szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Tubi5 # 2012.02.28. 13:53

Sziasztok!
Munkajogból voltam írásbelin: női munkavállalót osztott munkaidőben akarja foglalkoztatni a köv. hónap elejétől a munkáltató, de a csaj közli vele, hogy nem, mert terhes. Ezt a munka megtagadásaként értékelte a mtó és rendkívülivel felmond neki, csaj bírósághoz fordul. Írjon ítéletet. Azt írtam, hogy rendkívüli felmondással nem szüntethette volna meg, mert 120. § (3) és 96.§ és csaj kérte, hogy helyezzék vissza eredeti munkakörbe, ott pedig Mt. 100§ (1) és (6). Ez így jó szerintem, ugye?
A KÉRDÉSEM: az ítélet megírásakor a formai dolgokra mennyire figyelnek, meg egyéb járulékos tartalmi elemekre (illeték ,fellebbezés stb.) ez bukó, ha nem stimmel, lényegében ilyen alapon most akkor PP-ből is vizsgáztam? Ha az anyagi rész rendben van, akkor a formai és egyéb tartalmi részek miatt kötekedhetnek? Én nem csak a netről tudtam tájékozódni ilyen kérdésben, nyugtassatok meg!

Tubi5 # 2012.02.28. 13:45

Szia!
ekkor van félfogadás telefonon: kedd 13-16, cs 10-12
de elég ha vizsga előtt adod le az igazolást, sokan adják le akkor, én is.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.28. 13:39

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a joggyakorlat-igazolásokat érdemes előtte bemutatni, vagy elég az írásbelin? Lehet ebből bármi gáz hogy nem fogadják el? Az idő tutira megvan, és elvileg az előírt szöveget is tartalmazza, de ki tudja... Ha nagyon fontos akkor még a héten beviszem. Próbáltam hívni őket telefonon hogy megkérdezzem, de elérhetetlenek.

vicaszabo # 2012.02.28. 12:40

Jogos, gratulálok, engem is érdekelnek a részletek!

Pipe: elméletileg 6 ember van egy bizottságra, de gyakorlatilag hallottam már többet is, meg olyat is hogy nem jönnek el vizsgázni, és ki vannak írva.

Ha sürgős és ott elmondod, biztos lehet cserélni, és pl 2. lettem volna. aztán az elsőt hátrébb sorolták és úgy mentebb be előbb: nem tűnt véresnek a sorrend, de fixre nem lehet mondani semmit :(

Ates2012 # 2012.02.28. 12:35

Pipe!

Úgy tervezz, hogy jó esetben 13kor végzel, rossz esetben 17kor. Kettő közt pedig bármikor. Az, hogy 13an jelentkeztetek nem számít semmit, még ott vannak azok is akik írásbeliztek és azok akik papír alapon jelentkeztek!

pipe # 2012.02.28. 11:59

Tudjátok, hogy milyen gyorsan megy le a szóbeli? Van egy pici babám és terveznem kell előre (nagyi vagy bébiszitter)Elvileg 13-an vagyunk bejelentkezve (16 hely van)és délben kezdődik.

Kicsi A: Belinkeled nekem a linket "kis" szösszenetről (alapjogok terén), nem találom... Pedig lehet, hogy előttem van...

Köszönöm

Jogos 22: Nagyon köszönjük a beszámolót. Ezek szerint most csak az alk-közigből mentél? Korábban sikerült az eu és munka?

vicaszabo # 2012.02.28. 10:19

Kicsi, kizárt dolognak tartom hogy mind a4 kelljen a maga teljes egészében.

Szerintem az lehet vele mint az új ötv-régi ötv viszonylatában: nincs párhuzamos szabályozás, hanem egyes jogintézményeket még a régi másokat meg már az új szabályoz. Ezt úgy zárhatod rövidre, hogy vagy a jogtárban, vagy ott ahol Monesz kereste a hatályos jogszabályokat (online comlex, de nyilvános, hozzáférhető internetes oldal, lentebb találsz az ő hozzászólásánál linket) megnyitod mindkettő aznap hatályos verzióját, és végigszaladsz rajta. Egy idő után a káoszból kibomlik valami értelem, és látni fogod hogy mit kell ebből, mit kell abból tanulni. De mind a kettőt biztos nem, csak van amit ez szabályoz, van amit az, aztán egy idő után csak az új marad, amikor teljes terjedelmében hatályos lesz, a régi meg hatályát veszti, csak ezt a lélektani pillanatot nehéz néha eltalálni, még ha tudunk is olvasni meg jogszabályt értelmezni :)))

Én még ezt nem futtattam le, de ha lesz időm megnézem, és referálok mire jutottam, de ez jó módszer a tanulandó kiszűrésére. Én legalábbis ezt csináltam.

