szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Ates2012 # 2012.02.09. 11:44

Vicaszabo!

Annyira megnyerő volt felsorolásod, hogy nem tudtam választani. Ez a C rész az, ahol nincs kedvencem. Büntis irodában voltam, és a tanulásra elég volt 10 nap és az írásbeli után még volt 2 napom ismételni. Polgár számomra húzós volt, kemény 20 nappal. NA de ez.....? Csak márc. 22én megyek, de már most elkezdem, mert ahogy ismerem magam hamar bele fogok unni.

Szegeden végeztem és a munkajog számomra = biligyár!
Az EU szóró tárgy volt, ezért utáltam!

Döntöttem, kezdek EUval, ebből van jegyzetem! :-)

moneszka # 2012.02.09. 11:50

YES felfogtam :-D hurrá!!!

Vica, nagyon király vagy, jössz ki majd az ötösökkel :-)
alapelvekre már én is emlékszem, bár jó régen tanultam.
Mennem kell tanulni, mert ma csak 2 van meg..
M

vicaszabo # 2012.02.09. 11:59

igen, Monesz, igen!!! A próféta szóljon belőled!!! Kis ketteskére gyúrok, de hogy annyit kell azért a nyomorult jegyért tanulni???

Ates: Ön nyert!!! :)) Visszatérni érdemes :)Én is csak az Eut tanulnám legszívesebben, mert az most a többihez képest jól körülhatárolt és pontos(komolyan! az eu!!!!)

Na én is léptem, mert nem lesz kettes. csak sírás-rívás ha itt maradok! :)

moneszka # 2012.02.09. 14:29

sziasztok, a vastagon szedett szavakat nézzétek meg lécci: Nem elég világos, mit keres itt a Kúria? Nem alk.bírósági felülvizsgálatról van szó? Én nézem félre? köszi

Önkormányzati rendelet Alaptörvénybe ütközése esetére alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezése, önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangja bírósági felülvizsgálatának kezdeményezése

136. § (1) Az önkormányzati rendelet Alaptörvénybe ütközése esetén a kormányhivatal a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős miniszter útján, az Alkotmánybíróságról szóló törvényben meghatározott formai és tartalmi követelményeknek megfelelő indítvány tervezetének megküldésével egyidejűleg kezdeményezi a Kormánynál az önkormányzati rendelet alkotmánybírósági felülvizsgálatának indítványozását. A kormányhivatal az indítványt a Kormánynak megküldött kezdeményezéssel egyidejűleg megküldi az érintett helyi önkormányzatnak.

(2) A kormányhivatal a helyi önkormányzat tájékoztatásának kézhezvételétől vagy a tájékoztatás adására nyitva álló határidő eredménytelen elteltétől számított tizenöt napon belül kezdeményezheti a Kúriánál az önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangjának felülvizsgálatát. A bírósági eljárás megindításával egyidejűleg az indítványt a kormányhivatal megküldi az érintett helyi önkormányzatnak.

(3) Az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára irányuló bírósági indítvány tartalmazza:

1. a Kúria által vizsgálandó önkormányzati rendeletet;
  2. az önkormányzati rendelet jogszabálysértőnek talált rendelkezésének megjelölését;
  3. azon jogszabályi rendelkezés megjelölését, amelyet az önkormányzati rendelet sért;
  4. annak okát, hogy a kormányhivatal az adott rendelkezést miért tartja jogszabálysértőnek.

(4) Az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára vonatkozó bírósági eljárás szabályait és a bírósági döntés jogkövetkezményeit a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény tartalmazza.

moneszka # 2012.02.09. 14:34

jézus, látom. Milyen gáz..

vicaszabo # 2012.02.09. 14:51

megváltoztak a hatáskörök, amik eddig a közig. hivatalnál voltak, azok most megosztva átkerültek az AB hoz, és a Kúriához.

Eszerint: AB: Az Alkotmánybíróság a 24-26. §-ban meghatározott hatáskörében az önkormányzati rendelet Alaptörvénnyel való összhangját akkor vizsgálja, ha a vizsgálat tárgya az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközésének vizsgálata nélkül, kizárólag az Alaptörvénnyel való összhang megállapítása.

Kúria:-dönt az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről,
-dönt a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról.

Mit látsz? Ez melyik tv? :)))

moneszka # 2012.02.09. 15:46

szia Vica,
az új Ötv. Hogy lehetett ilyen bénán összerakni, megfogalmazni.. jobban is figyelhetnék.

