Rokkantnyugdíj


Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.02. 23:00

Most engem is visszavettek 43%-ra,majd másodkokon
még kaptam egyet,igy lett 44%.
Valami sulyozással állapitják meg ezeketa százalékokat
betegségek szerint,szerintem az a lényeg nelegyen 50%.
Nekem a szívvel kezdődöt majd jött hozzá a többi most
7"károsodás" van fesorolva.
Ha az eggyik betegség nagyobb értékre adódna akkor a többit leveszik nehogy kelljen nyugdijat adni,erre ez a "táblázatos módszer"nagyon jó.
Természeten fellebbezek,de nem sokat várok tőle.
Majd megvizsgálgatnak és talán megint adnak egyet.
Nevetséges,de miben bizzak!
Az eddiekben olvasva valahogy senki sem emliti,hogy a
pénzen megvett SZAKVÉLEMÉNYeket is ugyan azok a szak-
értők adták ki akik ezeket az ugymond
leszázalékolásokat csinálják,kit vontakezértelelősére!
Miskolcon a folyosón szedtékbe az 50ezreket addig
megsem "vizsgáltak" és Őket kivizsgálja!

perszepolisz # 2010.08.30. 08:03

Sziasztok, Üdvözletem!

A kérdésem, megállapításom nem konkrét, hanem egy általános probléma lenne. A nyugdíjjogo­sultságokról szóló jogszabályokból azt hámozom ki, hogy: Ha egy ember aki legalább ötvenöt éves és legalább 25 munkaviszonya van, (ami azért gyakori)annak az esetleges „III. csoportú megrokkanás“ esetére eső rokkantnyugdíja ugyanannyi lehet mint a teljes jogú öregségi nyugdíja. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy – tekintve a 62,illetve 65 éves nyugdíjkorhatárt – egy ötvenöt éves dolgozónak egyszerűen érdeke a rokkantnyugdíj megállapítattása. Ami persze nem egyszerű, tudom, de mindannyian tudjuk, hogy 55 év felett bárkinél találhatnak valami betegséget, fájdalmat stb., és nyilván sokan el is tudták ezt maguknak intézni.
Nem tiszteletlenségből kérdezem az „igazi“ rokkantnyugdí­jasoktól, hogy van-e valami törekvés ennek a szerintem rossz jogszabály módosítására, finomítására.

vbartamonika@citromail.hu # 2010.08.29. 09:41

Kedves Marika54!

Nekem azt mondta a bíró,hogy a legrosszabb esetben ha rahab járadékba kell mennem együttmükődőként akkor utána lehet ,hogy megint rokkantósitanak .

Veci # 2010.08.29. 08:46

Marika54!
Annyira a folyamatokban nem vagyok járatos, ezért azt javasolom, hogy tedd fel a kérdésed a Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék topicban,
http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498
Ott a fórumozóknak személyes tapasztalatuk van.
Azt olvastam az előbbi topicban, hogy a fellebbezések nyomán elég hosszú ideig kerül pont az ügy végére az ügynek. Nem tudom, hogy ha letelik a rehab.járadék, hogy kelle-e újabb orszi vizsgálat. Erre nagyon részletes tanácsot kapsz az említett topicban.

Azonkívül ha a rehab. járadékot választod, amíg az letelik, akár módosíthatnak is a törvényen. A jelenleg hatályos tv. szerint az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év, előrehozott nyugdíjkorhatár 60,5 év ami max. 8,4 %-al csökkentett. Szerintem a rokkantnyugdíj a folyamatos emelésekkel jobb lesz, de majd ha ott lesz az ideje számolni kell. Most még azt sem lehet tudni, hogy a Fidesz tv. módosítása a nőkkel kapcsolatban beszámíthatónak tekinti-e a rokkantsági időtartamát kedvezményként az előrehozott nyugdíjnál. Nem beszélve arról, hogy amíg te elérnéd az előrehozott életkort, addig más számítások lesznek 2013-tól.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Marika54 # 2010.08.29. 08:00

Kedves Veci!