Kicsi A # 2012.02.28. 10:07

Kedves Kiszi,

visszanézek, köszönöm!

Még mindig problémázok a korábbi kérdésemen. Valaki tudna megnyugtató választ adni?

Ktv., Ktjv., Kjt., Kttv. - március 1-től valamennyi hatályos párhuzamosan. Mind a 4 jogszabály kell???

Kicsi A # 2012.02.28. 09:40

Kedves vicaszabo!

Nagyon köszönöm válaszod! :) A jogaszabályokat már kinyomtattam, csak gondoltam abból is kell a könyv... és tudomásom szerint a Novissimás könyvnek is már csak kevesebb mint a fele hatályos. :( Akkor szerintem nem is költök rá. ;)

A Novissima Alkotmányjog könyvén gondolkodom még az alapjogok miatt, de olvastam alább, hogy be van linkelve egy "kis" szösszenet ezekről. Talán az elegendő lesz... :)

Kiszi # 2012.02.28. 09:35

Kicsi A!

Ha visszaszól a haver, hogy nem kell neki, akkor jelentkezem, nézz rá néha itt a fórumra. Ő márc. 28-án megy, de remélem gyorsan (nemsokára) kitalálja. :)

vicaszabo # 2012.02.28. 05:31

Kicsi: ne könyvet tanulj, hanem jogszabályt. Elsőre nagyon félelmetes, de egészen jól szelektálható, aztán meg a lényeg kiszűrhető.

Én azt csináltam, hogy a jogiszakin fentlévő tb minimumot néztem (gyakorlatilag most már semmi nem hatályos belőle) DE arra jó, hogy lásd mi a minimum, vagyis a szelektáláshoz egy kis támpontot ad.

Nagyon sok változott a TBben január 1 után, még az alapelvek fejezete is.
Ha megtanultad a lényeget utána lehet finomítani százalékokat meg egyéb nyalánkságokat, de teljesen megtanulni kész őrület (plusz nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez bizony kínai nyelven íródott!!!:)))), de ha már bent van a minimum nem olyan ijesztő, kb 2 max 3 nap elég rá, na persze ha van rá időd!

Én mindenhez nagyon minimumot tanultam, és a táppénznél kíváncsi is lett volna többre mint az én tudásom, a kedves cenzor hölgy, de így 'csak' egy jeggyel rontotta le az osztályzatomat, ami valljuk be csak akkor érdekes ha billegek a 2 es és a bukás között, de elméletileg ha jól tudod a munkajogot akkor elégnek kell lennie hogy átmenj.

Munkajogból is szigorúan törvény, azt lehetőleg minél részletesebben, de ahogy mrswarr is írta, van olyan hogy nem szőröznek annyira (jut eszembe dobtam egy hátast, majd mégegyet a kérdéseidtől!)de nagyon gratulálok a vizsgádhoz!!

Nagyon nagyon be tud fordulni az ember, mert annyira szerteágazó, és olyan nehéz benne logikát tanulni, de arra próbáljatok gondolni, hogy a másik oldalon is emberek ülnek, remélhetőleg, és azért itt a fórumon nagyobb részt jó tapasztalatokat olvashatunk, menni fog ha tanultok, ha meg nem sikerül az mér nem rajtatok múlik.

Vica

jogos22 # 2012.02.27. 19:45

5.) miből készüljek fel?

• Alkotmány-közig: érdemes csaknem szó szerint tudni az Alaptv.-t, Ket-et, Ötv-t.

Alapjogoknál a fogalmakat, az eljárást főbb vonalakban, a szerveket, és hogy milyen intézkedést, szankciót alkalmazhatnak (én ezt kijegyzetelgettem, hogy egyben is lássam, és már csak a jegyzeteimre volt idő, de elég volt)
A vizsgán általában államszervezetet kérdeznek, alapjogokat ritkán (bár ez nálam megdőlt).
Érdemes összeírni, hogy ki kit nevez ki, választ meg, tisztség megszűnése, mert tényleg bele lehet kavarodni

• Munkajog, TB: én törvényeket tanultam. Egy barátnőm ajánlotta, hogy TB-ből érdemes elolvasni a TB-szervek honlapján lévő tájékoztatókat, azok segítenek megérteni, hogy mikor, merre, mennyi...
  • EU-jog: a Blutman-féle könyből tanultam, szinte minden tételhez használható, és elég olvasmányos. 700 oldalas, de sokszor ismétli önmagát (másoknál a dialógos könyvet láttam, az vékonyabb, de azt nem ismerem).

