szakvizsga - "B" rész (büntető)

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.21. 20:52

Sziasztok!
Jelentem én is ma voltam büntiből és siker, bár nem 5-5-5, csak 4-2-2, de ki nem sz@rja le nem:)
A Pkkbra voltam eredetileg beosztva, de volt némi adminisztrációs katasztrófa és a végén az OIT volt a helyszín és én voltam az uccsó. A bizottság jó, csak kissé fáradt és nagyjából 30-40 perc/vizsgázóval haladtak. Volt amelyikünktől bcs stádiumai volt kérdés anyagiból, de szerették a külön és a különleges eljárásokat is, valamint a a kötelező védőkirendelést. Nekem BV-ből közérdekű átváltása volt, hétfőn azt megírtam a T. nagyérdeműnek. Ennek a szabályaira aztán rámentünk szóban is, és utána a helysziní bírságot kellett fejtegetnem. Anyagiból a fiatalkorúakkal kapcsolatos eltéréseket. Viszont itt igen keményem befutottam az erdőbe néhány kor és büntetési tétel határral. A generális minimumot nagyon szerették...meg a próbára bocsátást.
Eljárásból pedig volt bizonyítás másodfokon, harmadfokú eljárás, másodfokon a megalapozatlanság és a felülbírálat terjedelme, zárt tárgyalás elrendelése illetve a tárgyalás nyilvánosságának kifejtése. Illetve a védő kirendelésének egyéb tv-i esetei és azok kapcsán a külön eljárások.

Igazából anyagi és eljárási bukdácsolásaim során már azt sem tudtam hogy fiú vagyok vagy lány...De tény, hogy egyébként segítőkészek voltak (bár nálam is volt némi szarkasztikus nevetgélés, beszélgetés...ami zavaró volt, de igyekeztem letojni). Végül is jófejek voltak és átengedtek. Összességében mindenkit közülünk, csak egy srác volt, aki anyagiból ismétel majd.

Szóval nem kell full para :)

Babe84 # 2010.10.21. 18:06

Csak megerősíteni tudom vizsgázó12-t! Szintén ma, szintén LÜ....

A Be -s kérdezőnek a hatályos Be törvény szerinti válaszomra a következő volt a reakciója: "Hát ilyet ki ne találjon!". Megnéztem a törvényt teljesen jó választ adtam a 2 kérdésére!Törvény szerint, PONTOSAN!!! Erre nem tudok mit mondani....

dr.beata.beres # 2010.10.21. 17:02

Nyugtasson meg valaki ,hogy nem ilyen szörnyű a bünti vizsga, mert az lesz a következő. No de szerencsére csak jövő év elején.

Bár az LÜ-ről én sem hallottam jókat.
Szerintem is nagyon bizottság függő egyébként a dolog.
A polgárin a LB-n nagyon jó tapasztalataim voltak, csak imádkozni tudok,hogy büntiből is oda kerüljek.

Valakinek nincs az általános részből jól összeszedett anyaga,amit esetleg e-mailben át tudna küldeni?

Cserébe polgáriból tudnék küldeni e-mailen 1-2 ítélet mintát.

Beáta

vizsgazo12 # 2010.10.21. 16:11

Sziasztok!

Ma voltam a Legfőbb Ügyészségen, tapasztalataim:
kimondottan rossz légkörű, alázó vizsga, bunkó vizsgáztatókkal (pl. amíg Be-ből szivattak, az anyagi jogot kérdező asszem Belovics legfőbb ügyész helyettes végig az asztalra borulva fogta a fejét, jelét mutatva, h mekkora hülyeségeket mondok, amíg a Bv-t kérdezgették, a másik kettő egymással hangosan beszélgetett és nevetgélt...) Amúgy 6an voltunk, az első 2 embert mindenből megvágták, anyagi jogból senki nem kapott 2-nél jobb jegyet!

