Adás-vétel


blacky # 2006.01.24. 14:15

Ledi,a 2002-es adásvételiben biztosan megvan a vevô címe,meg neve,keresd meg és kérd el az eredeti adásvételit.Ha ez nem, megy bízván abban hogy a vevô átiratta már, bemész az okmányirodába elmeséled a történetet és mivel ott is emberek dolgoznak biztosan segítenek abban hogy a rendszám alapján a bm nyilvántartásban kinek a nevén van a kocsi,és errôl még talán igazolást is adnak neked amivel bemehetsz a polgármesteri hivatalba a súlyadó miatt.

Ledi # 2006.01.24. 13:07

A következő dilemmával fordulok Önhöz. 2002-ben kölcsönadtam az autómat kipróbálás céljából a leendő vevőnek. Nagyon régi autó volt, nem sok reményt fűztem hozzá, de úgy döntött megveszi. Írtunk is egy adásvételi szerződést 2002 év közben, de nem véglegesítettük amíg a pénzt nem szedte össze rá, így a dátumot (hónap, nap) még nem írtuk rá. Türelmesen vártam, aztán 2003-ban jött az ember, hogy megvan a pénz, véglegesítsük az adásvételit, illetve a meglévőt sztornózzuk és írjunk egy 2003-mast. Rendben megvette az autót. Elkövettem azt a baklövést, hogy nem adtam le rögtön az adásvételit az okmányirodába, el is feletkeztem róla sok minden tennivalóm között. Most már van két másik autóm, arra rendre jönnek a súlyadó csekkek, amelyeket be is fizettem, azonban most vettem észre, hogy az előző régi autóm súlyadói is hozzá vannak csapva, amelyeket ezek szerint kifizettem. Mennék az okmányirodába a 2003-as adásvételivel, de nem találom. A 2002-est persze megtaláltam de azon nincs végigírva a dátum mert nem fejeztük be amiért 2003-ban jött létre a vétel, fent leírtak miatt . Kérdésem, hogy most mit csináljak? Az autó már több mint két éve nem az enyém, mégis fizettem rá a súlyadóját mert a vevő nem íratta át a nevére én pedig figyelmetlen voltam és most nem találom az adásvételit.
Mit fognak szólni az okmányirodában, el kell intéznem, mert nem akarok életem végéig súlyadót fizetni olyan autó után ami nem az enyém. Ilyenkor mi az elintézés módja? Elfogadják ha írok egy nyilatkozatot, hogy eladtam 2003-ban? Igaz, hogy figyelmetlen voltam, de visszakapom a befizetett súlyadókat? Válaszát előre is köszönöm. Ledi

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.19. 06:51

Elvileg kaphatsz büntetést, ugyan olyan igazgatásrendészeti jogszabály írja elő az eladó bejelentési kötelezettségét, mint a vevőét. Hogy valóban meg is büntetnek-e, azt persze nem tudom.

A súlyadót az adásvételi szerződés benyújtása után, a szerződésben szereplő dátumot követő január 1 napjától letörlik, tehát idén már biztosan nem te fizetsz, ha az adásvétel 2005. január 1. napját megelőzően volt, akkor még a tavalyit is visszakapod.

Julianna # 2006.01.18. 09:13

Több mint egy éve eladtam az autómat de nem adtam le az adásvételit az okmányirodában. A súlyadó csekk már 2x kijött részemre, tehát a kedves vevő nem iratta át az autót a nevére. A napokban készülök bejelenteni, hogy eladtam, mert a súlyadóját már nem vagyok hajlandó fizetni. Kérdésem, hogy ebben az évben még kötelezhetnek a súlyadó fizetésére? Továbbá én mint eladó nem kapok bűntetést, hogy nem 15 napon belül jelentettem be?
Julcsi

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.16. 21:48

Kedves Tanácstalan!

Ha az autód idegenhibás, úgynevezett felelősségi kárt szenvedett, a károkozó helyett helytálló felelősségbiztosító - fő szabályként - a totálkárossá vált jármű teljes káridőponti értékének megtérítésére köteles. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a roncsot a károsult meg akarja tartani, vagy maga kívánja értékesíteni. Ezt vélelmezni - a károsult kifejezett, erre vonatkozó nyilatkozata nélkül - nem lehet.

Aztán a biztosító vagy átveszi a roncsot, vagy nem, de kifizetnie - mégha a biztosítók csak ügyvédi ráhatással, nem egy esetben csak per árán - akkor is ki kell, ha nem veszi át.