Én két és fél hetet voltam otthon, de a TB-s, munkajogos részt, valamint az EU-könyvet előtte már átolvastam, "kiszíneztem", és az otthonlét alatt már "csak" tanulgatni kellett.

Sikeres felkészülést és kitartást kívánok mindenkinek! Ha még valami eszembe jut, szólok :)

jogos22 # 2012.02.27. 19:35

Pontokba szedném, hogy a vizsgára felkészülés, illetve a vizsgázás alatt milyen tapasztalataim voltak:

1.) teljesen mindegy, hogy hova kerültök, mert elég változatos bizottság-összetételek szoktak lenni, mindenütt találkoztam, illetve hallottam nagyon rendes és nagyon szigorú bizottságokról is. Tehát a helyszín hallattán ne essen senki pánikba, hiszen alakulhat jól is a dolog.

2.) A legutolsó vizsgámon megdőlt az az elméletem is, hogy az elején jó bemenni, mert a végére nyűgösebbek a vizsgáztatók, és a jó kérdéseket is az elején teszik fel. Múlt csütörtökön pont fordítva volt: az első három ember közül, 2-nek volt bukása, míg utána olyan volt a bizottság, mint a kisangyal. (én egy adminisztrációs hiba miatt az utolsó voltam, amin persze jól kiakadtam, de utólag látszott, hogy nem jártam rosszabbul).

3.) ha esetleg nem sikerülne valamelyik vizsgarész (bár szerintem ez úgysem fog előfordulni), és nem értitek, hogy tulajdonképpen mit mondtatok rosszul, érdemes rákérdezni a helyes megfejtésre.
Tényleg nem riogatásból írom, de erre is fel kell készülni. Én az első közig vizsgámnál sajnos nem voltam rá felkészülve, pedig utólag nem mindent értettem, hogy mit is mondtam rosszul (a vizsgáztató olyan válaszra is csóválta a fejét, amit törvény szerint mondtam). De ezt tényleg csak azért írtam le, hogy tanuljatok az én hibámból. (Bár utólag jobban jártam, hogy nem emgedett át egy kettessel, hanem a 2. vizsgán 5-t kaptam, de ennek nyilván csak utólag tud örülni az ember.)

4.) ABH-kra nekem sem volt időm. Én az alkotmányjog és az alapjogos tk.ből néztem, és amiket idéztek, azt a pár mondatot igyekeztem megtanulni. A jogforrásokról van egy nagyon jó összefoglaló a jogiszakin lévő tk-ben, ami a közig. szakvizsgára készít fel (a 400 oldalas). Pont elolvastam vizsga előtt hajnali 3kor, és pont azt kérdezték, abban vannak ABH-k is, bennük olyan megállapításokkal, amik a Jatból nem feltétlenül olvashatóak ki.

jogos22 # 2012.02.27. 19:18

Kedves Vizsgázók!

Csütörtökön sikerült véglegesen letennem a C részt, és megosztanám a kérdéseimet, hátha segíteni tudok ezzel:

Munkajog:
jogeset: egy sofőrnek este 11kor ér véget a műszakja, de másnap reggel 5re már meg kell jelennie, azonban nem megy el, ezért rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyát. Mit tanácsolnék neki? a megoldás a kártérítés volt, mit kérhet kártérítés jogcímén a munkavállaló? (a kátérítés alapja pedig az volt, hogy túl rövid volt a pihenőidő).
A munkajogosoknál általában kardinális kérdés, hogy mikor mi jár? munkabér, távolléti díj, átlagkereset... (akinek van ideje, nem árt ezekre odafigyelni). TB-ből a baleseti járadék - baleseti táppénzt kérdezték (mikor melyik jár, mértéke, de csak alapszinten).

EU-jog: jogforrások (elsődleges és másodlagos)petíciós jog, panaszjog, adatvédelmi biztos, EU-parlament: kik a tagjai, hogyan választjuk, kiknek lehet választójoguk (aktív/passzív).

Közig-alkotmány (1. próbálkozás): Kormány megalakulása, önkormányzás alapelvei, idézés - értesítés, eljárási bírság mértéke.

