Végrehajtás elévülése

Ildiko # 2021.11.20. 16:18

a vérehajtói ügyszámban 2021-es év szerepel,2021.11.12-én kaptam levelet a vh.-tól,hogy a dec.fizumból már vonja

Szomorú örökös # 2021.11.20. 15:12

drbjozsef

Más volt ott a baj a rokonnál....Egyebekben persze annak ad hitelt, akinek akar, és akinek van náluk rossz előélete, annak nem fog.

Így igaz, volt ott komoly előélet. Mindig hülyeségekbe keveredett korábban is, ez már csak hab volt neki a tortán.
A végén szabadfelhasználású hitelből vette meg tőlem a lakást - érdekes, hogy azt kapott - most azt nyögi, ha bírja, de engem az már nem érdekel. :-)

Ráadásul az állami támogatásoknál nem válogathat a bank. Köteles nyújtani.

A CSOK ugyebár vissza nem térítendő, de a hitel része már más tészta, vagy rosszul gondolom?

Kogeza # 2021.11.20. 15:07

Ildiko

Ha a közjegyzői okiratba foglalt felmondó levélben írt esedékességet követő öt éven belül nem indított végrehajtási eljárást a jogosult, akkor valóban elévült a követelés.

A végrehajtói ügyszámban milyen évszám szerepel? Azt nézd meg, onnan megtudni, mikor indította a végrehajtást a jogosult.

Ildiko # 2021.11.20. 14:59

Ha a jogosult elíndította volna az eljárást,akkor csak tiltottak volna a fizetésemből,vagy árverezték volna a házat nem?

Ildiko # 2021.11.20. 14:56

Én úgy értettem,hogy a velem szemben felmondott hitelt közjegyzői okiratba foglalták és közvetlen végrehajtási lehetőséggel,mint jogerős bírósági úton végrehajtható határozat(egyenértékű).Akkor a felszólítólevél már nem játszik szerintem,mert a kezében van az okirat,melyet közvetlenül végrehajtóhoz adhat.A felmondást arra a lakcímemre küldték,ahol 2009.szept.-2017.júl 30-ig laktam,okmányirodában bejelentve.

drbjozsef # 2021.11.20. 14:25

Ildiko,

tehát csak a végrehajtási jog elévülésére szeretnék rámenni,érdemes?
A Vht. 41.§ ingyen van, az általad írt dátumok alapján is érdemes.

A végrehajtás alapjául szolgáló közjegyzői okirattal felmondott szerződést,már csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg?
Nincs olyan, hogy "sima" hitel meg "rücskös" hitel. A hatályos Ptk. vonatkozik rá, esetedben a régi, és igen, végrehajtási eljárás megindulása ELŐTT még a felszólító levelek is megszakítják az elévülést. De ezt is igazolniuk kell, szóval az egyszerű levél, ha lett volna is, nem számít, csak a tértis. Azt észrevetted volna, ha kapsz (már ha nem költöztél az elmúlt tíz évben kéthavonta legalább).
A végrehajtási eljárásban a régi Ptk. szerint is csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg az elévülést. Ha azt amúgy 2010-ben elindított a jogosult, és figyelt az elévülésre, akkor lehet, hogy nem évült el a követelése úgy is, hogy te arról semmilyen értesítést nem kellett hogy kapjál.

Ildiko # 2021.11.20. 14:03

Köszönöm a válaszokat,tudom,hogy a követelés nem évül,csak a jogi úton történő behajthatása.Nekem ez lenne a lényeg,én nem szeretnék többet hitelt felvenni,csak ne tíltsa a fizetésemet,tehát csak a végrehajtási jog elévülésére szeretnék rámenni,érdemes?A végrehajtás alapjául szolgáló közjegyzői okirattal felmondott szerződést,már csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg?Tudom,hogy én még a régi Ptk-ba tartozom,de nem sima hitelfelmondás történt,amit megszakíthat felszólító levél.De emlékeim szerint azt sem kaptam

drbjozsef # 2021.11.20. 14:01

A CSOK kérelemnek a rendeletben meghatározott feltételei vannak, amit vagy teljesít valaki, vagy nem. Ha igen, de a bank elutasítja, a Kormányhivatalhoz lehet fordulni, és az felülbírálhatja.
Más volt ott a baj a rokonnál. Ráadásul az állami támogatásoknál nem válogathat a bank. Köteles nyújtani.
Egyebekben persze annak ad hitelt, akinek akar, és akinek van náluk rossz előélete, annak nem fog.

Szomorú örökös # 2021.11.20. 13:48

drbjozsef

A KHR-ből legkésőbb az adatszolgáltatástól számított 10. évben törölni kell az adatokat.

