válás közös hitellel.


ObudaFan # 2010.09.12. 16:59

Ha elindítja a válást, akkor igen. Egyelőre mindent a közös vagyonból fizet az édesapád, legfeljebb arra panaszkodhat, hogy a felesége a közös vagyon hozzá érkező részét nem adja a közösbe.

Rozi0124 # 2010.09.12. 14:13

Kedves Fórumozók!

Megoldást keresek egy igen kellemetlen családi problémára. Szüleim rég elváltak, majd Édesapám újranősült közel 5 éve. Újdonsült feleségével dupla-fedezetű jelzáloghitelre vettek is egy családi házat. Az idők során egy hitelkártyával és egy személyi kölcsönnel is gyarapodott "közös vagyonuk". Idén lejárt a lakáshitelük türelmi ideje, fizetnivalójuk emiatt - és a válság miatt - jelentősen megugrott. Idegileg kikészültek, amire a felesége az elköltözést tartotta megoldásnak. Egy ismerősénél húzza meg magát egy pár hónapja. A nagyobb probléma a következő: Édesapám fizetése a közös bankszámlára megy, felesége rokkantnyugdíjával egyetemben, azonban a felesége a munkabérét készpénzben kapja. Édesapám fizetése szinte fillérre annyi, mint a törlesztőrészlet, a rokkantnyugdíj összege fedezi a hitelkártya kamatait. Felesége néha csurgat valamicske pénzt közüzemi számlákra, de a személyi kölcsön sarát már nagymamám fizeti, mivel fél, hogy az Ő házát is elviszik. Néhány számlát már mi is kifizettünk helyettük, hogy ne kapcsolják ki az áramszolgáltatást. Látszólag nem hatja meg a hölgyeményt, hogy családom belerokkan a közös műalkotásukba. Mi a teendő ilyenkor? Meg lehet fogni valahogy? Ha apu elindítaná a válást, akkor rá lehetne terhelni a jogos részét az adósságokból? Mi lenne ennek a költsége apu részéről?

Köszönöm válaszukat!
Rozi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.18. 10:40

Kicsit pontosítani kellene, mit is értesz "jobban járás" alatt. Ha a megfizetendő közterhek minimalizálását, akkor békén kell hagyni az ingatlan tulajdonjogát. Elköltözöl, nem használod, slussz.

hóangyal # 2010.01.18. 10:32

Üdvözletem!
Kérdésem a következő:
Feleségemmel közös megegyezéssel szeretnénk elválni .
A paraméterek a következők:
Szocpol 2 gyerek után, 10 millió hitel 19 milliós ingatlanon.
Szeretnék lemondani az én részemről, nem kérem, hogy kifizessen.
Az általam fizetett tartásdíjból biztosítanánk a hitel mindenkori kifizetését.
Milyen lehetőségeim vannak? Hogy járok, járnak ők (feleség+gyerekek) a legjobban?
Ajándékozás?:
Köszönettel:Hóangyal

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 01:21

Ja, hogy nem ajándék, hanem kölcsön? Akkor valóban te is tartozol. Kivéve, ha az a "vállalkozás" egy gazdasági társaság. Akkor lehet hivatkozni rá, hogy az kapta a kölcsönt. De még úgy se lesz könnyű bizonyítani, ah a könyvelésében más van.

monalisa1 # 2010.01.15. 20:17

Na olyan nincs hogy valaki felvesz x millió forint hitelt xy helyett szívességből - és a pénzt oda is adja, azonban a "megajándékozott" házastársa az ügyletről nem tudott volna semmit... Annál is inkább mert a vállalkozás ezen összeggel történő "megtámogatásáról" csak beszéltetek otthon!?

Az anyós elsősorban a fiától követelheti vissza a pénzt, azonban ketten fogják állítani a bíróságon hogy tudtál a pénzről, valamint hogy azt neked IS adta.

"Mona"
laikus hozzászóló

holdacska007 # 2010.01.15. 19:30

Köszönöm a választ, de nem sokat értek belőle.
Tehát eladnánk a lakást és fele-fele. De ahogy írtam, azt mondták, hogy a 2M felét, azaz 1M Ft az én részemből is le fog jönni, mert azt anyósom "nekünk" vette fel. /Én nem is tudtam róla/ De ezt nem a volt férjem vette fel, nekem végképp nem volt hozzá közöm. Az lenne a kérdésem, hogy ez is közös-e igy? Köszönöm


válás közös vagyonnal

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.15. 11:20

Mit kell azon érteni, hogy "vállalkozás"? Ki vonja le? Miféle részedből vonja le? És még számos kérdés.