Anyagi jogból csak bírói gyakorlatot, és a 15. irányelvet kérdezték, a törvényt tudtam, de közölte a fickó, h az itt nem elég.
Kérdések: Jogos védelemről mindent, mikor jogellenes a támadás, mi minősül védelemnek, erről BH, szükségesség arányosság,
Önbíráskodás, ide egy BH
Zsebtolvaj fogalma???
Lopás minősített esetei közül a dolog elleni erőszak
fogalma???
Ez utóbbi kettőnél már tényleg hátast dobtam, soha nem hallottam még h hasonlót kérdeznének szakvizsgán... főleg aki teljesen más területtel foglalkozik. Persze mivel nem ismertem a bírói gyakorlatot, meg is buktam.

Be: itt már egy fokkal korrektebb kérdések voltak, de a vizsgáztató egy olyan megjegyzéssel indított, h reméli azért a tételsort elolvastam...
Kérdések: nyomozás során jogorvoslatok, magánvádról mindent, egyáltalán nem volt segítőkész a vizsgáztató.
Végül 2-t kaptam.

Bv: utógondozás, ki végzi, miből áll, elzárás végrehajtása, helyszíni birság. Itt a néni segített, de ekkorra már teljesen készen voltam.
Ez 3 lett.

Tényleg azon múlik h milyen bizottsághoz kerül az ember. Én sajnos a többi vizsgáról is hasonlóan rossz élményekkel távoztam...

Jayalaii # 2010.10.21. 14:11

Köszi kondidori!

szorgosan olvasgattam ám a korábbi hozzászólásokat egészen januárig visszamenőleg (úgy kb. 1 hónapja), de akkor ez nem tűnt fel, csak most hogy szembesültem vele... katasztrófa! illetve nem is, mert annyival kevesebb egy tétel! : )

köszi mégegyszer!

Üdv,

J.

kondidori # 2010.10.21. 12:43

Szia Jayalaii!

Ha visszafele tekered a fórumot, láthatod, hogy már elmélkedtünk ezen kicsit. Én a 9/2002 rendeletet nem tanultam meg, egyszerűen értelmetlen.
Csak a Bvtvr-t, Bvszabályzatot, meg a pártfogókat tanultam meg nagyon , a bv szabályzatot meg a fiatalokat elolvastam.
A vizsgán nem is kérdeztek mást senkitől sem, csak a Be. idevonatkozó részeit, meg a Bv tvr-t.

ates66 # 2010.10.21. 10:44

Sziasztok!

Mindenkitől érdezem, hogy valaki tudna abban segíteni, hogy bv-ből végzés-mintákot hol találok??
Esetleg, ha valakinek van és továbbítani tudná számomra az alábbi e-mail címre, azt megköszönném!

osziattila@intelekom.hu

üdv. mindenkinek: Attila

Üdv. mindenkinek :-)

Ates66

Jayalaii # 2010.10.21. 09:40

Sziasztok!

eljutottam a BV jogig. és azt hittem, hogy azt szeretni fogom. hát nem így van. : S a 9/2002. IMr. azon szabályai, ahol az értesítőlap tartalmát taglalják (???), kifejezetten antipatikusak számomra. Kérdeztek valaha valakitől ilyet? az ilyen 20 §/tétel részeket is kellene tudni? mert nagyon nem fűlik hozzá a fogam...

Köszi,

J.

hurrányár # 2010.10.21. 08:44

S. Nina

A cd jogtárban találsz jó néhányat. Másoknál láttam még többet is, úgyhogy valahonnan még biztos lehet összeszedni, de abban sajnos nem tudok segíteni.
Jó felkészülést!

S.Nina # 2010.10.21. 06:51

hurrányár
köszi, most már csak végzés-mintákat kell valahonnan összeszednem.

papamaci # 2010.10.20. 15:22

Üdvözletem mindenkinek!

Kérdésem a következő: büntetővel kezdek, ezen belül bv. jogból fogok írni. Szó ami szó, a tételsor és az anyagmennyiség láttán majdnem elsírtam magam. Szeretném, ha a tapasztaltabb kollégák, illetőleg azok, akik túl vannak már a vizsgán (vizsgákon) valamilyen szinten megnyugtatnának.

