erre gondoltam én is, de a 42§-ban a gyed és gyed elhatárolásához a "korábbi gyed" kifejezést használja. itt is megtehetné, hogy kiírja, hogy "korábbi"... mindegy már megtanultam.... de azért köszönöm
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
pipe: szerintem az előző tgyás időszaka számít bele, ha volt, nem az aktuális.
Tanulom a Tb-t. Remélem rajtam kívül is foglalkozik vele valaki mostanság, mert nem értem az alábbi részt.
Úgy tűnik mintha a tgyás-hoz szükséges 365 napba beleszámítana maga a tgyás időtartama???? Mit értek félre???
40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
- a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
- a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
(2)A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani
- a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,
- közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
- a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.
Kedves pipe, köszönöm :D
Az ember lánya készüljön fel mindenre, ha egyszer gyerekei lesznek :D
H.Anna/Sosa: és persze nevess :):):)
H. Anna/Sosa: szerintem a fiad esetében a lány dolgaira nézve a felelős őrzés szabályai az irányadók. Nagyon röviden lényege, hogy a lány költségére és kárveszély viselésére őrzi a dolgokat. Vagyis fiad még kérhetné a tárolással felmerülő plusz költségeit, de ha azokkal bármi történik (és nincs hozzá köze a fiadnak) akkor a lányé a kockázat. Ha pedig fiad is hazajönne, megteheti, hogy elad mindent és csak a kapott pénzt adja vissza a lánynak.
Akik voltak A-ból, mit gondolok?
SOS !
Betolakodó vagyok, tudom,de kérem segítsetek tanáccsal.
Egyetemista fiam passzivált egyet, barátnőjével kimentek egy évre Hollandiába.Nagy szerelemből nagy gyűlölködés lett, lány hazajött egy kézipoggyásszal látogatóba pár napra, aztán nem ment vissza. Áll a bál, gyerekem nem akarja postázni a holmijait .. menjen vissza érte az ex, ha kellenek a cuccai jelszóval...
Lány szüleit nem minősítem, szitkozódva hívtak fel, hogy feljelentik a fiam nagy értékű lopás miatt. Most sírjak vagy nevessek???
Megtehetik?
Nem alszom két napja, kérlek, ha van ideje valamelyikőtöknek - válaszolna nekem???
Köszönettel, H. Anna
Pipe: lehet már megvan, de az a kérdéskör amit feszegetsz, átkerült az nyugdíjbiztosítási ellátások alól az egészségbizotsítási eljárásokhoz és épp csak hangyabokányit átalakult:)
Ott az utolsó két tétel, és a 2011. évi CXCI tv.
Mármint a rehab ellátás és rokkantsági ellátás érdekel (nem a rehab járadék). Bocsánat a kapkodásért, de ezer fele áll a fejem. Nyúz a család :):). Nincs olyan, hogy "anya tanulna" :):)
Szóval az előző min három hozzászólásomat, csak hagyjátok figyelmen kívül :)
:):):) Tudom, tudom újra meg kellett volna néznem a tételsort. Valóban törölve :):)
Marad a kérésem b) része: rehab járadék....:):)
Kiegészítve a korábbi kérdésemet a hatályos 1997. évi LXXXI. tv szerint, idézem:
"6. § (1) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások
- az öregségi nyugdíj,
b)-c)18
d)19 a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék."
Vagyis már nincs a saját jogú nyugellátások között a rokkantsági és baleseti nyugdíj, de a tételsorban még ott van....????? Tévedésből???
Azért ha valaki be tud nekem ollózni hatályos anyagot vagy linket a rehab járadékról, az kérem tegye meg.
Köszönöm
Melyik tv-ben van a rokkantsági nyugdíj, rehab járadékra való jogosultság és a baleseti rokkantsági nyugdíj? Ha esetleg a 2007. évi LXXXIV tv-ben, akkor tudtok hozzá küldeni egy linket? Én sajnos a neten nem találom!!!! Persze kidolgozva is jöhet, ha valakinek van hatályos változata :):). Nagyon köszönöm
ú, nagyon gáz vagyok: munkajog tb, törvény, tb ből a 3 alap.
Jaj az Eu, van egy olyan anyag ami az ELTE előkészítőjén hangzott elm fent van a jogiszakin, az a legjobb az intézményekre, bíróságra, kb a 2/3t lefedi, a szabadságokat kell máshonnan összeszedni.
