Adás-vétel


nonolet # 2017.07.10. 15:56

Egyszerű ez... az a szerződés nem diktátum.

Jelezd, hogy akkor fizetsz, amikor az autót látod a szalonban kiglancolva és ez kerüljön a szerződésetekbe.

Ennyi.

Ha eladó az az autó akkor menni fog ez is.

drbjozsef # 2017.07.10. 11:35

Számolj be, érdekel. Én más autót keresnék, az biztos, de vágj bele.
Előtte informáld le a céget amennyire tudod. Lásd :

http://totalcar.hu/…lo_nepperek/

Igaz, ez használt autóról szól, de a tanácsok megfogadandók benne bármilyen esetre.

drbjozsef # 2017.07.10. 05:51

Hogyan lehet ilyen feltételekkel vásárolni?
Hát így. De tudod, nem kötelező.

Tényleg nem védi semmi a fogyasztó érdekét és ez müködne tömegével és más lehetöség valóban nincs?
Hogyne védené, és egy csomó más lehetőség van. Majd a piac elintézi, ha elegen vállalják a kockázatot az általad leírtakra, és nem kókler, akkor menni fog az üzlet, ha nem, nem. Ennyi.

Burn Out # 2017.07.09. 22:44

vegyél másik autót...

nonolet # 2017.07.08. 14:50

Galagony

Kicsit túl hisztized a dolgot...

Mivel kb. tökmindegy, hogy
11 vagy 14 éves az a régi autó.

Öreg autó már így is, úgy is.

-

Amúgy pedig kellő gondossággal
a vételkor is fel kellett volna ismerni a helyzetet.

-

Azonban SZAVATOSSÁGI alapon (nem azt adott a kereskedő, amit ígért) némi pénzt TALÁN le lehet gombolni az eladóról, ha cégként adta el, magánszemélynek.

Galagony # 2017.07.08. 09:56

Kedves Dr.Attika!

Nem tudom a kérdésre a választ, azért kérdezem, hogy hogyan tovább... :)
És éppen a jogi álláspontjára lettem volna kíváncsi, ehelyett Ön olyan, a jelenlegi helyzetet elő nem mozdító tanácsot adott, amit már autóvásárlás témájában nálam jártasabb, de jogi ügyekben Önnél feltételezhetően járatlanabb laikusoktól is megkaptam.
Ettől függetlenül köszönöm, és ha szándékomon kívül megsértettem, akkor elnézését kérem!
Tisztelettel:
Kriszta

Dr.Attika # 2017.07.08. 09:37

Kedves Galagony!
Miért kérdez, ha tudja a kérdésre a választ, ami jogi álláspontom szerint nem helyes. Oldja meg a problémát az itteni tanácsokat- lesznek még bőven- figyelembe vételével.

Galagony # 2017.07.08. 09:31

Kedves Dr.Attika!

Először is köszönöm válaszát, ugyanakkor kérem, ne haragudjon, de azt gondolom, válasza jogilag nem értelmezhető - jóindulata vitathatatlan, ám ehhez hasonló tanácsokat a barátainak ad az ember, egy korsó jéghideg sör mellett.

Időközben beszéltem Olaszországban praktizáló ügyvéd ismerősünkkel. Az eredeti forgalmiban sehol nem szerepel a gyártás éve, a B és az I pontban pedig - a magyar forgalmihoz hasonlóan - az első nyilvántartásba vétel/helyezés dátuma, illetve első olaszországi nyilvántartásba vétel dátuma szerepel, egymással megegyezően.
A magyar forgalmiban azonban a Q pont alatt (helyileg alatta, de nem oda tartozóként) egyértelműen feltüntetésre került, hogy: GYÁRTÁSI ÉV: 2006
Mivel a forgalmi engedély közokirat, ezért - elvileg -
"teljesen bizonyítja ... az okirattal tanúsított adatok és tények valóságát". De ez, jelen esetben csak elvi szinten valósul meg, mert a gyártás éve ugye semmiféleképpen nem lehet 2006.
Hogy a kereskedő a 2006-os gyártási évet honnan vette (merthogy az eredeti forgalmiban nem szerepel), nem tudjuk, de a szüleim ebből az évszámból is kiindulva döntöttek a vásárlás mellett, és ennek az információnak az ismeretében alkudták ki a vételárat. Jóhiszeműségünket továbbra is fenntartva azt gondolom, hogy a kereskedő az értékesítéskor nem a kellő és elvárható körültekintéssel járt el, ezzel megtévesztette a szüleimet és kárt okozott nekik.
Jelenleg van a szüleimnek egy összetört lökhárítójú - csak esztétikai hibás - autója, amivel Anyu nem mer közlekedni, mert van egy nem hamis, de valótlan adatot tartalmazó forgalmija.
És van egy dühös apukám, aki - nem alaptalanul - úgy érzi, becsapták, megkárosították, ráadásul mindennek az adminisztratív következményei és költségei is rájuk hárulnak, miközben a 13 éves autóhoz az alkatrész beszerzése és szervizelése is nehézkesebb, mint a fiatalabb típushoz.
Természetesen a kereskedővel folyamatos egyeztetésben vagyunk, de úgy érzem, visszaél azzal, hogy a szüleim láthatóan ódzkodnak a jogi huzavonától.
Azt már tudom, hogy olasz tulajtól és ettől a kereskedőtől soha többet nem vásárolunk, de azt változatlanul nem tudom, most hogyan tovább...

