Adás-vétel


groszfater@gmail.com # 2015.05.22. 07:33

A felek szabadon módosíthatják a megállapodásaikat; a „módosítás írásba foglalása nem hamisítás.
Persze !
Csak-hogy WERS nem ezt javasolt, hanem ezt: ír veled egy új szerődést, és nem szerződés módosítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.22. 07:21

A felek szabadon módosíthatják a megállapodásaikat; a módosítás írásba foglalása nem hamisítás.

groszfater@gmail.com # 2015.05.22. 06:27

Jobban jár a tulajdonos hölgy is, ha ír veled egy új szerődést, mert az első eladást neki is be kellett volna jelentenie
Hát-igen, ezt a póker szabályok is lehetővé teszik...
okirat hamisításra búzditani bárkit lehet.

wers # 2015.05.20. 06:51

Nem. Mintha három adás-vétel lenne, de csak két dátumot írsz, azok között is sok idő telt el. Jobban jár a tulajdonos hölgy is, ha ír veled egy új szerődést, mert az első eladást neki is be kellett volna jelentenie.

Atis77 # 2015.05.20. 06:25

Be kell menni a két adásvételivel és átírják. Jogfolytonosság átlátható legyen. Mi is 2 adásvételivel mentünk simán átírták.

filuci # 2015.05.17. 18:25

Üdv!
Vásároltam egy szemèlygèpkocsit. Egy hölgy nevèn van az autó. Ez a hölgy 2014 ben eladta az autót üzembentartóival, az üzembentartó 2015.02.08. án eladta az autót, az új vevő a hölgyel írt egy adásvètelit mivel az autot csak ő adhatja el. Èn az autót május 12.èn vettem meg attol aki az üzembentartotol vette meg, de sem a hölgy sem az uj vevö nem jelentettèk az okmányiroda felè a változást. Az auto mindig a hölgy nevèn van de èn az uj vevővel irtam szerződèst. Át tudom igy iratni az autót?
Köszönöm.

David.100 # 2015.05.10. 09:02

Tisztelt Forumozók!

Két hónapja magánszemélytől vásároltam egy autót. Átíratni nem tudtam. A járműre elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a NAV által.
Kérdés a következő: A NAV jogszerűen járt el a gépjármű lefoglalásában?

Idézet a NAV honlapjáról:
"Nagyon lényeges, hogy csak az a gépjármű foglalható le, ahol a forgalmi engedélyben az adós van megjelölve tulajdonosként."
Az igaz hogy az eladónak tartozása van a NAV felé, de ő nem íratta át a kocsit.
Dióhéjban a történet: Egy személy eladta ezt a járművet és be is jelentette az okmányirodában adásvételivel. Második személy aki megvásárolta nem íratta a nevére, hanem pár hónapra rá eladta nekem.
Törzskönyv és forgalmit ami volt a kocsihoz, az első tulaj neve szerepel.
A második személynek, akitől én vásároltam, van tartozása a NAV felé.
A NAV jogosan terhelt?
Az Okmányiroda azt mondja, hogy mikor az első személy eladta a másodiknak, "vélelmezte" hogy a második lesz a tulaj. A NAV-nak ennyi elég, hogy terhelje az autót?

Másik megoldás, hogy az eladó adja vissza nekem az autó vételárát. Többszöri próbálkozásom ellenére sem tudja/hajlandó. Ezen a szakaszon bírósági peres út az egyetlen megoldás. Zártörés vétsége, adásvételi semmisége, csalás vétsége.

Mielőtt elindítanám a polgári pert szeretnék az első bekezdésről némi segítséget illetve felvilágosítást kérni.

Köszönettel:
Dávid

Véleményem # 2015.05.07. 17:38

dzsozi79

Személyes ügyintézés aztán kap választ mindenre.
Másik topicban írtam erre, de örömmel látom, hogy többet is sikerült tele írni itt a fórumon, de nem sokkal jutott előbbre.

Tisztázza, hogy milyen követelésről van szó. Teljes homály van Önnél az ügyében, ezért a személyes ügyintézés a megoldás.

dzsozi79 # 2015.05.07. 07:00

Tehát akkor a követelés elévül ?
És ezt hogyan tudom meg ?
Esetleg valaki tudna tanácsot adni ?

Belesem merek gondolni hogy mekkora birságot akarnak kiszabni rám . :(
Havi 25000-res munkám, jövelelmem van nekem is, és a feleségemnek is. plussz van két kiskoru gyermekünk. :(

Hálás lennék ha valaki tudna segiteni.
Hogy hová kellene fordulnom vagy hogy mit tegyek

Előre is köszönettel : Horváth József

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 20:11

A szerződések általában sem évülnek el, ilyen vonatkozásban a fogalom értelmezhetetlen. A követelés tud elévülni.

