szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vera83 # 2012.02.08. 12:22

Sziasztok!
Rafina67-nek üzenem, én is március 10-én szóbelizek C-ből.Szívesen fogadnám a hatályos jogszabályokat:)köszi szépen
Vera

vera83 # 2012.02.08. 12:53

Sziasztok!
Bocsánat március 21-én megyek szóbelizni, 19-én írásbelizni.:)

moneszka # 2012.02.08. 13:18

Mindenki csak a tételeket akarja :-) vajon miért?? Elég nagy munka összerakni őket, rájönni mi is kell. Ja és el is kellene sajátítani. Hát, sajnos csúszásban is vagyok!! :-( Borzadály az egész, pedig a büntető sem volt a kedvencem.

vicaszabo # 2012.02.08. 13:29

Monesz!
Világgá megyek!!! Nem bírom! Tök hülye vagyok, és ez nem javul, hanem romlik!!! Pánik gomb megnyomva, és nem eresztve!!!

moneszka # 2012.02.08. 13:43

szia Vica, hát én is. Ezért inkább távol vagyok innen :-)Most épp az alapvető jogok biztosa stb. tételt nézegetem, de csak nézegetem.. Nagyon lassan haladok, tegnap 4 azaz négy tételt tudtam átnézni, és sajnos ez az átlagos :-( Ja és az alapjogokra már nem is emlékszem. Most a közig felénél tartok kb. de a tételek amik még előttem vannak, alig vannak összerakva, vagy már nem hatályosak. Tegnap este 12.ig próbáltam kibogozni az ogy.re vonatkozó cuccokat, nem nehéz a tétel, de az amíg összeszeded azt amit meg kell tanulni, hát!! Nekem sajnos kevés ez az idő, bár az eu-t passzolom, így sem biztos, hogy a másik kettő meglesz. Most nézetem a bíróságok, ügyészségről szóló tételeket, hát ahhoz semmi anyagom nincs, a jogszabály az meg ugye :-) nem rövid. Mit tanulsz azokból? Arra gondoltam, hogy megnézem a változásokat aztán annyi. Az önkormányzatos tételekről még nem is beszélek, bár úgy látom, hogy azok tömények, de nem olyan hosszúak.
Szombat estig be kell fejeznem a közik-alk. tételsort, aztán vasárnap hétfő az ismétlése, kedden munka ismétlés, és imádkozhatok a kettesért, de tényleg. Hátha szerencsém(nk) lesz.
M.

moneszka # 2012.02.08. 13:44

ohh már írni sem bírok, bocsi a hibákért :-)

vicaszabo # 2012.02.08. 14:03

Nos, Monesz, ehhez semmit nem tudok hozzátenni, csak ennyit: detto! :)Mintha én írtam volna....
És igen a szerencse: nem elhanyagolható faktor!!!

gyuri71 # 2012.02.08. 15:22

szisztok!

Akiknek vannak alkotmány, tb, munka tételei azok, ha lehetséges küldjék el nekem S.O.S cím:
szekely71@gmail.com nagyon szépem köszönöm

gyuri71 # 2012.02.08. 16:19

sziasztok akinek van alkotmány tb munka hatályos tételei szakvizsgához küldjétek el nekem a szekely71@gmail.com címre S.O.S Nagyon köszönöm

pipe # 2012.02.08. 18:59

Sziasztok. ez lesz az első vizsgám. 5-én írásbeli és 8-án szóbeli. tudjátok esetleg, hogy ilyenkor is lehet egyet "passzolni"? szóbelin egy tárgyra biztosan nem jut időm és érdekel, hogy ha esetleg a többi sikerülne, lehetséges-e, hogy az írásbelit és a meglevőket ne kelljen pótolni. és esetleg van valakinek tapasztalata az ilyen esetekről? tudom harmadiknak kérni szóbelin azt amit egyáltalán nem tudok?