Kérdésem: ha elfogadom a rehabilitációs járadékot ami azt mondják 3 év,/ ám azt hallottam, hogy valójában csak 2 és fél év/ akkor három év múlva 59 és fél éves leszek, akkor már automatikusan jár megint a rokkantsági nyugdíj vagy újból be kell adni a papírokat?
Azt is olvastam, hogy aki 5 éven belül eléri a nyugdíjkorhatár /gondolok itt énrám/ annak jár továbbra is a rokkantsági nyugdíj. Most azt nem tudom nekem mi jár és hogy mikor mehetek el egyáltalán nyugdíjba vagy rokkant nyugdíjba? Mi az én korhatárom?
Még egy kérdés, ha fellebezek a határozatra, mennyi ideig húzódik ez az eljárás /II. fokozat, esetleg bíróság/ és az alatt kapok-e valamilyen járadékot?
Köszi!!!

Veci # 2010.08.24. 00:37

Marika54
A rehabilitációs járadék időtartama szolgálati időnek számít.
A törvénymódosítást még meg kell várni, könnyelműség lenne erről még beszélni. Majd akkor kiderül, hogy a rokkantsági időtartama figyelembe vehető lesz-e kedvezményként (most figyelembe vehető).


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.24. 00:32

marcsika1952
A te szolgálati időddel csak 62,5 évesen lehetnél öregségi nyugdíjas, de szerintem neked marad a rokkantnyugdíj.


Üdvözlettel Veci

Marika54 # 2010.08.23. 11:51

Tisztelt Cím!
A múlt héten voltam rokkantsági nyugdíj felülvizsgálaton. 4 éve vagyok rokkantsági nyugdíjban.
Rákkal műtöttek, igaz hogy jelenleg jók az eredményeim, de senki még azt nem mondta, hogy gyógyult vagyok, csak a felülvizsgáló dr.nő mondta azt, hogy rehabilitálható vagyok és ez nekem jobb lesz mint a rokkant nyugdíj.
/Én voltam a rehablétszám szerintem, akit mindenképpen produkálni kell a felülvizsgálaton szerintem/
Kérdésem a következő: ha elfogadom a rehabilitációs járadékot, abban az esetben beleszámolják-e a rokkantsági nyugdíjban eltöltött éveket. 56 és fél éves vagyok. 34 évvel és 50 nappal mentem el rokkantsági nyudíjba 4 évvel ezelőtt.
Most az a hír járja, hogy 40 év munkaviszonnyal a nők elmehetnek nyugdíjba. Ha nekem beleszámítanak a r.nyugdíjas éveim és a 3 év rahabilitációs év akkor én is elmehetnék rendes nyugdíjba vagy ez nem így van?
Erre szeretnék válasz kapni.
Tisztelettel: Marika

marcsika1952 # 2010.08.23. 10:55

Tisztelt cim!

ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK ,HOGY 2011-BE ELMEHETEK-E,NYUGDIJBA.
1952-BEN SZÜL,19-ÉV MUNKAVISZONYOM VAN.
2002-BE ROKKANTOSITOTTAK LE.
2009-BEN VOLTAM OSZIN 2-ÉVRERE ADTÁK MEG.
IRTAK EGYLEVELET HOGY ÁLLAPOT ROSSZABODÁS MIATT KÉRHETEM A NYUGDIJAZÁSOMAT.SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY LEHETSÉGES-E?

TISZTELETTEL VÁROM VÉLASZÁT: SZABO SÁNDORNÉ

Ampass67 # 2010.08.20. 12:30

Tisztelt Fórumozók,
Véletlenül jutottam erre a sitra és engedjétek meg, hogy az egészségkárosodás számításához adjak segítséget, mert úgy olvasom ez sokakat érint és "matyi"-n kívűl nem igazán láttam a korrekt választ.

Az ORSZSZI ún. kombinált értéktáblázat alapján dolgozik súlyozott összeadás elve alapján. Könnyen érthető, hogy akinek 6 betegsége van egyenként 20 %-os mértékű károsodással, annak nem 120 % lesz az egészségkárosodása ( hisz ilyen nincs!). Számos olyan betegég van , mely ugyanolyan jellegű korlátozottságot tart fenn ( pl nehéz fizikai munkakörben, szalag melletti munkavégzésben stb), vagyis lehet hogy egy szívbetegség már kizárja a munkavégzést önmagában olyan munkakörben, amelyben egyébként a meglévő mozgásszervi betegség is korlátozna, ilyenkor érthető, hogy nem matematikai az összeadás.

