szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.05. 13:24

Sziasztok, hazaértem én is.

Írom a feladatom, 121-es, leltárfelelősség:

"MINDENES" ABC-ben félévente leltáraznak, 2010-ben először január 15-én végezték.
A bolt két dolgozója: Y 2010.01.05. óta dolgozik részlegvezetőként, leltárfelelősségi megállapodást kötöttek. A készletet még X is kezeli bolti eladóként, lfm. nélkül, aki 2010.05.31. óta dolgozik ott. X foglalkoztatásához nem kérték Y hozzájárulását. A munkavállalók között "nyílt titok", hogy a leltár átadás-átvétele a munkáltató hanyagsága miatt mindig is szabályszerűtlenül zajlik.
Leltárazás szabályszerűen megtörténik 2010.július 15-én, és kibukik 200.000,- Ft leltárhiány. A munkáltató X-et és Y-t egyetemlegesen akarja kötelezni a megtérítésére, akik erre nem hajlandók. Munkáltató ezért 2010.09.20-án keresetet nyújt be ellenük.
Írjon ellenkérelmet, mint X és Y jogi képviselője.

Alapvetően az Mt. 170/D § (5) alapján ütöttem ki a keresetet (leltárfelvételt követő 60 napos jogvesztő határidő az igényérvényesítésre), de ezen túl nem stimmelt még több dolog: 170/A § (1) a) és b), 170/A § (2) és (3), illetve egyetemlegesség még csoportos lfm. esetén se lehetne, ezeket is leírtam.
Remélem ennyi kellett!

Nem tudom hogy formailag mennyire stimmel, azért nem olyan szigorú mint egy kereset vagy egy ítélet, hát remélem Pp. alapján is minden OK vele, erre különösebb figyelmet nem tudtam szentelni, bár írtam már nem egy ellenkérelmet, csak nem mostanában. Egy teljes Pp. jól jött volna, azt nem vittem, akkor még elszöszmötöltem volna azzal a részével is.

Amúgy volt ültetés (egyesével hívtak be), meg járkálás a felügyelők által meg minden. A Kúrián leszek csütörtökön, ennek örülök, az ottani vizsgáztatókról jókat hallottam.

Leevi # 2012.03.05. 12:40

Üdv mindenkinek!

Csatlakozok én is a fórumozókhoz, április 16-18-án megyek vizsgázni, írásbeli: munkajog :)

pipe # 2012.03.05. 11:02

Szóval nem volt nehéz (bár még nem biztos, hogy azt írtam amit kellett volna), annak azért örülök, hogy nem kellett formai követelményekre figyelnem (ítélet, kereset stb.)

Remélem akik szintén ma voltak feltöltődnek a csütörtöki hajráig.

viceszabó, zsuzsa_sz: olyan aranyosak vagytok! el sem hiszitek mennyit ad egy-két bátorítás!!!!

Várom Zsuzsa a te élményeid máról!!!

pipe # 2012.03.05. 10:57

Megjöttem az írásbeliről. Feladatom: 127. Nagyhaszon Kft. titkárnőjét háziorvosa betegség miatti keresőképtelensége miatt december 20 és 26 között kiírta. december 25-e hétfői napra esett. Januári bérkimutatásán csalódottan konstatálta, hogy december 25 és 26 -ra is a távolléti díjának 70%-át számolták el. Álláspontja szerint ezeken a napokon a teljes távolléti díjat ki kellett volna fizetni részére. Továbbá a 15 nap betegszabiból ő csak 5 nap használt fel és nem fizették ki neki a fennmaradó 10 napot.

Adjon tanácsot.

Mit írnátok?

vicaszabo # 2012.03.05. 05:39

Tubi, gratula!!!! De jó neked!

Pipe, arra koncentrálj, hogy ma ügyes leszel (nagyon) utána használd ki az időt, de ne pánikolj: látod, egy két kivétellel (szegény Monesz....) jó bizottságokat kaptunk, neked is úgy lesz!

Rafi: Ebben az anyagban a legborzasztóbb az, hogy ennyire szerteágazó,és mellette abszolút változó és azért is küzdeni kell, hogy mit tanulj,az adathalmazból és a változásokból, nem elég bevésni. Cserébe, a várakozással ellentétben valahogy mégis tudnak olyat kérdezni amit csodák csodájára az ember lánya elő tud kaparni a szürkeállományból! De nagyon sz@r a felkészülés, meg a vizsga előtt, ez nem vitás.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.04. 18:48

Pipe, kitartás, nincs sok. Én már lesz.rom állapotban vagyok :)
Azért a későbbiekre küldök mindenkinek szeretettel egy ilyet, áj láv oep honlap. Kinyomtattam a két EK-rendeletet (de minek?), aztán úgy gondoltam hogy inkább esti mese helyett elolvasom ezt: http://www.oep.hu/…%C3%93JA.PDF

Nem túl elegáns megoldás, de szegény ember vízzel főz.

pipe # 2012.03.04. 13:44

zsuzsa_sz: most megint vacakul vagyok, nem tudok semmit és félek, hogy ez ott sem lesz másként. De holnap remélem legalább az íráásbeli menni fog és az feltölt annyira, hogy legyen még kedvem rágyúrni a szóbelire. Majd meglátjuk....