Én meg sem köszöntem a gratulációkat! Pedig nagyon jól estek, köszönöm szépen mindannyiótoknak!! És nagyon remélem, hogy én is írhatom majd őket :))
Ates: azt nem tudom tudom mi a C1 meg C2, csak ilyen fedőneveken hogy alk. meg eu:)
Szerintem: Alkotmányból az Alaptv. A plusz törvényeket a szervezeteknél (mint AB, Bíróság, ügyészség, de pl a Közt. Elnöknél már nem. Az alapjogoknál is a gyülekezésnél meg az egyesülésnél a tv. Úgy érzésre, amit másból nem lehet tanulni.
Ötv, és egy két mondat, a területszervezésből, meg a polgármesterről, pl hogyan lehet tőle megszabadulni, mert van aki kérdezi.
De véleményem szerint a jogászok nagy részének az ÖTV meg a KET úgy kínai, mint nekem a munkajog volt az elején. Nem értik, és nem is tudják alkalmazni, mert ez kicsit periféria (Monesz, neked sem a KET-et firtatta.....)
Azt hogy mennyire részletesen kell, az bizottság és cenzor függő. Nem biztos hogy rosszindulatú, csak másként súlyoz, mert ahogy pl Textilhal írta az ő cenzora TB-s volt és azt kérdezett, vagy van olyan aki ötv-t tudja, vagy köziges bíró, és akkor is tök mást, ezek azok amikre nem lehet felkészülni, nagy levegő és elmenni, kész, vagy sikerül vagy nem, de azt tudni, ilyenkor már rég nem rajtunk múlik :)
Nagyon komolyan mondom, ha azt a mentalitást kapom, amit Monesz, 3-ból kettő nem sikerül, így meg 5-4-4.... na, erre varjál gombot!
sziasztok
pipe, szívemből szólsz! Sajnos néha megfeledkezünk arról, hogy mi az ami valóban fontos. Persze a vizsga is az, de a párom szavaival élve "ez csak egy vizsga" :-)
Tényleg drágák vagytok, köszönöm mindenkinek! Aki nem járja végig ezt az utat, nem is tudja elképzelni, hogy milyen nehéz és mennyi lemondással jár, sok sok éven keresztül.
Vica, élni is fogok vele, ezt vedd fenyegetésnek :-D
Rafi, valóban sajnálom az időt, de azért nem vész kárba, legalábbis remélem!
Ates2012, tényleg az volt. Már látom, és ki merem jelenteni, a vizsga nagyrészt azon múlik, milyen bizottsághoz visz a sors, hiszen nem megyünk el felkészületlenül.
Jó tanulást Mindenkinek! Azért jövök még, vigyázat :-D
Sziasztok!
A vizsgázottaknak gratulálok!
Moneszka! gondolom az elvesztegetett időt sajnálod. Bátorításul írom, hogy nem vész kárba, ha valóban hamar bejelentkezel ismétlésre.
Vica! Neked a büntető meg sem kottyan majd meglátod!!:-)
Üdv: Rafina
Sziasztok!
Gratulálok Vicaszabo, Moneszka! Igen neked is Moneszka, mert ez nem kis mennyiség, amit magunkba kell préselni. Egyetértek Vicaszabo véleményével, hogy a cenzor túl szigorú volt. Mindenhol arról pufogtatnak, hogy a gyakorlati tudásról kell számot adnunk, de kérdem én, hogy az ügyvédjelölt hol szedje ezt össze. Akik az ügyészségen és a bíróságon töltik el gyakorlati idejüket azoknak maximálisan biztosítják, hogy minden jogterületen megszerezzék a kellő tapasztalatot. Ezzel szemben az Ügyvédi Kamara semmit nem tesz meg a jelöltekért.
Vicaszabo: Össze tudnád foglalni csoportonként (C1;C2;C3), hogy mely törvények a létfontosságúak, és melyek azok, amelyeket elég elolvasni :-) esetleg ránézni!?
Üdv.: Mindenkinek
Pipe: még nem, van a B, de biztos visszanézek ide is meg az A ra is.
Nekem nagyon nagyon sokat jelentett mindkét vizsgámnál ez a 'közösség' :) értsd nem vagyok egyedül a szenvedésemmel, értő és érző szívekre találok:) azt gondolom más is ezért jön ide, na meg az infókért.
Moneszon gondolkodom azóta is, és rettentő igazságtalannak tartom, hogy egy ilyen vizsgán a KET plusz anyagához tartozó valami miatt ne sikerüljön. Ki merem jelenteni, ebben a vizsgában NEM ez a legkardinálisabb kérdés. Ennyi erővel a KET et lehetne olyan mélységig és részletességgel, összefüggéseiben kérdezni mint a PP-t vagy a Be-t mert ez is egy eljárásjogi kódex. DE itt nem ezen van a hangsúly.