Bori Bori # 2015.05.06. 19:49

A Trabantoddal jövő héten bűncselekményt követnek el, kirabolnak egy trafikot. Te vagy az utolsó ismert tulajdonos, nálad csöngetnek a rendőrök, tömlöcbe vetnek. Ezért nem évül el (többek között) egy gépjármű adásvétel.

dzsozi79 # 2015.05.06. 16:38

Üdv !
adásvételit írtunk róla.
Gondolom akkor ennek nincs elévülési ideje. ??
Ennek már több mint 12-éve,és eddig még nem kerestek meg soha.Komolyan mondom fogalmam sincs hogy mi lett az autóval,egyáltalán hogy hová lett.

lajcsó # 2015.05.06. 12:42

"2003-ban a nyakamra sóztak egy trabant gépkocsit"
Ez konkrétan mit jelent (ajándék, adásvétel, megőrzés stb.)? Nagyon nem mindegy, ha mégsem évült volna el az ügy!

dzsozi79 # 2015.05.06. 10:54

üdv mzindenkinek !

2003-ban a nyakamra sóztak egy trabant gépkocsit amit
nem irattam át , és azóta mégcsak most kaptam róla egy levelet a kormányhivatal-tól hogy fáradjak be tisztázni az ügyet.
Az autó kb 2 hétig volt nálam aztán eltünt !!!
Feljelentést nem tettem !!!!
Szó szerint letojtam az egészet.

A kérdésem hogy ennyi idő után nem évül e-el a dolog ?
Mire számolhatok ?
Reagáljak a levélre ? hisz ennek már 12-éve.
Miért csak most kerestek fel ?

előre is köszönöm a választ.

pozri # 2015.02.06. 16:48

Tiszteletem!

Olyan problémával fordulok önökhöz ,hogy 2007-ben vásároltam egy 1985-ben gyártott személygépkocsit amiben motor átalakítást hajtottak végre. Bekerült az autóba egy sokkal jobb környezetvédelmi osztályba való diesel motor (vw 1.9 TDI). Mikor én megvásároltam az autót átment az eredetvizsgán rá is került a nevemre. A forgalmiba ugyanazok az adatok kerültek mint az előző tulajdonos gépjárművének az adatai ezt teljesen hivatalosnak találtam.Ez évben eladtam ezt a gépjárművet másik vásárlása miatt (megjegyzem 8 évig volt nálam). A vevő szintén megcsinálta a papírokat rá is került a nevére minden úgy tűnt renben van. De új rendszámot igényelt az autóhoz így bement a közlekedési hatósághoz környezetvédelmi matricát igényelni az új rendszámra. Ott közölték vele ,hogy erre a gépjárműre nincsen átalakítási engedély és ennek hiányában nem adnak neki. Így engem megkeresett ,hogy azonnal vegyem vissza a járművet fizessem meg az összes költségét vagy fel fog jelenteni. Én most nagyon nem tudom, hogy ilyen esetben mit lehet tenni. Ezért és kérném a mielőbbi segítségét. Én teljesen vétlennek érzem magam.

Üdvözlettel: Krisztián

bzoli70 # 2015.02.02. 16:45

Tiszteletem!
Sajnos eladtam a gépkocsimat amelyet eladás előtt a szerelő átnézett és ami hibát felsorolt az én leírtam az
adásvételibe is.A vevőnek nem volt gondja bár hozzáteszem
itéletidőbe vitte el az autót ami állítolag Dösöd elött
megált és nem indult el,bár szerelöt nem tudom látott-e.
Egy 23éves gépkocsirol van szó most vissza akarja adni amire én hajlok is de!!!!Mit kell ilyenkor tennem na és mi baja lett a kisautonak?
Atanácsát kérném mi a jobb ha visszaveszem vagy ha nem ill ha visszaveszem milyen feltételek vannak mert én egy mükködöképes autot adtam ugy is szeretném visszakapni, vagy ha nem üzemel mit csináljak egyáltalán van erre valami szabály.Elnézést ha őssze vissza írtam de igy sosem jártam még KÖSZÖNETTEL bjz

Impidimpi # 2014.10.20. 08:40

Üdvözlöm!
Segítséget kérnék az alábbiakra:
Átírattam a vevő nevére az autót, de nem fizeti ki a vételárat, a törzskönyv hozzá fog érkezni. Mit tehetek? Ha nem fizet, hogy írathatom vissza az ő aláírása nélkül?

Talmács Gábor # 2014.10.17. 18:45

Végre valami értelmes törvénytervezet, hurrááá!

Éhes86 # 2014.10.16. 08:21

Tiszteletem!

Egy gondom támadt az autó eladását követően.

Internetes hírdetésre jelentkezett egy fiatalember,hogy megvásárolná az autóm.

Adás vételre sor került, viszont fen maradt a vétel árból egy összeggel, aminek a felét postán elküldte viszont a másik felét nem,és ez az adásvételi szerződésben nem szerepel,úgy egyeztünk meg,hogy a törzskönyv nálam marad.