Tehát: mennyire kellenek ezen modulon belül a jogegységnyi határozatok, AB határozatok, BKv-k? Már csak azért is, mert rengeteg van belőlük és nem hiszem, hogy valaki ezeket is meg tudja tanulni. Vagy igen?

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm.
drtomika

hurrányár # 2010.10.19. 19:14

Kedves S. Nina

Én zéró büntis tapasztalattal írtam bv-ből, engem is rábeszéltek, hogy az a legegyszerűbb. Csak arra figyelj, hogy a bv. írásbeli valójában szab.sértést is takar. Ezzel többen az írásbeli vizsgán szembesültünk, többek között én is, amikor elolvastam a feladatomat:) De sikerült megoldanom és végül 5-5-5 kaptam, hangsúlyozom, zéró büntis gyakorlattal!

S.Nina # 2010.10.19. 12:49

Kacsa 1111, Dr KTK

Köszönöm szépen. :)

Azóta elkezdtem masszívan keresni a neten, -jobb későn mint soha - ott is, amit írsz, Dr. KTK.
Elvben 6 féle végzést lehet Bv-ben hozni, ezért máshol is ezt ajánlják írásbelinek, ha valaki a B-vel kezd.

A mintafeladatokat, illetve végzésekre mintákat Bv-ből te (Dr KtK) hol találtad? Complex? Vagy ugyanott amit linkeltél? (még nem néztem át teljesen az oldalt)? Ha még erre egy tippet kapnék...előre is ezer köszönet!

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.19. 12:16

és csak Kacsához fűzném hozzá, hogy ha a bizottság "jóindulatú" akkor olyan tök mindegy, mert a fiúról is bebizonyítják neked hogy lány, másrészt pedig polgáros tapasztalattal is előbb utóbb vizsgáznod kell a B részből is, tehát ha bizonyítani akarnak neked, akkor ott is megtehetik...

Szóval nagy az egyetértés, mert igazából azzal kezdj amihez kedved van, mert minden mást csak a ráfordított energia és nem mellesleg, sőt a szerencse dönt el...

Kacsa1111 # 2010.10.19. 12:12

az a véleményed, hogy nem lehet így megcsinálni a B-t, ha nem büntető területen voltam gyakorlaton?

pont ellenkezőleg.
bármelyik vizsgát csont nélkül megcsinálhatod nulla tapasztalattal.
alapvetően egy egyetemi vizsga nehézségét sem éri el a vizsga maga, csak az anyag több.

viszont belefuthatsz öntudatos seggfejekbe...

Kacsa11

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.19. 12:12

S.Nina

Egyetértek KBS-sel:)

Nekem is inkább polgári gyakorlatom volt, de az annyira összetett, hogy nem akartam abból írni, a vegyest meg annyira nem szívlelem, így maradt a büntető. Én eredetileg csak abban voltam biztos, hogy kizárt, hogy a Be részből írjak, de aztán tapasztalt barátaim rádumáltak a BV-re és hálás is vagyok nekik :)
Mellettem írtak anyagi jogból, és szegényeknek csak másfél oldal volt a feladat, aztán meg szenvedtek a minősítéssel, halmazattal, stb.
Nekem pedig egy rövid feladatom volt, egy kis rafinériával, és szerintem nagyon jól meg lehetett csinálni. Ráadásul a bv-s anyagrészt csíptem tanulás szempontjából is a legjobban!
Egyébként ajánlom figyelmedbe esetleg az e-tananyag (bár nem volt tapasztalatom vele) helyett:
http://jog.byethost5.com/
illetve a Dialóg kiadótól megjelent szakvizsga könyvet.

Kacsa1111 # 2010.10.19. 12:10

Kedves S.Nina,

én is egy elég marginális részével foglalkozom, és nem volt gond...

másfelől viszont egy igen jó barátom (elsősorban polgáros tapasztalattal, zéró büntetőssel) szintén a kbs által említetthez hasonló szittya trükközés okán ment Bv.-ből írásbelizni...
a szóbelin a jóindulatú bizottság bebizonyította neki, hogy zéró tapasztalattal nem érthet a büntihez...megbuktatták kettőből is. ismételhette az egészet.

