Végrehajtás elévülése

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 09:42

Ugyan.

gracegrace # 2017.08.29. 09:36

Az inkasszó augusztus 18-án érkezett a számlámra, a végrehajtási lapot pedig augusztus 21-én postázta a végrehajtó.

Még egy kérdés, valahol ezen a fórumon olvastam, hogy amennyiben valamely adat (pl. Cím) nem stimmel a fizetési meghagyáson, az nem érvényes.
A fizetési meghagyáson, melyet 2011-ben kaptam, a közjegyző nem az állandó lakcímemet írta, hanem azt a címet, ahová anno ment az internetszolgáltatás előfizetés.

Ez eredményezheti a FM érvénytelenségét, dacára, hogy átvettem a levelet?

gracegrace # 2017.08.29. 09:20

Kedves Gerbera, köszönöm válaszod.

Azt bátorkodtam feltételezni, hogy itt hozzáértők válaszolnak, azaz tudják, hogy miből lehet megállapítani, hogy elévült-e a követelés, vagy végrehajtás és ha nem írtam le az ahhoz szükséges infót, akkor azt jelzik.

Azért még remélem, hogy valaki itt tud eme kérdésem kapcsán érdemi infóval segíteni.

gerbera317 # 2017.08.29. 06:26

1. Nem évült el ez a tartozás..?
Elévülhetett. De hogy elévült-e, azt mi honnan tudhatnánk?
nem értem, hogy miképp jött ki a 163,587.-Ft
Azt nem érteni kell, hanem megfizetni. Egyébként a vh-lap alapján magad is kiszámolhatod, hatodikos számtan. A végrehajtó nem köteles neked elmagyarázni, kizárólag a bíróságot kérheted, vizsgálja felül a követelés-felszámítást, de annak 15 ezer Ft az illetéke, és a vége úgyis az lesz, hogy a felszámítás jó, neked meg volt 15 ezer forintod. Akkor már inkább a hatodik osztály, nemde?
Annyi van, hogy a végrehajtási lapot és az inkasszót nem kaphatod egyidejűleg. Feltéve, hogy az nem volt korábban kipostázva, és most csak újból megkaptad.
Fogadj ügyvédet.

gracegrace # 2017.08.28. 20:25

Tiszteletem! Nagyon köszönök minden tanácsot előre is!

Szituáció:

Sok évvel ezelőtti Internetszolgáltatói díjat akarnának behajtani.

• Múlt héten kaptam egy levelet a bankomtól, hogy hatósági átutalási megbízás érkezett: 163,587.-Ft-ra (kedvezményezett egy végrehajtó irodája, a közleményben egy közjegyző neve és az ügyszám egy része). /Mivel nincs a számlámon pár ezer Ft-nál több, így nem vonták le./
  • Ugyanekkor egy tértivevényes levél is érkezett a végrehajtótól (ma vettem át), mely egy közjegyzői végrehajtási lapot tartalmaz, melyben az alábbiak vannak:
  • A fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének napja: 2011/12/20

Követelés: 59,181.-
Költségek: 11,250.-
Járulékok: a mellékelt végrehajtási lap szerint

A vh lap 7-es pontjában olyanok szerepelnek, hogy pl. 'A jogviszony létrejötte 2006/12/07' A követelés lejárata 210/06/11' és így tovább.
A vh lap 8-as pontjában ugyanezen összegek szerepelnek.

Idén kaptam egy közjegyzői végzést arról, hogy a végrehajtást kérő tekintetében jogutódlás történt.

KÉT FŐ KÉRDÉSEM:

1. Nem évült el ez a tartozás..? Ha elévült, akkor mit kell tennem? (ha lehet, kérném szépen szájbarágósan mondjátok el)

2. Ha nem évült el és fizetni kell, akkor nem értem, hogy miképp jött ki a 163,587.-Ft..., ez sehogy nem jön ki a végrehajtási lapon lévő számokból... Mindenképpen azt az összeget kell fizetni?

/Anno 2011-ben átvettem a fizetési meghagyást és nem is csináltam vele semmit. :/ A tudatlanság...átka./

gerbera317 # 2017.04.20. 17:32

kérelmet a bíróság felé
És nyelvészed van-e?

