szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

voicessay # 2012.01.13. 13:28

Kedves Mindenki!

Megnéztem az EU tételsorban szereplő jogeseteket, és a korábbi anyagokban nem szereplő esetek lényegét az alábbiakban foglalom össze nagyon röviden:

Tullio Ratti ügy
Az irányelv közvetlen hatálya - csak azt követően, hogy az implementációra nyitva álló határidő lejárt.

Just ügy
A jogellenesen kivetett adók visszatérítését csak azokban az esetekben lehet megtagadni, amikor a kérelmező jogalap nélkül gazdagodna.

San Giorgio ügy
A közösségi jogon alapuló kárigényeket is az egyes nemzeti jogok anyagi és eljárási szabályai szerint kell elbírálni, ezek azonban nem lehetnek kedvezőtlenebbek azoknál, mint amelyek a kizárólag a belső nemzeti jogra visszavezethető kárigényeket rendezik, és nem tartalmazhatnak olyan előírásokat, amelyek a közösségi jogi igények érvényesítését gyakorlatilag lehetetlenné teszik, illetve túlzottan megnehezítik.

Weber's Wine World ügy
Nem kell visszatéríteni az uniós jogba ütköző adó vagy fizetési kötelezettség azt a részét, amelyet a jogosult harmadik személyre hárított át, így a visszatérítéssel bizonyítottan jogalap nélkül gazdagodna.

Nold ügy
Azok az emberi jogokat védő nemzetközi egyezmények is iránymutatásként szolgálnak a közösségi jog számára, amelyek kidolgozásában a tagállamok részt vettek vagy annak részes felei.

Rutili ügy
Nem lehet korlátozni egyetlen tagállam állampolgárának sem azt a jogát, hogy egy másik tagállam területére belépjen, ott tartózkodjon, és azon belül mozogjon, kivéve, ha jelenléte vagy magatartása valós és megalapozottan komoly veszélyt jelent a közrendre.

Demirel ügy
Családi élet tiszteletben tartása alapvető jog.

Orkem ügy
Az önmaga elleni tanúvallomás tételének megtagadásához fűződő jog, illetve az ártatlanság vélelme a bűncselekménnyel megvádolt természetes személyeket illeti meg a büntetőeljárás során. Gazdasági jogsértés, illetve versenyjogi vizsgálatok kapcsán ezek nem alkalmazhatóak.

Wachauf ügy
Az alapvető emberi jogok védelmére a közösségi jog alapján a tagállamok is kötelesek, amikor a közösségi jog végrehajtóiként járnak el.

Gasparini és társai ügy
SMVE 54. cikke alkalmazandó, ha a bűncselekmény elévülése miatt az egyik államban jogerősen felmentették a terheltet.

Kempf ügy
Amennyiben valamely tagállam állampolgára, aki egy másik tagállam területén önmagában valódi és tényleges tevékenységnek tekinthető munkatevékenységet folytat, e tagállam pénzügyi közalapjaiból származó pénzügyi támogatást vesz igénybe az e tevékenységéből származó jövedelme kiegészítése érdekében, ez nem jelenti azt, hogy a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó közösségi jogi rendelkezések nem vonatkoznak rá.

Üdv,

voicessay

vicaszabo # 2012.01.13. 14:13

Ez fantasztikus, köszi, szerintem mindenki nevében szólok :)

macyca # 2012.01.13. 14:50

Kedves voicessay!

Nagyon köszi!

Üdv.:
Mariann

emeses # 2012.01.14. 17:27

Sziasztok!
Olyan kérésem lenne, hogy aki már összeszedte az új bírósági törvény(ek) alapján a lényeget, elküldené nekem? Sajnos nem lesz időm az egész átolvasására, de egy fél oldalas lényegnek nagyon örülnék... (Ki tudja meddig marad hatályban, nagy az EU nyomás!) Hétfőn írok, szerdán megyek, káosz...
Előre is köszönöm.

vicaszabo # 2012.01.14. 18:31

Ha valakinek megvan, és fel is teszi, ide tegye fel:) fél oldalnak mindenki örülne.
emeses: hajrá, remélem a káosz a kellő pillanatban és pillanatra pont kitisztul utána meg már mindegy!

macyca # 2012.01.14. 20:13

Emeses, akkor találkozunk mind a két nap! Kitartást, én is nagyon be vagyok rezelve. Én csak a jogszabályt futottam át, nem dolgoztam ki a kérdéseket.

Az önkormányzatokat érintő kérdéseket nézte már valaki? Úgy tűnik, hogy az új tv szerint vannak a kérdések (némelyik már az új fogalmat is használja - pl. önkormányzati hivatal), de az új tv. nagy része csak 2013. januárjában lép hatályba. Akkor most mi van?

