szakvizsga - "B" rész (büntető)

dfrm1983 # 2016.01.06. 08:45

Sziasztok!
uj btk kommentár kétféle iránt érdeklődhettek.

S.Sara # 2016.01.06. 13:19

Kedves Fórumozók!

Bv. írásbeli vizsgához szükséges iratmintákat tudna-e valaki a részemre küldeni?
Természetesen nem ingyen kérem, de ha lenne valakinek valamennyire aktuális, hatályos iratmintája, amiből az írásbelire fel lehet készülni, kérem jelezze!

Előre is köszönöm!

szakvizsga2015 # 2016.01.06. 16:23

Melyik a másik? Én a Polt Péter féléről tudok.

csilla88 # 2016.01.06. 16:57

Sziasztok!

BV-ből iratmintákat tudna nekem valaki küldeni?

Előre is nagyon köszönöm,

Üdvözlettel,
Csilla

doboa # 2016.01.07. 09:50

Sziasztok!

A bünti anyag, amit múlt hónapban meghirdettem teljes egészében elkelt.

Üdv, Andrea

Anonymus2 # 2016.01.09. 15:20

Sziasztok!

Első szakvizsgámra B részből szeretnék menni. Az írásbelit BV-ből tervezem.
Azt olvastam, hogy BV-ből vannak közkézen forgó kidolgozott bv tételek és BH gyűjtemények. Valaki esetleg el tudná küldeni nekem a bettijszv@gmail.com e-mail címre?
Milyen szakvizsga felkészítő könyveket ajánlanátok B részből?
Illetve valaki meg tudná adni a közös gmail-es fiók belépéséhez szükséges email címet és jelszót?

Előre is köszönöm!

kiss.nora # 2016.01.11. 09:39

Sziasztok!

Hosszas kutatás után rábukkantam a közös email adataira :)

email: szakvizsga.bunteto@gmail.com
jelszó: Bunteto1515

légyszi ne változtassa meg senki, vagy ha igen, tegye közkinccsé az új jelszót :)

Vannak fent hasznos dolgok, iratminták, ilyenek. A kidolgozások viszont nem hiszem, hogy frissek, úhogy az a legbiztosabb, ha törvényt tanulunk, és hozzáolvassuk a többit...bár még én is csak most kezdtem a felkészülést :)

Mik a tapasztalatok? Miből érdemes írásbelizni? Gyakorlatom nincs büntetőből, ennek fényében mit javasoltok?

Köszönöm,
Nóri

gittus22 # 2016.01.11. 13:24

Sziasztok!

Akik már voltak C-ből, de büntetőből nem!

Ha valaki tudna küldeni C-hez kidolgozott és hatályos(!!!) tételeket nagyon-nagyon hálás lennék.
Büntetőt tudok küldeni e-mailben cserébe.email címem: vegyes2016@gmail.com

köszi,
sziasztok
Gitta

gittus22 # 2016.01.12. 18:42

Sziasztok!

Akik már voltak C-ből, de büntetőből nem!

Ha valaki tudna küldeni C-hez kidolgozott és hatályos(!!!) tételeket nagyon-nagyon hálás lennék.
Büntetőt tudok küldeni e-mailben cserébe.email címem: vegyes2016@gmail.com

köszi,
sziasztok
Gitta

dandyke # 2016.01.21. 13:48

Sziasztok!
Úgy hallottam, hogy most az írásbeli után aki megy szóbelire nem lehet javítani. Akiét nem fogadják el nem mehet szóbelizni. Ez igaz? Mit tudtok.

szakvizsga2015 # 2016.01.21. 14:01

Dandyke, ez igaz :S Sajnos tapasztalatból tudom...
Állatólag a "megváltozottbiztosságiszabályzat" az oka.
Annyit hozzátéve, hogy mintha úgy vettem volna ki az elnök szavaiból, hogy ez akkor van így, ha nagyon jelentős a hiba.

