Kedves Danina!
Ez az eset egy konkrét eseti gondnoksági kirendelés, amely esetében "nem érdeke" szülőknek, hogy a büntetőeljárást lefolytassák (az egyik szülő olyan munkakört tölt be, amely kapcsán ennek elérésére lehetősége is van). A kérdés az, hogy hogyan tudunk kibújni a gondnoki teendők alól. A győri tvszék egyik büntető-tanácsa sem tudta ezt megmondani. A Be-ben semmi sincs róla... Én a Gyer-ben találtam meg olyan rendelkezést (141. §) ami alapján ki lehet bújni ez alól a bót alól, de ez nem olyan nagyon megnyugtató. Azért köszönöm!
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Sziasztok Sorstársak!
Szeptember elején megyek vizsgázni B-részből!
Szabimat csak most adják ki a munkahelyemen, így most tudok rá készülni!
Kérdésem és kérésem, hogy van-e valakinek kidolgozott tételsora a B-vizsgarészből?
Ha van, nagyon hálás lennék, ha elküldené emailemre!!!
(vagy már annak is örülnék, ha a feltalálási helyet megadná...)
Új Büntetőjogi-kódexszel kapcsolatos anyag létezik már???
Köszönettel: Amicus.
Emailem: olahcsabadr@gmail.com
Eladók az alábbi újszerű állapotban lévő könyvek:
Herke Csongor: Büntető Eljárásjog (Dialóg Campus -2012.06.30. lezárás)
Dr. Bodor T. - Dr. Székely Á. - Dr. Vaskuti A.: Büntető Eljárásjog I-II. (2011-es kiadás)
Érdeklődni lehet email-ben!
Sziasztok!
Tegnap sikerült az utolsó vizsgám. Én is csak azt tudom megerősíteni hogy nagyon sok múlik a bizottságon, sikerült többel is találkoznom... Mivel nem foglalkozom büntetőjoggal tőlem is megkérdezték az első vizsgán, hogy voltam-e tárgyaláson, vagy szakvizsga felkészítőn. (Persze, hogy nem voltam, mert csak erre van időm, és a munkahelyemen is örültek volna, ha fél napot tárgyaláson töltök, amit aztán semmire nem fogok használni, szabim meg amúgy sincs) Végül a második megismételt vizsga előtt mégis bemerészkedtem három tárgyalásra (így a felkészülésből elment 1 nap, de már nagyon elegem volt a vizsgákból.) Nem mondom, hogy annyira hasznos volt, de néhány eljárási részt (perbeszédek, ítélethirdetés)legalább élőben láttam, szóval ha valaki vizuális típus, annak ajánlani tudom.
Kérdéseim összesen:
- bűncselekmény fogalma, társadalomra veszélyesség bírósági gyakorlata (Konkrét példákat kellett volna felsorolni) magánlaksértés tényállása +szabsért, lakás fogalma, példákkal, mi van ha közös tulajdonból az egyik engedi csak be, rablás tényállása zsarolás/rablás, szándékosság, eredményért való felelősség, tevékeny megbánás, visszaesők általános részi szabályai, büntetéskiszabás elvei (BKv,) törvény időbeli hatálya példákkal, orgazdaság/bűnpártolás, garázdaság/szabálysértése, ittas járművezetés, hamis vád, (Mindenhol volt gyakorlati kérdés)
- nyomozási bíró (minden), bíróság elé állítás miben tér el az ált. szabályoktól, védő kötelezettségei (BKv, AB határozat (!!!??)), védő kizárása, ha csak helyettessel jár el, több védő, idézéssel szembeni mulasztásának következményei,rendbírság összege, bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság illetékessége, külföldi elítélés leellenőrzése, jogsegély (kb fel kellett ismerni)
- bv bíró hatásköre illetékessége, jogorvoslat bv bíró határozatai ellen, helyszíni bírság összege, ellene jogorvoslat, szabsért határozat elleni jogorvoslat, szabálysértés elévülése, közmunka végrehajtása. elítélt nyilatkozatai.
Még annyi, hogy volt akinél szó szerint kellett a tényállás + minősítésnél is mindet azonos sorrendben, különben sziszegtek, más nem várta szó szerint.
Mindenkinek kitartást, főleg annak, aki nem foglalkozik vele, mert tudom, minden sor vagy tényállás egy szenvedés. Túl kell élni.
