szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

br83 # 2012.03.07. 17:05

Engem igazán az zavar az ABHk kapcsán, hogy egy olyan Alkotmányra és több olyan törvényre hivatkoznak, ami(k) már nem hatályos(ak). :) A kedvencem az abortuszra vonatkozó, mikoris kifejti, h a magzat nem védett, nem konkurál az anya önrendelkezési jogával. Hát persze.

br83 # 2012.03.07. 17:01

-

pipe # 2012.03.07. 16:47

Textilhal: csak nem a Debreceni Egyetemen tanultál :):??

Ronicic # 2012.03.07. 11:27

Hazo, EU-ból én a Dialógus könyvből készültem, novemberi kiadású, 98%-ban benne van, ami vizsgakövetelmény; tömör és lényegretörő. Alk.jogból szintén a Dialógus könyveket tudom ajánlani, fél-1 oldalban összefoglalják az ABH-kat. Én megmondom őszintén, nem nagyon foglalkoztam az ABH-kal, nem is kérdezték, nem is hallottam még, hogy bárkitől kifejezetten ABH-t kérdeztek volna.

Textilhal # 2012.03.07. 11:04

Kedves Hazo!

EU-jog: A 30 oldalas jogeset-összefoglaló a jogiszakin szuper, azt tényleg ne hagyd ki. Én az EU-szakvizsgámra a Novissima könyvből tanultam, ami ugyancsak jól (s körülbelül 90%-os arányban) feldolgozza, értelmezi a jogeseteket. A tételsor szerinti tematika szerint vannak a témakörök a könyvben, de ez még a 2011-es tételsorra vonatkozik (a könyv is 2011-es kiadású volt, nem tudom van-e friss belőle). Néhány tételnél azonban egy árva szó nélkül átsiklik a könyv bizonyos tételrészeken, illetve a jogesetek 10%-án. Amiről viszont ír, arról jól és érthetően, jó tagolásban és többnyire sallangok nélkül. A Várnay-Papp féle könyvet én még az egyetemről ismerem (s a szerzőket is, ők tanítottak), nekem kicsit elvontnak tűnt és nagyon körülményesnek, de ízlések és pofonok. A szerzők kétségkívül nagytudású szakemberek, de nekem inkább tudományos értekezés íze volt a könyvüknek, ami nem baj, csak szakvizsgára nem feltétlenül hasznos (vagy van hasznosabb). Szóba jöhet még a Dailóg-Campus Kiadó könyve, azt nem ismerem, nem tudom mikori kiadás van belőle. Érdemes elmenni az ELTE melletti utcában lévő könyvesboltba, vagy a Lehel térnél található Novissima Könyvesboltba, lapozz bele, melyik milyen és melyik szimpatikus neked.

Alkotmány-joghoz: Az ABH-k vonatkozásában azt tudom mondani, hogy én ott néztem át ezeket mélyebben, ahol a tételek mellé csak, vagy szinte csak ABH-k voltak megadva. A halálbüntetés, eutanázia, abortusz, nem vagyoni kártérítés jelentősebb témakörök és olyanok, amelyek jogszabályi alapon nem feltétlenül sajátíthatók el. Itt érdemes rájuk szánni az időt. A többi tételnél azt csináltam, hogy első körben átfutottam nagyjából az ABH-kat (szigorúan különvélemények nélkül!!!), s ha úgy ítéltem meg, hogy tényleg releváns pluszt adnak egy témához, akkor részletesebben is elmélyültem bennük. Irdatlan mennyiség, muszáj volt szelektálni, én ilyen szempontok alapján tettem anno. Sajnos én nem tudok zanzásított összefoglalásukról, de nem kizárt, hogy van a jogiszakin, vagy máshol.

Hazo # 2012.03.07. 09:37

Sziasztok!

Én még csak most frissen az A rész vizsga után néhány nappal kezdem el összeszedni az anyagokat ehhez a nagyszerű C-hez. Felmerült pár kérdésem, amit megköszönnék, ha meg tudnátok válaszolni.

EU jogot könyvből terveztem tanulni + a jogiszaki 30 oldalas jogeset összefoglalóját. Ez így ugye általában elegendő? Melyik könyv a legjobb a felkészüléshez hatályosságban, ill. a tételsorhoz legközelebb eső tematikában? (Nem igazán látom át a dolgokat, ha 10 különböző fejezetből kell összeszedni egy tételhez valót.) Eddig ezt ajánlották: Várnay Ernő – Papp Mónika: Az Európai Unió joga, Complex Kiadó, 2010.

Alkotmányjog esetében az ABH-k tartalmáról nem létezik valamilyen rövid összefoglaló? Kizárt dolog, hogy 400 oldal tömény elméleti fejtegetést végigolvassak, ezek nekem már az egyetemen sem mentek. Vagy Ti ezt a részt, hogyan oldjátok/oldottátok meg? Melyek a legfontosabbak, amit nagyon gyakran kérdeznek, ezért át kellene nézni feltétlenül?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Rafina67 # 2012.03.07. 08:40

Pipe!

