szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vicaszabo # 2012.02.15. 16:26

Monesz, ezt nem hiszem el!!!!!!
Nagyonnagyon sokat kérdeztek tőled, és nagyon részletesen!
Igen, a PP benne volt de én sem vettem elő. ha előjön rögtönözök valamit, vagy jó vagy nem.Ezért kivágni... mindent tudtál, és nem 5ös meg 1 es van!!! Ha nem tudsz vmit, lehúznak egy jegyet, de attól még sikerülnie kellett volna....

Ronicic: hát, ezzel kezdtünk és a találgatás ment, mindent mondtam ami eszembe jutott az államszervezettől kedve az államformáig meg demokratikus államig meg törvény (kellet az is mi a sarkalatos tv). de tényleg mindent(így jutottunk a hatalmi ágakhoz is) meg ami most eszembe se jut,de nem tudtam összefüggést felfedezni az általam vaktában felsoroltak és a cenzor által elfogadottak között, illetve hol pendítettem meg a tudományos hangot ami őt megelégítette. Majdnem biztos voltam benne hogy kivág, de ha nem kettest ad (de akkor már éreztem hogy a másik kettő megvan, úgyhogy nem görcsöltem rajta, úgy voltam vele egyet megtanulok, és ezt tényleg nem tudtam jól egyáltalán, dobtam egy hátast hogy 4es????

Mikor kimentem azért mindenki lázasan elkezdte keresni, mi is lehet az

Nagyon bejön az, hogy azzal kezdesz amit tudsz, aztán amit másodszor tudsz, aztán amit nem annyira...
Monesz, remélem nem azzal kezdted, hogy passzolsz?
Egyébként az alapján amit itt leírtál, engem munkajogból is ki kellett volna vágin, de Alk jogból tuti.
Ne szívd mellre, ez nem rólad szólt. Pihi, rendezd a sorokat, és majd kialakul. Amit megtanultál sokáig megmarad, sokkal gyorsabban fogsz vele legközelebb haladni, bár az lenne a jó ha elő sem kéne venned :(

Ronicic # 2012.02.15. 16:07

Vica, gratula! :) Hogy definiálja amúgy magát az Alaptv.? :)

Monesz, sajnálom nagyon, elég szigorú volt...Gondolom, az verte ki nála a biztosítékot, hogy a Pp. XX. fejezete is benne van az elsajátítandó anyagban ennél a vizsgánál is...De nem hiszem, hogy egy Alk.jog-közig vizsgán a Pp.-nek kellene a kardinális jsz.-nak lennie. Nem volt szerencséd, tudom, ez nem vigasztal, de legközelebb az lesz! Hogy hívták amúgy a cenzoraidat?

moneszka # 2012.02.15. 15:37

Vica, gratula!!! :-)

Sziasztok :-(
nem sikerült, pedig jó bizottság volt, hát nekem nem annyira. Ugye én eut alapból passzoltam, hát lehet nem kellett volna, így ugrott az egész.

Munkával kezdtem, aranyos kedves néni,
munkaviszony, vállalkozás stb elhatárolása, leltárfelelősség részletesen!, munkaszerződés, ezzel kapcsolatban, vállalkozási szerződés, Tgyás, gyed, jól ment.
Közig, népszavazás részletesen, jogorvoslat. Ktv. hatálya, minem tartozik a hatálya alá, mi a közig. hatósági ügy, ki az ügyfél, bírósági felülvizsgálat, eddig minden jól ment :-) meg is nyugodtam, aztán nem tudtam a határidejét, és itt vége, kérdezett még valamit, fogalmam sincs, hogy mit, aztán megkérdezte, maga nem nem tanult Pp.-t? De mondtam , igen csak nem most. Biztos valami szarvashibát vétettem, nem tudom. Ja és mondta, hogy köszöni, na itt már tudtam. Pedig tényleg rendesek voltak, csak nem velem.
Szóval kivagyok!!
most sírok, na azt azért nem. Fogalmam sincs hogyan tovább.

Tubi5 # 2012.02.15. 14:32

Gratula, vicaszabo!
Pippa, azt mondod, tutibb, ha a munkjoghoz viszem a TB-t is? OK és köszi!

vicaszabo # 2012.02.15. 14:07

ÉÉÉÉÉÉÉs igen!!!!!!
nagyon nagyon boldog vagyok, de jöjjön a lényeg: KIM fsz 1/b.

Bizottság: Bánt Ferenc, EU, elnök, Tatáról, Torzó Tímea munkajog tb, Csire Péter: alk közig.