Kiszi # 2012.01.14. 23:22

Itt a jogifórumon is vagy egy ilyesmi cikk:
http://www.jogiforum.hu/hirek/26993 (A nagyja hasznosítható.)
Illetve ha adtok emilcímet, tudok küldeni wordben egy rövid összefoglalót.

jogos22 # 2012.01.15. 00:20

Kedves Sorstársaim!

Én is 18-án megyek szóbelizni, addig már nincs sok idő hátra, már csak 3 napot kell átvészelni!!! :)

Tudna nekem abban segíteni valaki, hogy szerdán hol fogják kihirdetni a szóbeli vizsga pontos helyszínét?
Gondolom 12-re kell menni, a Szalay utca 16-ba, de azon belül nem tudom hol szokták megmondani.

(csak elektronikus értesítőt kaptam, abban meg nem találtam helyszínt).

Előre is köszönöm.

Ui.: én polgárból voltam ősszel, és nekem is az a tapasztalatom, hogy a lényegre kérdeznek rá. Viszont érdemes minden tételhez legalább a jogszabályokat elolvasni, ha már megtanulni nincs is idő.
Addig is jó tanulást mindenkinek, illetve kitartást!

tomi27 # 2012.01.15. 16:19

Voicessay!

Ez király! Nagyon köszi mindenki nevében...

Tomi

vicaszabo # 2012.01.16. 07:26

Mindenkinek szorítok, aki ma ír! Ha megjöttök és van erőtök jelentkezzetek!

Steve # 2012.01.16. 14:48

Sziasztok!

M írtam alkotmány-közigből:

A kérdés: Professzor Edét a köztársasági elnök nem nevezi ki egyetemi tanárnak, mert nincs meg a kellő erkölcsi integritása. A kérdés: jogszerű volt-e a KE lépése, indokoljam.

Szerintem nem volt jogszerű, mert az új alaptörvény 9. cikkelyének az utolsó előtti bek.-e egyértelműen rögzíti, hogy a kinevezéskor mit mérlegelhet a köztársasági elnök: megvannak-e a kinevezéshez szüksége feltételek, sérti-e a kinevezés az államszervezet demokratikus működését.

Egyik alá sem sorolható bele az erkölcsi integritás, így nem tagadhatja meg a kinevezést. Leírtam, hogy jó dolog a mérlegelési jog, de ha nem taxatívan értelmezzük az Alaptörvény felsorolását, akkor parttalanná válik a mérlegelés joga a KE_nek, és bármilyen ok alapján visszadobhatja a jelöltet.

Mi a véleményetek róla?

macyca # 2012.01.16. 15:48

Sziasztok!

Munkajogból írtam, a jogeset a következő volt: Nagy Ilona munkavállalót munkáltatója (Vas Kft.) 2006. július 1-jétől osztott munkaidőben kívánja foglalkoztatni. A munkavállaló közli, hogy terhes, hoz terhesgondozóból orvosi igazolást, és jelzi, hogy nem szeretne osztott munkaidőben dolgozni. A munkáltató ezt a munka megtagadásaként értékelte, ezért a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntette. Nagy Ilona keresettel élt a felmondás ellen, és kérte, hogy eredeti munkakörében továbbdolgozhasson. Elsőfokú ítéletet kellett írni.

Én azt írtam, hogy koll. szerz., vagy a felek megállapodása alapján lehet a munkavállaló számára osztott munkaidőt előírni, terhesség megállapításától a gyermek egyéves koráig osztott munkaidőben történő munkavégzés csak a munkavállaló hozzájárulásával rendelhető el. Erre, valamint arra, hogy a felek nem állapodtak meg osztott munkaidőben történő munkavégzésben, leírtam, hogy a rendkívüli felmondás jogellenes, és a munkavállalót eredeti munkakörébe visszahelyeztem. Az elmaradt munkabér megtérítésére is köteleztem a munkáltatót.

Szerintetek?

vicaszabo # 2012.01.18. 07:20

Eltűnnek a hozzászólásaim, bár érdemben nem tudtam segíteni a feladatokhoz, de mára egy kalappal!

macyca # 2012.01.18. 17:25

Sziasztok!

Megjöttem, és SIKERÜLT!!!

Nagyon rendes bizottság volt (a Legfőbb Ügyészségen volt a szóbeli).
Munkajogból gyakorlatilag csak jogeseteket kellett megoldani (az írásbeli megbeszélése után), a tb-s kérdés az árvaellátás volt.
Alkotmány-közig-ből kérdezte a polgármester, alpolgármester, bizottságok jogállását, valamint az újrafelvételt.
Az Unió ment a leggyengébben, az 1. kérdéssel kezdtük, a polgári ügyekben való együttműködéssel próbálkoztunk (ez nem nagyon ment), majd a ne bis in idem volt az utolsó kérdés, erre azért tudtam válaszolni.

macyca # 2012.01.18. 17:27

jogos22, gondolom neked is sikerült, ugye?

vicaszabo # 2012.01.18. 17:49

Macyca gratulálok, nagyon örülök neki! Jöhet a pihenés :)
Többiek? Sikerült? Mik voltak a kérdések?

tomi27 # 2012.01.19. 10:19

Sziasztok!