CASCO-s károk esetében arra kell ügyelni, hogy a biztosítási szerződések általános szerződési feltételei meghatározzák a totálkár-küszöböt, többnyire a jármű káridőponti értékének százalákában. Ettől a felek (biztosító, biztosított) egyező akarattal eltérhetnek, de a biztosítók többsége a kárrendezés során e szerződéses feltételt nem veszi figyelembe önként.

Az átírással kapcsolatban annyit, hogy a forgalomból ideiglenesen kivont gépjármű után sem kell súlyadót fizetni (ezt az önkormányzati adóhatóság hivatalból veszi figyelembe), átiratni pedig a forgalomba történő visszahelyezésig valóban nem kell.

Üdv: autójogász

csiga4 # 2006.01.16. 15:22

Kedves Autójogász!

Október közepén egy balesetben totálkárosra törték az autómat. 1 hónap elteltével a biztositó fizetett. Szerettem volna a roncsot eladni. Csakhogy ( mivel viszonylag jó állapotban maradt ) nem tudtam, mivel november 11.-ével lejárt a müszakija, és müszaki nélkül nem csinálják meg az eredetvizsgát ill nem irják át az okmányokat. Azt tanácsolták ( az okményirodában ) ideiglenesen vonassam ki a forgalomból, igy el tudom adni, mivel a vevőnek nem kell átiratnia, csak ha visszakerül a forgalomba. Viszont, ha az adásvételit beviszem a biztositóhoz, le kerül a nevemről és a biztositást nem kell fizetnem egy olyan autó után ami már nem is az enyém. Megirtuk az adás-vételit még december elején. Csakhogy időközben kiderült, hogy az adásvételit le kell adnom az okmányirodában ( csak igy érhetem el, hogy ez évben már ne nekem kelljen fizetnem a súlyadót ) és az új tulajdonosnak kérni kell az átiratást. De hogyan ha nincs eredetvizsga + érvényes müszaki?? Ráadásul a rossz információ miatt már a 15 napból is kicsúsztunk. Mi lenne a megoldás? Melyik papirt hova kell leadnunk?

Tisztelettel:
Egy tanácstalan

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 00:27

Kedves Julianna!

Az adásvételi szerződést a felek egyező akarattal módosíthatják, illetve felbonthatják. Mivel a jogügylet - így a korábbi is - vélhetően teljes bizonyító erejű magánokiratba lett foglalva, ezért azt - mármint a benne foglalt tényt - az ellenkező bizonyításáig valósnak kell tekinteni. Mivel az első szerződés helyébe egy másik szerződés lépett - amelyet ha jól értem ugyan az a személy írt alá vevőként, csak mint cégvezető -, e másik szerződéssel már lehet igazolni a korábbi szerződés megszűnését és helyébe az új szerződés hatálybalépését.

Azt nem tudni, hogy miért kell menned a PH-hoz. Ha a korábbi szerződést is felhasználták, nyugodtan nyilatkozz arra vonatkozóan, hogy azt a szerződést a vevővel közösen felbontottátok, így az nem hatályosult. Helyette mutasd be az új szerződést. Nem hiszem, hogy bármi gondod lehet az ügyből, ha csak az nem, hogy a korábbi dátum miatt Te sem tettél eleget határidőben az eladásra vonatkozó - és az emberek 99 %-a által nem is ismert - belejentési kötelezettségnek.

Julianna # 2006.01.10. 09:22

Eladtam egy gépjárművet szeptemberben. Leelőlegezték az autót, megkötöttük az adásvételt. Aláírták. Teltek a hetek, nem jött a vevő kifizetni a teljes vételárat. Eltelt 1 hónap amikor megjelent, kifizette, az autót vihette. Persze mivel az adásvétel már 1 hónapja megvolt közben lejárt a 15 napos átírási kötelezettsége de azt mondta anyagi problémája volt és vállalja az ezzel járó pénzbűntetést. Kellett neki az adásvételi foglalókor, mert be akarta biztosítani magát, hogy biztosan övé az autó.
Megint megjelent 1-2 hét múlva, hogy szépen kér a cége nevére szeretné az autót, írjunk egy újabb adásvételit. Megtettem, de szigorúan az eredeti dátummal. Mivel az elsőt nem hozta magával, megbeszéltük, hogy sztornózza és postafordultával visszaküldi. Nem tette. Természetesen az adásvételivel én lejelentettem az Okmányirodában, hogy eladtam. Egyszer csak beidéztek tanúnak, hogy a vevő valamilyen szabálysértést vagy bűncselekményt követett el. Remélem én nem vagyok hibás, mert ő nem adta vissza az első adásvételit, én azt otthon sztornóztam, de az első eredetije ennél az embernél van.