Vadsuhanc # 2017.04.20. 17:26

Van ügyvéded ? És Ő mit mond ?

maresz75 # 2017.04.20. 16:58

gerbera317

Részletfizetési megállapodás nem volt,
2016.08.11 óta végrehajtás sem volt

Mikor megkaptam a vh lapot a végrehajtótól, ügyvéddel egyeztetve beadtam a végrehajtás megszüntetése iránti kérelmet a bíróság felé.

gerbera317 # 2017.04.20. 06:38

6:25. § (3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést a kötelem megegyezéssel való módosítása és a végrehajtási cselekmények szakítják meg.
Szerencsésebb volna a két elévülést megszakító eseményt "vagy"-gyal elválasztani, de talán így is érthető a jogalkotó szándéka.

Az időmúlás nem kérdés, az elévüléshez elegendő 5 év bőven eltelt. Ezen az időn belül végrehajtási cselekmény (jelen esetben végrehajtás iránti kérelem) nem volt.
Most mi van a részletfizetéssel? Volt vagy nem volt? Vagy ha volt, tudják bizonyítani? Vagy már nem bizonyíthatják? Ha ezzel sikkerrel jár a jogosult, és a megállapodás elfelezi, vagy ha csak elnegyedeli az eltelt időt, akkor az elévülés megszakadt.
Egyébként, tavaly augusztus óta már egy csomót be lehetett (volna) tőled hajtani, ami a per kimenetelétől függetlenül ott marad, ahová került. Volt ilyen? S ha nem, miért nem?

maresz75 # 2017.04.19. 18:13

Melött a pert megindítottam volna a közjegyzőtől megkérdeztem, hogy mikor adták be a vh lap kiálításához a kérelmet. Azt mondta, hogy a kiállítás elött 3 nappal azaz 2016.08.08-án elektronikusan nyújtották be.

ObudaFan # 2017.04.19. 17:32

De mivel a leírás szerint ez a végrehajtható határozathoz képest 5 éven túl volt, így az elévülés igen jó eséllyel bekövetkezett. (Esetleg az elévülés nyugvása jöhet még szóba.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.19. 16:29

Nincs jelentősége a részletfizetési megállapodásnak. Annak már inkább, hogy a jogosult mikor kérte a végrehajtási lap kiállítását.

maresz75 # 2017.04.19. 15:30

Tisztelt fórumozók!

Pert indítottam végrehajtás megszüntetése iránt a végrehajtási jog elévülésére hivatkozva. 2011.06.02-án jogerőre emelkedett fizetési meghagyásra 2016.08.11-én bocsáltottak ki végrehajtási lapot. Az elsőfokú tárgyaláson a vh kérő sem írásban sem személyesen nem jelnt meg. Az általam bemutatott fizetési meghagyás, végrehajtási lap illetve a végrehajtó által megküldött nyilatkozat alapján a bíróság a keresetet megalapozottnak vélte a felsorolt törvényekre hivatkozva:
vht 57 § /1/,/3/,/4/ bekezdés
1952. évi iii. törvény (pp.) 366.§
Pp. 370/A.§ /3/ bekezdés
Pp. 164.§ /1/ bekezdés
Pp. 376.§ /5/,/6/ bekezdés
1959. évi iv. törvény 324. §/1/ bekezdés.

A megküldött,de még nem jogerős ítéletben olvasom, hogy az alperest képviselő ügyvéd a tárgyalás napján elektronikusan küldött egy nyilatkozatot, de az űrlapon rossz ügyiratszámot tüntetett fel ezért a tévesen megjelölt ügyiratszámon került lajstromozásra. A bíróság ezt a nyilatkozatot elutasította, mivel a per tárgyalásán nem állt rendelkezésre.

A tárgyaláson én elmondtam, hogy a tartozásról tudomásom volt, de a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után az részletfizetési megállapodást a vh kérővel nem kötöttem, a végrehajtási lapot 5 év eltelte után adták ki.
Az alperes arra hivatkozott, hogy a mellékletében megküldött részletfizetési megállapodás iránti kérelem az már maga az aláírt megállapodás.
Itt a kezemben a megállapodás a visszaküldendő példánnyal együtt, ami sem aláírva sem visszaküldve nem lett.
Most a 15 napos fellebbezési idő telik.

Kérlek titeket, akinek tapasztalata illetve tanácsa van a fentiekkel kapcsolatban az írja meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.19. 05:20

Semmi akadálya, hogy a bt.-vel és a beltaggal szemben akár egyszerre induljon eljárás.