Maga a bizottság nagyon aranyos, egyáltalán nem kekeckedő, kifejezetten bátorító, segítő volt: amit nem értettem, többször körbeírta, számba adta a választ (alk jog) munka tb, nagyon nagyon akarta hogy tudjam a táppénzt (azt se tudtam mit kérdez, mert én azt nem tanultam meg, már én mondtam hagyjuk, mert úgyse tudom, és pont, ő meg nagyon sajnálkozott, őszintén, hogy emiatt nem tudott 5-t adni..... hát én a kettesre gyúrtam, az meg már éreztem hogy megvan:))

Kérdések: munkajoggal szerettem volna kezdeni, de objektív okok és szabad választás miatt eu lett belőle, mielőtt elkezdtük, mondta, új tételsor van, mondtam igen, mondta neki tök új..... :)

Bíróság: minden, összetétele nagyon részletesen mindhárom, volt amit nem tudtam amit kérdezett de nem csinált belőle ügyet, kötelezettségszegési eljárás, Bizottság E-e ki választja ki jelöli;

Munkajog: fantasztikusan kedvesen, nyugtatóan: mindig példát mondott, maga most.... és amikre ezen keresztül kíváncsi volt: határozott idejű mv megszüntetése, rendkívüli munkavégzés, ügyelet készenlét összehasonlítása, betegszabadság táppénz elhatárolása, és a táppénz nagyon részletesen, mikortól mennyi, mitől függ: ezt passzoltam.

Alk jog: hogyan definiálja magát az Alaptörvény, hatalmi ágak megosztása, kormány jogállása, hogyan lehet módosítani az Alaptörvényt, és ezen belül ki kezdeményezhet törvényt: nagyon nagyon nehezen jöttem rá mindig mit akar, de tényleg le a kalappal ő előtte is, plusz méga választójogban keveregtünk, kinek milyen választójoga van az Alaptv szerint, áp, eus áp, menekült: aktív és passzív. Hát nem voltam benne otthon, ezt mondta is, de együtt jól kitaláltuk.
Alapvetően az Alaptörvényre volt kíváncsi, nem volt Önk, ás nem volt KET.

Jó bizottságom volt, angyon alapokat és nagyon normálisan kérdeztek, le a kalappal előttük, ennek igen nagy része van a sikeres vizsgámnak.

Monesz várom a beszámolót!

Pippa # 2012.02.15. 13:50

Tubi5

Írásbelire vigyél tb jogszabályokat is!

Textilhal # 2012.02.15. 12:05

Hajrá Vica, Hajrá Moneszka!

Tubi5, a passzolás annyit jelent, hogy ha a delikvens az egyik résztárgyból egyáltalán nem készült, akkor azt hagyja utolsónak és közli, hogy inkább meg sem próbálja. Ez nyilván csak egy tárgynál működik, hiszen 2 esetén már az egész vizsga ismétlendő. S szigorúan csak akkor, ha tényleg teljesen szűz az anyag...mivel a vizsga eredményességi esélyei meglehetősen szélsőségesek, értem ezalatt, hogy nagyon gyakran nem a tanulás mennyiségétől függnek, így ebbe az is beletartozik, hogy valaki egyszeri 2-3 napos átnézéssel sikerre viszi a dolgot. Magyarul lehet mázlid, ennek fényében egy próbát mindig megér, ha legalább halvány lövésed van az adott anyagrészhez. Hátha nem kell újra odamenni, ismét jelentkezni, s nem mellékesen a pótvizsgadíjat kicsengetni...

Tubi5 # 2012.02.15. 11:33

...és mit jelent az, hogy passzolni a szóbelin? Mi ennek a feltétele?

Ronicic # 2012.02.15. 10:45

Sok szerencsét, Vica és Monesz! Este várjuk a pozitív beszámolókat! :)

Tubi5 # 2012.02.15. 09:52

Köszi, Textilhal! Ez sokat segített! Febr. 27-én írok, márc. 2. szóbeli. A Complexben nem találtam ítélet mintát, csak minden mást. A neten rákeresek. Köszi!

Textilhal # 2012.02.15. 09:34

Kedves Tubi5!

