bt megszuntetes


ObudaFan # 2010.01.13. 14:04

Rosszul tudtad meg. De ha valamit módosítani kell a cégen, mindenképpen ügyvédhez kell fordulni, hiszen a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. És ez nem is árt, mert itt a válaszhoz azért látni kellene a társasági szerződést.

csimcsike # 2010.01.13. 13:20

A következőben szeretném segítségét kérni egy ebben kompetens személynek, mert ezidáig már 3 különböző dolgot hallottam cégbíróságtól, illetve ügyvédektől.
Adott egy 2003 óta működő családi vállakozás (bt), amely két beltaggal és egy kültaggal jött létre és azóta is működik. Időközben kivált az egyik beltag. Miután a tagsági viszony 2003-ban határozott időre volt csak köthető (ezt már megtudtam) ennek eredményeképpen az egyetlen beltag tagsági viszonya lejárt 2008 decemberében, ami most derült ki egy szerződéskötés kapcsán, tehát sajnos csak most vettük észre. Tekintettel arra, hogy a cég azóta is jól működik, tartozásmentes, alkalmazottat is foglalkoztat és a cégbírósg sem szüntette meg, és természetesen mi sem szeretnénk a kérdés, hogy mi a teendő azügyben, hogy ismét beltagként vissza legyek jelentve?
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.13. 08:45

Nem, azt nem lehet. Ahogy írtam, kiléphetsz, akkor legalább a járuléktartozás nem nő tovább. Az eddigieket meg úgysem lehet megúszni felszámolással se, hiszen ez bt, nem kft.

Nagy Gabi # 2010.01.12. 18:18

Tisztelt Obudafan és Kovács Béla Sándor!

Köszönöm mindkettőjüknek a 7-én adott válaszukat. A felszámolás miatt felkerestem egy ügyvédet, aki rögtön az anyagi részére tért ki, (50.000,-Ft illeték, 25.000,-Ft közzétételi díj, a felszámoló díja és az övé) amire nincs pénzem.
Más lehetőség nincs? pl.: A bt-t nem lehet szüneteltetni?
Köszönöm: Nagy Gabriella

ObudaFan # 2010.01.12. 17:09

Hát hogy ő mit hogyan és miért tud intézni, ahhoz látni kellene a cég iratait. Amíg a cég nem szűnik meg, addig szabadulni tőle csak úgy tud, ha talál valakit, aki az üzletrészt hajlandó átvenni.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.01.12. 16:43

ObudaFan.
Köszönön a gyors választ.Azt én is szeretném tudni,hogy miért nem lett új ügyvezető kinevezve. Igaz én is tagja vagyok a kft-nek ,de csak tagja,mindent a férjem intézett én nem is értek a cég ügyeihez. MIndent akkor tudtam meg mikor bejelentettem hogy válni szeretnék .Akkor derült ki számomra hogy van 3 mill adóság a za peh felé, és már 2008 febr végrehajtást rendelt el az apeh. 2009 dec kaptunk halasztást a befizetésre,de ez sem történt meg. Tehát számomra derült égből villámcsapás volt ez az adóság. Ez a kft egy helyi TV súgárzás igy fogyóeszközök sincsenek s kft túlajdonában amit az apeh eltud venni és pénz csincs a kft bankszámláján. Talán ha nem válunk még most sem tudom meg. Azt nem értem hogy ha a férjem nem űgyvezető akkor hogy tud eljárni a kft ügyeiben pld a felszámolóknál,hogy halasztást kérjen. Mit tanácsolsz mit tegyek. Eladni nem tudjuk már 3 hónapja hirdeti a férjem. Hogy tudnék kiszálni. ? Köszi Zsuzsa

ObudaFan # 2010.01.11. 18:11

2005 óta azért már nevezhettetek volna ki új ügyvezetőt. Egyedül nem fogod tudni elhatározni a végelszámolást, de ebben a helyzetben csak az lesz a kérdés, hogy az APEH indít előbb felszámolási eljárást, vagy a cégbíróság törli előbb a működésképtelen céget. Viszont annak megbecsüléséhez, hogy itt lesz-e valaki személyes vagyonával felelős az APEH-tartozásért, pontosan tudni kellene, hogy hogyan vált a cég fizetésképtelenné.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.01.11. 17:58

Sziasztok Fórumozok.