ágicajf # 2012.02.09. 00:20

Sziasztok, ma vizsgáztam s nekem segített ha mások megosztották a kérdéseiket, ezért gondoltam én is így teszek. A KIM-ben vizsgáztam, tök korrekt bizinél, az elnök ügyészségről volt s munkát meg tb-t kérdezett, tv-t, tb-ből amennyire hallottam mindenkitől tb nyugellást vagy egügyi ellátások közül tgyás gyed táppénz balaeseti ellátásokat. Alk-közigből és EU-ból az AB-ról voltak, Alaptv-ből volt kérdés mindenkinek bemelegítésnek, aztán változó volt kitől mit, de alapjogok, jogalkotás rendje, önkormányzatok (sokaknál), teleprendezési eljárás (!), s közigen végigment. EU-ból volt egy szervezeti kérdés aztán a jogesetekkel, egyes szabadságokkal kapcsolatos egy egy kérdés.
Én is nagyon nehezen hangolódtam rá s sok idő elment mire összeállt a tanulnivaló, de alapvetően tv-eket tanultam, ill. alkotmányból az első feléhez ahova ABH-k kellettek a Novissimás könyvből, onnan közighez is főleg az önkormányzati dolgokhoz is használható volt még sok minden. Illetve EU-t egy Dialóg Campus-os Mohay Ágoston-Szalayné (asszem, most nincs nálam) tanultam azt nagyon ajánlom jól szerkesztett átlátható lényegre törő (nekem a 30 oldalas zanza nem volt érthető önmagában, de ismétlésnek jó!) s ez a könyv nem annyira tömör hosszú stb hogy ne lehetne átvenni. A Novossimás itt sztem nagyon sűrű.
Hát remélem segítettem!
Kitartást mindenkinek, az én tapasztalatom szt arra kíváncsiak mit tud az ember, és nem arra mennek hogy bárkit is kivágjanak! És nem szabad elveszni a részletekben kell egy általános rálátás mindenre, és súlyozni kell.. ezt persze csak az ismétlésnél lehet amikor egyszer már átment rajt az ember s megtapasztalta mi az amit ugorni lehet...
Kalappal mindenkinek!

vicaszabo # 2012.02.09. 07:47

Köszi Ágica, ezek felbecsülhetetlen információk, a végső kétségbeesésből ragadnak vissza :)

Pipe: lehet az általad nem tudott a harmadik, csak határozottan és ügyesen manőverezz, és azért mondj valamit, hátha elég.

A másik kettőből ha egy nem sikerül, tehát ha a 3-ból összesen 2 akkor kell csak ismételned, de akkor az írásbelit is. Magyarul a maradék 2-nek sikerülnie kell.

Rafina67 # 2012.02.09. 08:41

Pipe!
Ha az írásbeliden jól eltaláltad a megfejtést, akkor a szóbelin a két rész vizsgája elég, de én is azt javasolom, hogy ne add fel.
Én büntetőnél a végrehajtásba bele se néztem, nem is tanultam sosem és kaptam egy hármast a négy jeles mellé.
Ha a többi jól megy akkor lehet neked is szerencséd.

Más:
Egy kollégám vizsgáztat. Ő azt mondta, hogy Alkotmányjogból most senkinek nem tiszta semmi tehát csak a konkrétumokra (tv-ek) koncentráljunk, de a közig a fontosabb. Az EU stabil tehát azt tudni illik a munka TB meg most épp olyan, hogy csak a változatlan részeket kérdezgetik, mert a többit nem tudják.
Én erre támaszkodom.

vicaszabo # 2012.02.09. 09:01

Rafi, akkor mi mit mondjunk? Hogy mi sem tudjuk? :))
Ez is jó infó, köszi :)
Monesz, élsz még, vagy már világgá mentél?

moneszka # 2012.02.09. 09:48

Sziasztok :-)
Veca, nagyon köszi szuper!!

Én is kérdeznék, elkezdtem az Önk.tos tételeket. Lehet béna a kérdés, de mik a helyi önk. alapelvei? Mire gondolnak? Rendeletet alkothat, önállóan igazgat, stb.?

A másik kérdés, hogy a 28. A helyi önkormányzás alapelvei. A helyi önkormányzatok feladat- és hatáskörei valamint a 30. Az önkormányzatok feladatai (kötelező és önként vállalt feladatok)nem ugyanazt foglalja magába?

Tényleg az utolsó :-) egyáltalán nem vagyok képben ebben a témában sem.. miben különbözik a helyi önk. a településitől?
Köszi
M.

Pannie # 2012.02.09. 09:56

Szerintem a helyi önk nem csak települési lehet, mert van megyei önk is, ami területi önk, de helyi ugyanúgy.
Ez ugrott be hírtelen, 2 hónappal a vizsga után.

vicaszabo # 2012.02.09. 10:21

A helyi önkormányzat fedőnéven fut a települési (község, város, főváros és kerületei) valamint a területi ök (megye). Az mögötte a gondolat, hogy a megye amolyan csinálmány (de hát ezen az alapon afőváros kerülete is, de ebbe ne menjünk bele). Más szóval: a helyi öknak két fajtája van, települési és területi.

Mindjárt írom a többit :)

Ates2012 # 2012.02.09. 10:26

Sziasztok!

Az elkövetkező egy-két órában elkezdem a C tanulását, talán ebéd után. Kérdeznélek benneteket, aki már rendesen benne van, hogy melyik résszel érdemesebb kezdeni, és mit tanulni?(C1;C2;C3)

Mit tanulni ez hülye kérdés volt, mert csak tv-et nyomtattam ki (ez sem kevés). EU-ból van jegyzet.