Nekem is sikerült!!!

A kérdések:

munkajogban nyilatkozat érvényessége - szóban v. írásban, mikor, ki mit tehet...
átirányítás - helyettesítés - az egész tv.
betegszabadság - táppénz, az egész elég részletesen, de a hosszabb felsorolásnál elég volt párat mondani

köztársasági elnök: az Alaptörvényből és a törvényből; de főleg választás, megfosztás
Ket.: jogorvoslatok: ezen belül a b. felülvizsgálat és a fellebbezés részletesen

EU: áruk szabad áramlása, letelepedés szabadsága, szolgáltatásnyújtás. Kellettek a jogesetek, de csak a lényeg.

Nagyon rendesek voltak: 5-4-4 lett.

Tomi

gabigyo # 2012.01.19. 12:40

Sziasztok!

Gratulálok mindenkinek aki túl van rajta!

Én csak márciusban megyek, még most kezdem tanulni!

Abban kérném a segítségeteket, hogy iratmintákat honnan szereztetek be?

gabigyo # 2012.01.19. 12:43

Elfelejtettem a lényeget!

Munkajogból lenne szükségem iratmintákra!

Olyat hallottatok már hogy valaki Tb-s részből írt volna?

vicaszabo # 2012.01.19. 14:13

gratula tomi!!!! :)))))) Ügyes vagy:)

gabigyo: igen, hallottam: állítólag tb-ből összesen 5 tétel van írásbeli(olyan mondta aki ebből írt), DE együtt van a munkajoggal. Volt olyan aki valahogy szétválasztatta (könyörgéssel és egyéb ráhatással) de ez az itt és most vonzereje volt, erre építeni....

Pippa # 2012.01.19. 16:45

gabigyo! Igen, én például tb-ből írtam. :)

macyca # 2012.01.19. 18:33

Igen, írásbelin két dossziéból vették a kérdéseket, és egyszerre nem tették ki mindet. Volt olyan ismerősöm, akinek tgyás-sal kapcsolatban kellett határozatot hoznia. A jogiszaki.hu-n vannak fent munkajogi iratminták, de nem frissek...

Még eszembe jutott, hogy beszélgettünk az ombudsmanról is közigből.

Steve # 2012.01.19. 19:52

Sziasztok!

Ma voltam, nagyon rendes bizottságot fogtam ki a Kúrián.

Közigből írtam, az írásbeli beszéltük át jó hosszan (KE kinevezési jogköre), és ebből kiindulva a köztársasági elnök jó sok aspektusból, nagyon mélyen. Kitért a hölgy minden azzal összefüggő problémára, a legutolsó kérdése az volt, hogy ki képviseli a vádat a KE elleni megfosztási eljárásban...

Munkajogból az MT fegyelmi eljárásáról kérdezetek (nincs benne ilyen), aztán a Ktv fegyelmi felelősség, hol alkalmazható a közszférában külfödi, de Mo-on végzettséget szerzett személy. Aztán arról beszéltünk, hogy a közszolgálatban kell-e indokolni a felmondást, illetve mi lesz a sorsuk azoknak a pereknek, amelyeket indoklás nélküli felmondás miatt indítottak és zártak le az AB döntése előtt.

Volt jó sok TB, kérdezte az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt szerzett járandóságoknál milyen változás volt 2012.-ben (tudtam hogy átnevezték őket, de nem tudtam melyiknek mi a pontos neve), de mondta, hogy ez még nagyon új (ezért nem vette figyelembe), és kérdezte még az árvaellátást.

EU jogból kérdezték a Maastrichti szerződést, az Euro csatlakozásához szükséges maastrichti kritériumokat (ez nem része a tananyagnak, de illik tudni), másodlagos jogforrások, szubszidiaritás.

vicaszabo # 2012.01.20. 08:49

Steve: gratulálok! Kicsit most irigy vagyok mindannyiótokra, de remélem nem sokáig, és csatlakozom a boldog táborhoz.

Mi lesz a sorsa azoknak a pereknek amit előtte indítottak és zártak le? és mi lesz azzal amit elindítottak, az AB döntése jött, és még nem zártak le?

Na remélem, majd én is képben leszek, mert most az érkelődés szintjén vagyok :)))

kisbigyibogyo # 2012.01.20. 10:28

sziasztok!

Én február 13-án megyek írásbelizni, ill. 16-án szóbeli közigből.
Most alkotmány résszel próbálkozom....háááát elég lassan haladok.

Kérdés aki már vizsgázott: AB határozatokat mennyire kell nézni általában? Érdemes? Kérdeztek már valaha valakitől ezzel kapcsolatban dolgot? Így alkotmány-Alaptörvény változás miatt érdekes olvasni ezeket a határozatokat...