La primavera # 2016.01.24. 14:16

Sziasztok!

Eladnám az alábbi könyveket, amikből én is tanultam és nagyon jól fel lehet készülni a szakvizsgára.

Belovics Ervin, Gellér Balázs, Nagy Ferenc, Tóth Mihály- Büntetőjog I. Általános rész; és

Belovics Ervin, Molnár Gábor Miklós, Sinku Pál- Büntetőjog II. Különös rész.

adam.viktoria # 2016.01.24. 19:05

Sziasztok,

eladnám az alábbi szakvizsga könyveket:

• Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus, ötödik, átdolgozott kiadás, lezárva: 2014. március 31.). Eredeti ára: 6480 Ft.
  • Balogh Ágnes: Büntetőjog I. Általános rész (Dialóg Campus, hatodik, jelentősen átdolgozott kiadás, lezárva: 2015. február 9.) Eredeti ára: 4980 Ft.
  • Balogh Ágnes:Büntetőjog II. Különös rész (Dialóg Campus, harmadik jelentősen átdolgozott kiadás lezárva: 2014. március 15.) Eredeti ára: 6480 Ft.
  • Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (Dialóg Campus, hatodik, teljesen átdolgozott kiadás, lezárva: 2015. június 20.). Eredeti ára: 5980 Ft.

Mind a négy könyv a legutolsó kiadás. Állapotukat tekintve színessel ki vannak húzva, és néhol kiegészítő információk is bele vannak írva. Így, aki "szűz" könyvet szeretne, annak nem ajánlom. Annak viszont mindenképp, aki szeretne a törvényen kívül plusz infromációkat, magyarázó szövegeket az egyes tételekhez, beleértve a megjelölt BH-k ismeretanyagát is. Nekem - aki a hétköznapokon nem foglalkozom büntetőjoggal- nagyon sokat segítettek. A négy könyv ára együtt 10.000,- Ft., Budapesten átvehetőek. Szeretném őket egy csomagban eladni.

Érdeklődni az adam.viktoria86@gmail.com e-mail címen lehet.

mike1334 # 2016.01.24. 20:21

Üdv.
Büntető lesz a következő vizsgám. Államvizsga óta (előző btk idején) nem foglalkoztam vele, így húzós lesz. Lenne pár kérdésem a tapasztaltabbak felé a vizsgával kapcsolatban.

1. Azt hallottam, hogy a btk tényállásait szó szerint kérik. Az alap tényállás kell csak szó szerint vagy a részletek, minősített esetek stb is?
  2. Büntető anyagi jogból megvettem a két dialógos könyvet, mert sokan mondták, hogy a bírói gyakorlatot, stb nagyon kérik. Az eljárásjogból meg a bv-ből elég a jogszabály (magyarázat nélkül) vagy ezekből is kell a könyv.
  3. Bármilyen más tippet, tanácsot elfogadok.

Köszőnöm előre is!

dandyke # 2016.01.25. 12:39

"Szakvizsga2015" köszi a választ.

Ameera # 2016.01.25. 13:46

Szívesen :)

Magdi34 # 2016.01.25. 14:39

Egy régebbi jogeset megoldása érdekelne. Segítsetek légyszi!
A barátjával a mezőn sétálnak, összevesznek, és a veszekedés közben ellöki barátját, aki elesik, és felrobban, ugyanis a mezőn egy - a háborúból visszamaradt - taposóakna volt elásva. Hogyan minősítené az Ön által elkövetett cselekményt?

Még csak most kezdtem a tanulást, segítsetek!

