ingatlan vásárlás utáni illetékfizetés


sanya078 # 2013.04.07. 07:37

Tisztelt ügyvédek, fórumozók.

Egy vállalkozó által építtetett új építésű 47,16 négyzetméteres lakást vásároltam, 35 évet még nem töltöttem be, milyen illeték kedvezményre, mentességre számolhatok, és ha nem vehetem mégsem igénybe akkor jogosan milyen mérséklésre, és havi felosztású törlesztésekre vagyok jogosult, és mi kérvényezhető?
A lakást 7.300.000 Ft-ért vásároltam meg a NAV 172 ezer FT illetéket rótt ki, ez az összeg helytálló?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Üdv
Sándor

barbee # 2013.02.26. 19:33

Tisztelt szakértők!

Az a helyzet áll fenn, hogy a párommal szeretnénk egy használt házat megvásárolni. A tőkénk meg van, viszont emellé kell még felvennünk hitelt is.

Olvasgattam arról, hogy lehetőség van első "lakás"(gondolom háznál is érvényes) vásárlása esetén szoc.polra, a mi esetünkben azt hiszem csak kamatkedvezményre lenne lehetőség a használt ingatlan miatt. Illetve a 35 év alatti első otthonukat vásárlóknak illetékmentesség is jár.

A párom nevén viszont már van egy ingatlan, amit a kedves szülei írattak rá(hadd ne részletezzem, hogy milyen okokból :D)

A kérdésem az lenne, hogy mi jogosultak lehetünk-e az illetékmenetességre, és a kamatkedvezményre így?
Az új lakóingatlan az én nevemen lenne, a hitel is természetesen. A párom pedig kezesként vagy adóstársként szerepelne (attól függ melyik lesz szükséges). Ha adóstárs lesz, akkor gondolom ugrott mindkét lehetőség.

Kérem segítsenek válaszukkal!


barbee