Adás-vétel


baloghp # 2013.11.13. 12:21

Szaisztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha az autó adás-vételi szerződésében az eladó címe és a forgalmiban lévő cím nem egyezik, átírható-e az autó az új tulaj nevére?

guba # 2013.11.05. 10:03

Igen.

Zoliy # 2013.11.04. 11:35

Olyan kérdésem lenne, hogy vettem én egy Renault Laguna 1.9 dci típusú autót 5 nappal ezelőtt. Azóta ki derült pontosabban még most se tudni pontosan, hogy milyen motor van benne, mert a motorkód ami a forgalmiba szerepel nem passzol a motorhoz. Amivel hirdetve volt a 120 LE 1.9dci biztos, hogy nincs benne de ami a forgalmiba van az is biztos, hogy nincs benne.. Azóta én költöttem az autóra új akoumlátor, eredetiség vizsga stb.. Ebben az esetbe én vissza adhatom az autót és kérhetem a költségeim megfizetését vagy mi ilyenkor a teendő?
Előre is köszönöm!

guba" # 2013.11.03. 07:18

Többféle kimenete lehet ennek az ügynek. Adásvételi szerződést kötöttek, de nem ez került írásba foglalásra. Valótlan tartalmú szerződés alapján, ha a vevője üzembentartói jogát a nyilvántartásba bejegyzik, akkor ezzel adócsalást és közokirat-hamisítást is megvalósítottak. Ez a dolog büntetőjogi része.

Az rendben van, hogy Ön tájékoztatta a hibákról, de a vevő nyilván olyan hibára fog hivatkozni, amiről nem tájékoztatta. Teljesen másodlagos most, hogy egyébként ezt alappal teszi-e.Nem ez a lényeg, mert el lehetne ezen vitatkozni, ha egyébként az ügylet korrekt körülmények között jött volna létre, a vételár megállapodás szerint kifizetésre került volna, és az adót meg a biztosítást nem Önnek kellene fizetnie. Jelen helyzet nem ez, és az igazi vesztesége nem az lesz, hogy nem kapja meg a felnik árát, hanem az, hogy egy idő után már a kocsi sem lesz meg, de előtte esetleg kap felhívást 200 ezer forint befizetetlen autópályadíj, parkolás, esetleg gyorshajtás rendezésére. És akkor egy fiktív szerződést kellene elővennie, amiről Ön is ellentmondásosan nyilatkozik.

DB78425 # 2013.11.02. 12:37

Az autó üzemképes.

DB78425 # 2013.11.02. 12:36

Köszönöm a gyors válaszát!
A tanulságokat már levontam....
Még pár kérdés:
Mit jelent a hibás teljesítés?Autó-felni-forgalmi-kulcsok vevőnek át lettek adva,autó állapotáról korrekt tájékoztatást kapott,az autót megtekintette.

Mivel csak üzembentartói született, ezt tudomásom szerint én mint tulajdonos egyoldalúan felmondhatom. Az adásvételtől a vevő áll el,tehát ha én visszaadom neki a 85ezret-ami jogos-,akkor elhozhatom az autót?

És ha ez alatt a pár nap alatt kár keletkezett az autóban?-megrongálta pl.

Tanácsot kaptam arra vonatkozóan is,hogy jobb,ha kivonatom a forgalomból addig,amíg az ügy nem rendeződik,mert ha most ő kárt okoz az autóval,engem terhel a felelősség.

guba" # 2013.11.02. 12:17

Jogos e a követelése?-a vételárat nem vitatom,csak a plusz 75ezret

Ha az autó üzemképes, akkor valószínűleg nem lehet jogos a trélerezés költsége.

Fordulhatok e az okmányirodához átíratás miatt?

Írásbeli szerződés hiányában sok értelme nincsen.

Ha tértivevényes levélben felszólítom a felnik árának kifizetésére a szóbeli megállapodásunk alapján,illetve az autó átíratására,ez később peres eljárás kezdeményezésére elegendő e?