A rehabjáradék minek a terhére kerül elszámolásra
?
Úgy látom, hogy az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás. Az erről szóló új szabályozásnak épp az volt a lényege, hogy ne a nyugdíjalapot terhelje.
A többi nyugellátás, amit a Tny felsorol mind a Nyugdíjbiztosítási Alapból kerül kifizetésre.

Bár nyugdíj szerű, de már nem nyugdíj.
Én így értelmezem.

Kérlek cáfolj meg!
Köszönöm!
Rafina

Ronicic # 2012.03.06. 21:20

Pipe, tb-ből csak a sarokpontokat és a fő szabályokat! Nagyon-nagyon kevesen ismerik, értik igazán az országban, kicsi is az esély, hogy valaki olyan lesz, aki részletekbe menően fogja kérdezni. Nálunk pl. egy darab tb-s kérdés nem hangzott el. Közszféra is csak érintőlegesen talán egy embernél. Egyébként a saját jogú nyugellátásoknál a Tbj. és a Tny. közti ellentét nekem is feltűnt, én arra jutottam akkor, hogy ha erre rákérdeznek, elmondom nekik mindkét jsz.-t, és döntsék el ők, hogy akkor a rehab. jár. az saját jogú vagy sem. A szabályozási hiányosságokért azért csak ne a vizsgázó legyen a hibás, nem? :) Mindjárt túl leszel rajta, és nagyon jó lesz! :)

pipe # 2012.03.06. 19:48

vicaszabo: :):):) igazad van és köszönöm. egyébként én is gyakran guglizom tv-re. most pont azon gondolkozom, hogy a megváltozott munkaképességűeknél nem a tv-t hanem a guglizott 1 oldalas összefoglalót tanulom :)

vicaszabo # 2012.03.06. 19:41

Pipe: ezt a talányt ne akarjuk megérteni:)

De a magyarázat az lehet, hogy rengeteg ember van aki a régi törvény szerint kap járadékot/nyugdíjat (amit most az új hatályon kívül helyezett) a külön tv amire hivatkozik,meg úgy rendelkezik, hogy ezek a már meglévő juttatások(nyugdíjak) már amiből nem vágja ki őket a törvény továbbra is járnak, csak az új igényekre vonatkozik az új tv (ott mindenféle határidő van, hogy mi mikortól, kire mi brrr, de a lényeg, hogy van olyan aki kap még, de újat már nem állapítanak meg, és az is hogy nem tudom én hány tv-t kell egyszerre most alkalmazni, de többet én sem tudok) de alapvetően ez a rendszer átkerül a nyugdíjból az egészségügybe.

Ha nagyon nem értesz vmit guglizd meg, és valahol megtalálod emberi módon leírva, szégyen nem szégyen, de a tvből én sem értettem egy kukkot sem. Először megértettem konyhanyelven, és arra fűztem fel (már amennyit) a tv ből.

Ja, és ne legyél ennyire maximalista!!! :)))) remélem sikerülni fog, de ez a TB egy rémálom, nagyon örülök hogy tőlem csak a táppénzt kérdezte a kedves vizsgabiztos:)

pipe # 2012.03.06. 19:25

egyébként valóban nem foglalkoztam/foglalkozom tb-vel, de most már minden tiszteletem azoké, akik igen!!!!

pipe # 2012.03.06. 19:22

vicaszabo: igen azt látom, hogy sok eltűnt, de a hatályos Tny-ben ez van:

6. § (1) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások

1. az öregségi nyugdíj,

b)-c)

1. a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék.

(2) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások

1. az özvegyi nyugdíj,
  2. az árvaellátás,
  3. a szülői nyugdíj,
  4. a baleseti hozzátartozói nyugellátások,
  5. az özvegyi járadék.

vagyis d) pont rehab járadék a saját jogún belül????

Míg a Tbj:

14. §(3) A nyugdíjbiztosítási ellátások:

1. társadalombiztosítási saját jogú nyugellátás:

aa) öregségi nyugdíj,
ab)-ac)

1. hozzátartozói nyugellátás:

ba) özvegyi nyugdíj,
bb) árvaellátás,
bc) szülői nyugdíj,
bd) baleseti hozzátartozói nyugellátások;

1. rehabilitációs járadék.

Itt már a rehab járadik c) pont. és nem értem a kettő miért nem egyezik....

vicaszabo # 2012.03.06. 17:27

Pipe: azért van benned kavar (ha eddig nem foglalkoztál semmit TBvel) mert a nyugdíjformák vagy mik jan 1 tól változtak.

Ha lenyugszol, és végignézed a tételsort kapsz is választ a kérdésedre, vannak a saját jogú nyugellátások, ami most az öregségi nyugdíj(illetve a nőknél fennmaradt a 40 éves kedvezmény, mint egyetlen.) Az össze többi eltűnt (legalábbis ebből a tvből) de tavaly még több tartozott ide. Ha egyáltalán nem érted érdemes egy régebbi tételsort meg most az újat megnézni, és ebből kitisztul a katyvasz.