Hiteles autó volt. A hitelt kifizettem a bank megküldte a papírokat,amivel az eladási korlátozás feloldható. Viszont ezt régen nem tettem meg és a korlátozás még él,így az adásvételt nem tudtam bejelenteni,mert a forgalmit oda adtam az úrnak és kell a tilalom feloldásához az okmányirodában.

Szóltam neki töbszőr is,hogy postázza el a forgalmit és a fent maradó pénzt,hogy a forgalmazási korlátozást töröltetni tudjam,így ő sem tudja a nevére iratni,de ennek ellenére 2 hónapja nem hajlandó sem eljönni sem kifizetni sem a forgalmit elküldeni,hogy lejelentsem az adásvételt

Biztosítást ő kötött az autóra,nekem megszűnt díj nem fizetéssel,bár a csekket beküldtem,de addigra,már a biztosítást felmondták.

Ami még szép a dologban,hogy az autót azért kellett eladnom,mert kaptam rá egy trafipax bűntetést,amit a vevő nem fizetése végett a jóindulatom,hogy odaadom az autót utólagos fizetéssel,nem tudom kifizetni.
A rendőrség által kűldött levélben adók módjára történő behajtást emlegetnek és a jármű forgalomból való kivonásának kezdeményezését.

így hogy az autót hivatalosan nem adhatom el viszont eladtam,gondolom a forgalomból ki vonják,mert még az én tulajdonom..
Nem tudom mit kellene tennem.
Azt megtehetem,hogy az autót visszahozom és így zárom le ezt az ügyet?

Detti0609 # 2014.10.04. 09:36

Két hete vásároltam egy használt kisautót egy kereskedésből. Már az első útnál kiderült, hogy valami nincs rendben a váltóval. Nem lehetett négyesből hármasba, hármasból kettesbe, stb. tenni.A váltó egyértelműen nem működik, ezt szerelő is megállapította. Az autókereskedés mindentől elzárkózott, amikor telefonon megkerestük őket. Hétfőn be fogok menni hozzájuk, és jegyzőkönyvet vetetek fel a panaszomról, de nem tudom ennek lesz-e eredménye. Csak polgári peres eljárásban tudom érvényesíteni a jogaimat, ha nem hajlandók megjavítani a váltót?
Köszönettel, Detti0609

rgzoli751 # 2014.09.29. 12:35

Üdv!
Igen így van,ennek én is utána mentem már!

Adachale # 2014.09.26. 19:45

Elhunyt édesanyám után örököltem egy gépjárművet. Megkaptam a jogerős hagyatéki végzést, én vagyok az egyedüli örökös és Kb 5 nap múlva eladom a gépjárművet (családban marad). Az Okmányirodában azt az infót kaptam, hogy nem szükséges átírnom a saját nevemre, hogy utána 5 nap múlva újra át legyen írva egy másik személyre. Más szóval a vevő az adás-vételi szerződéssel + a hagyatéki végzéssel azonnal a saját nevére tudja íratni a gépjárművet. Az a kérdésem, hogy ez tényleg így van e, vagy rossz infót adtak az Okmányirodában?

Válaszukat előre is köszönöm.

rgzoli751 # 2014.09.19. 11:16

Tiszteletem!

Pár hete vásároltam egy veteránnak számító motorkerékpárt,szürke forgalmival és adás-vételi papírral,az eladó a motorkerékpár tulajnak valami rokona,csak az a baj hogy a tulaj elhunyt pár éve,a hagyatékba nem vették fel a járművet,így még az örökössel sem tudnék új adás-vételt írni míg nincs pót hagyatéki tárgyalás! Az internetes oldalon jeleztem az eladó felé hogy szeretnék rá műszaki vizsgát (erröl írásos dokumentáció van)! Ő ezt tudomásul vette,vagy nem azt nem tudom,de mikor közöltem velük hogy nekem kéne az a pót hagyatéki dolog ,persze azt is felajánlottam hogy fizetem én a papír dolgokat,teljes mértékben elutasítóan bántak velem,Ők nem hajlandóak semminek utána menni,szedjem szét,ez volt a válasz! Igaz az adás-vételibe mint bontott jármű lett beírva ,de az is igaz hogy azért, mert nagyon ramaty állapotba van a jármű! Továbbá, az okmány irodában közölték hogy forgalomba van a jármű nincs kivonva forgalomból,ezek szerint akkor a gépjárműadót kéne valakinek fizetni az önkormányzat felé,és ezt leinformáltam hogy nem fizeti senki! Az lenne a kérdés hogy az ilyen eladóval mit lehet tenni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel
Zoli

LMisi # 2014.04.23. 13:28

Köszönöm a választ, az adatai meg vannak az általa írt foglaló papírján.

Rexor # 2014.04.23. 12:07

Valószinűleg jól érzed a dolgot. Csalás áldozata vagy, szóval javasolt, hogy tegyél feljelentést a rendőrségen. Legalább megvannak a személyes adatai a partnernek?