Ez tévesztett meg: "önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangjának felülvizsgálatát." az "összhang" Az alaptörvényben az AB. hatásköreinek felsorolásánál van. Jól bementem a málnásba.:-)

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

vicaszabo # 2012.02.09. 15:50

Ne izgulj, nekem ezzel a C-vel az az érzésem, csak málnás van :) csak ki ne kergessük a macit!! :)
Érthető amit írtam? Mert én meg abban nem vagyok sose biztos :)

vicaszabo # 2012.02.09. 15:52

Ja, mert én meg azt hagytam ki, hogy a tvségi felügyelet ami eddig a közig hivatalnál volt, az változott :)
Ketten szépen összerakjuk, nem mehetnénk be együtt vizsgázni? Azt kibicebócáznánk egymást :)

moneszka # 2012.02.09. 16:00

Vica, hát az jó lenne :-)

ezt nem tudtam: megváltoztak a hatáskörök, amik eddig a közig. hivatalnál voltak, azok most megosztva átkerültek az AB hoz, és a Kúriához. Azt igen, hogy megszűnt, csak is azért mert kormánytisztviselő vagyok.

A lényeg az AB-nál lehet kezdeményezni az alaptörvény ellenesség felülvizsgálatát, a kúriánál pedig a jogszabállyal való összhang felülvizsgálatát, többek között. Látod, megy ez :-)

moneszka # 2012.02.09. 16:04

Mókázzunk egy kicsit :-)
A kolléganőm küldte lazításnak

" Tessék!"
"Jó napot kivánok, Kovácsnét keresem."

"Tessék, én vagyok."

"Dr. Henye Margit vagyok a Mikrobiológiai Laboratóriumtól.
Tegnap a férje vérmintáját megkaptunk a háziorvosától, és most
annyiban vagyunk nehéz helyzetben, hogy ugyanakkor egy másik Kovács úr
vérmintája is beérkezett. Sajnálatos módon, most nem tudjuk
megállapitani, melyik vérminta kié. Egyébként mindkét eredmény elég
rossz."
"Ez most mit jelent?" Kérdezi Kovácsné idegesen.
"Az egyik eredmény Alzheimerre pozitív, a másik pedig AIDS-re. De
sajnos nem tudjuk megmondani, melyik eredmény az Ön férjéé.
"Nem lehetne megismételni a tesztet?"
"Elméletileg igen, de a biztosító csak egyszer fizeti ki az ilyen
drága vizsgálatot:"
"Na de az ég szerelmére, akkor most mit tegyek?"
"A biztosító orvosszakértője azt ajánlja, vigye be a férjét a városba,
és tegye ki valahol."
"Jó - jó, és akkor mi lesz?"
"Hát, ha hazatalál, többet ne feküdjön le vele!"

moneszka # 2012.02.09. 16:04

Megyek folytatom a tanulást, már a vége felé járok :-D

vicaszabo # 2012.02.09. 16:11

Te, úgy kimoderálnak bennünket a fórumból, hogy öröm lesz nézni, de nagyon jót derültem :))

Azért volt sok lényegi hozzászólásunk is, gyorsan idemásolom az önkormányzati hatósági ügy és állig hatósági ügyet, hogy ki ne tiltsanak :)
Hátha másnak is segít, gugliztam, de tök jó :)