én ezzel nem lebeszélni akarlak, csak arra kívántam felhívni a figyelmedet, hogy nem feltétlenül a könnyebbnek tűnő út a könnyebb, és hogy nagyjából a te cipődben járva is meg lehet ezt csinálni csont nélkül.

Kacsa11

S.Nina # 2010.10.19. 11:19

Kovács _Béla_ Sándor

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.19. 09:40

Rafinált kollégák állítják, hogy a Bv. írásbeli feladatok a legkönnyebbek. (Az anyag is erősen korlátozott, ugye.)

S.Nina # 2010.10.19. 08:58

Kedves Kacsa 11

Köszi, de a polgári jog annyira marginális részével foglalkoztam, hogy nem jelent túlzott előnyt, ha az A- variációt választom írásbeli tárgynak.
De ha már így felvetetted: az a véleményed, hogy nem lehet így megcsinálni a B-t, ha nem büntető területen voltam gyakorlaton?

(Elnézést, ha volt már ez kérdés.)

Kacsa1111 # 2010.10.19. 08:41

Kedves S.Nina,

inkább abból írj, amivel a legtöbbet vagy leginkább foglalkoztál, ne pedig abból, amivel egyáltalán nem...

Kacsa11

S.Nina # 2010.10.19. 07:55

Sziasztok,

Szakvizsga előtt állok, és hezitáltam mivel kezdjek, végül bár nincs benne gyakorlatom, de a B-rész felé hajlok...
Ha, tudtok, kérlek segítsetek:

1. miből érdemes írni, melyik részéből?
  2. Azt hallottam van egy jogesetek gyűjteménye-BH-k ezeket át tudná-e valaki küldeni, illetve hol tudom beszerezni?

(ez biztos elég buta kérdés)
3. A complex-e tananyagról a vélemény? Megrendeljem-e?
4. Van az eddigi írásbeli feladatokból bármiféle kivonat, jegyzék, stb? (hol tudnám beszerezni, letölteni, stb?)

Előre is köszönök bármiféle választ!
Mélcímem (bármilyen segítséget nagyon megköszönnék!): ninaszakvizsga@gmail.com

Babe84 # 2010.10.18. 15:53

Ma voltam írásbelizni, büntető anyagiból, a feladatom az alábbi Bh volt: BH2003. 49

Szóbelizni a LÜ-re megyek!Tapasztalatok az ott vizsgázottaknak?? :)

lepti # 2010.10.18. 14:35

Szia Babszi09!

Nekem is sikerült szeptember 23-án, én az OIT-ban voltam, Vaskutinál meg még két másik bírónál, nagyon-nagyon rendesek voltak, teljesen pozitív élmény volt!

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.18. 13:45

Sziasztok!

Ma írtam Bvből és gondoltam megosztom a feladatot, bár majd csak csütörtökön értékelik ki, de azért talán jó lesz valamire:

I. fokon úriember kapott 50 nap közérdekű munka büntetést.

Számára munkahely nem lett kijelölve. A pártfogó felügyelő felhívására nem jelentkezett, ismeretlen helyen tartózkodik. A pártfogó bejelentésére az ügyész indítványozta a közérdekű munka átváltását szabvesztésre. Hozzunk Bv bírói határozatot!

Megoldás:

1. A btk. módosult, így már a közérdekű munka nem napban, hanem órában kerül meghatározásra.
  2. Továbbiakban BH.2002.126
  3. annyi csavarral, hogy emberünk jelenleg van ismeretlen helyen, így elfogató parancs kiadása is kell Bv. tvr. 6/A. § (1) d) alapján asszem.
  4. Nem mellékesen fontos a BV bíró kötelezettsége az elítélt meghallgatása iránt tvr. 6. § alapján