A balek által írt példa helyesen úgy számítható, hogy a különböző szervrendszeri károsodásokat súlyuk arányába sorrendbe rakjuk 20-15-10-8-4 ( nem mínusz jelek)ezeket kell a kombinált értéktáblázatba helyezni ebben a sorrendben és a végeredméyn leolvasható ( ellenőriztem, tényleg 46 % ( a 20-10 sem kivonás eredetileg, csak a szív és keringésrendszerben megadott 2 pozitív %, nem kivonni kell hanem sorba állítani, vagy súlyozottan figyelembe venni ahogy matyin és ez tényleg nem 30 hanem 28 csak.). A táblázat egyébként az A+B(1-A/100) képlettel dolgozik, úgy ahogy matyi számolta. ( 20+10*(1-/20/100/= 20+10(1-0,2)= 20+8=28

Jó fórumozást kívánok

Veci # 2010.08.02. 17:44

Micike55
Kérdés, hogy édesapád hány %-ra volt 35 éves korától leszázalékolva. Ugyanis az előrehozott nyugdíjnál a ma még hatályos tv. szerint figyelembeveszik. A régi 50 % nem számít bele a szolgálati idejébe, csak a régi szerinti 67 % munkaképességcsökkenés, és az új szerinti 50-79 % egészségkárosodás.

Az édesapád még nem rendelkezik az életkori feltétellel sem.
Hát megmondom őszintén nekem is az a véleményem, aki tud a rokkantnyugdíj mellett annak kétszereséig dolgozni, akkor aktívan is képes lehet rá. Sok aktív korú alig keresi meg a nettó minimálbért.
Szerintem sincs esély a fellebbezésnek, mivel tv. szerinti keresetkorlátot meghaladta és ezért szüntették meg a r.nyugdíj folyósítását.
Biztos jó lenne a nyugdíj, de mivel 35 éves kora óta le van százalékolva, szerintem igen alacsony nyugdíja lehetne. Ha viszont mindig dolgozott a r.nyugdíj mellett, akkor az a jövedelem is számíthat.
Nagyon sajnálom a helyzetet. Javaslatom: újra beadni a papírokat az ORSZI vizsgálatra és az ott elért eredmény alapján kaphat, vagy nem rokkantnyugdíjat.

  • ha az ORSZI 50-79 % egészségkárosodást állapítana meg (szerintem azt is megnézik, ha tudott dolgozni, akkor ebbe a kategóriába tartozhat-e), akkor vagy rokkantnyugdíjat, vagy rehabilitációs járadékot kaphatna
  • ha 40-49 %-ot ér el, akkor az életkora alapján átmeneti járadékot kaphatna, ami a nyugdíja 75%-a lenne.
  • Az alábbit nyisd meg és olvasd át: Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól http://www.onyf.hu/index.php?…
  • Itt van egy nyugdíjkalkulátor, alkalmazzátok tájékozódásnak jó lesz: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
  • Tényleg menjetek be a Nyugdíjbiztosítóhoz, ott minden lehetőséget elmondanak.

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.08.02. 11:17

(Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy nem véletlenül szigorították a r.ny. melletti keresetkorlátot! Ha a r.nyugdíjas hosszabb ideig képes olyan munkahelyet találni, ahol normál bért kap... akkor mitől lenne jogosult a rokkantnyugdíjra?)

nandy # 2010.08.02. 11:09

Azt javaslom, hogy menjetek be személyesen az ONYF ügyfélszolgálatára, és kérdezzétek meg, hogy milyen lehetőség van még (pl. rehab. járadék).

nandy # 2010.08.02. 11:08

1952-ben született férfi

  • öregségi nyugdíjra 62 + fél évesen jogosult
  • előrehozott nyugdíjra pedig 60 évesen, ha van legalább 42 év szolgálati ideje.
nandy # 2010.08.02. 11:01

Micike:

Sajnos a tv. egyértelműen fogalmaz, és ha a rokkantnyugdíjas a keresetkorlátot meghaladja, akkor nem szüneteltetik, hanem megszüntetik a nyugdíját, így újra előről kell kezdeni az igénylést. Fellebbezni nem érdemes, mert 100%, hogy elutasítják.