És vannak a hozzátartozói nyugellátások, ami 4 forma, de a tételsorban benne van:)

Nyugi, nyugi, mindjárt vége!

pipe # 2012.03.06. 13:17

köszi zsuzsa. legalább ennyit tudni fogok :):):) ötleted van az önálló nyugellátási formákról? meg az előző dilemmámról??

pipe # 2012.03.06. 13:14

és persze van még kérdésem!!!

a Tbj a 14.§ (3)ban a rehabjáradék harmadik kategóriát képez a saját jógú és hozzátartozi nyugellátások mellett, míg a Tny.6.§ (1)ben a saját jogú között sorolja az öregségi mellett. ezt hogy kell értelmezni???

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.06. 13:11

GYES-t kérdezték??? Hát pedig nem sok köze van az anyaghoz, lévén szociális juttatás, nem TB-alapú. Szerintem ha tényleg kérdezték is, kb. ennyi infót várhattak róla, esetleg kicsit összekeveredett a delikvens és tisztázni akarták a dolgot, de nem hinném hogy mélyebben belemennének.
Amúgy 1998. évi LXXXIV. tv. de meg ne nézd :)))

pipe # 2012.03.06. 13:03

ja és van ötletetek az írásbelim megoldásáról? csütörtökig el kell döntenem, hogy fenntartom-e!!

pipe # 2012.03.06. 12:58

a gyes-t hol találom? látom, hogy valakitől kérdezték vizsgán és én nem látom az Ebtv-ben. és kérdezték az önálló nyugellátási formákat is. az micsoda? a saját jogút és a hozzátartózóit tudom, de mi az önálló????

Ronicic # 2012.03.06. 08:13

Sziasztok!

Pipe, én előző héten a KIM-ben voltam, normális bizottságom volt, én is csak jókat hallottam a KIM-es bizottságokról, szóval jó lesz! :)

Jelentkezni most én sem tudok, gondolom, meghalt a rendszerük...Szóval most várok türelmesen, az vigasztal, hogy most senki sem tud jelentkezni. :)

AgotaM # 2012.03.06. 07:54

sziasztok! gondoltam, megosztom ezt az információt Veletek, hátha nem csak rám hatott az újdonság erejével. olvastam, volt már itt téma a közszféra munkajoga körében elsajátítandó jogszabályok meg a hatályba lépett Kttv. nos, hatályosították a tételsort is ennél résznél! oda vannak írva a Kttv. szakaszszámok, Ktv. kivéve. gondolom, eddig is mindenki értelemszerűen nyúlt a témához, csak azért döbbentem le, mert februárban nyomtattam tételsort és tudomásom szerint annak nem kellene változnia. de lehet, h én tudom rosszul. mindenesetre összehasonlítottam a C többi részét is, más eltérés nem tűnt fel. kitartás mindenkinek!

gabigyo # 2012.03.06. 05:46

sziasztok!

Én is tegnap írtam, a kérdésem: XY 2000. jan 1. óta dolgozik Jogelőd Kft-nél. 2007. jan 1-től jogelődből Jogutód Kft lett, amely 2010. május 1-én csop. létszámcsökk. keretében rendes felmondással felmond XY-nak és egyhavi átlagkereset ad neki végkielégítésként és felmondási idejét 35 napban állapította meg. XY kifogásolja, hogy csak a jogutódnál töltött időt vették neki figyelembe a végkielégítés és a felmondási idő megállapításánál, mivel munkavégzési helye és munkaköre végig változatlan volt, csak a foglalkoztató neve változott. Bírósághoz fordul. Hozzon határozatot!

Ti mit írtatok volna?

Segítsetek légyszi, mástól megkérdezni nem tudom!

Csütörtökön megyek én is szóbelizni a Kúriára!

Köszi

vicaszabo # 2012.03.05. 18:12

Én KIM-ben voltam, és minkét vizsgámon jó (nagyon jó) bizottságom volt. Állítólag ott mindig jó bizottságok vannak, különböző okok miatt.

pipe # 2012.03.05. 14:45

eleinte én is nagyon bizonytalan voltam....

de végül az idézett részre alapozva a munkáltatói intézkedést helyesnek tartom.

"137. § (6) A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Ha a munkavállaló a munkaszüneti nap miatt mentesülne a munkavégzési kötelezettsége alól, ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni."

én ezt úgy értelmezem, hogy akkor dec 25 és 26 közönséges hétfő és kedd, mert ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni. vagy ez hülyeség? szóljatok ha ne tartsam fenn majd az álláspontom!!!!

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.05. 14:15

Szerintem neked nehezebb volt a kérdésed, most bevallom azért nem írok semmit rá, mert tök bizonytalan vagyok a válaszban :s Mit írtál?
KIM-ről nem tudok, de hátha jön még addig valaki aki ott volt.

pipe # 2012.03.05. 14:11

zsuzsa_sz: írásbeli terén fellélegezhetsz :):) én a KIM-be megyek. arról hallottatok valamit?