1. Az írásbeliken való ellenőrzés az utóbbi időben elég rapszodikusan alakul, főszabály szerint és hivatalosan csak "szűz" jogszabályt, azaz BH-mentest lehet bevinni, nem lehet iratmintákat sem magadnál tartani. Hol végigellenőrzik, hol csak szúrópróbaszerűen, hol pedig semmilyen ellenőrzés nincs. Készülj fel a legjobb és a legrosszabb esetre is, legyen nálad minden, de olyan jogszabály is, ami megfelel a hivatalos elvárásoknak. Ha munkajogból írsz, akkor is vidd az Alaptörvényt szerintem, nem sír, elfér, ki tudja mit húzol, hátha szükség lesz rá. Hogy mennyire nehéz, ezt nem lehet így megmondani, attól függ mit húzol, mennyire kacifántos feladatot. Nézegesd a www.jogiszaki.hu oldalon az írásbeli feladatokat, hogy mik voltak eddig, illetve itt a fórumon is sokat találsz a korábbi bejegyzésekben.
  2. Először is: nincs tételhúzás semmiből. A cenzorok kérdeznek, fejből és csípőből. Többnyire előttük van a tételsor és abba belepillantva dobnak fel egy-egy témát. Mivel munkából írsz, ezért azzal kezded a szóbelit, a másik kettőt te választod meg, mármint a sorrendet. A munkajog azzal kezdődik, hogy megbeszélitek az írásbelit, aztán jönnek a kérdések, vizsgáztatója válogatja, hogy csak az írásbelihez kötődő témakörben, vagy máshonnan is. Én Pp.-ből írtam és egy csomó más kérdést is kaptam, mint az írásbelim témája volt. Ez változó.
  3. Attól függ, hogy a jelentkezésed folyamán ezeket prezentáltad-e (ha igen, akkor nem kell vinned), ha bizonytalan vagy, akkor vigyél magaddal minden iratot. Ugyancsak elférnek és ne kelljen még ezen is idegeskedned, hogy ezzel mi lesz. Legyen nálad, legfeljebb potya volt, na bumm. De esetleg egy telefont is megér az Oktatási Osztályra, hogy hogyan állnak a papírjaid.
  4. "Senki" nevében, persze ez sem igaz így. De a konkrét kérdésedre a válasz: sem a Magyar Köztársaság nevében! sem pedig a Magyarország nevében! fordulat NEM szerepel az ítéletekben. Az XY Bíróság/Törvényszék, stb. meghozza a következő ítéletet és ennyi. Jó, ha figyelsz a formai követelményekre, ha van Complex hozzáférésed, asszem abban vannak határozatminták, de a neten is találhatsz, ha kicsit böngészel. Nem buktatási ok ha nem, de azért szeretik, ha a meghozott határozat formailag is úgy néz ki, mint ahogyan kell neki. Mindenhez találsz iratmintát egyébként a Complexben, mint mondtam, de a neten is rábukkansz ilyenekre, ha kicsit kutakodsz.

Sok sikert, remélem segítettem és kérdezz még nyugodtan, ha van valami! Mikor lesz a vizsgád?

Tubi5 # 2012.02.15. 09:00

Sziasztok! Technikai kérdéseim vannak (munkajogból írok):
1.Ha jól emlékszem, akkor az írásbelire be lehet vinni az összes jogszabályt és BH-T? Csak a munkajogi dolgokat vinnétekbe, vagy az alkotmányt is? Jogszabállyal annyira nem is nehéz megírni, vagy tévedek?
2.A munkajog szóbeli csak abból áll, hogy az írásbelit megbeszéljük, hogy fenntartom-e az álláspontomat, vagy sem stb., vagy külön kell tételt is húzni?
3.Közvetlenül az írásbeli előtt be kell mutatni az eredeti iratokat (diploma, joggyakorlati idő), vagy korábban inkább- biztos, ami biztos? Ez hogy történik?
4.Ha ítéletet kell írni:

• korábban a bírósági ítéletek úgy kezdődtek, hogy a "Magyar Köztársaság nevében", most Magyarország nevében???????? :-)
  • ezt akkor sem tudom elképzelni, kézzel írom meg, és figyelni kell, hogy megtartsam a formai követelményeket (...nevében, ítélet, indokolás....)
  • nincs erre vmi sablon, hogy miből áll egy ítélet- tartalmilag, ill. formailag, erre hogy készültök? Mondjuk ugyanez a kérdés felmerül bennem egy munkaszerződés esetében is, bár az könnyebb, hisz azt már láttam. Köszönöm szépen, eddig is sokat segítettek!
vicaszabo # 2012.02.15. 07:10

Pipe: majd este referálunk Monesszal. Addig meg jajajajaj.

pipe # 2012.02.14. 21:44

Van infótok, hogy mennyire kérik a Ktv-t, Kj-t?

moneszka # 2012.02.14. 15:24

mégvalami: bárcsak EU-t tanulhatnék :-D

moneszka # 2012.02.14. 15:23

köszi :-)

pipe, jó kis anyag amit bekopiztál.

Nem, nekem ez az utolsó vizsgám, (vagyis csak részben, mert EU-t nem tanultam, idő, szabadság hiányában)ha ebből írtam volna, hát sztem még mindig az első kört futnám :-)

Tb-t ismételtem, nekem van egy kislányom, és elgondolkoztam az üzemi balesetnél.

