Adás-vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 09:37

:) Szerintem lesz más kifogásuk is.

Sherlock # 2014.01.29. 09:11

És akkor az ő engedélykel ezt meg is tehetem.

Csak ha tetszik a gyámhivatalnak a kocsi színe.

smallville80 # 2014.01.29. 07:17

„Kérnem kell írásbeli engedélyt a gyámhivataltól?”
Bizony. És az ára megy egy külön számlára, amelyről az ő engedélyükkel, számlával költhetsz. (A nyalóka visszanyal.)

Köszönöm a gyors választ.
így rendbe van minden mert úgy is egy másik autót szeretnék venni.
És akkor az ő engedélykel ezt meg is tehetem.

Luxy73 # 2014.01.29. 06:26

Atis77
Nem AF-s a szám, ugyanaz van a fém lemezen is mint a forgalmiban és egyik sem AF-s.

Atis77 # 2014.01.29. 05:40

Luxy73

Nem AF el kezdődik az alvászzám?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 18:55

Kérnem kell írásbeli engedélyt a gyámhivataltól?
Bizony. És az ára megy egy külön számlára, amelyről az ő engedélyükkel, számlával költhetsz. (A nyalóka visszanyal.)

Olyan jogintézmény, "hogy üzembentartóival eladni" nincsen. Le kellene jönni a trükközésről. Ha még le tudsz.

smallville80 # 2014.01.28. 18:14

Kedves Fórumtagok!
Érdeklődni szeretnék,van egy személygépkocsim és a fiam nevén van aki 12 éves én pedig az üzembetartó vagyok.
De elszeretném adni az autót.
Kérnem kell írásbeli engedélyt a gyámhivataltól?
És csak adásvételi szerződéssel adhatom el?
vagy üzembetartóival is ???(Mert egy ismerősöm venné meg
és azt kérdezte hogy üzembetartóival oda adom e neki és 2-3 hónap múlva átírassa a nevére.

Luxy73 # 2014.01.27. 19:51

Szép estét minden fórumozónak!

A problémám a következő: november elején magánszemélytől vásároltam egy kisteherautót, a vásárlás során az eredetiségvizsgálatot az eladó átvállalta és el is végeztette, ezt az adásvételiben fel is tüntettük. Amikor megnéztem az autót és megegyeztünk a vételárból egy bizonyos összeget odaadtam, erről átvételi elismervény készült, sajnos az adásvételiben a vételár már az ezzel csökkentett összeggel került felvezetésre. Az eladó elvégeztette az eredetvizsgálatot, mikor mentem az autóért kiderült, hogy nem is a saját nevén volt hanem az apósáén de aláíratta vele az adásvételi szerződést. Megnyugodva hazahoztam az autót, át is írattam nem is volt vele gond. Az elmúlt héten viszont szerettem volna kijavítani a közben felmerült hibákat, a szükséges alkatrészeket megvettem, a kaszni kijavítása során észrevettük, hogy az alvázszámmal problémák vannak, az eredeti helyére egy fém lemez van felragasztva(talán ragasztva, nem mertük bántani) a számok stimmelnek, csak a beütés valószínűleg házilag készült, nem egyforma a méretük, a térközök stb. A javítást félbehagytuk, felhívtuk az eladót,nem zárkózott el az ügy rendezése elől de konkrétumot még nem mondott, személyesen holnap találkozom vele. Szeretném megtudni, hogy rejtett hiba felfedezése okán elállhatok e a szerződéstől, és ha igen akkor annak mik a lépései? Új adásvételit kell kiállítani amiben fel kell tüntetni, hogy a visszavásárlás a rejtett hiba miatt történik? Ami már beépítésre került alkatrész annak az árát beleszámolhatom e a visszavásárlási árba? Tanácstalan vagyok, mik a lehetőségek ilyen helyzetben!? A válaszokat előre is köszönöm!

jocoka7 # 2014.01.27. 18:03

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Tanácsot szeretnék kérni adás-vétel ügyben.
Magánszemélytől vásárolnék egy használt autót, amely hitellel terhelt. Az eladó a vételárból törlesztené a bank felé a hitel fennmaradó részét. Tudomásom szerint a bank az opciós jog megszüntethetőségéről szóló igazolást csak a hitel maradéktalan kiegyenlítése esetén bocsátja ki illetve a törzskönyvet is csak akkor szolgáltatja ki.
Adásvételi szerződést előre hiába kötünk, mert ugye az üzembentartó (eladó) nem rendelkezik az autó tulajdonjoga felett. A vételárat addig meg nem fizetném ki, amíg a törzskönyv nem kerülhet a birtokomba, nehogy úgy járjak, hogy a hitelt kifizetik az autó meg nem kerül hozzám. A kérdésem az lenne, hogy miként lehet megoldani úgy az adásvételt, hogy az mindkét fél fél számára biztonságos legyen?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

jocoka7

guba" # 2014.01.25. 18:31

Írott adásvételi szerződés nélkül nem lehet forgalomba helyezni, de az alkatrészeket felhasználhatja belőle, és illetékfizetési kötelezettsége sincsen így.