Oké, megértettem. Viszont az tuti, hogy ehhez a bankhoz hiába megy hitelért többé a kérdező.
Egy rokonom az egyik banknál igaz részletekben visszafizetett egy felhalmozott tartozást, amit első körben meg akart úszni, de nem sikerült neki. Aztán később CSOK hitelkérelmet nyújtott be ugyannál a banknál, ahol aztán ha nem is konkrétan erre hivatkozva, de elkaszálták neki, így bukott mindent, amit addig ki kellett fizetni. Aztán ment egy másik bankhoz, ahol szintén elkaszálták...szerintem ők azért csak látták valahol egy nyilvántartásban, hogy nem megbízható adós az illető. Igazából én erről beszélek. A kérdéses banknak szerintem 10 év után is tuti marad egy nyilvántartása a nem megbízható ügyfelekről.

drbjozsef # 2021.11.20. 12:25

Ez mindörökre ott marad a központi tájékoztató nyilvántartásban, hogy van az embernek egy hitele, amit nem rendezett.

A KHR-ből legkésőbb az adatszolgáltatástól számított 10. évben törölni kell az adatokat.

drbjozsef # 2021.11.20. 12:24

Ildiko,

Személyesen, vagy tértivevényes levélben kérd a végrehajtót a Vht.41.§ szerinti eljárás lefolytatására, mert álláspontod szerinted a követelés és a végrehajtási jog elévült. Jelezd, hogy a kérelmed nem végrehajtási kifogás, azt bíróságra ne terjessze be, csak nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt. Kérd, hogy az eljárás eredményéről írásban tájékoztasson.
Ha a végrehajtást kérő nem nyilatkozik, vagy nem ismeri el az elévülést, akkor ugyanezen paragrafus (5) bekezdése szerint megnyílik a lehetőséged, hogy a végrehajtás korlátozása vagy megszüntetése iránt pert indíts bíróságon.

Szomorú örökös # 2021.11.20. 11:26

Ildiko

A kérdésem az lenne,hogy végrehajtási jog elévülést kérhetek?.....elképzelésem szerint 2015.márc.24+16 napján elévült

Amit én eddig itt laikus fórumozóként többször is olvastam, a tartozás végrehajtása elképzelhető, hogy már nem lehetséges, ha elévült, de attól még a tartozás nem fog megszűnni, amíg nem rendezi az illető, szóval erre nem jó ötlet számítani. Jó esetben ha nem rendezi az ember, a büdös életben többé semmilyen kölcsönt nem fog kapni, mivel nem lesz hitelképes. Ez mindörökre ott marad a központi tájékoztató nyilvántartásban, hogy van az embernek egy hitele, amit nem rendezett.

Ildiko # 2021.11.20. 10:19

2010.márc.24.-én közjegyzői okiratba foglalt jelzálogkölcsönömet felmondták,a követelés egyösszegben esedékessé vált,15 napom volt a fizetésre.Az okiratban szerepelt,hogy azonnal végrehajtható,nem kell külön bíróságra vinni az ügyet.2021.11.12.-én kaptam a vérehajtótól egy levelet,melyben letíltást foganatosít velem szemben.A kérdésem az lenne,hogy végrehajtási jog elévülést kérhetek?A közjegyzői okiratba foglalt felmondás egyenértékű a bírósági határozattal,ha benne van hogy közvetlenül végrehajtható,akkor csak a végrehajtás és arra irányuló cselekmények szakítják meg az elévülést?elképzelésem szerint 2015.márc.24+16 napján elévült.Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.12. 06:32

Idézet akart lenni. BOcsánat.

Szóval az njt ingyenes, és már van benne időgép is.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.12. 06:31

online is elérhető ilyen, de csak fizetős regisztrációval.

Kogeza # 2021.11.11. 22:40

anikok

Igen, jól írtad, 2011. október 1. napjától lett 2 év az elévülési idő. Azt megelőzően az elévülésre nem volt speciális szabály a Vet.-ben, így az általános elévülési idő irányadó ebben az időszakban esedékessé vált követeléseknél, amely elévülési idő a Ptk. alapján 5 év.