Egyébként a szülőtől kapott ajándék - és a helyébe lépő érték - valóban különvagyon. A szerződések pedig - főszabályként - szóban, sőt szónélkül is megköthetők.

holdacska007 # 2010.01.15. 09:41

Sziasztok!
Elnézést kérek, ezt már kérdeztem, de a választ nem találom.
Szóval: Tavaly elváltam, de a vagyonmegosztás most folyik. 2007-ben anyósom felvett 2M Ft-ot a saját házára tetetett jelzálogot, a pénzt odaadta volt férjemnek /állitólag vállalkozáshoz kellett neki/ most szerintük a felét tehát 1M Ftot az én részemből levonnak, mert azt még a házasságunk alatt vette fel.
Hogy létezik ez? Hiszen sem a volt férjem sem az én aláirásom nincs a szerződésen! Köszönöm a választ.


válás közös vagyonnal

ObudaFan # 2010.01.15. 09:17

Ügyvéd közreműködése szükséges

A bírósági egyezséghez nem feltétlenül, az pedig elegendő a földhivatali átvezetéshez is. Persze, ajánlottnak azért ajánlott.

monalisa1 # 2010.01.13. 17:45

Egymástól váltok és nem a banktól (...) vagyis a hitellel kapcsolatban a kérdést ott kell feltenni. (Valószínű hogy ki-ki fizeti tovább a saját törlesztőrészét.)

A szerződés apróbetűsét addig is alaposan el kell olvasni mert a tartalmazhat kellemetlen meglepetést...

Szerzési illetéket kell fizetned hiszen vagyoni értekhez jutsz. (Ügyvéd közreműködése szükséges.)

"Mona"
laikus hozzászóló

hbsz # 2010.01.13. 17:12

Kérdésem a következő:

Férjemmel közös megegyezéssel szeretnénk elválni, ő mindenről lemond a javamra.
Augusztusban vettünk fel állami kezesség vállalással hitelt, ami fiatal házasoknak szólt.
A válás befolyásolja valamiben a hitel további fizetését, a törlesztő részleteket vagy a szerződés felrúgásának minősül a válás?

Ha lemond a javamra a fele ház tulajdoni jogáról, akkor ezután kell fizetni illetéket?

Bibia # 2009.01.22. 15:16

de hivatalosan még a felesége vagyok.és féltem az otthonomat!

bandeeraz # 2009.01.22. 15:14

Szerintem ne fizesd a hiteleket tovább, miután megszerezted az ingatlant. Akkor szépen leállhatsz, tovább fizetsz az ingatlanon lévő hitelért, és annyi. A többit oldja meg ő.

Bibia # 2009.01.22. 15:13

Magyarán nekem kell fizetni a tartozásait?ha nem tud fizetni?

monalisa1 # 2009.01.22. 15:08

Bár a házasságot még nem bontották fel, de a vagyonközösség köztetek addig tartott míg el nem költözött., azon belül azonban "együtt nevetünk együtt sírunk". Amit azóta csínál azt a saját felelősségére teszi.

Sajna vannak pénzintézetek ahol akár egy BAR listásnak is adnak kölcsönt...

Az "adósok börtöne" intézménye már nincs, kár, mert sokan megérdemelnék, hogy lecsukják őt.

Bibia # 2009.01.22. 14:55

Ezt már megbeszéltem a bankkal,hogy én fizetem hitelképes is vagyok, van rendes jövedelmem.

Amitől tartok:a férejm felvett személyi hiteleket legutóbb nyáron 1,3 millió forintot amit játékgépbe 3 nap alatt bedobált fizetni a részleteket nem fizeti én fizetem.Ezekben a hitelekben én se adóstárs se kezes nem vagyok csak a felesége szimplán.

Most szétköltöztünk én átvállaltam a lakáshitelt + 3 hitelt amit fizetek is,de a férjem 2 napja már providentet is felvett!!!Ezt is bedobálta.Én attól félek hogy engem fognak megkeresni a végrehajtók,ha ő nem fizet és mehetek a 2 gyerekkel az utcára.Egyébként gyerektartást se fizet.
Én már nagyon várom hogy bar listára tegyék mert akkor nem kap több hitelt

bandeeraz # 2009.01.22. 14:47

Ha jól értem, akkor van egy lakáshitel, ahol te nem vagy adós, viszont a fedezetül lekötött ingatlant a hátralévő hiteltörlesztés fejében meg szeretnéd szerezni. Ez elvileg járható út, sztem ha hitelképes vagy, akkor a bank sem nagyon fog ugrálni, bár manapság elképzelhető. A lényeg, hogy jogilag nem problémás.