MaciWorks # 2014.01.19. 13:04

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni:

2013 nyarán vásároltam itthon egy Ausztriából behozott használt autót. Az autónak megkaptam a forgalmiját (sajnos adásvételit nem, az eladó szerint nem írtak), azt tudtommal kint kivonták a forgalomból, itthon pedig nem lett forgalomba helyezve. A vásárlásról írtunk egy adásvételit, amiben szerepel, hogy az eladó kint vette az autót, azt pedig x áron eladta nekem.

A kérdésem az lenne, hogy ha én nem akarom forgalomba állítani, csak alkatrészként, donorként használom, akkor kell, (vagy kellett volna...) vagyonszerzési illetéket fizetnem?

Ha mégis úgy alakulna, forgalomba állítható-e a jármű és hogyan?

Köszönöm a segítséget előre is.

Umbulda # 2013.12.18. 15:24

Kedves Guba!
Köszönöm a választ.
Időközben sikerült felhívniuk az ügyintézőt, aki eredetileg "elutasította" a korábbi elektronikus befogadást. Amit mondott: egészítsék ki az eredeti szerződésből a saját (eladói) példányukat a hiányzó adatokkal, szkenneljék be és küldjék el neki e-mailen, minden rendben lesz. Kérdezték, hogy írják oda a kiegészítés mellé, hogy "javítva"? Az ügyintéző azt mondta, hogy ne.
Segítőkész hozzáállás, bár a jogi megfelelőségével kapcsolatban vannak kétségeim. Reméljük, működik.

guba" # 2013.12.17. 15:46

Akinek a kocsit eladták, szintén meg kell, hogy fizesse a vagyonszerzési illetéket, a 15 nap ugyanis nem azt jelenti, hogy azon belül illetékmentesen lehet tulajdont szerezni, hanem csak annyi idő áll rendelkezésre a tulajdonszerzés bejelentésére. Azt javaslom, hogy az aktuális dátummal ellátva egészítsék ki a szerződést és a vevővel is írassák alá a javított részeket is.

Umbulda # 2013.12.13. 21:44

Kedves Fórumtagok!
Szüleim eladták autójukat, de a formanyomtatványon üresen hagyták a km óra állását. Ők figyelmetlenségből, a vevő meg ki tudja... Emellett régi blankettát használtak, így nincs rajta a személyazonosságot igazoló okmány típusa sem.
Elektronikus ügyintézéssel töltötték fel határidőn belül, a rendszer befogadta, de később visszajött egy levél az ügyintézőtől, hogy nem felel meg a szerződés az előírásoknak, így a befogadást elutasítja.
Felhívták a vevőt, akinél már nincs adásvételi példány, mert az autót saját elmondása szerint azonnal továbbadta harmadik félnek, és adta vele az adásvételit is. A harmadik felet (szintén saját állítása szerint) egyelőre nem tudta elérni.
Az adásvétel eredeti időpontjához képest már letelt a kötelező bejelentési határidő.
Elég-e, ha az eladáskori valós km óra állást beírják a náluk lévő példányba és kézzel hozzáírják a hiányzó adatokat (sz.ig. típusa) és újra beadják az okmányirodába? Kapnak-e büntetést a határidő elmulasztása miatt, illetve lehet-e probléma, ha a vevő és az eladó példánya eltér?
Ha a vevő kooperálna, érdemes-e új szerződést kötni, és mi történik, ha a tényleges eladás és az új szerződés időpontja között a vevő pl. gyorshajtott a kocsival?
Segítségeteket előre is köszönöm!

guba" # 2013.12.08. 08:05

Még aznap délután a vevő felhívott ,hogy szétszedték az autót(valamilyen szervizben) és majd közli velem az injektorok javításának vagy cseréjének költségét

Akkor nyugodtan mondja meg neki, hogy ne is közölje, mert ez a költség így már az övé.

