Jogi Fórum kritikátlanul szajkóz "híreket"?


writetome # 2005.11.28. 20:51

Kedves Szilágyi Károly!

Egyetértek abban, hogy a Nagy Testvér Díj a magyar adatvédelmi jogi kultúra fontos intézménye kellene legyen. Sajnos ez nincs így. A díjat kiosztó alapítvány honlapján szereplő jelöltek között, névtelen feljelentők esetleg puszta rosszindulatból megrágalmazott áldozatai is lehetnek. Védekezésre nincs lehetőségük hiszen az önjelölt jogvédők honlapján nincs fórum vagy más nyilvános visszajelzési lehetőség.

Képzelje el, hogy Magával esik meg a dolog. Mondjuk szerepel a neve a jelöltek listáján valamilyen elképesztő váddal. Mondjuk azt írják önről, hogy video kamerával kukkolja a szomszéd iskola tornatermének öltözőjét. Persze ez nem igaz. Nem csinál semmi ilyesmit, de védekezni nem tud. Ezt mondjuk csak az Ön szembe szomszédja állította magáról a neten, persze névtelenül és csak azért mert a múltkor nem adott neki kölcsön 50 ezer forintot és most ki akar magával tolni. Mondjuk ezek után a választók Önt jelölik (bár nem tudom mi alapján) és elnyeri a díjat. Örülne neki?

A Nagy Testvér Díj alapítóit egészen biztosan nemes szándék vezette de a mostani jelölési módszer rágalmazásokra ad lehetőséget. Ha ezt az alapítvány tagjai nem veszik észre akkor jelezni kell ezt feléjük. Sajnos ezt a honlapjukon nem lehet megtenni. De lehet jelezni pédául azzal, hogy a jogi fórum nem kritika és kommentár nélkül ismétli az általuk kiadott híreket hanem elhatárolódik a személyiségi jogot sértő módszerektől.

Szilágyi Károly # 2005.11.28. 07:42

Kedves writetome,

Más online vagy offline kiadványok tevékenységét nem tisztünk minősíteni (így az Origo vagy más lapokkal kapcsolatos panaszait kérem ne itt tegye meg).

A Nagy Testvér Díj a magyar adatvédelmi jogi kultúra fontos intézménye, így a róla kiadott híreket a jövőben is közöljük. Természetes, hogy az Alapítvány véleményével illetve az által kiadott díjakkal nem mindenki ért egyet, a "megoldás" azonban nem a TEA tevékenységének elhallgatása lenne.

Az esetleges (vélt vagy valós) sérelmek észlelése esetén célszerű lenne az érintett szerkesztőségekkel felvenni a kapcsolatot, illetve az Alapítvány felé fordulni.

writetome # 2005.11.25. 06:53

A "Nagy Testvér Díj" valamint az azt osztogató "Technika az Emberért Alapítvány" népszerűsítése gőzerővel és kritikátlanul folyik a Jogi Fórum oldalain. Mielőtt teljes oldalak reklámozzák az alapítvány kétes tevékenységét valakinek fel kellene néznie a honlapjukra. Nézzük csak:
"anonim internetes jelölésen keresztül jutott a tudomásunkra........"

  • ez az indoklás a nagy testvér díj jó néhány jelöltje esetében. A Technika az Emberért Alapítvány a honlapján a bizonytalan, névtelen források ellenére sem sokat teketóriázik, a Nagy Testvér díjra jelöltek nevei teljes hosszban kiírva szerepelnek a lapon (nem rövidítve mint nálam). Megtudhatjuk, hogy Zs.G. ... a megfigyeli a lakókat , B.S.E.... felbontja a leveleket, E cég ....monitorozza az elektronikus leveleket, stb. Mintha csak egy bulvár újság címsorait olvasnánk. A felsorolt vádak súlyosak. Alkalmasak arra, hogy az érintettek imázsát, jó hírnevét, a környezetükben róluk kialakult képet negatívan befolyásolják. Ezzel nem követ el személyiségi jog

sértést a magát az ilyen jogok örzőjeként kikiáltó társaság? A megvádolt személyek ezzel "kabátlopási" ügybe keveredtek. Mostantól kezdve hiába bizonygatják, hogy esetleg ártatlanok. Részben azért is mert a nevezettek listáját kritikátlan lapok (pl. Origo) mint kész tényt vették át. A hivatkozás a névtelen feljelentőre, bocsánat, "jelölőre" az Origo cikkjében már nem szerepel.

Nagyon rossz érzésem van. Megint ott tartanánk, hogy névtelen feljelentgetők rá tudnak uszítani egy "nemes védelmi szervezetet" a "bűnösökre" akik meg majd jól megnézhetik magukat? Ha jól tudom a vádlott nevét is csak az elítélést követően etikus nyilvánosságra hozni. A zsűriben ülő jogászok számára nem szégyenletes ez? Tényleg szeretné a Jogi Fórum kritikátlanul támogatni az ilyen talán rágalmazókat?