Sajnálom, ha ti ezt nem tudtátok, bár elég sok helyen megjelent anno a tájékoztatás.

Az a baj, hogy táppénzt sem nagyon kaphat, mert a munkaviszonya is megszűnt. (legfeljebb passzív táppénzt)

Karesz42 # 2010.08.02. 10:45

Üdvözlök Mindenkit!
Új fórumozó vagyok,és segítséget szeretnék kérni leszázalékolás ügyében.Fiam 18 éves,születésétől kezdve értelmi fogyatékos.I.fokon 60% rokkantsági járadékot állapítpttak meg.Ezt fellebeztük meg,és most várjuk a DÖNTÉS-t.Azt szeretném kérdezni,hogy ha most kap 79%-nál többet,mit tudunk tenni?Van még esetleg további lehetőség?
Köszönettel:Karesz

Micike55 # 2010.08.02. 09:29

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával fordulok a Fórumhoz: Édesapám 1952.10.11-én született. 35 éves kora óta levan százalékolva 3 kategóriába, ami azt jelenti, hogy amennyiben munkát talál úgy dolgozhat. 69.000 ft a nyugdíja, mert korán lett rokkantnyugdíjas és a kötelező emeléseken kívül soha nem kapott és nem is kért rendkívüli emelést. A problémánk a következő: állítólag megjelent a tavalyi évben egy törvény ami kimondja, hogy a tavalyi év második félévétől a 6 havi átlagkeresete nem lehet több 2 havi nyugdíjánál. Sajnos mi nem tudtunk erről, csak idén januárban értesítette ki a Nyugdíjintézet és csak erre az évre vonatkozóan. Édesapámnak annyira romlott idén az állapota, hogy már semmilyen munkát nem tud ellátni. Jelen pillanatban már 2 hónapja betegállományban van, amiből 3 hetet kórházban is töltött. Múlt héten pénteken mindezek után megérkezett a levél a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy mivel a tavalyi évben az átlagkeressete 147.000 ft volt (bruttó), ezért megszünteti a nyugdíját. Most apám egy fillér nélkül maradt. Sem nyugdíj, sem fizetés.Gondolom, hogyha a nyugdíját megvonják, akkor viszont táppénzt kell kapnia valahonnan, de hogyan tovább? A munkahelyéről ki kell lépnie, hiszen nem tudja elvégezni a munkáját és az orvosok sem vállalnak érte felelősséget, ha továbbra is dolgozik. Fellebbeznünk lehet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, de telefonon azt a felvilágosítást kaptuk, hogy teljesen felesleges, úgysem kaphatja vissza a nyugdíját. Jelenleg én is munkanélküli vagyok, édesanyám létminimumért dolgozik, úgy hogy vagy időben kap fizetést, vagy csak kéthavonta. Szeretnék tanácsot kérni, hogy ki mit csinálna a helyzetünkbe. Illetve a fellebbezésben mire hivatkozzunk, vagy nem tudja valaki véletlenül, hogy ilyen esetben kérhet e előrehozott nyugdíjat, vagy egyáltalán ő mikor mehet el öregségi nyugdíjba? Úgy tudom hogy 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. Várom a válaszokat S.O.S.

M.

Sziszkó83 # 2010.07.30. 08:37

Kedves Mindenki!

Egy kolléganőmnek 2010. március 09-én lejárt a táppénz jogosultsága, azóta felmentési idejét tölti 2010. augusztus 09-ig. Ezt követően rokkant nyugdíjas lesz. Rokkantságának megállapítása 2010.08.22-én lejár. Felülvizsgálatra nem küldték, mert állítóllag nem csak 12 napra kap nyugdíjat, hanem tovább is és majd ha már nyugdíjas elküldik felülvizsgálatra.
Ez tényleg így van? Nem csak 12 napig fog nyugdíjat kapni, hanem tovább is?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv: Sziszkó

gattaga # 2010.07.28. 08:18

ElLocoSzfinx

A rokantnyugdíjnak "kemény" feltételei vannak:

A teljesség igénye nélkül:

Tny. 24. § (1) A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő:

22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
55 éves életkor betöltésétol 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

Amennyiben munkaviszonnyal nem rendelkezik a rá vonatkozó életkor tekintetében kizáró okként kell kezelni,tehát marad az eddigi ellátási forma.