Rafina67 # 2012.03.04. 10:50

Kedves Tubi5!

Segítségedet nagyon köszönöm!

Üdv:
Rafina

chelsy # 2012.03.04. 09:02

Köszönöm! :)

Tubi5 # 2012.03.04. 06:02

SZia!
Igen, a régi Ktv. 92-es és a 2010-es kormánytisztviselői tv. kuka, helyette van a közszolgálati tisztviselőkről szóló tv. most márc. 1-től , rövidítése Kttv. Ne add fel, csak annyi történt, hogy összevonták a két törvényt, a terminológia változott kicsit, ezt az elején a láthatod, nevesítik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, mint képzésekért felelős intézményt. Egyébként ugyanúgy van közig. szakvizsga, a szabadság ugyanannyi 25 alap+ besorolástól függő pótszabi, besorolás osztályok, fizetési fokozatok, illetménykieg ugyanazok.
Jogviszony létesítése, megszüntetése sem változott, kártérítési szabályoknál visszaköszön az Mt. Ne add fel!
Ha egyszer elolvasod, láthatod, ami egy kicsit bonyolultabb azok a felmentési okok.
Kiírtam az egyes tételekhez a §-számokat.
49. tétel:36-74§, 228-229§, 50. tétel:75-79§, 129§, 212-225§, 51. tétel: 84-88§, 231§, 52.tétel: 155-166§, 53. tétel: 190-195§, 238§
Minden tételnél az első tól/ig a kormánytisztviselőkre vonatkozik, a köztisztviselőre vonatkozó eltérő szabályok (a második tól/ig) mind a 4. részben van, lásd !226.§ (1)!.

Rafina67 # 2012.03.03. 22:03

Sziasztok!

Úgy látom hatályát vesztette a Ktv. és az 2010 évi LVIII. létezik?
Vagy csak a njt.hu így jeleníti meg?

Az új Kttv. iszonyú szerkezetileg egész más, mint a többi hasonló jogviszonyt meghatározó.
Nekem. Ma már sírtam.
Lehet, hogy teljesen kihagyom a közszféra munkajogát és rábízom magam a véletlenre az MTV.-vel.

Kérek, megerősítést, ellenvetést, vagy ilyesmit.

Köszi

Tubi5 # 2012.03.03. 14:22

Köszi! Rendes volt, mert elmondta, hogy kimaradt az illeték, ez, az, meg a rendelkező részben kellett volna ezt, azt, nem az elején. Mondtam, hogy én köztisztviselő vagyok, a neten néztem meg, de erre nemigazán volt időm. Majd lesz PP vizsga is-ezt így nem mondtam :-). Mivel az anyagi rész rendben volt, meg amúgy mindhárman államigazgatásban dolgoznak, 2 vmi helyettes államtitkár volt, a 3. is vmi olyasmi, így nem volt probléma.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.03. 12:30

Tubi, grat! :) Hmm de irigyellek :))
Írásbelin nézték végül a formaságokat?

Tubi5 # 2012.03.03. 06:49

Sziasztok! Beszámolok a c vizsgámról, túlvagyok :-)! Chelsy, figyelj! :-) Nagyon rendesek, korrektek voltak (Mt:próbaidő, versenytilalmi megállapodás, határozott idejű jogviszony szabályai, megszüntetése, EU: OLAF, Cassis de Dijon, Alk: semmiségi okok, kormányhivatalok, szakig. szervek) Most hirtelen ezekre emlékszem, ott helyben elöntött az adrenalin.
Kb. 20 percig tartott 1-1 ember átlagosan. Chelsy vizsga előtt én is ezt kérdeztem, a "korábbiak" véleménye, meg most már saját tapasztalatból mondom, hogy ez vizsgáztatótól is függ, de a többség a lényegre megy rá, az Alaptörvényt, Ket.et, Mt.-t tudd kívülről-belülről, alkotmányból ki kit nevez ki, hány évre, illetve a szervezeti felépítéseket, mentelmi jog, összeférhetetlenség (AB, ügyészség, bírósági szervezet, kormányhivatal, biztosok).Az AB határozatok a finomságok, ha kevés az időd, azokat hagyd a végére, mert vagy elutasítják az indítványokat, vagy a lényeg, ha megállapítja az AB alkellenességet, és akkor az adott jogszabályt annak megfelelően kell módosítani, vagyis a végső konklúzió megjelenik a jogszabályokban. (ha az indokolásból tudsz pár szót, az már jó)
Nekem az EU volt e legkönnyebb, mert mivel az a legkevesebb, az riasztott el a legkevésbé, nem olyan száraz, mint a sok jogszabály. Ha neked mégsem jön be, azt mondom: én úgy logikáztam, hogy EU-ból a kérdés biztos egy szerv és egy jogeset/ alapelv (szubszidiaritás, elsőbbség, hatályok) lesz. Ez kb. be is jött, a szerveket,jogalkotási, bíróság eljárásait tudd, és a jogesetek nem olyan nehezek, mert sokszor ismétlődően mondja ki ugyanazt a bíróság (alapvető jogok, a közösségi jogok elsőbbsége, diszkr. tilalma), de a fontosabb jogeseteket név alapján illik tudni: Cassis de Dijon, Van Gend Loos, Dassonville. A jogeseteknél pedig visszatérő elemek, hogy arányos legyen a döntés, a kivételeket a közrendre, közbiztonság, közerkölcsre, másik alapvető jog érvényesülésére lehet alapozni, HA kellően arányos és szükséges, és az elérni kívánt cél elérését szolgálja, de az hogy mi a közrend/erkölcs/biztonság az mérlegelés alapján dönthető el, a tagállam döntése. Ezeket a visszatérő " formulákat" majd úgyis látod, ezeket jegyezd meg.