Segitséget szeretnék kérni. Kft ben ketten vagyunk tagok a férjemmel .A férjem volt az ügyvezető ,de 2005-ben lejárt a ügyvezetői mandutuma és azóta nem APEH felé több millió tartozással. A férjemmel vállófélben vagyunk ,és nem tesz semmit annak érdekében,hogy a cég et megszüntesse ,én viszont szeretném megszüntetni mivel csak a bírságokat fizetjük. Az lenne a kérésem hogy hogy lehet megszüntetni a kft-t? Én mint tag kezdeményezhetem és milyen formában? Ilyen esetben mi lessz a APEH felé való tartózással? Kinek kell fizetni ha a kft -nek nincs vagyona sem pénze?Igaz e hogy ha a férjem nem ügyvezető akkor neki nemkötelesége az cég ügyeit intézni mikot eddig csak Ó intézte.

Köszönöm a válaszokat
Zsuzsa

ObudaFan # 2010.01.07. 11:21

Ebből így mindenképpen felszámolás lesz előbb-utóbb.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 08:43

A felszámolást maga a fizetésképtelen adós társaság is kezdeményezheti. De attól a tartozás meég megmarad, csak a cég törlése után már a beltagot terheli, az pedig te vagy.
Ha csak az a cél, hogy a járuléktartozás ne nőjön tovább, akkor lépj ki a társaságból. Ezt a maradó taghoz címzette írásbeli nyilatkozattal megteheted. Más kérdés, hogy ezzel kellemetlen helyzetbe hozod, hiszen 1% részesedésű kültagként neki kell intézkednie a változás cégbírósági bejelentése, bejegyeztetése iránt; ráadásul a cégnek pénze sincs rá.

Nagy Gabi # 2010.01.06. 21:08

Tisztelt "Hozzáértők"!

Segítségüket kérem. 2005-ben vásároltam egy teljesen rendezett körülményekkel rendelkező Bt-t. Én lettem a beltag 99%-ban, egy ismerősöm 1%-ban. A Bt jelenleg veszteséges. Mivel ez a főállásom, havonta járulék megfizetésére vagyok kötelezett. A járulékokat már 14 hónapja nem fizetem, mivel nem volt bevételem (ebbe az időszakba esett az ÁFA, iparűzési és egyéb éves díjak is). Ma már biztos, hogy nem tudjuk visszahozni nyereségbe a céget, ezért szeretném megszűntetni. Az ügyvéd, akit felkerestünk, azt mondta, hogy végelszámolni csak nullás tartozással lehet, felszámolást csak a hitelező indíthat ellenünk (Önkormányzat és az APEH felé tartozunk). A tartozás kb 750.000,-Ft, amit nem tudok kifizetni, de ha a céget megszüntetni sem tudom, akkor ez minden hónapban gyarapodni fog. Ördögi kör? Nincs kiút? Vagy az ügyvédnek nem ez a szaktarülete és nem tud segíteni? A könyvelőm azt mondta, hogy nem (vagy nem csak) tagi jogviszonyben vagyok, hanem munkaviszonyben. Arra gondoltam, hogy ha a céget meg tudnám szűntetni, vagy én ki tudnék jönni belőle, akkor elmennék munkanélkülire és azt a pénz rögtön az APEH-nek utalnám. Lehetséges ez, illetve van egyáltalán valami lehetőség?
Kérem szíves segítségüket!
Tisztelettel: Nagy Gabriella

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.04. 07:46

A tartozás megfizetésével lenne célszerű. És aztán - esetleg azzal egyidejűleg - végelszámolás.
Lehet, persze, úgy is, hogy nem csináltok semmit a kültag halálának bejelentésén túl, és akkor fél év múltán a társaság a törvény erejénél fogva megszűnik. De a beltag akkor is szorul.

silv # 2010.01.03. 22:32

Tisztelt fórumozok

A bt-ben elhunyt az egyetlen kültag.sajnos van tartozás az apeh-nél a bt-nek.
Kérdésem,hogy hogyan/hol kezdjük el ha megszeretnénk szüntetni a bt-t?

köszönöm szilvi

ObudaFan # 2009.12.31. 12:31

Folytathat. 30 nap alatt csak a változást kell bejelenteni, új beltag találására 6 hónap van.

Saia # 2009.12.31. 07:04

Tisztel Fórumozók!

Véleményetek szerint egy Bt. működhet-e –egy sajnálatos haláleset miatt - beltag nélkül, vagyis folytathat-e pl. értékesítést, rendezhet-e kiárusítást a készletekből a harminc napos döntési kötelezettség előtt. A cél az lenne, hogy lecsökkentett árukészlettel gazdaságosabb lehet a megszüntetés vagy másik lehetőségként könnyebben lehetne vevőt találni a Bt-re.