By
gattaga


By
gattaga

jácintka # 2010.07.28. 08:15

Ki írja a kereset cikk nem található

Jancsika56 # 2010.07.28. 08:02

A harmadik sorra kattintva megnyitja a cikket.
Vagy itt ujbol.
http://nol.hu/…zaga_vagyunk

jácintka # 2010.07.28. 07:07

Jancsika56.
Nem találom s népszabadságbn azt amit ide tettél.
Szivesen elküldeném nekik azt amit lentebb ide tettem !

ElLocoSzfinx # 2010.07.28. 07:05

Kedves fórumozók , enne egy kérdésem , a fiam születésétől vak , nem tudom van e módja annak , hogy rokkant járadékosból -rokkantnyugdíjassá lehessen .- munkaviszonya nincs mert ki alkalmazna egy vakot no ez a paradoxon - a válaszokat előre is köszönöm

jácintka # 2010.07.28. 07:00

Az ország legerősebb rokkantnyugdíjasa
Szerző: zero - 2010.07.19. 10:45

Íme Nick Árpád (Iron Jaw), Guinness rekorder erőművész, hazánk és a világ egyik legerősebb embere.
57 éves.

Négyszeres Guinness rekorder:

  • 1997-ben Balatonfüreden egy 234 tonnás katamarán hajót 11 méterre.
  • 2002-ben egy Boeing 737-es, 60 tonnás repülőgépet.
  • 2004-ben egy 309 tonnás komphajót.
  • 2010-ben 100 embert hintókon foggal húzott el.

"Igazi példaképe egy egész sportolói generációnak.
Ma is aktív médiaszereplő, csupaszív ember
A Drogmentes Magyarországért Mozgalom védnöke." - írják.

És rokkantnyugdíjas.

Nézzünk egy példát, mire is képes egy rokkantnyugdíjas ma Magyarországon:

Árpi helyében a postást, aki hozza a rokkantnyugdíjat, minden hónapban egy hasonló produkcióval szórakoztatnám ...

Nick Árpi hivatalosan rokkantnyugdíjas, évekkel ezelőtt leszázalékolták gyenge szíve miatt.

"A hetvenezer forintos rokkantnyugdíj mellé nagy segítség volt a néhány tízezer forint, amit egy-egy show után kaptam. Ám jóval többször mentem iskolák, óvodák, állatotthonok és nyugdíjasklubok javára jótékonysági célból szórakoztatni, csupán tapsért, mosolyért. Elmondhatom, hogy nem csak a pénzért vállaltam a fellépéseket, lelkileg is szükségem volt a közönség szeretetére." - nyilatkozta Árpi a Blikknek.

Az erőember a Blikknek elmondta: nem érzi úgy, hogy jogosulatlanul vagy etikátlanul venné igénybe az állami támogatást, állítja: tényleg beteg. Úgy véli, nem az ő szégyene, hogy a kevés rokkantnyugdíja mellé kénytelen volt haknikat vállalni egészsége kockáztatása árán is. Ráadásul gyakran vállal jótékonysági fellépéseket óvodák, állatotthonok javára.

Mindjárt elsírom magam, szívfacsaró egy történet, ahogy a gyenge szívű óriás az óvódásoknak nyomja a haknit, az élete árán is. Meg az árva kutyusoknak. Vagy a kutyusok javára

Jancsika56 # 2010.07.27. 18:05

Népszabadság írta ma.
Itt olvasható, és kérek mindenkit véleményezze.
http://nol.hu/…zaga_vagyunk

Rokkantnyugdíjasok országa vagyunk
Nem lehet a munkanélküliség problémáját az emberek leszázalékolásával megoldani. Magyarországon azonban évtizedek óta ez történik. Az elmúlt évek szemléletváltása hozott némi eredményt, valamelyest csökkent a rokkantosítási nyugdíjat igénylők száma.