Vica, köszi a cuccot! Ez is szuper, bár még nem sajátítottam el..

Megint alapjogok.. lehet gáz, de egyszerűen nem tudom megtanulni. Persze vannak jobbak, és mondjuk pl. a vallásos móka, hát az vica után szabadon: gyilkos :-)

Jó tanulást! Elköszönök, mondjuk holnapig. Vica, holnap! Még közig, a végsőkig, amíg csak tudom.

monesz

vicaszabo # 2012.02.14. 15:18

Pipe: szerintem azt nem fogják kifejtősként kérdezni, de ha igen, akkor azt mondom amit tudok, pl hogy az EP ellenőrzi a Bizottságot, megválasztja az elnökét, meg a jogalkotásban fogok keveregni ki mit terjeszt elő és ki dönt.
Meg elmondom ami eszembe jut az egyes intézményekről (most pl úgy elmondtam magamban a tanácshoz a bizottság összetételét hogy na) de hát próbálkozni fogok.

pipe # 2012.02.14. 15:13

Moneszka: ez az üzemi balesetes kérdés az írásbeliden volt?

pipe # 2012.02.14. 15:11

vicaszabó:

• EP
  • ET
  • Tanács
  • EB
  • Európai Unió Bírósága
  • EKB
  • Számvevőszék

Szerintem.

És mit mondtok az egymáshoz való viszonyukról? Intézményenként soroljátok fel, hogy ki kinek az ajánlására, javaslatára, együtt döntve mit csinál?

pipe # 2012.02.14. 15:06

Év valóban Moneszka továbbolvasva ez található :)

Úti baleset - üzemi baleset

A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény szerint üzemi balesetnek minősül az a baleset, amely a biztosítottat a munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben éri.

Az úti balesetek vonatkozásában elsősorban azt kell vizsgálni, hogy a dolgozó balesete a munkahely és a lakása közötti legrövidebb úton történt-e, illetve hosszabb időre nem szakította-e meg az utazását. Az útnak a dolgozó legelemibb életszükségleteinek kielégítése végett (például a napi élelmiszer-vásárlás, gyógyszer beszerzése, továbbá a gyermek bölcsődéből, óvodából, iskolából való hazavitele céljából) történő megszakítása nem minősül nagyobb kitérésnek.

Nem minősül üzemi balesetnek az a baleset, amely a dolgozót nem a lakásától a munkahelyéig, vagy pedig a visszavezető úton, hanem még vagy már a lakásában éri. Például a családi házban lakó dolgozó ilyen jellegű balesete során döntő jelentősége van, hogy az eset a kertkapun belül, vagy már azon kívül történt-e.

vicaszabo # 2012.02.14. 15:05

EUzzunk már egy kicsit, ne csak munkajog legyen :)
Mit fogtok felsorolni az első tételhez mint intézmények? (nekem is van tippem, azért:))de kíváncsi vagyok

pipe # 2012.02.14. 15:03

Én is googliztam az alábbiakat:

Mi minősül munkabalesetnek?

Az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.
Ami nem munkabaleset

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.
Az üzemi baleset

A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény szerint üzemi balesetnek minősül az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri.

A jogszabály ebben a pontban a dolgozó munkavégzésre irányuló jogviszonyából származó kötelezettségei teljesítése vagy jogai érvényesítése során elszenvedett balesetek - ideértve a kiküldetés alatti baleseteket is - üzemiségét rögzíti.

Üzemi balesetnek tekintendő továbbá a munkavállaló tisztálkodás, öltözködés, étkezés, vagy üzemorvosi vizsgálat és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatások során bekövetkezett balesete.

A munkáltató által a telephelyén kívül szervezett étkeztetés igénybevétele során bekövetkezett baleset szintén üzeminek tekinthető.
Nem üzemi balesetek

Nem ismerhető el viszont üzemi balesetnek, ha a dolgozóval akkor történik a baleset, mikor a munkáltató telephelyén kívül vásárolja, illetve elfogyasztja az élelmiszert, feltéve hogy a munkáltató - akár a telephelyén belül, akár azon kívül - a szervezett étkezésről gondoskodik.

Nem tekinthető üzemi balesetnek az a baleset, amely a dolgozót a munkahelyén sport és kulturális rendezvény közben, nem a munkájával összefüggésben érte.

vicaszabo # 2012.02.14. 14:50

Nahát... én megbuktam :))))
Remélem holnap ennél okosabb leszek. Monesz, én már bekattantam, és nem vizsgázni akarok, hanem KIJÖNNI a vizsgáról!!!!!

Pippa # 2012.02.14. 14:23

ok, látom elkéstem :)

Pippa # 2012.02.14. 14:23

moneszka!

Üzemi baleset.