Az elektronikus kapcsolattartás keretében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően 2016. május 17. napjától a polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási peres eljárásokban is lehetővé válik az eljárási illeték elektronikus úton történő megfizetése.

Az eljárási illeték bíróság részére történő megfizetését az Igazságügyi Minisztériummal konzorciumi partnerként kialakított Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) teszi lehetővé.

Az eljárási illetéknek az EFER használatával történő megfizetésére az érkeztetési igazolásban – a beadvány beküldését követően kapott második értesítés – található URL linkre kattintva van lehetőség. A link közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Igazságügyi Fizetési Portálra (IFP) irányítja a befizetőt.

A befizetés az OTP Bank Nyrt. által kialakított felületen történik, a fizetés során bármely, internetes vásárlásra alkalmas bankkártya felhasználható, a fizetési művelet megegyezik az online vásárlásoknál megszokottakkal.

A fizetés megtörténtét követően a .FIZIG fájl közvetlenül megküldésre kerül a beadványban megcímzett bírósághoz. Az eljárási illetékek megfizetéséről bővebb információk innen letölhetőek.