chelsy # 2012.03.02. 22:12

Sziasztok!
Én majd csak április végén megyek vizsgázni most raktam össze nagyjából az anyagot. Hát eléggé sokkot kaptam! Felmerül bennem egy két kérdés! :)
A alkotmányos részben felsorolt töménytelen mennyiségű jogszabályt illetve AB határozatot milyen alapossággal kell tudni?
Az Eu-s részből mennyire kérdeznek bele? Ha alap dolgokat tudok az elég?

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 16:36

Azt nem tudjátok, hogy egyrészt a vizsgadíjról hol kellene számlát kérni, másrészt hogy adnak-e olyan igazolást, hogy vizsgán voltam adott időpontban, illetve hogy előtte 2 hétig vizsgára készültem. A tanulmányi szerződésemhez ezeket kéri a munkahelyemen a HR, mondjuk szerintem az utolsó az elég nonszensz, már miért igazolnák le hogy mennyit tanultam...?

mamhaaa # 2012.03.02. 15:01

Megértem, hogy ideges az ember.... én is nagyon az vagyok... pedig eddig minden jobban ment.
Igazából semmi nem múlik rajta! -azon kívül, hogy pénzbe kerül... -
Megvannak itt azok a témák, amiket mindig kérdeznek, amik itt is vannak a fórumon..és tényleg azokat kérdezik, meg ha valamilyen szabály változott.
A Kúrián nagyon jó a bizottság. Én ott voltam.:)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 14:56

Köszi! Minden biztatás ráfér az emberre ilyenkor. Valamelyik nap belenéztem az A tételekbe, hogy hátha az majd jobb lesz... de asszem nem :)) Kitartás neked is.
Próbálom sulykolni magamnak hogy nincs tétje, nem a munkám múlik rajta vagy ilyesmi, de hát azért ez elég gyenge érv :)

mamhaaa # 2012.03.02. 14:10

Nekem ez volt az első vizsgám.Minden vizsga résznél nagyon alap dolgokat kérdeztek és nagyon rendesek voltak. Tanulni sokkal rosszabb ezt a részt szerintem, mint vizsgázni belőle. Kitartás! Én most A-ból megyek... na ahogy az ember mondaná...mindig az a rossz, amit éppen tanulni kell... nehezen tudom elképzelni, hogy sikerüljön...:S

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 11:38

Pipe hogy vagy? Nekem tegnap este volt egy kis mélyrepülésem, megérkezett az egyetemről már jól ismert nem tudok semmit-érzés, novissimás GYIK-et ne nézzétek meg, én azon fostam be. És egyébként végtelenül unom az egészet.

pipe # 2012.03.02. 07:40

Aranyosak vagytok. Végül is kihagytam azt a tételt amin kiborultam. Azt majd vizsga előtt nézem át.

Mrswarr: nagyon gratulálok a vizsgádhoz! Sokan szeretnénk a helyedben lenni :):):)

mrswarr # 2012.03.01. 10:15

vica_köszi a gratulációt,csak most olvastam. :)
pipe: lazíts egy pár órát lelkifurdalás nélkül- az undor és csömör marad, de az idegeid lazábbak lesznek és ahogy a többiek is mondták, elmúlik, túlmegy.:)

vicaszabo # 2012.02.29. 21:44

Igen, már csak a B, de én azzal most várok, majd ősszel megyek, egyszerűen nincs most időm rá. Ha sikerül, akkor is nagyon fogok neki örülni:)

Ronicic # 2012.02.29. 19:26

Köszi Vica!:) Neked is a B van már csak, ugye?

vicaszabo # 2012.02.29. 19:10

Ronicic, nagyon örülök, gratulálok!!!

Pipe: úgy, hogy az idő eltelik, így is úgy si, és túlleszel rajta. És ahogy Zsuzsa mondta :)