Ha nem hajlandó aláírni a szerződést, akkor valószínűleg per lesz ebből, de ő meg nyilván viszontkeresetet fog előterjeszteni hibás teljesítésre hivatkozva. Őszintén szólva akkor jár a legjobban szerintem, ha megegyeznek a vevővel, hogy visszaveszi az autót.
A pereskedés is drága, itt a bizonyítás is nagyon kétséges, és ilyen kis értékű autónál kár szerintem belevágni.Viszont amíg nem rendeződnek a tulajdoni viszonyok, vagy ki nem vonják a kocsit a forgalomból, addig Önnek kell fizetnie az adót és a biztosítást.
A tanulságokat le kell vonni.

babuci8105 # 2013.11.02. 08:20

Köszönöm Ügyvéd Úr a válaszait!
Ezek után már csak a km óra állással tudnak hadakozni, azt meg tudom, hogy valós értéket mutat. Tudomásom szerint az okmányirodában az átírásnál szóltak volna nekik, ha ez nem valós. Jól tudom? Amúgy a jog szerint mi lehet ennyi idős autónál az ok az elálláshoz? Jó, ha ezzel tisztában van az ember!?
Tisztelettel: Babuci

DB78425 # 2013.11.01. 18:36

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Az alábbi problémával fordulok Önhöz.2013.10.31-én eladtam a 16 éves autómat,amit 2004-ben sérülten (papíron sérülésmentesen) vettem.Az autó fehér, csomagtérajtaja piros,az jól látható volt a hirdetési fotókon is. Egyéb komoly sérülés-törés nincs rajta,korának megfelelő jó motorikus állapotú,működőképes.Műszakija lejárt,így is volt meghirdetve.A vevő 120 km-ről jelentkezett, előre alkudva a vételárból,végülis megállapodtunk,85ezer Ft az autó ára,40ezer a 4db alufelni ára. Az autó árát kifizette,a felninél postai utalásban maradtunk. Sajnos a hibát ott követtem el,hogy csak üzembentartói szerződés volt náluk, az adásvételit szintén postafordultával kapta volna meg. Másnap reggel (ma) azzal hívott fel a vevő,hogy meggondolta magát, az autó mégsem kell neki ebben az állapotában(most már keresi a kifogásokat),fizessem vissza neki a vételárat-85ezret- PLUSZ olyan tréleres szállítási költséget 2x250km-ről,amit se számlával,se más módon igazolni nem tud,állítása szerint ez további 75ezer. Ha viszem neki a 160ezret,visszaadja az autót(felnivel együtt).
Kérdéseim (kérem,tudom,hol hibáztam):
Mit tehetek ebben az esetben?
Jogos e a követelése?-a vételárat nem vitatom,csak a plusz 75ezret
Fordulhatok e az okmányirodához átíratás miatt?
Ha tértivevényes levélben felszólítom a felnik árának kifizetésére a szóbeli megállapodásunk alapján,illetve az autó átíratására,ez később peres eljárás kezdeményezésére elegendő e?
Tanúm van,az öcsém velem volt az eladáskor.
S még egy információ,a vevő kisebbséghez tartozik,alapból rendőrséggel-perrel fenyegetőzik.
Válaszát előre is köszönöm!

guba" # 2013.11.01. 15:05

Vegyem vissza a kocsit?

Komolyan gondolod, hogy egy 15 éves kocsinál a hibátlanság fogalmi eleme az, hogy a kaszni nem rozsdás, a fék tökéletes és sehol nem volt újrafestve?
Ha igen, akkor vedd vissza!

babuci8105 # 2013.10.31. 13:50

Szép napot!
Tovább "durvult" a helyzet, Állítólag valami "szakértő" szerint az autóban nem valós kilométeróra állás van és a tető (amiről nem is tudtam) le volt valamikor fújva, valamint hogy nem ér annyit (260.000 Ft.) az autó, amennyiért eladtam! Én 6 évesen 28.000 km-rel vettem az autót! Beletettem 120.000 km-t 9 év alatt (napi kb. 32 km-re jön ki). Ha nem tudtam a tető fújásról, azért én vagyok a felelős? Ügyvédhez küldte őket a "szakértő".
Vegyem vissza a kocsit?