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget, és a biztatást. (Daninának külön is, hogy válaszolt. Sajnos "szakvizsgázót" már közvetlen nem értem el.)
A Legfőbb Ügyészségen vizsgáztam sikeresen pénteken egy nagyon rendes bizottságnál.
A jogesettel kapcsolatban szóban javíthattam. A helyes válasz az volt, hogy hatályon kívül kell helyezni a bv. bíró határozatát a Bv. tvr. 8. § (4) bekezdése alapján. Kérdezték, hogy miért érdekes a jogeset az időpontok kapcsán. A - bizottság által elfogadott - válaszom azt volt, hogy 2006. áprilisban került be a Bv. tvr.-be a hivatkozott rész, és ezért adhatta be az elítélt és a védő a kérelmet májusban.
További kérdések:
Bv.: az írásbelihez kapcsolódóan a feltételes szabadságra bocsátás, helyszíni bírságot ki szabhat ki, befizetése, pénzbüntetés végrehajtása, átváltoztatása szab.vesztésre.
Büntetőjog: részesség, annak mennyiségi és minőségi túllépése (példákkal), magánindítvány, sikkasztás, magánlaksértés (tulaj elkövetheti-e? - igen), és érintőlegesen az önkényes beköltözés (ezt csak fel kellett ismernem)
Eljárásjog: hivatalból eljárás, magánvád, pótmagánvád, egy példán keresztül a súlyosítási tilalom, ki lehet tanú, tanúzási tilalom, tárgyi bizonyítási eszköz . Kérdezték, hogy egy pohár hogy lehet az: elkövető nyomait hordozza, elkövetés eszköze, ujjlenyomat ..., és mi van akkor, ha a felirata Coca-cola (áru hamis megjelölése - de ezt csak fel kellett ismernem, részletet nem kérdeztek.
Márciusi sikertelen vizsgám alapján tanácsom az írásbelizőknek az, hogy ne költsetek hozzá a jogesethez, ne színezzétek ki a történetet. Abból kell kiindulni, hogy a jogesetben közölt információk elegendőek a feladat megoldásához. A szóbelin pedig mindig először az írásbelihez kapcsolódóan kérdeznek, tehát azt nagyon kell tudni, így van lehetőség javítani egy elrontott írásbelin is.
És tényleg nagyon sok múlik a bizottságon!
Minden vizsgázónak nyugodt felkészülést és jó vizsgázást kívánok!
Sziasztok!
Büntetőjogból megyek szakvizsgázni és szeretném tudni, hogy az új Btk-ból készült-e kidolgozott tételsor?Milyen tankönyveket érdemes megvenni?
A Be. mennyiben változott az új Btk. hatályba lépése után?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Kedves Sorstársak, tanult (és tanulatlan, ámde szakvizsgát sikeresen abszolvált :) ) ismerősök, és ismeretlenek!
Kérném a segítségeteket Bünti szakvizsgához (és bv írásbelihez) készült jegyzetek elküldésében.
Tuti, kipróbált, friss jegyzetek (különös tekintettel a bv-re és a szabálysértési jogra) esetén akár megegyezés szerint is. ;)
Érdekelnének jogesetek, iratminták, gyakori kérdések-válaszok.
eniko@chello.hu
Köszöntem!
Sziasztok!
Szeptemberben megyek büntetőből, akinek van kidolgozoot tételsora vagy írásbelire feladata, iratmintája elküldené nekem a polyi22@freemail.hu címre. Előre is köszönöm
Sziasztok!
Én is szeptemberben megyek büntetőjogból, amivel egyáltalán nem foglalkoztam a munkám során. Van értelme előtte elmenni egy tárgyalásra?
Óriási köszönet(igény szerint sör, csoki, pénz) annak, aki elküldi nekem az új Btk alapján kidolgozott tételeket.
Segítségeteket előre is köszönöm!
J.
Sziasztok!
Szeptember végén megyek büntetőből. Írásbelit Bv-ből szeretném csinálni.Kidolgozott, és naprakész tételei vannak valakinek, amit el is kérhetek? :)
Btk. különös részére hogyan érdemes, miből készülni a törvényen kívül? Nem láttam hogy lenne aktuális könyv.
Címem: ritterkreuz@freemail.hu
Előre is köszi a segítséget!