Dr.Attika # 2017.07.08. 07:56

Tisztelt Galagony!
Az olaszoknál megengedett, hogy a sokat futott autókat teljesen felújíttatják és ebben az esetben kap egy új gyártási évet. Önök esetében is ez történt. Alapszabály, hogy olasztól használt autót nem veszünk még magyar autókereskedő közvetítésével sem.

Galagony # 2017.07.07. 18:58

Sziasztok!

Az előző bejegyzésem folytatása:
Ma elmentünk a kereskedőhöz, hogy megnézzük az eredeti, olasz forgalmi adatait. A másolaton az előző tulaj születési időpontján kívül egyetlen dátum szerepelt, egy 2006-os...
A kereskedő ma utánanézett, és már nem vitatja, hogy 2006-ban nem gyárthatták a kocsit, ugyanakkor azt állítja, az egész csak formalitás, hogy a nyilvántartásba vétel időpontja van feltüntetve gyártási évként.
És hogy ő teljesen jóhiszeműen járt el...
És "ne csináljunk a bolhából elefántot"...
És pereskedhetünk, és meg is nyerhetjük, őt kötelezhetik, hogy fizesse ki a perköltséget, meg 100-150e Ft "kártérítést" nekünk, de majd fellebbez...
És egyébként is örüljünk, mert ha eladjuk, akkor 3 évvel fiatalabb autóként fogják megvenni... (???)
És ha csak az a bajunk, hogy meg kellene javítani, ő olcsóbban, de nem önköltségi áron vállalja...
(Természetesen nem ez a bajunk, hanem az, hogy valótlan adatot tartalmaz a forgalmi, Anyu meg attól tart, ő ütheti meg emiatt a bokáját, ha eladják az autót.)

Nos, itt tartunk - ha van ötletetek, hogy "hogyan tovább?", kérlek, ne tartsátok magatokban!

Köszönöm előre is!

Kriszta

Galagony # 2017.07.06. 18:27

Sziasztok!
Szüleim tavaly szeptemberben vásároltak egy 10 évesnek mondott személygépkocsit, 1 millió Ft-ért. Néhány napja koccantak, saját hibából - a lökhárító sérült. A márkaszerviz alvázszám alapján próbált alkatrészt beszerezni. Ekkor ért minket a meglepetés: a forgalmi engedélye alapján 2006-ban gyártott és először nyilvántartásba vett autót 2003. szeptemberében gyártották. Mellékesen 2004-ben a típus gyártása is befejeződött...
Ma elmentünk az autókereskedőhöz megtudakolni, hogy ez hogyan lehetséges. Kutyafuttában tudtunk csak beszélni, mert éppen indult valahova, de azt mondta, ő a régi forgalmi engedély alapján intézte az autó ügyeit, abban ugyanazok az adatok találhatók, mint a jelenlegi forgalmiban. Kértük, mutassa meg, de időhiányra hivatkozva ettől elzárkózott - de holnap visszamegyünk.
Az autó törzskönyvét a mai napig sem kaptuk meg, ahogyan az ígért szervizkönyvet sem.
Ilyenkor mi van? Mi van, (jóhiszeműen állok hozzá!) ha az olasz forgalmiban is a 2006-os gyártási év szerepel?
Mi van, ha az eredeti (olasz) forgalmi és a szervizkönyv "nem kerül elő"? (Mert azt szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy a jelenlegi forgalmitól eltérő adatokkal előkerül bármi is...)
Elfogadom, hogy a kereskedő nem ellenőriz minden autót alvázszám és gyártási év alapján, elfogadom, hogy nem kell tudnia, hogy adott típust mettől meddig gyártották, de törzskönyv kiállításának - márpedig a kereskedő szerint van törzskönyv! - nem feltétele az alapos ellenőrzés? A szervizből nagyjából 10 perccel azután hívtak, hogy leadtam az autót - ennyi idő alatt utána tudtak nézni...
Miért nem kapták meg a törzskönyvet? (Mondhatjátok, eddig miért nem hiányolták, de 71/75 évesek, sajnos már "másként" működnek.)
És egyáltalán: mit lehet most tenni? Egyrészt egy 13 éves autóért nem adtak volna 1 millió Ft-ot, másrészt ahogyan a szervizben "kiugrott", hogy valami nem stimmel a kocsival, kiderülhet máskor, máshol is - Anyámat fogják meghurcolni? Pereskedni eleve nem akarnak...
Hogyan tovább?
Kérlek, segítsetek!