hooker # 2013.10.28. 13:17

Tiszteletem!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy pár napja eladtam egy 15 éves autót 400000-ért.kb. 5 nap után hívott a vevő, hogy nincsen rajta katalizátor, amelynek lenni kéne.Ezt én nem is tudtam, mivel nem vagyok egy szerelő.Én minden további nélkül 3 szor műszaki vizsgáztattam. Továbbá ilyenekkel fenyegetőzik, hogy ő nem nézett az autó alá,mível nem volt lehetősége rá a panelrengetegben, de én semmiféle akadályt nem görgitettem egy műhelybe vagy átvizsgálásra történő elvitelre.A vásárláskor a gépjárművet ő tüzetesen átnézte. Kisebb hibákat is felfedezett közben, de szerintem egy 15 éves autónál egy A4-es lapot tele lehetne írni?
Ezt rejtett hibának minősíti, ilyenkor mi lehet és mi a teendő?
Előre is köszönöm válaszát

monalisa1 # 2013.10.26. 19:19

Az autót legutóbb 7 hónappal ezelőtt, az évenkénti műszaki vizsgán átnézték és akkor rendben volt a kocsi. A vevő a vétel előtt miért nem emeltette fel és nézette meg?...

guba" # 2013.10.26. 16:45

Ilyen idős kocsinál sem a korrózió, sem a fék nem elegendő ok az elállásra. Használt autónál nem is értem, milyen alapon számít valaki arra, hogy a fékre ne kelljen költenie.A féktárcsák, betétek kopó alkatrészek, ha lejárt az idejük cserélni kell őket. Ezzel eleve kalkulálnia érdemes annak, aki használt kocsit vesz.

babuci8105 # 2013.10.24. 15:13

Szép napot!
Az a problémám, hogy 3,5 hete eladtam a 15,5 éves Suzuki Swiftemet még 5 hónap műszakival. Kipróbálták ketten is, átnézték ( kivéve az alvázat), ami hibáról tudtam, elmondtam nekik és emiatt elengedtem az árból 40.000 Ft-ot. Majd 3 hét után (miután átiratták a kocsit, olajat, ékszijat, vezérműszijat cseréltettek és téli gumikat is vettek rá) felhivtak, hogy kérik vissza az árát, mert a karosszéria (kereszttartó) és a fék elhasználtsága miatt balesetveszélyes. A vásárlás előtt 1 héttel hoztam el a szerelőtől és ő csak a küszöbök cseréjét mondta, amit a vételárból el is engedtem. Ha nem tudtam a többi hibáról akkor is én "hallgattam" el azokat és engem vonnak felelősségre?
Kérem, ha tud válaszoljon valaki!
Köszönöm

dupla.rr # 2013.10.23. 16:06

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogyha használt motorokat vásárolok /fel újítom/ és eladom /interneten/ hogy az adózási része az hogyan működik? Nagyából utána néztem ha 600e ft alatt van akkor nem kell vele foglalkoznom "elvileg" vagyis így vettem ki, de ha átlépem és másfél millió körül hoznak a motorok akkor mi a teendő?

loretta00 # 2013.10.14. 14:57

Üdvözlöm!

Vásároltam egy 50 ccm-es motorkerékpárt(robogót),és aznap hazafelé jövet megállított a rendőr.Leígazoltatott,és tudomásomra hozta,hogy a motorkerékpár nem 50 ccm-es,ezáltal nem vagyok jogosult a vezetésére,mivel csak B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem.Én mondtam a rendőrnek,hogy az adás-vételi szerződés szerint is 50 ccm-es a motor,és én sem értek hozzá,természetesen 50 ccm-est akartam venni,mivel tisztában vagyok azzal,hogy csak azt vezethetem.A rendőr feljelentést tett,azt mondta hogy be kell vizsgáltatni a motort.(szemlére küldik)Tudom,hogy a törvények nem tudása nem mentesít a büntetés alól,de viszont a rendőrnek is állítottam,hogy ez 50 ccm-es motor,mivel az adás-vételiben is ez szerepel és azt is akartam venni.Kérdésem az lenne,hogy mit várhatok ez ügyben,továbbá érdeklődnék,hogy van-e valamilyen törvény a visszavásárlásra?

Attila78 # 2013.09.05. 10:51

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Beszámoltam egy Opel Meriva tip.ú szeélyautót 2003 as évj. Kb 2 hétig használtam míg az átírás megtörtént, majd meghírdettem és hamarosan el is vitte egy úr, kifizette, én lejelentettem az átírást. A napokban (kb 2-3 hét telt el) hív, hoyg ezt és azt cserélt a kocsin de ez nem is érdekes minden rendbe vele ment már 1000km-t de szóltak neki az opel szervízbe h a motor diagnosztikai műszer jelez vmi problémát ami kb 120e ft lesz, de sem most sem a vételkor az autó nem jelzett semmit és rendben működik a mai napig is, csak felhívták erre a hibára a figyelmét. Most ő kéri a javítási költség felét tőlem vagy beperel rejtett hibáért!
Lehetséges ez???? Nem az eloső autóm amit veszek vagy eladok de ilyet még nem hallottam h több hét után fizetnem kéne egy 10éves autóra...
ha tud valaki infót ez ügybe kérem írja meg!
Köszönöm