Az önkormányzati ügyek sajátos csoportját jelentik az önkormányzati hatósági
ügyek. A hatáskör címzettje ezekben az ügyekben tipikusan a képviselő-testület
(543), mely azonban a hatósági hatáskörét rendeletben átruházhatja bizottságára
(577), a polgármesterre, a részönkormányzat testületére (589), vagy – a külön törvényben meghatározott társulási tanáccsal rendelkező – társulásra (629). Az utóbb
említett szervek a hatáskör gyakorlását tovább nem ruházhatják. Fontos, hogy
a képviselő-testület nem ruházhat át önkormányzati hatósági hatáskört jegyzőre
(609) és kisebbségi önkormányzat testületére.
A Ket. 19. § (2) bekezdése szintén szabályozza az önkormányzati hatósági
ügyekben történő hatáskör-átruházást. Erre önkormányzati rendeletben
(561) kerülhet sor.
Önkormányzati hatósági hatáskört egyrészt az Országgyűlés (93) telepíthet, kizárólag törvényben, másrészt a képviselő-testület rendeletben. Az utóbbi körben
előfordul, hogy a hatáskör gyakorlója a rendelet értelmében nem a képviselő-testület, hanem a polgármester (593), a bizottság (577), a részönkormányzat testülete
vagy társulás (629) lesz.
Az önkormányzati hatósági ügyek közé elsősorban a segélyügyek egy része tartozik. Az ügyek elbírálásánál a Ket. (1005) szabályait kell alkalmazni, az Ötv.-ben
és az SZMSZ-ben (563) meghatározottakkal. A döntés határozati formában törté-
nik. Amennyiben átruházott hatáskörben eljárva hozta meg határozatát az erre
jogosult szerv, úgy ellene a képviselő-testülethez lehet fellebbezéssel élni (1511).
Amennyiben viszont a képviselő-testület járt el első fokon, úgy fellebbezésnek
nincs helye. A képviselő-testület döntését – akár első, akár másodfokon járt el –
jogszabálysértésre hivatkozással bíróság előtt keresettel lehet megtámadni. Tehát
ezekben az ügyekben nem a közigazgatási hivatal (487) a jogorvoslati fórum.
A helyi önkormányzatok által ellátott feladat- és hatáskörök második nagy csoportját az államigazgatásiak képezik. Bár az önkormányzatok elsősorban a helyi
közügyeket intézik, a jogalkotó államigazgatási feladat- és hatáskörök ellátását is
bízott rájuk. Döntően a költségkímélés érdekében, azaz, hogy ne kelljen az államnak a legalsóbb szinten az ilyen feladatot ellátó, külön államigazgatási szerveket
létrehozni.
Az önkormányzati szervekhez [tiszt(ség)viselőkhöz] telepített államigazgatási hatósági ügyekben sem első, sem másodfokon nem jár el a képviselő-
testület, annak bizottsága, illetőleg a részönkormányzat testülete (589). Azaz, amíg
az önkormányzati hatósági ügyekben a horizontális, addig a most említett ügyekben a vertikális jogorvoslati fórumrendszer érvényesül.
Törvény vagy kormányrendelet elsősorban a jegyzőnek (609), ritkábban a fő-
jegyzőnek (617), kivételesen a polgármesteri hivatal (621) ügyintézőjének állapít
meg államigazgatási feladatokat, hatósági hatáskört. (Például jegyző dönt építési
engedélyről vagy telepengedély kiadásáról.) A jegyző (főjegyző) hatáskörét nem
ruházhatja át, annak viszont nincs akadálya, hogy a kiadmányozás jogát átruházza. Törvény vagy annak felhatalmazása alapján kormányrendelet kivételesen
a polgármestert (593), a főpolgármestert, a megyei közgyűlés (713) elnökét is felruházhatja államigazgatási hatósági hatáskörrel.
Az említett jogszabályok a felsorolt tisztségviselőknek tipikusan honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófaelhárítási ügyekben írják elő a részvételt az
országos államigazgatási feladatok helyi irányításában, illetve végrehajtásában.
Ezekben az ügyekben a döntés előkészítése a jegyzőre és vele együtt a polgármesteri hivatal köztisztviselőire hárul.
Az államigazgatási feladatkörében, hatósági hatáskörében eljáró polgármestert, jegyzőt, nevesített ügyintézőt a képviselő-testület nem utasíthatja, döntését nem bírálhatja felül. Ez azonban nem zárja ki, hogy általában az ügyintézésről (nem egyedi ügyről) ne kérhessen tájékoztatást.

gavotte # 2012.02.09. 19:05

Sziasztok!

Beleolvasgattam az itt elhangzottakba... hát eddig is sem voltak ezek a tárgyak a barátaim, de most már félek is tőlük...ez lenne az utolsó vizsgám. Valakinek esetleg van sejtése, hogy mi elég a ketteshez, pont annyira, mert ahogy ismerem magam a méla unalom fog elfogni, ha előveszem őket. A 3 év alatt egyetlen egy munka, közig ügyem sem volt (ergo sík hülye vagyok hozzájuk) és ígérem nekik, hogy soha nem is lesz...ez így elég a ketteshez?
Esetleg melyik könyveket érdemes megvenni?
És maximális tisztelem azoknak akik ebből írnak is...

moneszka # 2012.02.09. 20:53

sziasztok,
van valakinek rövid összefoglalója az alábbi tétellel kapcsolatban? Jó lenne.

A nemzeti és etnikai kisebbségek jogai, a kisebbségi önkormányzatok

Móni

moneszka # 2012.02.09. 20:59

Üdv. gavotte!

A változások miatt, szinte ellehetetleníttek minket azaz a felkészülést. Én a legtöbbet azzal szenvedtem, szenvedek, hogy mi is az ami kell. Főleg Önkormányzat. Alapból nehéz a felkészülés, így meg különösen. Nekem sajnos nagyon kevés időm volt, van rá, hát meglátjuk, csak a szerencsében bízom(zunk).
M.

vicaszabo # 2012.02.09. 21:09

Monesz.
Azt tudod hogy teljesen át van szabva a KET? Gyakorlatilag van olyan tétel ami már nincs is, mint jogintézmény:) egy csomó új meg ami a logika szeritn benne lenne, nincs benne! Szerinted a vizsgáztatók ebből mit tudnak??? Lehet a KET sem lesz kérdés? :)
A nemzetit egyszer elolvastam, de érzésem szerint kihagyom.

gavotte: innen szép a nyerés:) nem ám csak tanulgatunk, meg érdeklődünk: kőkeményen küzdünk az életért, meg azért amit meg kell tanulni,az hogy még érdekes is legyen... :)

vicaszabo # 2012.02.09. 21:10

Ja, Monesz, és igen, el kell mennünk hogy esélyt adjunk a 2eskének :))))

moneszka # 2012.02.09. 21:29

hello, Vica :-)

nálam stimmelnek a kérdések a jogszabállyal.

