol fellelhető vagyona tekintetében kéri a végrehajtás. A bankszámlaszámom, bankom, a munkáltatóm/munkabérem adatai üresek, nincsenek feltüntetve, sőt a foganatosítás sem terjed ki sem a bankszámlámra, sem a munkabéremre. Mégis tiltja a számlámat. Felhív, hogy a kézbesítéssel egy időben azonnal fizessem ki a tartozást neki, vagy utaljam át egy megadott számlaszámra. A 19-én megkapott levélben lévő követelést hogyan utaljam át, ha már aznaptól zárolva is volt a számlám? Ez törvényes? Szerintem meg nevetséges és szánalmas. A törvény szerint a végrehajtótól kapott irat kézbesítésétől számított 15 napom van a tartozás kiegyenlítésére. Egy blokkolt számláról? Hagyjuk már... Arról nem is beszélve, hogy van-e ennek a végrehajtónak jogi végzettsége egyáltalán. Ezek szerint nincs, mert az alapvető jogszabályokat sem tartja be...

tatabike (törölt felhasználó) # 2015.11.21. 16:24
Köszönöm. gerbera317, sajnos fogalmam sincs, miket hordasz össze, amiket leírtam, azok vannak leírva az iratban, és azt látom a netbankomban. A végrehajtó utasította a bankomat egy utalásra, aminek a kedvezményezettje a végrehajtást elrendelő közjegyző. Mert ugye itt is előbb az ingyenélők "költségeit" rendezik, aki meg valódi szolgáltatást (itt speciel vizet) nyújtott, az majd várjon a sorára. Szóval nem értem, miért írod azt, hogy ez mind nem igaz. Ha nem haragszol, nem adom meg a netbank elérésemet. de az iratból idézhetek szó szerint: „ Tájékoztatom, hogy intézkedésem ellen a kezbesítéstől számított 15 napon belül végrhajtási kifogást terjeszthet elő. A kifogást az eljáró végrehajtónál kell benyújtani, a(z) Budapest
  • . és --. Kerületi Bíróság-nak címezve. A kifogás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 43. paragrafus (8) bekezdése szerint illetékköteles, melynek mértéke 15.000 Ft.
Nagyon örülök, hogy Te akkora penge vagy, hogy érted a jogot, de ettől még nem kell lenézni és hazugnak nevezni a másikat. Nekem is van főiskolai végzettségem és 140 az IQ-m. Szóval megpróbálhatja valaki elmagyarázni, állításoddal ellentétben van rá esély, hogy megértsem, durva mi? De sértegetésekkel nem megyünk semmire. Ezért, ha megkérhetlek, hanyagolj...

janoo, én nem akarok megdönteni semmit, az Ő szemszögükből jogos a követelés, mint említettem (ez főleg gerbera137-nek szól) NEM EZ A PROBLÉMA. Az nem törvénysértő, hogy ha kifogással élhetek, akkor erre az esélyt úgy nullázza le, hogy nem férek hozzá pénzhez? Igaz az, hogy ha személyesen bemegyek a bankomhoz, kifizetik a rajta maradt, már nem letiltható összeget? (egy ügyvéd oldalán olvastam) Miért nem a fizetésem harmadát vonja, mikor lófütty az összeg (a havi fizetésem kevesebb, mint 2/3-a, tehát két hónap alatt behajthatná egyszerű, 33%-os fizetésből letiltással). Minek kell még pluszban megnehezíteni az életemet azzal, hogy nem használhatom a bankszámlámat? Másik meg az, hogy 15 napon belül nyilatkozzak a vagyontárgyaimat terhelő zálogjogról. Minek, ha inkasszó van a bankszámlán? Pitiáner összegről van szó, nem egy falut loptam el...

gerbera317 # 2015.11.20. 19:27

nem vagyok egy jogi szakértő

Bingó. Az egyetlen igaz állításod, hogy tartozol a Díjbeszedőnek. A többi (a "felé", a 15 nap, az ellenvetés, a fellebbezés, a közjegyző mint kedvezményezett stb.) nem igaz.

