szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

bmese # 2012.02.24. 07:42

Köszönöm szépen a segítséget megtaláltam a jogeseteket!

Mindenkinek kitartást és nagy kalappal a vizsgára.

mrswarr # 2012.02.24. 07:16

Sziasztok!
Én tegnap voltam C részből és megnyugtató tapasztalatokról számolhatok be nektek.A vizsga a KIM-ben volt. Az elnökasszony kérdezte az alkotmányt, egy középkorú úr a munkát és egy fiatalabb férfi az EU-t.
Kérdések: Munka: üzemi tanács-szakszervezet (azt hittem, elájulok, ezt nagyon nem akartam, de pár mondat elég volt) aztán, a munkáltatónál milyen szabályzat lehet, ha nincs koll. szerződés; tanulmányi szerződés, munkáltató kártérítési felelőssége (szintén nagy vonalakban pár mondat) és egy jogeset, hogy abban mit döntetnék bíróként, és ki fizeti a betegszabit.
Közig-alkotmány: fővárosi, megyei kormányhivatalok feladat-és hatáskörei (na, itt izzadtam le másodszorra), önálló fellebbezéssel támadható végzések,onnan bírói felülvizsgálat mi ellen van (nem kellett a PP, mint Monesznál!), szemle: mi az, ki lehet ott, arról mi készül (jgykv), mit tartalmaz, ki írja alá (mindenki), hol (minden lap alján).(volt még pár dolog, de nem emlékszem)
Eu: irányelvek, hatáskörmegosztás, együttdöntési eljárás menete-és kész.
A feleletemet végül nagyon jó jegyekkel honorálták, pedig én sokkal rosszabbnak éreztem. Vicára hallgassatok- ha nem is érzitek úgy, hogy jól megy, akkor is menjetek el, mert ti is belefuthattok egy olyan bizottságba, aki a jót keresi, nem a rosszat. :)
Nekem is kb. 20-25 perc volt az egész.Semmi alázás, kínzás, kekeckedés, semmi részletekbe menő apróság, de szerteágazó kérdések.Ilyen korrekt, jóindulatú, segítőkész bizottságot kívánok mindenkinek.
Kitartás!!

vicaszabo # 2012.02.24. 06:36

Pipe: nézegesd a jogiszakin fent lévő feladatokat, megoldásokat, valamint itt a fórumon leírtakat,olvasd át az ott szereplő megoldásokat, gondolkozz hogyan oldanád meg és imátkozz abból legyen valamelyik :)

Ha nem, akkor meg szedd össze minden tudásod amikor kihúztad, menni fog, azon kívül lesz még egy vagy két napod újragondolni, az sem baj ha elrontod, mert ott szóban tudsz helyesbíteni.
Jó bizottságod lesz, és menni fog!

Vera: nekem azt mondták még előtte (előadó) hogy nem a száma kell, hanem a lényege. Van sok AB hat. ami beépült az Alaptv be, pl KE jogkörénél, az abortusznál meg kíváncsi leszek mi lesz a jövője, mert az Alaptv teljesen ellentétes az eddigiekkel) de a fontos, hogy egy két mondat kell belőle, ami lényeg (mire mutatott rá az AB, mit hangsúlyozott, mit bontott ki stb).

Pippa # 2012.02.23. 18:38

pipe

Én úgy készültem, hogy megnéztem a fórumon és erre-arra fellelhető jogeseteket + megnéztem a lehetséges iratmintákat, meg előtte este átfutottam a joggyakorlatot. Attól is féltem, hogyan fogok 4-5 oldalt KÉZZEL írni, az egyetem óta összesen nem írtam ennyit :) Ja, és a végén tb-s jogesetet kaptam :)

Amikor beadtam, láttam hogy a borítékba mellé teszik a megoldást is, amin kb. ennyi volt: 1997. évi LXXXIII. tv. 53 § (1) a).

pipe # 2012.02.23. 09:45

Van ötletetek, hogy hogyan készüljek a munka írásbelire?

vera83 # 2012.02.23. 09:09

Sziasztok!
Kérdésem lenne:)Az Ab határozatokat milyen formán kérdezik, ha kérdezik, ugyanígy az Eus jogeseteket is.Példát kell mondani a témához kapcsolódóan, vagy ők kérdeznek rá konkrétan, hogy ebben és ebben mi szerepelt.Köszi előre is:)

Ates2012 # 2012.02.22. 16:11

Szia Vica!