Szóval a cenzorod egy szálat sem volt jóindulatú Monesz, és most nagyon finom voltam, mert nyilvános fórumon vagyunk. Nekem egy szó nem volt se Ötv se KET, és alk jogból is csak és szigorúan az Alaptörvény, amit nem tudtam belőle azért magamat hibáztathatom (általában úgy megyek az ilyen vizsgákra, hogy ha mást nem is, de magát a törvényt az alapot azért oda vissza fújom, mert az az egy két mondat mindig elég hogy elinduljak, utána meg majd alakul valami.)
Ez a Másik kettőnél megvolt, de ennél nem, azért is hagytam utoljára. És az én cenzoraim azt nézték, hogy készültem, hogy akartam (meg is mondták a végén, hogy ezt látták) nem azt hogy mit nem tudok. Olyan nagyon nem is kellett volna keresni.
Na mindegy, kifüstölögtem magam :)
Monesz, ne keseredj el, és ha tudok segítek:) ha másban nem lelki támaszként:)
És akik most készültök azt tudom mondani, hogy nincs egységes tanács: nagyon sok múlik azon, hogy milyen a bizottság hozzáálása, azon belül az egyén, mit tart hangsúlyosnak és mit nem: ekkora anyagnál ez már nagyon nagy kilengést mutat, sajnos.
De tanulni kell, bízni a szerencsében, és elmenni, nem feladni, aki szakvizsgázik előbb utóbb meglesz mindenkinek :)
Monesz: meglepett a híred. biztos voltam benne, hogy sikerülni fog, de ne keseregj rajta, mert nem ez a lényeg. csak nézz a kislányodra a lényeg ő. a vizsga meg... tudod magasról.... (nekem is van egy kislányom és minden buktatónál rá gondolok, mert igazán más nem számít) legközelebb úgy is menni fog!!! egyébként én is kettőből készülök, de most elbizonytalanodtam, hogy jó ötlet-e...
vicaszabó: gratulálok nagyon és köszönjük az infókat. ezzel vége a szakvizsgának vagy láthatunk még A vagy B fórumon :):) ??
Monesz, júliustól jön az új Ötv. meg Munka tv. Ha utána mész, azt kell már tudni. Az Ötv lehet csak januártól, de szépen lépnek hatályba, arra is figyelned kell majd.
Ez egy szomorú tanulság: a bírósági felülvizsgálathoz nem elég a KET, hanem kell a PPis. :(
Azt láttam a kérdésekből, hogy ezt sokat kérdezik, hozzá kell tanulni :( Ez pech volt :(
na itt vagyok,
hazajöttem és megnéztem a Ket.et, mindent elmondtam ami ott van,és még a KK 34. állásfoglalás (amit kérdezett!) Igen, valóban kimaradt a Pp-s rész.. a lényeget elmondtam, a 30 napos határidőn kívül. Azért ez így nem korrekt.
Ronicic, addig tök jól ment.
No, ma még kesergek, holnap továbblépek. :-)
Vica, lehet azzal, kezdem :-) Nincs szabim, úgy hogy jól kicsesztem magammal, fogalmam sincs mit mit csináljak.
Ronicic, lehet, mert utána meg a jogforrásokat kellett felsorolnom!
Szép lassan eszembe jut merre kalandoztunk.... és az önálló szabályozó szerveket, mint jogalkotókat kicsit veséztük (én meg kicsit leizzadtam) kérte mondjak rá példát (PSZÁF és médiahatóság, mondtam többet nem tudok, ő meg mondta több nincs is), szóval lehet.
Monesz, én azt gondolom, hogy ez nem volt jóindulat. Főleg ha az összes többit tudtad, és szerintem tudtad.
Ha ez lenne a szakterületed, ebben dolgoznál és úgy nem tudod, akkor ok. De így..... látszott hogy tanultál, van képed az egészről, ezt nem tartom igazságosnak :(
Vica, közben bevillant, hogy van egy olyan bekezdés, hogy "Az Alaptv. a jogrendszer alapja." Nem erre gondolt a (tényleg) kedves cenzor? Egyébként úgy akarom a bizottságodat!!! Remélem, két hét múlva velem szemben fognak ülni. :)
Monesz alk.jogos úriemberének javaslom, hogy kéredzkedjen be az A részes vizsgákra, ott hallgathat sok Pp.-t. (Most nem voltam kedves, de komolyan...a Pp. miatt??)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02