Elköszönt Darák Péter és bemutatkozott a Kúria új elnöke - Az idei év utolsó Teljes Ülését tartotta a lefőbb bírói fórum

2020.12.17. Jogi Fórum / Kúria

Az idei év utolsó Teljes Ülését tartotta a Kúria 2020. december 14-én. A járványhelyzet miatt online megtartott tanácskozáson dr. Darák Péter megköszönte a Kúria bíráinak az elmúlt kilenc évet. A legfőbb bírói fórum leköszönő vezetője kiemelte a joggyakorlat-elemzések jelnetőségét. Bemutatkozott, Varga Zsolt András, a Kúria megválasztott elnöke.

A biztonság és a megújulás éve volt a 2020-as esztendő

Darák Péter elmondta, a bírák olyan elvi és műhelymunkát végeztek, amely meghatározta a jogalkalmazás és egyes esetekben a jogalkotás irányát is. Rávilágított azokra a jelentős szervezeti változásokra is - példaként említve a közigazgatási ítélkezés reformját -, amelyek megvalósítása is fegyelmezett szakmai munkát kívánt meg a Kúria munkatársaitól.

Bemutatkozott a Kúria megválasztott elnöke

Varga Zsolt András, a Kúria 2021. január 2-án hivatalba lépő új elnöke elmondta, a Teljes Ülés a Kúria működésének ünnepi formája. Emlékeztetett: kilenc éve lépett hatályba az új Alaptörvény, amely visszakapcsolta Magyarország közéletét  történeti alkotmányosságunk folyamatába. Megtette ezt a bírói szervezet vonatkozásában is: Magyarország legfelsőbb bírósága, a Kúria újra sok száz éves nevét viselheti. Darák Péter elnöki tevékenységét méltatva rámutatott, hogy nagy teher nehezedett a vállára, hivatalba lépésekor fenn kellett tartania a működés folyamatosságát, egyben el kellett indítani a megváltozott szervezeti keretek között a Kúria életét. Az új igazgatási rendszer szokatlan volt a kúriai gondolkodás számára. A nyugdíjazási szabályok fájdalmasak és megrázóak voltak.  A valódi alkotmányjogi panasz bevezetése az igazságszolgáltatás számára újabb igazodási igényt jelentett. Nem volt magától értetődő, hogy a legfőbb bírói fórum vezetője nem roppan meg, és vele a Kúria, és vele Magyarország alkotmányos működése. Varga Zsolt András azt is közölte, az elmúlt hónapokban megismerte a bírák véleményét a Kúria múltjáról, jelenéről és jövőjéről, melyre alapozva konkrét vezetői elképzeléseit a következő Teljes Ülésen kívánja ismertetni.

Polt Péter: Folytatódik a szakmai párbeszéd

A Teljes Ülésen részt vevő Polt Péter legfőbb ügyész köszönetet mondott Darák Péternek, méltatta a jogegység megteremtése terén és a közös munkában elért eredményeket. Kiemelte, a Legfőbb Ügyészség 24 jogegységi eljárást kezdeményezett, 66-ban adott véleményt, 124 esetben pedig a törvényesség érdekében nyújtott be jogorvoslatot a Kúriára. A szakmai párbeszéd folytatása terén bizalommal várják dr. Varga Zsolt András új kúriai elnök hivatalba lépését – tette hozzá.

Senyei György: Értékes együttműködés

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke felszólalásában emlékeztetett, a járványhelyzet miatt nehéz évet zár az OBH és a Kúria. Megköszönte a Kúria vezetésével folytatott értékes együttműködő munkát.

Amicus Curiae 2020 - Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla nyugalmazott kollégiumvezetője

A Teljes Ülés keretében a több mint négy évtizedes bírói szolgálata, a jogegység megteremtése és a Kúria szakmai tevékenységének támogatása terén nyújtott kiemelkedő teljesítményére is figyelemmel a Kúria elnöke az Amicus Curiae emlékérmet adományozza Kemenes Istvánnak, a Szegedi Ítélőtábla nyugalmazott kollégiumvezetőjének.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KÚRIA