Köszi az észrevételt :-), de nem is az intézményeknél szerepelnek az általad említettek. Az igaz, hogy azt írtam oda, hogy egyéb intézmények, szerencsésebb lett volna az egyéb szervek meghatározás.

vicaszabo # 2012.02.22. 15:38

Sziasztok!

Látom beindult az élet :)
Ates, csak annyit tennék hozzá az általad feltöltött eus anyaghoz, hogy a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság NEM az EU intézménye.

Ezekről jó anyag van a '76 oldalasban' ami az ELTE szakvizsga előkészítőjén elhangzottakat foglalja össze, az előadó maga osztja ki.

pipe # 2012.02.22. 13:39

Zsuzsa_sz: köszönöm az ötletet. Lehet, hogy rágyúrok még arra is. Meglátom :):)

pipe # 2012.02.22. 13:38

Dragunov: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Bmese: korábban láttam itt a fórumon. valaki beollózta a lényeget. Érdemes visszanézni.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.22. 13:07

pipe: dialóg-campus könyvből tanultam alk-köziget (2011. januári lezárású), ami persze a tavalyi jogalkotási dömping miatt csak félig volt hatályos, de az újak közül is néhány dolog, pl. a Jat. már friss volt benne, meg ABH-k és tételfelépítések miatt nagyon jó könyv szerintem. Emellé az új törvényeket néztem, nagy vonalakban. Sajnos így jegyzetem nincs, csak magamnak írogattam ki kézzel egy füzetbe a lényeget.

Közig szerintem 2 nap alatt simán hozható (mondjuk én itthon vagyok tanulni), 50 oldal az egész törvény és a fele mese.

Szerintem ha csak az Alaptörvényre, kapcsolódó lényegesebb elemekre (KE, AB, Kúria, ombudsman ilyenek) meg Ket.-re mész rá, hozható a dolog.
Erről a passzolási lehetőségről tegnap itt olvastam először amúgy:)
Kitartás!

bmese # 2012.02.22. 12:35

Sziasztok!

Márc 8-án megyek Euból (ismételnem kell mert sajna novemberben megbuktam Euból)

A 2012-es tételsorban vannak új jogesetek meg van ez valamelyikőtöknek?

pipe # 2012.02.22. 10:08

Zsuzsa: szerintem akkor tök jól állsz!!! Az eu könnyen tanulható, főleg ha van jegyzet!! Én pont fordítva állok. Egyszer megtanultam az eu-t és a munkaát, tb-t. Most pedig nagy dilemma előtt vagyok. Kezdjem el tanulni az alkotmány-köziget, de az a már megtanult anyag rovására megy. Vagy menjek biztosra ( tudjak kicsit jobban két tárgyat ) és ismételjek. Sajnos én egy nap max 3-4 órát tudok tanulni, így hiába van még 12 nap, nincs több időm.... Miből tanultad az alkotmány-köziget? Esetleg ha van lényegre törő jegyzeted, annak nagyon örülnék!!!

Ates2012 # 2012.02.22. 09:19

Zsuzsa!

Az első tételnél hiányzik egy-két intézmény ismertetése, de ez azért van, mert külön tétel van róluk! Minek ismételjük magunkat.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.22. 08:18

Uhh Ates ez szuper, ezer hála érte - én momentán a fél vesémet is odaadnám ezért!

Ates2012 # 2012.02.22. 07:15

:-) rosszul másoltam be a linket. A jó link:
http://data.hu/url/x72

Ates2012 # 2012.02.22. 07:04

Sziasztok!