Tisztelt Kolléga!
Azt javaslom, hogy ne BV-ből tegyél írásbelit, hanem büntetőeljárásból. Az még viszonylag egyértelmű. felkészüléshez is csak a Be-t kell áttanulmányoznod.
Kedves Mindenki!
A tételsorban nem szereplő bcs-ket (pl állam elleni) ugye nem kérdezik a vizsgán?
köszi
R
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a tételsoroknál mit jelent a BKv rövidítés?
Én eddig (B/1. Büntetőjog 25. tétel)bármelyik kollégiumi véleményt megnéztem, hatályon kívül helyezték és általában új állásfoglalás van helyette. Erre gondolnak itt? Vagy még a régi kollégiumi vélemény kell?
Előre is köszönöm a segítséget.
G
Szia! Én tudom. A "Bkv." büntető kollégiumi véleményt jelent, mint ahogy a Bk. is azt jelentette. A megkülönböztetés oka az, hogy a Kúria egy új rendszert alakított ki. Az lb.hu honlapon találsz egy megfeleltetési táblázatot, ha csak le nem vették időközben.
Kedves Dr.Attika!
Miért egyszerűbb Be-ből az írásbeli? Az hatalmas mennyiség. Akkor inkább büntetőjog. Egyáltalán milyen feladatokra lehet számítani?
Én októberre tervezek menni, úgyhogy ha van valakinek a felkészüléshez szükséges tétele, anyaga szívesen fogadom :)
Email: gyurecsa@gmail.com
Andi
Sziasztok!
Én októberben megyek büntetőből.
A tételsort július 31-én frissítették az új Btk-hoz igazodóan.
Korábbi hozzászólások között olvastam, hogy az írásbelin előforduló BH-kból létezik egy gyűjtemény. Nagyon-nagyon hálás lennék, ha valaki elküldené nekem! Óriási segítség lenne!
E-mail címem: hoppla1983@gmail.com
Előre is köszönöm!
Mindenkinek kitartás és sok sikert kívánok!
Kedves Fórumozók!
Szeptember végén veselkedek neki a büntető szakvizsgának. Csatlakozom az előttem szólókhoz: akinek van valamilyen használható anyaga a felkészüléshez, ha nem jelent nagy gondot, kérem, hogy küldje el a pailerzsebet84@gmail.com e-mail címre. Az sem baj, ha a büntető anyagi jog nem az új törvényhez készült még, az általános részhez - szelektálva - úgy is tudnám használni, de azt hallottam, hogy oda a puszta törvény kevés.
Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok, és előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Zs.
Sziasztok!
A közös e-mail címre feltettem az anyagi részt. Új Btk + kapcsolódó anyagok rövidítve, tételenként.
Tisztelt kissviki85!
Kérhetnék hozzáférést ehhez a közös email címez (pontos cím jelszó)? Vagy ha lenne kedves az anyagot a csekazo82@gmail.com emailra elküldeni. Előre is hatalmas köszönettel.
szakvizsga.bunteto@gmail.com
jelszó: bunteto2013
Van olyan aki már az új btk-ból szakvizsgázott esetleg írt is? Mennyire másznak bele az új tényállásokba meg ebbe a sok módosításba?
Eladók az alábbi újszerű állapotban lévő könyvek:
Herke Csongor: Büntető Eljárásjog (Dialóg Campus -2012.06.30. lezárás)
Dr. Bodor T. - Dr. Székely Á. - Dr. Vaskuti A.: Büntető Eljárásjog I-II. (2011-es kiadás)
Érdeklődni lehet email-ben!
A Pázmányon vannak szakvizsga felkészítők, és gondolkozom rajta, hogy elmegyek.
Van valakinek tapasztalata, hogy milyen ? /büntetőre gondolok természetesen most/
Mai egyik bv feladat:
Az ugyesz megszunteti a nyomozast es egyuttal a gyanusitott elozetes letartoztatasat is. Mi a bv intezet feladata? (v vmi hasonlo)
Engem meglep. Azert a bv sem olyan egyszeru, m aminek tunik, ha az ember belenyul bizonyos feladatba.
Danina!
Te voltál büntiből vizsgázni, vagy mástól van az infó?
Kérlek, küldd meg nekem az e-mail címedet, szeretnék kérdezni Tőled! Köszönöm szépen.
M.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02