A víziközmű-szolgáltatás önkormányzati kézből államiba adásának lehetősége érdekében fogadott el változtatásokat a parlament törvényalkotási bizottsága az energetikai és közszolgáltatást érintő törvénycsomagon.

A jelenlegi törvények értelmében az önkormányzatoknak ellátási kötelezettségük van a területükön. A változtatás azonban mentesítené az ellátás felelőssége alól az önkormányzatokat a víziközmű-vagyon önkéntes átruházása esetén az állam számára. Az átadás térítésmentesen történhet.

A módosítás értelmében a jövőben víziközmű-elemeket kizárólag az államnak adhatnának át az önkormányzatok. A fejlesztésre fel nem használt források átszállásával és az érintett üzemeltetési jogviszony megszűnésével összefüggő szabályokat is rögzíti a változtatás. Az ilyen esetekben az önkormányzat a vagyonelemek mellett a társasági részesedését is térítésmentesen adná át az államnak.

Az átadott vagyonelemek felett a jövőben a Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolhatja a tulajdonjogot.

A változtatás az elektromos és a földgázhálózatokat terhelő közművezeték-adó mértékét sávonként emelkedően határozza meg attól függően, hogy a szolgáltató hány felhasználót ér el egységnyi vezetékhosszon, illetve milyen mennyiségű áramot vagy gázt ad át azon.

A változtatás korlátozza azt a hulladékmennyiséget, amelyet egy magánszemély a saját telkén tárolhat. Ennek célja a környezetszennyezés megelőzése, és közvetve a lakossági illegális hulladékégetés elkerülése. Magánszemély az ingatlanán csak ott keletkezett hulladékot tárolhat, bontási törmelékből legfeljebb 10 köbméternyit, míg egyéb hulladékból maximum 3 köbmétert.