Közig-alkotmány (2., immár sikeres próbálkozás)
Jogeset: a szegedi csillagbörtönbe szeretnék BV-őrnek jelentkezni, de elutasítanak, azzal az indoklással, hogy nő vagyok, és a fizikai adottságom sem megfelelő. Mit tehetek? noha látszólag ez közvetlen hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, de indokolt esetben alkalmazható megkülönböztetés. Hátrányos megkülönböztetés fogalma, vallásszabadság fogalma, alkotmányellenes-e, ha valaki a börtönben nem végezhet vallási rituálét tetszőleges időpontban? Nem alkotmányellenes, mert ez az alapjog sem korlátozhatatlan, pl. közrend, nemzetbiztonsági okokból korlátozható (adott esetben a BV-intézet rendfenntartása miatt). Tananyagon kívül mesélte a vizsgáztató, hogy nemrég született a Strasbourgi Bíróság előtt egy olyan ítélet, amelyben megállapították, hogy csak az olyan vallási szertartásokat kötelesek adott esetben elfogadni, amelynek vallási tételei általánosan, illetve adott esetben a BV-őr előtt is ismertek. Jogforrási hierarchia. Ket: végzés-határozat közötti különbség, szakértő.

Kicsi A # 2012.02.27. 15:32

Kedves Kiszi,

április 6-án megyek vizsgázni.

Kiszi # 2012.02.27. 15:27

Dragunov!

Viszont egy-két mondatban tényleg nem árt tudni a lényegüket, annyit azért szerintem tudjál! (Legalább a fontosabb határozatokat.)

Kicsi A!

Mikor mész? Nekem van egy ilyen könyvem és meg is válnék tőle, csak odaadtam a havernak, aki 28-án megy. Még belenéz, hogy egyáltalán kell-e neki?

Kicsi A # 2012.02.27. 14:54

Kedves Dragunov,

köszönöm válaszodat, de sajnos én azt nem értem, hogy a Kttv. hatálybalépését követően is hatályban marad a Ktv. és a Ktjv. :(
(Egyelőre csak nyomtatom a jogszabályokat, rendszerezném a tanulandókat, tehát még nem mélyedtem el bennük...)

Sikeresen vizsgázók (ha még néha olvasgatják ez a fórumot) közül valaki nem szeretne megválni a Társadalombiztosítási jog könyvétől? (Novissima 2008)

Vagy esetleg tud nekem valaki segíteni, hogy miből érdemes tanulni a Tb-t?

Előre is köszönöm.

Kiszi # 2012.02.27. 11:59

Maximum "ajánlott irodalomnak", de ahogy elkezded tanulni, rájössz, hogy ilyenekre úgysincs idő. :)
Különvéleményeket sose kérdezik, max. ha valaki direkt, mindenáron meg akarna buktatni. :)

ABh-kból is csak a lényegük kell. Ha 3-4 mondatban össze tudod őket foglalni, az már simán jó.

pipe # 2012.02.27. 09:45

Ronicic: Nem olvastam figyelmesen a korábbi hozzászólásod. Most látom, hogy az anyagot ismétled, nem a vizsgát :):) Mindenestre szerdán szorítunk!!! Menni fog!!!! Aztán kérjük a beszámolót!!!

Kicsi A # 2012.02.27. 09:39

Sziasztok!

"A közszféra munkajoga" témakörhöz az alábbi joganyag van megjelölve a tételsorban:

a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, illetve hatálybalépését követően a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény.

A számozott tételeknél azonban csak a Ktv. és a Kjt. van hivatkozva.
Mind a 4 jogszabály kell? Segítene nekem valaki?

Előre is köszönöm.

pipe # 2012.02.27. 09:34

Ronicic: 5-én hétfőn megyek írásbelire és 8-án szóbelire. Neked mi miatt kell ismételned? Írásbeli is lesz? Most 29-én mész? Majd nagyon drukkolok!!!!

vicaszabo # 2012.02.27. 08:15

Ronicic, már csak pár nap és vége! Egyél rendesen, aludj eleget, arra koncentrálj ez is csak egy vizsga! A nap utána is felkel!!! :)))

Ronicic # 2012.02.26. 16:21

Pipe, te mikor mész pontosan? Én szerdán, ismétlek mint az őrült, de olyan érzés, mintha először olvasnám :(, szóval bízom az isteni csodában. :)

pipe # 2012.02.25. 08:43

Köszönöm az írásbelire vonatkozó tippeket. Rettenetesen izgulok, már nagyon túl lennék rajta..... De ki nem?!!??

vera83 # 2012.02.24. 07:43

Köszönöm szépen a válaszodat Vica, na és persze gratulálok a szép eredményedhez:)
Írásbelihez annyit tudnék mondani én is, hogy a pp.t is meg kell nézni, kereset formai, tartalmi követelményei stb.egy ismerősömnek keresetlevelet kellett írnia.aztán ítéleteket, határozatokat nézegetni:)