(Ha még nem próbáltad meg, akkor jelentsd be a végrehajtónak, hogy szerinted elévült a veled szemben támasztott követelés, és nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt, hogy elismeri-e az elévülést. Hátha... De pert már nem indítanék ezek alapján.)

gerbera317 # 2021.11.11. 22:02

Megtudnám nézni valahol, hogy 2000-ben
Korábban erre mindenki azt válaszolta volna, hogy a cd-jogtárban, aztán lett belőle DVD, most pedig már online is elérhető ilyen, de csak fizetős regisztrációval. Keress valaki ismerőst, akinek van ilyenje. Vagy fogadj ügyvédet.

anikok # 2021.11.11. 20:19

Köszönöm a válaszát! Akkor sajnos egy kicsit bonyolultabb lett a helyzet. A fizetési meghagyásban 2009-es dátum szerepel a követelés lejárata résznél (2012-ben került végrehajtóhoz). Úgy tudom, hogy 2011-ben módosították a villamosenergia elévülési idejét 2 évre. Megtudnám nézni valahol, hogy 2009-ben hány év volt a villamosenergia tartozások elévülési ideje? Arra gyanakszom, hogy sajnos 5 év...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.10. 20:51

Bocsánat, limmát kédeztem. Amikor írtam neki, a te posztod még nem látszott.

Az elévülés időtartama szempontjából nem az számít, hogy mikor indult a végrehajtás, hanem hogy mikor volt esedékes. Az esedékességkor hatályos szabályok szerint évül el a követelés.
(Önmagában az, hogy eltelt az elévülési idő a végrehajtás kezdete óta, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a követelés elévült.)

anikok # 2021.11.10. 19:58

Éppen végrehajtás megszüntetés iránti pert szeretnék indítani, nyilván segítséggel. De elég fontos lenne tudnom, hogy akkor visszamenőleg nem érvényes az elévülés idő módosítás. Tehát a 2012-2018-as lejárt tartozásokra a kétéves elévülési idő érvényes-e.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.10. 17:30

És? Végrehajtották?

anikok # 2021.11.10. 16:13

Kedves Jogi Fórumosok!

Egy - szerintem - könnyű kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz, egyszerű megfogalmazásban: gáz- vagy áramszolgáltatással kapcsolatban keletkezett tartozások elévülési ideje 2 évről 3 évre módosult 2018 decemberében. Az áram díjtartozásom 2012-ben került a végrehajtóhoz. Ez esetben hány év az elévülési idő 2 vagy 3 év? Gondolom visszamenőleg nem érvényesek az elévülési idők módosításai, tehát a 2018 előtt lejárt tartozásokra...

limma # 2021.09.07. 12:20

Kedves Fórumozók!

Az önkormányzattól kapott adószámla-kivonat szerint tartozás áll fenn egy 2016-ban eladott ingatlan talajterhelési díjával kapcsolatban.
A kivonaton a Esedékesség/átvezetés rovatban szerepel, hogy talajterhelési díj 2016.03.31. 60 e Ft. Már nem tudom, hogy ez a 2016-ra jutó vagy a 2015-ben keletkezett talajterhelés 2016-ban esedékes befizetése.
Mindenesetre még nem küldtek ilyen levelet, csak most, 2021-ben az évekre felszámított pótlékokkal együtt (+24 eFt).
Kérdésem, hogy nincs-e ellentmondás, mert a kivetés 5 év múlva évül el, de a végrehajtás joga 4 év múlva, azaz épp 2020. dec. 31-én.
Ha 2016-ra vonatkozó ez a 60 eFt, akkor ezt ki kell fizetnem?

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2021.08.22. 07:05

Meddő egy téma ez. A lényeget, hogy az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg, már megtudtad. Hogy mi számít végrehajtási cselekménynek, szintén tudod. Viszont azt, hogy az ellened folyó végrehajtásban mikor történt utoljára ilyen cselekmény, ne a fórumtól akard megtudni!

gyula1971 # 2021.08.21. 19:31

Köszönöm a válaszokat!
Kölcsön- és jelzálogszerződést közjegyzői okiratban foglaltan kötöttétek meg, és a felmondás is közjegyzői okiratban foglaltan történt meg,
Igen, pontosan így volt, CHF-alapú ingatlanfedezetes jelzáloghitel.
A közjegyző általi felmondás időpontja 2016 október 28!
A követeléskezelő 23017 márciusában vette át a banktól az ügyiratot.
Én semmit nem fizettem a követeléskezelőnek a mai napig,de megírtam nekik,hogy nem is fogok tudni fizetni,mivel 30-ezer ft-ból élek egyedül.-2002-óta ebből a pénzből. Nem is nyugdíjszerú,hanem szoc ellátás,ebből 27-ezer ft szoc járadék, 4000 ft lakásfenntartási támogatás.
Nemzeti Eszközkezelő a jogi feltételeknek megfeleltem volna,de a bérleti díj fix 17-ezer ft lett volna,amit nem tudtam vállalni,ezért a banknál maradtam!
A hitel kiadása 2008 január volt.