  • Nem a munkaképesség csökkenését, hanem a megmaradt munkaképesség lehetőségét vizsgáljuk, vagyis az egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképességet és a rehabilitálhatóságot – foglalta össze a rokkant nyugdíjazás szemléletbeli lényegét Forgó Györgyné, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) főigazgató-helyettese. – A rokkantsági nyugdíjasok igen magas száma azzal függ össze, hogy a munkanélküliség elől sokan ebbe a körbe menekültek, élve azokkal az előnyökkel is, amelyek a rokkantsági nyugdíjasokat illetik meg. De nem lehet a munkanélküliség gondját a rokkantosítással megoldani. Az a cél, hogy annak az embernek, aki egészségkárosodása mellett képes dolgozni, vagy a rehabilitációs ellátások révén alkalmassá tehető a munkavégzésre, minden segítséget megkapjon az újrafoglalkoztatáshoz.

Ezt a célt szolgálja a 2007 júniusában elfogadott rehabilitációs járadékról szóló törvény is – mondta a főigazgató-helyettes. A 2008 elejétől bevezetett minősítési rendszer nemcsak az elveszett, hanem a megmaradt szakmai munkaképességet is vizsgálja. A cél az, hogy azok, akik jó eséllyel rehabilitálhatóak, a rehabilitációs járadék rendszerébe kerüljenek, s valamilyen formában ismét dolgozhassanak. Rokkantsági nyugdíjat vagy rokkantsági járadékot azok kapjanak, akik egyáltalán nem képesek dolgozni. Annál is inkább, mert Magyarországon igen alacsony, 10 százalékos legális foglalkoztatási arány jellemző a megváltozott munkaképességűek és fogyatékosok körében. Ez más országokban 30–50 százalék.

Ugyanakkor a becslések sze rint a rokkantsági nyugdíjasok 30–40 százaléka dolgozik az illegális gazdaságban vagy különböző vállalkozásokban. Ez a helyzet indokolta, hogy 2008. január 1-jétől átalakították a megváltozott munkaképességűek és egészségkárosodottak ellátó rendszerét.
Ma 420 ezer nyugdíjkorhatár alatti személy részesül rokkantsági nyugdíjban, de az új igénylők száma némileg csökkenő tendenciát mutat. Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet a munkaképesség-csökkenés helyett az össz-szervezeti egészségkárosodást vizsgálja. A 80 százalékot elérő vagy az azt meghaladó össz-szervezeti egészségkárosodás megfelel a korábbi rendszerbeli 100 százalékos munkaképesség-csökkenésnek. A jelenlegi 50 százalékos vagy az ennél súlyosabb fokú össz-szervezeti egészségkárosodás a korábbi 67 százalékos vagy ezt meghaladó általános munkaképesség-csökkenésnek felel meg. A közepes mértékű 25-40 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodás megfelel a korábbi 30–50 százalékos általános munkaképesség-csökkenésnek. Lényegében – ezekkel a fogalmi eltérésekkel a – megmaradt a rokkantsági nyugdíj korábbi három csoportja.

Azok, akiknek esélyük van az újrafoglalkoztatásra, komplex rehabilitációs eljárás keretében – negyedik ellátási csoportként – rehabilitációs járadékra jogosultak. Ez az ellátási forma az érintettek munkavégző képességének helyreállítását és a munkaerőpiacra való visszatérését segíti.

Rehabilitációs járadékot az kaphat, aki 50–79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a megelőző négy hónap átlagánál, és rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte. A járadék 3 évre folyósítható, összege megegyezik a III. csoportos rokkantsági nyugdíj öszszegének a 120 százalékával és a legkisebb összege azonos a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 120 százalékával.

Annak, aki rehabilitációs járadékra jogosult, a rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében együtt kell működnie a munkaügyi kirendeltséggel és 30 nap alatt rehabilitációs megállapodást kell kötnie. A megállapodás arról szól, hogy az ellátásban részesülő mit tesz azért, hogy ismét munkába tudjon állni, illetve hogy ehhez milyen állami segítséget kap. Természetesen, ha a korábbi járadékosnak az egészségi állapota tartósan romlik, az ismételt felülvizsgálat után rokkantsági nyugellátást állapíthatnak meg számára. Továbbra is fennmaradtak a megváltozott munkaképességűek szociális ellátásai (a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, a rokkantsági járadék). Ilyen ellátásban Magyarországon több mint 200 ezer személy részesül.