Idén tizedik alkalommal gyűlnek össze Pécsett a büntetőjog nemzetközi hírű szakértői és Európa különböző országaiból érkező fiatal büntetőjogászok, hogy megvitassák szakmájuk aktuális kérdéseit, és első kézből értesüljenek a gyakorlati munkát segítő információkról. A Max Planck Institute (MPI) és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (PTE ÁJK) közös szervezésű jubileumi konferenciáján többek között olyan időszerű társadalmi és politikai témák kerülnek terítékre, mint a bevándorlás, a halálbüntetés, valamint a terrorizmus kérdései.

Immár tizedik alkalommal rendezik meg Pécsett azt az egész Európában egyedülálló büntetőjogi konferenciát, amelyen nemzetközi hírű szakértők, és különböző országokból érkező fiatal büntetőjogászok vitatják meg szakmájuk legaktuálisabb kérdéseit. A konferencia kiemelt témái között olyan Európa-szerte aktuális társadalmi-politikai kérdések szerepelnek, mint például a bevándorlás elvi és gyakorlati vonatkozásai, a halálbüntetés, valamint a terrorizmus és ezek büntetőjogi vonatkozásai. A gyakorló szakemberek és fiatal kutatók részvételével zajló esemény kiemelt jelentőséggel bír a hazai akadémiai életben is, az eseményre 7 különböző országból összesen 25 szakember érkezik.

Tóth Mihály, a PTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a Max Planck Institute-tal közösen rendezett konferencia az aktuális témák megvitatása mellett arra is lehetőséget biztosít a fiatal büntetőjogi szakemberek számára, hogy előremozdítsák akadémiai karrierjüket, és bekapcsolódhassanak a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe.

A konferencia egyik kiemelt témája az új magyar büntetőjog és a hozzá kapcsolódó aktuális kérdések, így például a halálbüntetés, a tényleges életfogytiglan, valamint a három csapás elvének alkalmazhatósága.

Emellett értekeznek az Iszlám Állam és a terrorizmus finanszírozásának kérdésköréről, valamint a gyűlöletbeszéd és a migráció aktuális büntetőjogi problémájáról is. Olyan különleges témák is terítékre kerülnek, mint például a kínai-magyar büntetőjogi együttműködés.

A június 28-30 között megrendezésre kerülő konferencián németül és angolul tartják az előadásokat, az esemény címe „Menschenrechte und Strafprozessrechtkodifikation”, azaz „Emberi jogok és a büntetőeljárási jog kodifikációja”.

A konferenciáról

10 évvel ezelőtt Korinek László akadémikus ötlete nyomán szervezte meg első alkalommal a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara valamint a freiburgi Max Planck Institute (MPI) közösen az első közös büntetőjogi szakmai konferenciát Pécsett. A rendezvény célja, hogy a fiatal elméleti és gyakorlati büntetőjogászok az előadások és az utánuk következő beszélgetések során első kézből jussanak olyan információkhoz, ami a kutatómunkájukat és a gyakorlati munkájukat is egyaránt segítheti.

A konferencia szervezője Gál István László habilitált egyetemi docens, aki a Pécs-Nanking székhelyű Sino-Hungarian Academic Research and Cultural Center magyarországi igazgatója, és a Sanghajban 2013-ban megalakult Research Center for European Criminal Law európai igazgatója.