NA-66 # 2013.12.02. 21:20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
November 27-én eladtam egy 2007 Toyota Hiluxot .Szakszervizben szervizelt A vevő 2 nap múlva felhívott,hogy az injektorokat cserélni kell.Kértem menjünk el a szakszervizbe aminek eleget tett( december 02).Hibátlannak találták az autót de ez nem felelt meg a vevőnek.azt mondta a szervizekben nem hisz.A szerviz felajánlotta ,hogy időpont egyeztetés után bemérik az injektorokat aminek a költségét vállaltam volna ,de a vevő arra hivatkozott ,hogy az autó napi használatban van.Még aznap délután a vevő felhívott ,hogy szétszedték az autót(valamilyen szervizben) és majd közli velem az injektorok javításának vagy cseréjének költségét.Az autó 150 000 nagy szervizen volt 2013 07 07-én.Eladáskor 156 000 km volt .Ezek után tanácstalan vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
NAttila

Mátyásföld # 2013.11.28. 18:02

Az alábbi ügyben szeretném tanácsukat kérni:
2013 november 23-án (öt nappal ezelőtt) vásároltunk egy értékesnek tartott márkájú autót magánszemélytől (inkább magán importőrről van szó, de ezt nem tudom bizonyítani).
A gépjármű az üzlet megkötésekor vizesen csillogott. A néhány helyen feltűnt fehér vonalakról egyes elemek illesztéseinél azt a választ kaptam a gyorsan sötétedő időben. Az adás-vételi szerződés kiállításra került. Eladóval abban állapodtunk meg, hogy pár napon belül beszerez részünkre egy felni garnitúrát és annak átvételekor az Ő költségén lesz elvégezve az eredet vizsgálat is. A garnitúrára és az eredet vizsgálat biztosítékául 50 ezer forintot vissza tartottunk.
Mai napra állapodtunk meg (2013 november 28), hogy időpontot kér a helyi eredet vizsgáló állomásnál és átadja a felniket.
Közben értesített, hogy az általa olcsón beszerezhető un. "szervíz kerék" már beszerzésre került, tehát menjünk az eredet vizsgálatra a megbeszéltek szerint (mintha elfeledkezett volna, hogy négy felni volt az árban, a szervíz kerékért pedig kifizettük volna az általa megjelölt összeget). Amíg a csomagtartóban helyet kerestem a szervíz keréknek, a purhab betét kiemelése után láthatóvá vált, hogy az autó hátulja karambolos volt. ekkor elkezdtem immár sokkal alaposabban megnézni a járművet. A két sárvédőt lakatolták, a hátsó lemez helyére másikat hegesztettek be. Alulról megnézve is gyászos állapot fogadott. A fenék lemezt több helyütt ismeretlen szinten javítgatták, majd alvázvédővel lekenték. A deformálódott hátsó fém elemhez a műanyag lökhárítót alig tudták rögzíteni. Kiderült, hogy a kocsi eleje is törött volt, ott is lakatos és fényező munka történt. Egyes ajtók nem állnak síkban, stb. Az un. polírkrém maradékról pedig kiderült, hogy a nyom eltüntetéskor (hogy a gyengébb fényezés gyárinak tűnő felületet mutasson) a polírozáskor több elembe is egészen a fehér alapozóig bele políroztak, tehát az élek és egyes felületek gyakorlatilag védtelenek.
Mai napon találkozásunkkor bemutattam az egyébként autó szerelő eladónak megdöbbentő tapasztalataimat és írásban, melyben azokat fel is soroltam, bejelentettem hogy élni kívánok elállási jogommal. A szemmel is látható dolgokról lekicsinylően nyilatkozott, a nem láthatókról pedig azt mondta, hogy sosem tudott róluk és megtagadta a vételár vissza adását, valamint az egyébként a rendszámnál általa a kitöltés során elkövetett hibás és javított példányai vissza szolgáltatását.
Kérdésem: jogomat kizárólag szakértői vizsgálat alapján, hosszú évekig húzódó peres úton tudom érvényesíteni? Válaszukat köszönöm!

guba" # 2013.11.22. 17:57

Örülök, hogy megoldódott!

PPali # 2013.11.22. 17:26

Tisztelt Dr. Guba!
Köszönöm szépen a válaszát. Miután szerdán közöltem a kereskedővel, hogy ügyvédhez fogok fordulni, ma reggel felhívott, hogy megjött a törzskönyv és hétfőn menjek be megírjuk az adásvételi szerződést. Ezenkívül elviszik eredetvizsgára is az autót. Hogy hogyan került elő hirtelen a törzskönyv, nem tudom, azt mondják kiadta a bank, de talán rendeződik az ügy. Aztán legközelebb okosabb leszek és az Ön által leírt dolgokat beleíratom a szerződésbe.
Köszönöm szépen még egyszer a válaszait.

guba" # 2013.11.22. 16:56

Az iratok ismerete nélkül nehéz tanácsot adni, de az öt éves határ vételi jogra vonatkozhat. Ha jól sejtem, akkor viszont valószínűleg hiába vársz, mert a bankok gyakorlata az, hogy a vételi jog lejárta után - véleményem szerint egyébként teljesen jogellenesen - sem adják ki a törzskönyveket. (Ha a Merkantilról van szó, akkor biztos.)Ezt a gyakorlatot egyébként fél évvel ez előtt a PSZÁF jogszerűnek értékelte.