A Ket-et viszonylag sokat forgatom :-)
Szerintem ne hagyd ki, azt MINDIG szokták kérdezni!!!! Még nem tartok ott, még küzdök a maradék pár köziggel. Célirányosan fogom tanulni. Készítek egy kivonatot. (a lényeggel)

Nincs anyagod nemzeti és etnikai kisebbségek jogai tételről? Nem kedvelem.

Egyesületes tételt átnézted? Mit tanulsz meg belőle?
Képzeld el ma nem is mentem ki az utcára.. durva, mi??
M.

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

moneszka # 2012.02.09. 21:30

ja. látom kihagyod. Mézek de nem látok.

moneszka # 2012.02.09. 21:30

és tényleg, szóval nézek

Tig. Évi # 2012.02.09. 22:23

Sziasztok!

Valóban a Ket változott február 1-től, de ne tévesszen meg Titeket, h egész fejezetcímek vannak benne a módosításban (pl. hatósági ellenőrzés,, végrehajtás, eljárási költségek), sokszor csak 2-3 dolog változott benne (pl. az ellenőrzéseknél az egyszerűsített jegyzőkönyv, ellenőrzési terv). Illetve van, amit csak áthelyeztek egyik fejezetből a másikba (döntések jogereje- korábban a vh részben volt, most a döntések közé átrakták, megjegyzem sokkal logikusabb.)

Nagyon rossz így követni a változásokat, sokkal egyszerűbb lenne, ha csak az újdonságok lennének benne a módosító jogszabályokban és nem egész fejezetcímek. És akkor mondatról mondatra egyeztetheted a régi jogszabállyal, h mi az, ami változott benne.

Monesz! Meg kell, h cáfoljalak. Én még tavaly vizsgáztam ebből a C részből és nekem egy darab kérdésem nem volt a Ket-ből, pedig azzal dolgozom nap mint nap. Meg is kérdezték, h hol dolgozom és még véletlenül sem kérdeztek abból. Csak a polgármesteren lovagoltunk, meg volt egy kis állampolgárság.

Mindenesetre nem irigyellek most Titeket, mert ez a rész sokat változott mostanában.

Hajrá!!! És kitartás!!

vicaszabo # 2012.02.10. 07:48

Monesz, én úgy döntöttem, a hátralévő időben adok egy esélyt a vizsgáztatóknak, olyat is tudjanak kérdezni amire talán válasz is érkezik.
Megpróbálok bevésni amit csak tudok, ami nem megy, vagy nincs anyagom, vagy csak fúj, azt ugrom. Így kb 50-50% lesz, hogy sikerül e vagy sem.

KETből is szelektálok, lesz nyilván amit tudni fogok, egybe kell esnie a kérdéssel.

Nagyon sok más lehetőségünk nincs: nyomjuk 15.-éig, aztán meg pihenünk, ha sikerült ha nem. Ha kell újra menni akkor azt tesszük, ha nem örülünk. És főleg, jó sokat pihenünk, mert ebből már nagyon hiányom van :)

Mindenkinek köszi a jótanácsot, és főleg a sajnálatot, ettől egyből jobb :))

moneszka # 2012.02.10. 08:03

szia Vica :-)
Most kezdek el tanulni, eddig szórakoztam. A tervem, hogy ma befejezem a köziget :-) van olyan tétel ami kimarad persze. Holnap reggel átnézem a ketből azokat a részeket ( alapelvek,Ügyfél, priv. eljárások, kérelem érdemi vizsg. nélküli elut, az eljárás felfügg, megszünt. szakhatóság, szakértő, Hatósági bizonyítvány
Hatósági igazolvány, Hatósági nyilvántartás,jogorvoslat)

Szombat vas. közig alk. ismétlés, a maradék munka ismétlés. Ismételni ismételni .. mert a munkára még talán, de a közigre nem emlékszem.
Már nem stresszelek :-) Nálam a gond az, hogy mivel határozott idejű kinevezésem van, amit lehetett és engedtek kivettem. Ha nem sikerül,ebből az okból problémás.
M.

Csak este jövök, be akarom ma fejezni!!!

moneszka # 2012.02.10. 08:04

jó kis hozzászólás volt, néhány érdemben fontos szó kimaradt, mint pl. a szabadság :-)