Vadsuhanc # 2017.04.18. 20:29

adószám törölve ? Más eljárás nincs ? Hogyan müködik így a Bt ? ( nem értek hozzá csak kérdezem )

A mögöttes felelősség megállapítása nélkül szerintem nehéz lesz a Bt beltagja ellen eljárást végrehajtási eljárást indítani.

elfmage999 # 2017.04.18. 20:15

Benéztem a parkolási díjat. :)
Akkor valóban megállhat az elévülés, és szerintem valószínű az elévülés, mert a 2013-as vh eljárásban nem tartom valószínűnek hogy a kezdeti vh cselekmények után minden évben volt valami mozdulás a végrehajtó részéről.

Mondjuk érdekes kérdés, hogy mennyire feladata ez a végrehajtónak. Mármint hogy az elévülés ellen tegyen.

gerbera317 # 2017.04.17. 18:21

Majd a bíróság eldönti, elévült-e. Ha csak a négy évet nézzük, akár el is évülhetett. De csak "akár".

Belatata # 2017.04.17. 17:54

Kedves Gerbera317!

A kérdés, hogy az ismerősöm (Bt. jelenlegi beltagja), hogyan tud védekezni, mert beadott egy kifogást a fizetési meghagyás ellen, így az perré alakult.

Kifogást elévülésre hivatkozva adta be.

Álláspontja szerint elévült, mivel parkolási díjról van szó, és annak elévülése egy év, és maga a parkolási ügy 2008-as, és a Bt ellen is csak 2013-ban lett elindítva, de az szünetel.

A Felperes azt mondja, hogy ez nem elévülés.

Amennyiben 2013-as Bt elleni végrehajtást vesszük figyelembe, akkor is 4 év telt el azóta.

Köszönöm.

gerbera317 # 2017.04.17. 17:37

Nem. A fizetési meghagyást kellett volna egyetemlegesen kérni a bt és beltagja ellen, majd ugyanúgy a végrehajtást is. Ezt a mulasztást most igyekeznek pótolni. Majd kiderül, milyen sikerrel.

Vadsuhanc # 2017.04.17. 12:34

Amennyiben a Bt. ellen végrehajtás indult a végrehajtási eljárásban a végrehajtást kérőnek a jogutódlás megállapítása érdekében "intézkedést kellett" volna tenni, hogy a beltag köteles megfizetni a tartozást. Magyarul kinek kell a tartozást megfizetni. ( így nem jogász nyelven fogalmazva )

A parkolási díj szerintem elévült.

Belatata # 2017.04.17. 12:09

Javítom a kérdést:

Az említett Bt. nincs sem kényszertörlés sem pedig felszámolás alatt, csak az adószámát törölték.

Alap kérdésem az volt, hogy a Bt. beltag magánszemély esetén nem évült e el a követelés, ha VH eljárás 2013.-ban kezdődött a Bt. ellen, de a magánszemély beltag ellen csak 2017. évben?

Kérdezem nem jogászként, hogy ebben az esetben nem 1 év az elévülési idő a magánszeméllyel kapcsolatban?

Vagyis nem kellett volna a magánszeméllyel szemben is megindítani a VH eljárást?

Vagy a Bt. esetében, Bt. = magánszemély beltag ????

Köszönöm a választ, ha van.

elfmage999 # 2017.04.17. 07:34

Elévülni biztos nem évült el, ha 2013-ban kezdték a vh eljárásokat akkor az legkorábban is csak 2018-ban évülhet ha nincs más vh cselekmény később.

Érdekelne a kérdésemre a válasz, mert nekem is van olyan Bt ügyem ahol a Nav követel rajtam mint egykori Bt beltagon egy összeget.
Közben a Bt él és virul, se kényszertörlés se felszámolás nincs ellene, ráadásul lassan 3 éve nem vagyok tagja sem a Bt-nek.

Az tény hogy az adótartozás az én időszakomban halmozódott fel, de az azóta is üzemelő Bt azt ki kellett volna fizesse.

gerbera317 # 2017.04.16. 16:52

Ellentmondani bármire hivatkozva lehet, legfeljebb nem jön be.
A követelés akár el is évülhetett, csak a kérdező nem tarja fontosnak, hogy jól kérdezve érdemi választ kapjon. Ő dolga.

elfmage999 # 2017.04.16. 13:56

Nem idő előtti a kényszertörlés alatt lévő bt követelését a beltagon követelni?

A kényszertörlés még átmehet felszámolásba is akár, és ott a Bt vagyonából meg is térülhet.

gerbera317 # 2017.04.15. 12:13

Jogosan hivatkozik-e a magánszemély / beltag elévülésre jelen esetben?
Ha elévült, akkor jogosan hivatkozik rá. Ha nem évült el, akkor meg nem. Igazi kérdésed nincs?