????? :-)

moneszka # 2012.02.09. 10:51

helloka,

Rafina köszi a cuccot :-) eddig azt hittem, hogy felfogtam, de most a többiek is írtak és elvesztem már megint, bár ez általános mostanában :-)

Akkor a helyi:
község
város
főváros és kerülete
megye önkormányzata

települési

község
város
főváros és kerülete

azaz a településibe nem tartozik a megye önkormányzata. Mivan??? Úristen, tényleg káosz!!

vicaszabo # 2012.02.09. 10:57

Monesz: előadás alapján úgy tudom összefoglalni az alapelveket:

1. autonómia, aminek a korlátja a demokratikus jogállam (törvények betartása)
  2. saját püi forrás
  3. önálló szervezeti és működési rend kialakítása
  4. nyilvánosság

Annyi, hogy bár ez nagy tekintély az ök témakörben, de lehet egyedül vaa csoportosításával :)

Ates: munka tb kínai (nekem). alk, jog nem megy a fejembe, ket sok és részletes, eura nincs időm :)
Válassz :))

moneszka # 2012.02.09. 10:58

Ates2012, én munkával kezdetem,sztem azzal jól lehet haladni, aztán nekem a közig. alk. kedvesség jött. Én az Eut. teljesen kihagyom, nem kaptam csak pár nap szabit, így próbálok a másik kettővel boldogulni.

Az alapjogos rész borzadály, bár raktam föl néhány tételt, alapnak jó lehet. A szervekkel a gond az, hogy sok az anyag, az Önk.os tételek, hát majd meglátod :-) bár nem hosszúak.
M

vicaszabo # 2012.02.09. 11:00

Monesz: a megye NEM települési (helyi) önkormányzat, hanem területi (helyi) önkormányzat, igen, nem tartozik bele csak a helyibe.

vicaszabo # 2012.02.09. 11:02

Rafi után szabadon a helyi ök feladat és hatáskörei különbözőek lehetnek, lásd települési vagy megyei (ugye már arra is rájöttünk hogy a megye feladatai hogyhogynem eltűntek),
a kötelező meg az önként vállaltat meg be kell vágni a törvényből.
NA és ezt remélem majd így vissza is tudom majd adni!!!

Rafina67 # 2012.02.09. 11:05

Nyugalom!
Elegendő alvás, sport, kiegyensúlyozott táplálkozás.
Némi idő is kell a tanuláshoz:-)
Ne pánikoljatok és főleg:
én munkaidőben vagyok de ti már otthon tanultok:-)
hát tanuljatok:-)

vicaszabo # 2012.02.09. 11:06

Két szösszenet a megye feladatairól: eszerint az állam átvette:2011 CLIV. tv

A gazdasági válság miatt kényszerpályára kerülő megyei önkormányzatoknak súlyos nehézséget jelent a helyi közfeladatok és közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátása. A Kormány az ésszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező önkormányzati politikája keretében ebből a felismerésből kiindulva célul tűzte ki a megyei önkormányzatok feladatainak újradefiniálását, a hatékonyabb középszintű közszolgáltatások biztosítását és a megyei önkormányzatok adósságállományának konszolidációját.
Jelen törvény e célkitűzésekkel összhangban gondoskodik a megyei önkormányzatok által ellátott közfeladatoknak és közszolgáltatásoknak az állami átvállalásához kapcsolódóan a feladatokat ellátó intézményrendszer átvételéről.

2. § (1) A megyei önkormányzatok vagyona és vagyoni értékű joga, a megyei önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga, a megyei önkormányzatok, és az általuk fenntartott intézmények folyószámla-, betét-, és értékpapír-állománya (a továbbiakban: vagyon) leltár szerint, valamint a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a megyei önkormányzat tulajdoni hányada erejéig) 2012. január 1-jén állami tulajdonba kerülnek, továbbá a vagyonnal és intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói joguk és kötelezettségeik, illetve a megyei önkormányzatok által alapított alapítványok és közalapítványok alapítói joga az e törvényben meghatározott szervekre jelen törvény erejénél fogva száll. A költségvetési szerveket az állam a szállítói tartozásukkal együtt veszi át, ideértve a (3) bekezdés szerinti esetet is. A jogutódlást a bíróságok és cégbíróságok az erre vonatkozó kérelem benyújtását követően haladéktalanul, de legkésőbb 8 napon belül átvezetni kötelesek. E rendelkezések a települési önkormányzat tulajdonában álló, a megyei önkormányzat által átvállalt feladatok ellátása érdekében a megyei önkormányzat vagyonkezelésében lévő vagyonelemek tulajdonjogát nem érintik. A vagyonkezelői szerződésben a vagyonkezelői jogutódlásra a 3. §-ban meghatározottak az irányadóak.