Ettől függetlenül értjük a problémádat, de nem hiszem, hogy te megértenéd a magyarázatot, és hogy nincs más választásod, mint fizetni.

janoo # 2015.11.20. 19:11

szia,

kétlem hogy a vh jegyzőkönyvön a tartozás adatai ki vannak részletezve.
Egyébként előtte vélhetőleg már kaptál fizetési meghagyást, annak kellett volna ellent mondanod, akkor nem lenne gond.

Jelenleg:

  • a teljes egyenleged nem vonható végrehajtás alá. öregségi nyugdjminimum 4szerese feletti rész teljesen, az ÖNYM és a 4ÖNYM közötti érsznek meg a fele (azaz 71.250 ft marad). Erre a bankodnak kellene figyelni, tegyél panaszt
  • indítasz egy végrehajtás megszüntetése iránti pert, ha biztos vagy abban, hogy az nem a tartozásod

A 15 napos határidő a vh kifogásra vonatkozik, ami viszont nem alkalmas a vh jogalapjának megdöntésére, csak a végrehajtó mulasztása, vagy törvénysértő intézkedése ellen tudod "használni".

tatabike (törölt felhasználó) # 2015.11.20. 18:42

A helyzet a következő: béreltem egy lakást egy társasházban, a társasháztól, hivatalosan. 2011 október 31-én költöztem ki. Tegnap, vagyis 2015 november 19-én kaptam egy tértivevényes levelet egy önálló bírósági végrehajtótól, hogy mivel annak idején a Díjbeszedő felé 45ezer forint díjhátralékot halmoztam fel, 112ezer forintot akar behajtani rajtam. A kirészletezett tartozási lapon az összegek az én elköltözésem után keletkeztek, vagyis nem íratták át az új bérlő nevére a vízórát. Van jegyzőkönyvem a mérőórák állásáról, amit a társasház közös képviselője készített. Nem is ez a gond, mivel tudom bizonyítani, hogy már nem laktam ott, mikor a hátralék keletkezett. A gond az, hogy a megkapott irat 2015 november 4-én készült. 2015. november 13-án adták postára. A posta 2015 november 18-án kihozta, nem voltam otthon. Másnap, azaz november 19-én mentem el érte a postára. Mivel szerepel benne, hogy a KÉZHEZVÉTELTŐL számítva 15 napom van ellenvetéssel élni a végrehajtás ellen, nem is izgatott a dolog, csakhogy még aznap, azaz november 19-én a bírósági végrehajtó egy 899Ft összegű, úgynevezett hatósági utalást indított az OTP-nél vezetett bankszámlámról, a kedvezményezett pedig az a közjegyző, aki jóváhagyta a behajtást. Az utalás óta nem tudok készpénzt felvenni bankautomatából a számlámról, a netbankban látom a hatósági utalást, a számlámon lévő, elvileg felhasználható összeg is látható, semmiféle figyelmeztetés vagy jelzés nem érkezett az OTP-től sem sms, sem pedig egyéb formában. Ott a netbankban sincs semmilyen nyoma, hogy zárolva lenne a számla, de pénzt felvenni nem áll módomban. Kérdezném, hogy a 15 nap akkor mire van? Hogyan fellebbezzek a kézhezvételtől számított 15 napon belül 15ezer forintnyi illeték megfizetésével (!), ha már a kézhezvétel napján zárolják a számlámat? Csak nekem tűnt fel, hogy az irat készítése (november 4.) és a kézhezvétel (november 19.) között éppen 15 nap telt el? Gondolom ez nem véletlen, hiszen az aznap felvett küldeményről a tértivevény nem ér vissza aznap a a feladóhoz.
Köszönöm az esetleges válaszokat, nem vagyok egy jogi szakértő, csak megpróbálom értelmezni a dolgot, de nem sikerül. Telefonon még senkit nem tudtam elérni az ügyben, gondolom ez nem meglepő.