Előre is köszönöm!

Kriszta

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.08. 10:24

Akkor igényper. (Vagy a követelés kifizetése, de az aligha lenne jó üzlet.)

Rekuss1127 # 2017.06.08. 08:55

Az autót mindenképp szeretnénk megtartani, hisz leműszakiztattuk, rendbe raktuk ami nem kevés pénz és idő, eredetiség vizsgája is megvan. Végrehajtóval érdemes felvenni a kapcsolatot, vagy hova forduljunk?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.08. 06:17

Az autó elvileg már a tietek, csak nem biztos, hogy ezt a végrehajtóval, végrehajtást kérővel szemben érvényesíteni tudjátok.
Hogy mit tehetnél, az attól függ, mit akarsz elérni.

Rekuss1127 # 2017.06.08. 05:37

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Két hete vásároltunk egy használt autót. Tegnap irattam volna át, okmanyirodában közölték hogy a végrehajtó rátette a kezét az autóra. Tulaj "elvileg" nem tud róla, intézkedés folyamatban. Nem tudom milyen összegű tartozása lehet, abban az esetben ha ezt nem fogja rendezni, és így az autó nem lehet a miénk, mit tehetnék én, hova fordulhatok?

Köszönettel!

electroger # 2017.03.31. 21:03

Üdv!
Használt autó vásárlás elött állok.Alkalmi vétel lenne,
Egyébb okok miatt a teljes vételár csak két hét múlva lesz kéznél.Foglalót,vagy előleget tennék le az autóért.
Milyen jogszabály,vagy módszer védhet meg attól,hogy esetleg két hét múlva módosítva,átépítve kapom kézhez.
Gondolom a kulcsait nincs jogom megőrizni....

wers # 2017.03.28. 12:34

Ha át is akarja irtani, nem lesz elég, de az igaz, az okmányirodát sem a vételár, sem az nem érdekli, hogy az megfizetésre került-e.
A Földvári vásáron tényleg, ha lovat akarsz venni, vigyázz, mert ha belecsapsz a "r.ma" tenyerébe, létrejött az üzlet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.28. 10:55

Ez tévedés. Az autó adásvételi szerződésnek nem érvényességi kelléke az írásbeliség. Tehát attól, hogy az írásba foglalt feltételek között nincs ott a vételár, szóban még vígan megegyezhettek a felek abban is.

Dr.Attika # 2017.03.28. 10:38

Egy gépkocsit nem a rendszáma, hanem az alvázszáma azonosítja. Rendszám bármikor változhat, az alvázszám meg nem.Az alvázszámot írja be.Egy szerződésben a vételár meghatározása a lényeges, nem annak megfizetésének módja. Ha nincs benne vételár, akkor úgy kell tekinteni, hogy létre sem jött, mert a felek nem egyeztek meg lényeges kérdésekben.

pappadera # 2017.03.28. 10:04

Mármint a NAV-ot érdekli-e, hogy pénzmozgás van magánszemélyek között? Miért ne érdekelné?

Egyébként pedig köszönöm a választ! Így fogok tenni!

Immaculata # 2017.03.27. 12:20

Közleménybe a gépkocsi rendszámát és azt, hogy vételár megfizetése.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.27. 10:47

Szerinted érdekli őket, hogy hogy fizetsz? Vagy hogy fizetsz-e egyáltalán?

pappadera # 2017.03.27. 09:07

Kedves Mindenki!
Magánszemélyként szintén magánszemélytől szeretnék autót venni és banki utalással szeretném kiegyenlíteni a vételárat. Az eladó ebbe beleegyezett. Kérdésem, hogy adásvételi szerződés helyes kitöltését és aláírását követően NAV vagy okmányiroda bele tud-e kötni az ügyletbe, illetve például közleménybe mit írjak, valamilyen egyéb dokumentummal kell-e készülnöm.
Előre is köszi!

wers # 2017.02.14. 16:42

igen, azok nélkül is

Atis77 # 2017.02.14. 11:11

Ideiglenesen az üzembentartó kérésére is kivonják.