PPali # 2013.11.20. 20:01

Azt mondták az autó törzskönyve a banknál van, mivel az előző tulajdonosnak hiteltartozása van még erre az autóra. Az én hitelkérelmemet benyújthatták, mert a bank munkatársa hívott engem telefonon. Azt mondják, mivel az előző tulaj már több mint 5 éve fizette a hitelt, ezért a bank ki fogja adni a törzskönyvet. És utána ha náluk lesz a törzskönyv akkor fogok tudni kapni én hitelt az autóra. Nem tudom hogy belemennek-e abba, hogy újabb szerződést írjunk rögzítve, hogy nem én késlekedem ill. nem igazán tudom mitévő legyek.
Köszönöm

guba # 2013.11.20. 17:04

Az első probléma ezzel a szerződéssel az, hogy ebből nem derül ki, hogy az eladó vállalt volna közvetítést a bankkölcsön tárgyában. Tisztázni kellene azt is, hogy a törzskönyvvel miért nem rendelkezik az eladó, egyáltalán forgalomképes-e a kocsi. És írásban rögzíteni, hogy nem Ön van késedelemben.

PPali # 2013.11.19. 20:11

Tisztelt Guba,
köszönöm szépen a válaszát. A nyomtatvány amit kitöltöttünk, a fejlécben foglaló megnevezésű. Az szerepel benne, hogy XY típusú, rendszámú, alvázszámú gépkocsit x Ft vételáron lefoglalom. Foglalóként 100000 Ft-ot adok át. A teljes vételárat 2013.10.31-ig kifizetem KP+beszámítás+hitel formájában.
Amennyiben ez időpontig nem teljesítem a kifizetést, úgy azt elvesztem. Miután az önrész többi részét is bevittem, ezt a nyomtatvány megjegyzés részében felvitték. A mai napon 200000 ft-ot átvettem, így a vételár önrésze kifizetésre került.
Viszont a hitelt nem tudták még nekem igényelni, mert nincs meg az autó törzskönyve. Azt hogy meddig kell neki az autó átadni az nincs benne.
köszönöm

guba" # 2013.11.19. 16:17

Ha foglalót adott, akkor nyilván kötöttek adásvételi szerződést is. Abban feltételezem szerepel, hogy az autó mikor kerül átadásra. ha ez az időpont eltelt, akkor az eladó késedelembe esett. Követelheti a kocsi átadását, amennyiben ez már nem áll érdekében elállhat a szerződéstől és visszakérheti a vételárat, illetve ha a kötelezett a késedelmét nem tudja kimenteni, akkor az ügylet kapcsán keletkezett esetleges kárát is.

PPali # 2013.11.18. 18:45

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A következő miatt szeretném kérni a segítségét, egy autókereskedésben lefoglaltam egy használt autót ezelőtt 5 hete. Megegyeztünk, hogy a régi autómat beszámolja, ezenkívül befizetek 300000 Ft önrészt és a maradék összegre hitelt veszek fel. 100000 Ft-ot otthagytam, erről kitöltöttünk egy nyomtatványt, majd a következő héten még 200000 Ft-ot fizettem, ezt is felírtuk a foglaló nyomtatványra. A hitelhez szükséges papírokat is bevittem. Azt ígérték ekkor nekem, hogy a következő hétig minden elrendeződik. Most már eltelt 5 hét és nem történik semmi. Korábban azt mondták hitel van az autón, és ezt a családnak ki kell fizetni, addig nem tudják a törzskönyvet kikérni és nem lehet az én nevemre írni az autót. Most utoljára, a múlt héten azt mondták rendben lesz már a dolog, mert az előző tulaj több mint 5 évig fizette a hitelt, és ezért ki lehet kérni a törzskönyvet, a bank követelheti a hitel egy összegben történő visszafizetését, de mivel én fizetek így ez elrendezhető lesz.
Már elég régóta húzódik az ügy, az lenne a kérdésem, hogy meddig vagyok köteles várni erre a dologra ill. milyen lehetőségeim vannak ebben az ügyben?
Köszönöm