Az EU hatályos tételsornak megfelelően próbáltam összeollózni egy tanulható, kidolgozott tételsort.
Én ezt tanultam, és szerintem elég, ha mégsem, akkor hozzátudtok írni!

LINK:
http://data.hu/url/i

Üdv.: Ates2012

Kiszi # 2012.02.21. 15:13

Ágota!

Igen, telibe találtad, azok lesznek azok! :)

Zsuzsának pedig küldtem emilt. Nekem esetleg B részes dolgok jönnének jól, pl. Bv., stb., mert az már nagyon a végére fog maradni nekem...

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.21. 14:37

Nem is merem megkérdezni hogy így 12 nappal vizsga előtt hogy kéne állnom... alkjogon meg közigen túl vagyok, utóbbi elég jól megy, előbbit azért nem árt majd ismételni. Még munka (+kapcsolódók) meg EU egy az egyben hátra van. Munkával meg tb-vel azért úgy nagyjából képben vagyok, de az EU egy nagy homály, eltén nem (volt?) államvizsga tárgy, az annó kollokviumra felnyalt tudásom már rég a feledés homályába merült.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.21. 14:31

Szia, én 5-én megyek írásbelire és 8-án szóbelire.
Igazából nem tudom hogy állok :) első szakvizsga és még nem nagyon vagyok képben a menetéről őszintén szólva, egyelőre nyomom befelé az anyagot a fejembe, meg mostmár próbálok kicsit utánaolvasni a tapasztalatoknak is.

pipe # 2012.02.21. 12:30

esteleg rajtam kívül megy valaki 5-én munkából írásbelizni?

hóvirág2012 # 2012.02.21. 11:03

Kedves Mindenki!

Március 19-én megyek a C részből vizsgázni és már az anyagok gyűjtögetésénél elvesztem a részletekben. Van valakinek hatályos kidolgozott tételsora a C részben szereplő tantárgyakhoz? A "jogi szaki" kicsit elavultnak tűnik.... Hálásan köszönöm előre is a segítséget.

AgotaM # 2012.02.21. 09:39

Köszönöm szépen Kiszi a gyors és hasznos választ! azt hiszem, azt a 30 oldalasat megtaláltam, ha a "Lúzer's manual" kreatív álnévre hallgat:)ezek szerint a 76 oldalas már lisszaboni alapkon nyugszik, akkor tökéletes lesz. mégegyszer nagyon köszönöm, ha esetleg én is tudok bármiben segíteni, nagyon szívesen.

Kiszi # 2012.02.21. 09:16

Szerintem még mindig az "ominózus 76 oldalas" a legjobb, meg van a szegedi kéthasábos, de az már sokmindenben elavult, csak a 4 szabadság miatt szokták ajánlani, mert az nincs benne a 76 oldalasban és ez a rész talán nem is igazán változott.
Én tavaly voltam és ezek bejöttek. :) Tudom, hogy átvariálták a tételsort, de attól talán tartalmilag még jók.
A jogesetekre volt egy 30 oldalas kidolgozás, azt nem találom most a jogiszakin, de ha írsz egy emilt az okb.szuhoj@gmail.com -ra, szívesen átküldöm. Állítólag tettek be idén pár új jogesetet, de azokat meg megtalálod itt ezen a fórumon, pár oldallal hátrébb.

Van még a jogiszaki legvégén egy relatíve friss, 2011-es kidolgozás állítólag a Novissimás könyv alapján, talán érdemes megnézni, mit tud. ,)

AgotaM # 2012.02.21. 08:09

sziasztok! tud valaki segíteni nekem abban, hogy a jogiszakiról melyek a legaktuálisabb segédletek a 2012-es EU-s tételsorhoz? a feltöltés dátuma alapján nem tudtam orientálódni és nem mindenütt sikerült kiszúrnom a releváns dátumokat. vagy időrendi sorrendben következnek fentről lefelé? előre is köszönöm!és mindenkinek kitartást, humánus bizottságot és sikeres vizsgát, ami feledtetni tudja az előtte átélt borzalmakat!