Minden segítséget előre is köszönök!

ObudaFan # 2009.12.21. 20:09

Az egy bírságolható megoldás. A még legegyszerűbb és legolcsóbb jogszerű megoldás az egyszerűsített végelszámolás.

bölcsbagoly # 2009.12.21. 18:08

Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget és jótanácsot szeretnénk kérni bt. megszüntetés ügyében. A betéti társaság teljesen tartozásmentes, viszont három éve sem bevétele,sem kiadása nem volt,ezért szeretnénk megszüntetni. A könyvelőnk azt tanácsolta,hogy talán olcsóbb megoldás lenne, ha kivárnánk, hogy a cégbíróság törölje a bt.-t a cégnyilvántartásból, ha pl. nem küldjük be a mérlegbeszámolót. Állítólag a cégbíróság átadta ezt a jogkört az Apeh-nak, úgyhogy most az adóhatóság jár el ezügyben. Először felszólít a mulasztásra, aztán felfüggeszti az adószámot, végül törli a céget. A kérdésünk csak az, hogy ez valóban így működik-e, illetve milyen tovább szankciók (értsd:bírságok) várhatók, ha ezt az utat követjük és nem a költséges felszámolást?

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.12.10. 18:00

Nincs mit.

silv # 2009.12.10. 17:45

Köszönöm a választ ObudaFan

ObudaFan # 2009.12.10. 17:33

El lehet kezdeni, csak az örökösökkel el kell számolni.

silv # 2009.12.10. 17:11

Kedves Fórumozók

Az lenne a kérdésem, h a bt-ben van egy beltag és egy kültag. a kültag halálával el lehet kezdeni megszüntetni a bt-t vagy megkell várni a hagyatéki tárgyalást?

Köszönöm szilvi

nandy # 2009.12.10. 16:14

Az egyáltalán nem biztos, hogy az ingatlan eladása/átadása után nem keletkezik ÁFA-fizetési kötelezettség.

Addig oké, hogy alapesetben ÁFA nélkül kell eladni az ingatlant. De van egy ún. figyelési időszak (2007-ig 10 év, utána 20 év), ha ezidő alatt adja el adómentesen az ingatlant, és korábban levonta a beszerzés áfá-ját, akkor utóbbit arányosítva vissza kell fizetnie az állambácsinak...

rocco22 # 2009.12.10. 13:31

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.10. 11:35

A különbség az, hogy egyik esetben a társaság törlésével meg kell várni az eredményes eladást, a másik esetben meg az egyszerűsített végelszámolás három hónap alatt befejeződhet.

Az ingatlan valós értéke annyi, amennyiért adott időpontban a piacon el lehet adni. Ha a felek között vita van az értéket illetően, a bíróság szívesen besegít nekik.

rocco22 # 2009.12.10. 11:29

Kedves Sándor.

"Ingatlanértéke­sítésnek nincs áfája" - ezzel azt állítod, hogy ha egy üzemépület értékesítésre kerül, az után nincs Áfa fizetési kötelessége a Bt.-nek?

"A kilépő kültagot nem a beltag fizeti ki, hanem a társaság." - ezzel tisztában vagyok, de ahogy írtam, van egy bel- és egy kültag. Így gyakorlatilag mégis a bennmaradó tagnak kell "kifizetnie" a kilépő tagot.

Nem látom a különbséget a között sem, hogy most értékesítse a Bt. az ingatlanokat, majd ezután osszák szét a megmaradó összeget, vagy pedig hogy az ingatlanok osztatlan közös tulajdonba kerüljenek, azokat eladják, és utána osztozzanak.

Konkrét példán keresztül, a könyvelő szerint ha egy 10 M-t érő ingatlan értékesítésre kerül, azután kb. 3 M Ft fizetnivaló terheli a Bt.-t, ha pedig ennek árát kapja meg a kilépő kültag, úgy ő további kb. 3 M-t fizet a megkapott összeg után.
Így a könyvelésben 10 M-val szereplő ingatlanból annak értékesítése után 7, míg árának a társaságból való "kivonása" után, már csak mint egy 4 M Ft. marad a kilépő kültag zsebében.

Kérdésem pedig leginkább arra vonatkozott, hogy a valós érték a példa szerint a 10, a 7, (esetleg a 4 M) Ft.-ot jelenti-e?