Viszont nem értem, hogy a többi hitelhez neked mi közöd van, hacsak nem az, hogy esetleg azok fedezetéül is az általad tulajdonolt, esetleg a tulajdonolni szándékozott ingatlant kötöttétek le. No akkor nagyobb a gond, akkor feltétlenül keressél fel egy ügyvédet, mert akkor nem is mehet át a te tulajdonodba.

monalisa1 # 2009.01.22. 14:43

Külön annyit, hogy elég kusza a ti ingatlanvagyoni dolgaitok - mármint az én olvasatom szerint. Tanácsos lenne az összes okiratot/tulajdoni lapot ügyvédnek megmutatni, egyben a válóperhez őt akár fel is kérni.

monalisa1 # 2009.01.22. 14:39

Olvasd el ismét ObudaFan 01.08. 13:30-kor írt hozzászólását.

Bibia # 2009.01.22. 14:25

Ha a bank belemet a jelzáloghitelbe tehát én fizetem tovább akkor utána a még jelenleg is férjem tartozásai miatt vihetik a házam?
A házasságunk alatt én a kapcsolatba 12 milliót hoztam a férjem semmit,ezt a pénzt én bizonyitani is tudom,mert vagy ajándékba kaptam vagy már házasság előtt meg volt az ingatlan és még akkor nem éltünk együtt.

A kérdésem a következő.ha én semmilyen kölcsönszerződést nem írtam alá tehát se adóstárs se kezes nem vagyok akkor nekem kell fizetni?

Egyáltalán mi a közös vagyonunk?A bútoraink?
A férjem egyébként már nem él itt gyerektartást nem fizet és szerintem a hiteleit sem azért félek ennyire,hogy míg a bíró a válást ki nem mondja addig az én házam is elúszhat.
Mit tehetek?

monalisa1 # 2009.01.19. 14:34

A jelzáloghitel miatt a banknak is lesz szava a dolgozhoz.

monalisa1 # 2009.01.19. 14:32

A városi bíróságon heti egyik nap van un. "panasznap", oda kell elmenni és jegyzőkönyvbe mondani a válási "óhajt" - ez maga a keresetlevél. Csatolni kell hozzá 12 ezer forint illetékbélyeget. Továbbá vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, valamint ha vannak közös kiskorú gyermekek akkor az ők születési anyakönyvi kivonatát. )Gyermekek esetében az elhelyezésükről a megállpodást, a t.díjról a megállapodást, valamint a láthatás/kapcsolattartásról a megállpodást.) A házasság alatt szerzett közös vagyonról a vagyonmegosztási megállapodást: ingók- ingóságok egyaránt. Ha ez mind megvan akkor "közös megegyezéses" a válás, ha valamiben pl. az ingatlan dolgában nincs a felek közt egyezség akkor un. tényfeltárásos válás - elhuzódó lehet.

A vagyonmegosztás miatt javasolt ügyvédet felkeresni, és ő majd megszerkeszti a kettőjük közös akaratú okiratát.

Ha nem tudnak a vagyonon megegyezni attól a válást még kimondják, de külön pert majd inditani a megállapítás és az azt követő megosztás miatt, mely költséges és időigényes. (Ez idő alatt szokták a házastársak egymás idegeit "kicsínálni" - már elnézést.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Bibia # 2009.01.19. 13:55

Mi a menete a válásnak?Hogy lehet elindítani?

Bibia # 2009.01.17. 20:19

Köszönöm az eddigi hozzá szolásokat még egy kérdésem lenne

Jelelnleg 2 ingatlan van a nevünkön egyik a férjem nevén nekem haszonélvezetem van a másik csak az én nevemen van.Én ajándékozási szerződéssel a különvagyonomból még a kapcsolatunk elején ajándékoztam neki egy ingatlant ezt én most vissza szeretném követelni tőle olyan módon,hogy amin most haszonélvezetem van annak a jelzáloghitelét átvállalom,de kérem a tulajdonjogot és a jelenlegi lakás ami hitelből lett megvéve az marad az én nevemen + kap 2 millió forintot.

A kérdésem a következő Ő ezeket elfogadta már elköltözött egy másik nőhöz is a válás kimondásáig ügyvéd előtt irnánk egy papírt,hogy én őt kifizettem,különháztartásban élünk,a végrehajtó így is jöhet hozzám,ha a férjem elismerte,hogy már nem élünk együtt?
Nem szeretnék utcára kerülni, a férjemnek van másik lakása is,amiben a nőjével él együtt.