Dr.Attika # 2016.01.25. 17:38

Adalék: A taposó akna működési mechanizmusa a következő. Rátaposnak és az aknáról lelépve robban. Halált nem okoz, hanem súlyos roncsolási sérülést, rendszerint végtag vesztést.. (Azért fejlesztették ki, hogy az ellenség egészségügyi kapacitását kössék le, mert ezzel több kárt okozna, mintha meghal a harcos.)
Visszatérve a jogi esetre. Az ellökött barát, akkor szenved robbanásos sérülést, ha az aknáról elmozdítják. Ebben az esetben viszont az is robban, aki ellökte, elmozdította.
Minősítés: könnyű testi sértés kísérlete. A felrobbanásban még gondatlanság sem terheli, tehát a többi következmények miatt nem felel.

adam.viktoria # 2016.01.25. 18:27

Sziasztok,

a tegnap meghirdetett könyvek elkeltek.

szakvizsga2015 # 2016.01.25. 23:06

Szeretném véleményetek kérni, vagyis, hogy ki hogy csinálja, mivel időzavarból időzavarba esek.
Ki mennyit tanul pl. a b szakvizsgára? A túl sok se jó? A leggyakoribb, amit mások mondtak, hogy max. 3 hét. De akkor napi 12 óra. Lehetséges egy nap 12 órát csak ezt tanulni? S mindezt 3 hétig? Vagy ki hogy csinálja?

Geri87 # 2016.01.27. 11:16

Én úgy hallottam és úgy gondolom, hogy 4 hét a reális. Áprilisban kezdem, úgyhogy lassan aktuális lesz a kérdés nálam is...

rrrrrrr # 2016.01.28. 20:49

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Akinek vannak Bh,Ebh,Bk-i eltudnà küldeni nekem a majzik.rita@freemail.hu e-mail címre? Febr 11-én megyek, nagy része hiányzik ezeknek de sehonnan nincs lehetőségem megszerezni.
Nagyon köszönöm,Üdv Rita

szakvizsga2015 # 2016.01.28. 21:10

Kedves Rita!
Én a következő linken szoktam megnézni, "ami kell":
http://www.lb.hu/…-hatarozatok
Bal oldalon ki lehet választani, hogy pontosan mi kell, utána meg értelemszerűen. Nem tudom van-e valakinek olyan gyűjteménye, amiben a "fontosabbak" vannak, legalábbis a szakvizsga szempontjából. Egy kalappal a vizsgádhoz!

vapiros # 2016.01.30. 21:44

Sziasztok!

Lenne egy gyakorlati kérdésem anyagi jogi írásbelivel kapcsolatban. Úgy hallottam, hogy sok esetben lassan három év után sem hatályosították a feladatokat és a régi Btk-ra hivatkozik, régi paragrafus számokkal.Leginkább másodfokú ítélet írásakor jelenthet ez problémát, amikor leírják, hogy az első fok ..§-ba ütköző ..bcs miatt ..-ra ítélte.Ebből ugye az következik, hogy a régi Btk hatálya alatt követte el a bcs-t. Na most ilyenkor mi van, a régi Btk-t kell alkalmazni a megoldás során függetlenül attól, hogy ugye a szakvizsgán mindig az adott napon hatályos jogszabály ismerete a követelmény, de azért elvárják, hogy a régit ugyanúgy tudjuk és alkalmazzuk. Elvárják, azt ami még a bíróknak is nehéz lehet adott esetben, hogy eldöntsd, hogy most az uj Btk. összességében enyhébb-e. És mi van ha pl olyan jogeset van, amiben olyan bcs. van, ami jelenleg már nincs, pl adócsalás??

Van valakinek ehhez kapcsolódóan javaslata, hogy mi ilyenkor a teendő, alkalmazzuk a régi-t, vagy ne vegyük figyelembe a § számot és csak a megadott bcs szerint oldjuk meg a feladatot az új btk alapján.
Előre is köszi a válaszokat.

folyami géb # 2016.01.31. 06:26

Én nem hiszem, hogy lennének ilyen feladatok, de ha mégis: akkor nyilvánvalóancsak egy megoldás van. A Btk. 2.§a alapján el kell döntened az alkalmazandó jogszabályt, és azt kell alkalmazni.