Serendipity:) # 2013.09.05. 07:18

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.
Volt egy autó a nevemen, amit januárban eladtam egy kereskedőnek, akit ismertem. Mivel ismertem, rábíztam az adás-vételi megírását, én csak aláírtam.
Eltelt fél év, felkeresett az új tulaj, aki megvette a kereskedőtől.
Mint kiderült az autó nem lett átírva a nevemről, csak az eladó rovat lett kitöltve, a vevő pedig akkor, amikor az új vevő megvette ténylegesen, tehát papíron a kereskedő sehol nem szerepel.

Az új vevő egy új adás-vételit szeretne velem, mert kicsúszott a határidőből egyéb okok miatt.

Én vele soha nem találkoztam, ténylegesen az autót nem neki adtam el, tőle pénzt nem kaptam, írjak egy új adás-vételit? Lehet belőle gond? Hogyan védjem be magam?

Köszönöm a válaszokat.

ktibi77 # 2013.09.01. 19:13

sziasztok
az lenne a kerdesem
kulfoldi munkam vegen hazahoztam magyarorszagra a kukfoldi automat amit el is vittem kpm muszakira eredet vizsgara befizettem a reg adot es egyebeket ez meg is alt fel millaba .de mikor bementem az okmanyirodaba visszadobtak a papiromar azaz a forgalmimat mert bele volt firkalva . az auto 4 eve a sajat tulajdonom volt )irorszagban).erre ismet fizettem 15000 ft ot es elkuldtek ir forgalmit, a magyar belugyminiszteriumnak es ok pedig az ir allamnak hogy leinformaljak hogy az en tulajdonom e az auto.az interpoltol meg is erkezett hogy az auto tiszta de az ireknel elakadt a papir vagy a magyaroknal .lenyege a dolognak ez mar 8 HONAPJA zajlik.az auto meg all pedig nagy szugsegem lenne ra.
kihez tudnek fordulni ez a nagy kerdes .
az okmanyirodaba azt mondtak hogy varni kell.
de meddig lassan lejar a muszakim :)

Makovinyi # 2013.07.24. 13:31

2500 cm3-s, azt is elírtam

Makovinyi # 2013.07.24. 09:36

Nem hajtottuk szét, azt akartam írni az előbb.

Makovinyi # 2013.07.24. 09:06

Nem kirívóan sok, 12 litert mondott. Nálunk 8-10 liter volt, de hajtottuk szét.
De a fogyasztás nagymértékben függ attól is hogyan hajtja az autót. Azért ez egy 2500 m3-s, összkerekes, 180 lovas autó, ha hajtja akkor megy is. De akkor meg többet fogyaszt.

Sherlock # 2013.07.24. 08:44

Ha az autó állapota megfelel egy átlagos ilyen korú/futásteljesítményű autóénak, akkor nem feleltek. Ha ez a fogyasztás kirívóan sok, akkor esetleg, de nem valószínű. Mennyi az annyi?

Makovinyi # 2013.07.24. 07:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jogi tanácsot szeretnék kérni.
Július 10-én eladtuk 2002-es Audi A4-es autónkat.
A vevő megtekintette, kipróbálta. Az autó műszaki állapotát kifogástalannak találta a megtekintéskor.
Az autó hibamentes volt az adásvételkor, a mi tudomásunk szerint.
Az adásvételi szerzősre ráírtuk, hogy az adásvétel után műszaki meghibásodásra és rejtett hibákra felelősséget nem vállalunk.
A vevő 12 nap után felhívott, hogy az autó sokat fogyaszt, elvitte szervízbe ahol azt mondták neki, hogy a motor kopott.
De az autónak egyébként semmi baja, jól üzemel.
Most vagy vissza akarja hozni az autót, vagy fizessük ki neki az ő szerinti megállapított javítási költséget. Egyébként perelni akar.

Terhel-e minket valamilyen felelősség?
Az autó működik, nem romlott el. Az, hogy mennyit fogyaszt az meg vezetési stílustól függ.

Várom válaszát.

Köszönettel