Az apai jogaiért küzdő Mezey Tamásnak adott igazat a magyar állammal szemben a múlt héten a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A nemzetközi testület szerint vészesen elhúzódott egy feje tetejére állított apasági per.

Mezey Tamás egy évtizede küzd apai jogainak elismeréséért. Fia, Dániel 1998-ban született Budapesten. Mezey Tamás maga vágta el újszülött fia köldökzsinórját, a terhességi törzslapon és a szülészeti kórlapon is ő szerepelt vér szerinti apaként. Az anyakönyvi kivonatba viszont már nem került bele automatikusan a neve, mert a gyermek élettársi kapcsolatban jött a világra. Miután pedig a pár szétvált, Mezey Tamás már hiába kérte az anyát, hogy őt tüntesse fel apaként az anyakönyvi kivonaton.

Mezey Tamás apai jogainak érvényesítéséért a gyámhivatalhoz fordult. Az anya egyszer sem jelent meg a tárgyaláson, a férfi ezért apasági pert indított a gyermekéért. A bíróság öt tárgyalást tűzött ki, de az anya az idézések ellenére innen is távol maradt. A hatodik tárgyalási napon megjelenve hevesen vitatta, hogy volt élettársa, Mezey Tamás lenne Dániel apja. A bíróság ezért vércsoportvizsgálatot rendelt el, ami valószínűsítette Mezey Tamás apaságát. Már csak a perdöntő DNS-vizsgálat hiányzott ahhoz, hogy a rendhagyó per lezáruljon. Az eljárást a Fővárosi Bíróság felfüggesztette, s átadta az ügyet az Alkotmánybíróságnak, azért, hogy egy nem hétköznapi ellentmondást oldjon fel. Időközben ugyanis az anya új élettársa apasági elfogadó nyilatkozatot tett, ami az eddigi joggyakorlat szerint perdöntő, de ellentétben áll az alkotmány azon alapelvével, hogy minden gyermeknek joga van megismerni vér szerinti szüleit, és minden szülőnek a gyermekét.

Az Alkotmánybíróság azonban öt éve nem dönt az ügyben. Mezey Tamás pedig végső kétségbeesésében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be keresetet a magyar állam ellen.

Az európai jogi fórum most elmarasztalta a magyar államot, amiért egyik polgárának hosszú évek óta sérülnek az emberi jogai. A testület határozatának indokolása szerint a hazai bíróságok nincsenek tekintettel Mezey Tamásra, aki a vérvizsgálat után hiába kéri, hogy a minden kétséget kizáró DNS-vizsgálattal is bebizonyíthassa vérségi kapcsolatát Dániellel.

Mezey Tamás elmondta, a magyar államot egy jelképesnek tekinthető, több száz eurós kártérítés megfizetésére is kötelezték, de ennél jóval fontosabb, hogy a strasbourgi ítélet erkölcsi és jogi nyomást gyakorol a magyar igazságszolgáltatásra.