A bírói függetlenség sérthetetlensége, az igazságszolgáltatás magas szintű elkötelezettsége és a jogászi hivatásrendek együttműködése érdekében kifejtett példamutató munkásságáért De Justitia bene martis érmet adományozott a Magyar Ügyvédi Kamara a Kúria elnökének. Darák Péter az elismerést a szakmai szervezet részben online megtartott ünnepi ülésén, XIII. Magyar Ügyvédnap keretében vehette át november 30-án.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a jogászi hivatásrend nevében Darák Péter kilenc éves munkáját megköszönve kiemelte, a legfőbb bírói fórum vezetője a jogállamiság szempontjából kiemelkedő munkát végzett. Hozzátette, a legfőbb bírói fórum vezetője a jogalkalmazás világában újra magas szintre emelte egy régi fogalom, az erkölcs jelentőségét.

Forrás: Kúria

Darák Péter az elismerést megköszönve az elmúlt kilenc év törekvéseiből kilenc gondolatot kiemelve az alábbi sorokat mondta el az Ügyvédnap hallgatósága előtt:

„Az ítélkezési függetlenség alapvető feltétele az, hogy a törvények hagyjanak mozgásteret. A jogászok mondják meg mi az irányadó jog.

Ugyanakkor a Kúria, mint legfőbb bírói fórum nem lehet ítéletgyár, orientáló szakmai műhelyként is funkcionálnia kell. Az egységes ítélkezési gyakorlat megvalósításának pedig elengedhetetlen feltétele a hatékony információáramlás, amely jelenti egyrészt a különböző szintű bíróságokon működő bírák közötti szakmai kapcsolatok erősítését, másrészt a bírósági rendszerből kilépve, a különböző jogászi szakmák közötti kapcsolattartást. Mindazonáltal minél erőteljesebbek a társadalmi változások, annál nagyobb szükség lehet a jó hagyományok erejére. Ennélfogva a Kúria más hazai jogászi-szakmai szervezetekkel fennálló kapcsolatait is erősíti: a jogértelmezési problémák feltárása és azok egységes megválaszolása során a legfőbb bírói szerv igényli az együttgondolkodást a társszakmákkal, a jogtudomány képviselőivel és az Alkotmánybírósággal.

Fontos látnunk, hogy a jogász vitán felül értelmiségi ember: a széles látókör, az értelmességből, iskolázottságból fakadó felelősségtudat, valamint a szilárd erkölcsi értékrend az, ami miatt az értelmiségnek vezető szerepet tulajdonítanak a gondolkodók. A bíróságok működése során a jogászok kritikája fedheti fel a harmadik hatalmi ág gyengeségeit, amelyek így kijavíthatóvá válnak. Nem elegendő tehát, ha az igazságszolgáltatás az igazság külső álarcában tetszeleg, és alkotmányos súlyára támaszkodik. Az igazságot kell keresnie.

A bírói jogfejlesztés feltétele a jól képzett bírói kar, a jogtudomány módszereinek alkalmazása ás az ügyvédek által mozgásba hozott jogorvoslati rendszer. Olyan helyzetet kell teremteni, ahol a polgárok félelem nélkül versenghetnek a közösség problémáira adandó legigazságosabb válaszokért, mégpedig a jog eszközeivel.

A járványhelyzetben megerősödő virtuális világ próbára teszi a közvetlen emberi kontaktusok észlelésére épülő értékítéleteinket és nagyobb körültekintésre kell, hogy indítson.

A jogrendszer a közbizalomra épül, ami szoros összefüggést mutat a bírói függetlenségbe vetett hittel. Ne feledjék, a bírókat Önöknek kell nap mint nap szembesíteniük ebbéli felelőségükkel.

Köszönöm Bánáti Elnök úrnak a kilenc éves eredményes együttműködést, jó egészséget és hasonló kilenc évet kívánok!”